Nové dioptrické okuliare so zmenenými hodnotami.

28. dec 2019

Ahoj, prosim vas je tu niekto, kto sa lepsie vyzna v dioptrickych okuliaroch??
Ide o to, ze som si dala spravit nove okuliare, no akosi mi nevyhovuju, bolia ma z nich oci a neviem, ci chyba nenastala v tom, ze ocna dr. mozno napisala zle udaje na ten listok na predpis okuliarov.
Mam astigmatizmus, dioptrie 0, cylinder +0,5 a zakrivenie 90%. Doteraz som vzdy nosila okuliare len na pocitac (co je ale vacsinu dna v praci) a prip. na citanie. Nosim taketo okuliare uz vyse 20 rokov.
Teraz som si dala spravit nove (chcela som nove ramy po asi 15 r.), no a doktorka napisala na ten listok tie udaje co som napisala vyssie, cize cylinder +0,5 a 90%, teda bolo tam bud plus alebo ziadne znamienko, uz si presne nepamatam, ale zaroven tam napisala, ze "do dialky".
No a teraz som z toho jelen, ze preco tam napisala do dialky, ked ja na bezne nosenie okuliare nepotrebujem, iba na ten pocitac. A to je predsa do blizky, nie? Alebo v pripade astigmatizmu je to nejako inak?
Vcera som mala okuliare zo 3h na ociach, ked som robila na PC, a mala som pocit akoby mi vyslovene tahali oci, ze mi ich tak velmi nutili otvarat, zrenicky som mala potom tiez take rozsirene a tiez ako keby som primarne videla len jednym okom a to druhe akoby bolo v uzadi (neviem to lepsie popisat). Je mozne, ze mi Dr. dala minusove okuliare (do dialky) namiesto plusovych (do blizky) a preto sa mi tak blbo pozera na PC? Ale tak merala mi zrak na tych pristrojoch, tak potom neviem.. No cely zivot som mala okuliare plusove.
Vie mi niekto poradit? Alebo ma niekto podobnu skusenost? A co mi to vlastne doktorka napisala na ten recept?
Ked si nasadim predosle (stare) okuliare, ktore su plusove, pozera sa mi uplne v pohode.
Planujem sa u doktorky zastavit po novom roku, no neviem co mi povie.. a pokial mi dala zly predpis, budem riadne nahnevana, ked budem musiet vycalovat zas kopec penazi za nove, spravne skla.

milanm_
28. dec 2019

Nechapem vete, že si nepametaš, ved ten recept máš tak sa na neho pozri. Dalej ak máš staré aj nové okuliare a prídeš do optiky tak ti vedia na prístrojoch pozriet aké máš vlastne sklá, takže im daj staré a vedia ti povedať či máš to isté, alebo je dačo iné. Na recepte máš tieto veci: sféricke dioptrie, dioptrie cylyndru a os (os je ten uhol). Uvádza sa tam aj vzdialenosť zreníc, bud sa neudá vôbec, alebo sa udá či do dialky, alebo do blízka.

autor
28. dec 2019

@milanm_ Recept nemam, ten si zobrali v optike. Boli na nom napisane len tie udaje co som napisala vyssie (cylinder 0,5, 90%, do dialky). Vzdialenost zrenic nie.

autor
28. dec 2019

@milanm_ Inak, aj toto mi napadlo, ze ci mi dobre zamerali v optike ten stred zreniciek (teda to sa asi zameriava). Lebo na tie skla (obycajne, co boli v ramoch, kt. som si isla kupovat) si predavajuca nakreslila take bodky v strede. Ale to som sa len mala pozriet na jej koren nosa a ona si zakreslila bodky na skla.

milanm_
28. dec 2019

Tak ked nemáš recept a máš pochybnosť v tom či je to to isté, tak im dones staré aj nové. Pomeria to a budeš vedieť na čom si.
Druhá vec je, že ked mením okuliare a tie rámy sú rôzne tak mám 1-2 dni tiež blbý pocit z toho, že mi tahá oči. Nové okuliare najlepšie rozchodíš tak, že budeš v rôznom prostredí, budeš pozerať aj na blízko aj do dialky, napríklad pri dlhej prechádzke si pozerať veci na blízko a snažiť sa aj ostrit na body v dialke.

korunka1
28. dec 2019

Tak ale okuliare "na pc" su už snad na diaĺku, nie na blizko. Keď citas, vysivas a pod nosis ich?

