Nové okuliare a bolesť očí

betulinka1
17. jan 2024

Ahojte, potrebovala by som poradit. Maly 9 r ma od dnes nove okuliare. Isli sme pre ne po skole, takze ich mal doma. Asi po pol hodine, prisiel, ze ho strasne bolia oci. Daval si ich potom hore dole, napr. 15 min. na ociach, potom dole, ze ho bolia. Potom ich pol hodinu nemal a takto dookola. Teraz vecer zase dosiel, ze maminka velmi ma tie oci bolia. Ja nosim okuliare uz 20 rokov, nepamatam si, ako to bolo v prve dni s okuliarmi. Je ta bolest oci v poriadku, kym si zvyknu oci? Ako to mali prve dni Vase deti? Teraz ani neviem, ci mu ich mam dat do skoly alebo najprv nech si zvyká doma.

kaktusik007
17. jan 2024

@betulinka1 chyba, ze si mu dovolila si tie okuliare dat dolu.

ide o to, o kolko dioptrii sa mu zhorsil zrak. Ak o viac, pocit bolenia oci je normalny --- po dni by to malo byt lepsie, do cca troch - styroch dni uplne ustupit.
ale teda ziadne ze dam si okuliare z oci!!!!! to sa tym iba zhorsuje

vanilkovazmrzka
17. jan 2024

Ano, prve dni to tak byva… par dni potrebuje oko zvyknut si

betulinka1
autor
17. jan 2024

@kaktusik007 dostal 0,5 minusky ale ma hraničný astigmatizmus. Presne citujem dr. Tak neviem, ci je to rozdiel ako normalne okuliare. Tak pokial ho boleli oci, asi mu to nenecham, cely vecer. Uz takto mi ho bolo luto, ze ho bolia oci, on by sa len tak nesťažoval ak by to nebolo naozaj bolestivé.

kaktusik007
17. jan 2024

@betulinka1 ano, to je dost rozdiel ;) okuliare MUSI nosit a ta bolest je iba nezvyk. To sa podda. len nesmie si ich davat na oci a z oci - to je to najhorsie co moze robit.

obzvlast, ak ma astigmatizmus - doteraz okuliare nemal? a ked to zdiagnostikovala ako hranicne - ma prizmy? ci klasicku sosovku? - prizma ma jednu stranu sklicka hrubsiu ako druhu.

lebo hlava ho bolela najma kvoli tomu ze to oko raz sosovku malo, raz nie..... to je cele zle. Takze ti pisem na rovinu - ako matka si mu nemala dovolit davat si tie okuliare dole. Lutost musi bokom. Ak ho oci boleli velmi - ok, daj si dolu okuliare, ale ides rovno spat - ziadne ze si hore a nieco robis. On nemoze byt pri astigmatizme bez okuliarov.

betulinka1
autor
18. jan 2024

@kaktusik007 nemal okuliare vobec. Vobec neviem ci ma prizmu alebo šošovky. Dr povedal, ze ich nemusi nosit cely den. Ze pri telke a v skole aby videl na tabuľu. Cize nemusi ich nosit ani na sport, telesnú a tak. Jemu sa zakrivuje oko na konci riadka. Cize vidi riadok ok aj maličké a zmiešajú sa mu posledne dve cisla v riadku. Dakujem za rady. vysvetlila som malemu, ze nech ich mas v skole tak dlho ako vydrzi a co zvladne. A potom ked ich da dole, uz nech ich nedava na oci v skole. Ze nech si ich nedava hore dole, ze z toho ho bolia.

kaktusik007
18. jan 2024

@betulinka1 podla toho co opisujes - bude mat asi tie prizmy. Je to volnym okom viditelne, ze sosovka je hrubsia bud pri nose, alebo na druheh strane okuliarov.
tvar okuliarov je aky? pri hranatych zvykne byt tento problem skor, na okruhle sa oko vie lepsie adaptovat.