autor
28. dec 2019

@milanm_ no hej.. obávam sa, že staré sú plusky (plusky mám celý život) a nové mínusky a v tom bude problém..
@korunka1 Nosím ich primárne na PC (či už ntbk alebo klasický monitor), na bežné čítanie (kníh ap.) len niekedy, povedala by som, že pomer PC - knihy tak 90% vs. 10%. Neviem, či PC je považované za "diaľku", podľa mna je diaľka normálne keď človek chodí, pozerá tv, šoféruje ap.

korunka1
28. dec 2019

By si sa divila co je diaĺka

terezka1947
28. dec 2019

Zaklad je vzdy dobre vysetrenie. Plusove dioptrie mozu byt aj do dialky,aj do blizka. Nie je pravda,ze iba minusove su do dialky. A celkom nerozumiem,preco ti v optike vzali recept,ved dospelym uz poistovna nic nehradi,cize sa vravia spat. Radila by som ti zajst do optiky,nech ti premeraju povodne,aj nove.....
Aspon budes vediet aky rozdiel mas.
No pokial v optike urobili podla receptu a ty nevidis,potom uz len nove,nejake kontrolne vtsetrenie.

terezka1947
28. dec 2019

Normalny standard do blizka je cca 40cm,pc moze byt vacsia vzdialenost...casto je potom u plusovych malicko nizsia dpt. A do dialky je cca 5m,kde u plusiek dpt este mensia ako na pc.

autor
28. dec 2019

@terezka1947 Oni mi vzali ten papier od dr. s údajmi, ale poisťovňa samozrejme nič neprepláca.

janinka007
28. dec 2019

Nikdy mi papier od lekara nezobrali, vzdy si len opisali hodnoty a to si davam robit okuliare cca kazde 2 roky.

autor
28. dec 2019

Prosím vás a vie mi niekto povedať ako by sa po správnosti mali merať tie osi (v optike)? Že kde je stred zreničiek myslim. Lebo obávam sa, že (aj) v tomto bude problém..

terezka1947
28. dec 2019

Pri takej malej dpt aj.keby sa o centimeter pomylili,ty to nezistis. Toto nebude o centrovani v optike,tam sa na ram iba zaznaci miesto,kde je zrenicka,cize bod,kt.je dokezity pre opticky stred sosovky.

autor
28. dec 2019

@terezka1947 no hej, len ak by bol ten stred šošovky zle zaznačeny a tym pádom skla zle spravené, tak to môže spôsobovať problémy pri pozeraní cez okuliare, nie?

terezka1947
28. dec 2019

Pri 0,25 nie......toto,co mas ty,toto nebude o centrovani v optike.
Bud mas zmenu dpt,kt.potrebuje cas a zvyknut si alebo mas zlu korekciu od lekarky.

autor
28. dec 2019

@terezka1947 hmm..tak potom zrejme zla korekcia ako pises.. lebo vecer som zas dala okuliare na oči na cca 1,5h na počítač, a to oko, čo som mala na starých okuliaroch 0,75 (cylinder) a na nových je 0,5, tak toto oko má veľmi bolí.. keď mám okuliare na očiach aj keď ich zlozim.. Len ja potom nechápem ako to doktorka meria, dokelu. To zas budem platiť nanovo skla (min. to jedno), keď si dám spraviť spravne. 😨

rybka16
28. dec 2019

Jedna vec je zmerat pristrojom hodnoty, druha realne poskusat skla tomu pacientovi a zistit, co mu bude vyhovovat. Najlepsie je davat si zrak merat a vyladovat korekciu u optometristu. Ja som nedavno bola u optometristu prvy raz a je to oproti ocnemu lekarovi sto a jedno, co sa tyka vyberu korekcie. Ja som mala napr. jedno oko od ocneho lekara prekorigovane, optometristka mi aj ukazala porovnanie toho, co mam mat a co mam, a bol to dobry rozdiel teda. Polhodinu mi skusala rozne skla, davala citat texty, chodili sme spolu v priestore a podobne, aby sme dobre vybrali.