a lekar, co odporuci nosit okuliare len sem tam --- na to nemam slov

betulinka1
autor
18. jan 2024

@kaktusik007 hranaté ma. Teraz si ma tak znervóznila, ze neviem co s tym 🙈🙈🙈🙈. Teraz dva dni pisu velke polročne písomky, tak som mu povedala, ze ich nedame vobec ale chcel ich. Tak nech skusi vydrzat. A keby nevedel v skole uz vydrzat, nech ich da dole a na oci uz nedava vobec. Ze na vikend pod mojim dohľadom si ich necha a uvidime. Len zase v sobotu ma cele doobedie skusku v divadle. Skusime co vydrzi a ked tak buduci tyzden skocim do inej optiky premietať okuliare, ci su ok alebo rovno dam preberať oci aj inde. Inak ten ocny doktor je vyborny ja mu zase plne dôverujem, riesi aj tazke pripady, vela ludom pomohol, cakanie u neho na termin su 4 mesiace, tak ma plno a bol mi odporuceny niekoľkými ludmi.

kaktusik007
18. jan 2024

@betulinka1 ta bolest hlavy je sposobena tym, ze okuliare nikdy nemal. pol dioptrie je dost, obzvlast ak ide o tie prizmy. hranate okuliare - je to pre to oko ine.

nemusis hned utekat do optiky premeriavat, aj ked --- staci overit ze ci naozaj vyrobili tak ako mali - aj to sa pripadne mohlo stat. a ak dostal okuliare ake mal dostat - treba trvat na ich noseni. To je cele.

syn ma astigmatizmus roky, bez okuliarov nevidi nic. Tam sa rozdvojuje obraz. A teraz naposledy presne bolesti hlavy - bola zmena dioptrii a aj tvaru okuliarov. Preto som taka mudra, lebo som toto iste riesila pol roka dozadu. Bolesti ustupili do troch dni - a ano - tiez som sa zlakla, bola overit v optike ci vyrobili spravne ako mali a potom som trvala na tom aby tie okuliare nosil aj napriek bolesti hlavy. Po troch dnoch celodenneho nosenia uz bolo vsetko OK.
a to teda on nosi okuliare uz cez 8 rokov, dioptrie sa mu zhorsovali niekolkokrat, a teda nikdy problem s bolestami hlavy nemal, preto ma to vyplasilo, rovnako ako teba. Ale bude to OK.

ak doteraz okuliare nemal a pisu pisomky a vidi na tabulu / je schopny fungovat este 3-4 dni bez okuliarov, daj mu ich teda neskor. Medzitym ich daj premerat. ale potom uz trvaj na tom nech ich ma cely den aj napriek bolesti - to nie je uplne bolest, je to diskomfort a je mu to neprijemne.... no musi to vydrzat.

betulinka1
autor
18. jan 2024

@kaktusik007 praveze on vidi aj na tabuľu. Ono sa na to tak prislo, ze na preventivke, nevedel precitat iba posledne cisla v rade, ze namiesto 8 a 6 videl 0. Tak nas poslal ocnemu. A tam to iste, iba posledne dve cisla v rade. Ze nejako ma inak tu rohovku (nie som si ista pojmom) a preto len tie dve posledne nevie precitat spravne ci 0,8,6 sa mu “zlieva”. Ja to nemam vobec este naštudované, nikdy som sa s tym nestretla. Len ma prekvapilo, ze mami bolia ma strasne strasne oci (nie hlava) 🙈🙈🙈 ja som 15 rokov dozadu riesila suche oci po lekaroch a viem, co je to bolest oci, tak som z toho ostala taka, ze nieeeee. Nikto mi nevedel pomoct mesiace som trpela a moja praca je Pc. Fuj Ani na to nechcem spomínať ako to bolo strasne, kym mi pomohol homeopat ako posledna zúfalá moznost . Tak asi aj prehnane reagujem, lebo mam skusenosti s pojmom bolest oci.

kaktusik007
18. jan 2024

@betulinka1 tak uz chapem ten pojem ze hraniciaci astigmatizmus ;) no proste je to tak, ze vidi dvojmo nejake veci 🤷🏼‍♀️

sima_simka
7. apr 2024

@betulinka1 ja som to mala tiež že som si musela zvyknúť na okuliare, teraz ich nemám sa mi zlomili tak som zvedavá aké to bude po 3 ms keď si ich dám znova , ale pre istotu si dám zmerať znova zrak kvôli tomu či sa mi nezhoršil zrak😄 bolesti mám tak isto keď ich nenosím taký tlak za očami, pália ma a neskutočná bolesť hlavy mám 😩