Inak astigmatizmus znamena, ze nevidis ostro na ziadnu vzdialenost, ani do dialky, ani do blizka.

cacianka
28. dec 2019

To musis overiť niekde v optike -porovnať stare a nove okulare, potom postupne overiť kde je problém a kto urobil chybu.a tam reklamovať.
V recepte mas napísane hodnoty ale potom aj v optike zákazkovy list, ja vzdy dostavam sacok s tym papierom kde su udaje a pôvodne obycajne skla, takze si spetne viem porovnat cisla aj 10r odzadu

autor
29. dec 2019

@rybka16 Hej veru, rozmýšľam, že radšej pôjdem do nejakej optiky si dať oči vyšetriť, pomerať. Lebo u očnej to bola bleskovka. 😟 Pozrela na prístrojoch, no potom dala len jedny-dvoje tie skúšobné skla, prečítala som text a vybavené.

autor
29. dec 2019

@cacianka Zistila som (včera mi pozreli okuliare v najbližšej optike), že rozdiel medzi starými a novými je na jednom skle o 0,25 dioptrie aj cylindra. V + a - rozdiel nie je. A to centrovanie je zrejme trochu posunuté na tom skle tiež. No a kto urobil chybu... Podľa mňa očná, že ma poriadne nevysetrila (bola to rýchlovka v ordinácii), že povedala, že mi stačí aj nižšie číslo. Lenže ako to dokázať..? Pochybujem, že mi očná bude platiť nové sklo.. 😢 (A to som si dala spraviť také drahé na PC, 80€ jedno sklo).

terezka1947
29. dec 2019

Noooo....a to je vecny problem. U ocnej podpises,ze vidis,ona je tym poriesena. V optike urobia okuliare a ked zakaznik nevidi,kto na vine?optika.
Zajdi si este na jedno vysetrenie. Bud potvrdi,ze lekarka ma pravdu a mas si zvyknut alebo zisti ine dpt a budes si mysiet dat vymenit sklo....najlepsie,kde ti to robili,aby stacilo menit jedno,nie par.

autor
29. dec 2019

@terezka1947 hej, je to celé zle.. 😤 😭 Len neviem, či v tej optike, kde mi robili okuliare, robia aj merania a ak áno, ako kvalitne/spoľahlivo. Lebo aj to centrovanie mi robili iba ako som napísala vyššie, žiadnym prístrojom ako robia všade inde kde som sa pýtala.

autor
29. dec 2019

@terezka1947 Ale na tieto okuliare, teda to jedno sklo sa nedá zvyknúť.. Včera som ich ledva vytrpela na očiach cca 1,5h a ešte aj po zložení má dlho a dost bolelo to oko. 😩

terezka1947
29. dec 2019

Ono staci aj to centrovanie,kt.sa robi bodkou na foliu ramu...nemusi sa robit pristrojom.

autor
29. dec 2019

@terezka1947 Ano? Lebo ked som vcera v jednej optike spomenula, ze ako mi to centrovanie "merali", tak na mna pani pozerala ako na puka, ze to este nepocula, ze to ako mohli urobit presne, ze to sa robi pristrojom, osobitne na kazde oko a pozera sa rovno pred seba.

eliska13
29. dec 2019

Moja mama toto riešila v lete nemenila okuliare prvý x tak vedela, že niečo musí byť zle.Skratim to....najprv tam volala a povedali jej, že si musí zvyknúť na nové dioptrie nie o moc väčšie ako mala...záver bol, že jej znova oni zmerali oči, predtým očný lekár inde a podala sa reklamacia.Vyrobili jej zle sklicka nič neplatila iba dlho cakala

eliska13
29. dec 2019

Mám na mysli, že nikto zle nevymeral hodnoty boli totozne len zle vyrobili sklicka

autor
29. dec 2019

@eliska13 Aha, ak tomu spravne rozumiem, hodnoty od doktorky boli spravne, takisto tie hodnoty potvrdili aj pri merani oci v optike, ale problem bol v tom, ze v optike vyrobili skla s nespravnymi hodnotami? Teda jednoducho ze sa pomylili pri vyrobe skiel?
Lebo toto asi u mna problem nebude, tie hodnoty su take ako bolo uvedene na papieri od doktorky.

eliska13
29. dec 2019

Áno pri výrobe skiel sa zmýlili
Ja som to len prebehla, tak si daj znova vyšetriť oči u tej istej lekarky

autor
29. dec 2019

@eliska13 hej, dam aj u nej, ale v prvom rade v nejakej naozaj dobrej optike.. Lebo ked budem pozerat 8-9h/denne do PC, tak to potrebujem mat fakt dobre zmerane..