Ahojte, ide o moj zrak.
Uz asi od 12rokov nosim kontaktne sosovky. Len nedavno som sa rozhodla,ze si zaobstaram aj dioptricke okuliare,nakolko vnoci ked vstavam k detom nieje cas aby som si aplikovala sosovky a s mojimi velkymi dioptriami (kratkozrakost,diop.-6) spatne vidim aj za svetla natoz vnoci pri slabom osvetleni...tiez preto,lebo niekedy uz mam oci unavene,suche ci podrazdene zo sosoviek, tak si namiesto nich doma dam okuliare. Ale, vidim cez ne akoby cez "misu" zaoblene,,,tento problem troska zlepsila opticka,ked mi doporucila a pomohla vybrat mensi ramik a teda aj mensie sklicka..nieje to stopercentne,ale nato ze ich mam len ako ciastocnu nahradu a sosovky nosim primarne, to staci..myslela som ze je to o zvyku.. Tie co nosite okuliare (dlhodobo,kratkodobo,ci cely zivot) tiez to mate takto? A preco ked si ich zlozim mam pocit "opice" toci sa mi hlava,koordinacia pohybov je zla,,mojej opticke som to vravela,vsetko premerala znovu, vraj to bude ozaj len ten zvyk... Naozaj???
Na tie okuliare by som odporučila tie najviac stenčené sklá, keďže máš ten pocit zaoblenosti.
@babydesire a mas dobre sklicka ? Mam na mysli ci ti dobre zmerala zrak... lebo vraj na okuliare a sosovky sa tie dioptrie uvadzaju inak lebo sosovky mas priamo na ociach a okulire dalej... mne sa stavalo toto ten stav akoby opitosti ked som si nasadila okuliare niekoho na skusku kto mal napr vacsie doptrie ako ja alebo jedno oko slabsie/silnejsie ako ja... na mojich kde to mam presne nastavene sa mi to nestalo 🙂
@nina255
@viestta
@yvoneta
Vsetko merala dvakrat cez ten pristroj, ano -6 dioptrie mam na sosovkach a myslela som si ze mozno sa mi zhorsili ale sama mi niekolkokrat skusala pridat aj ubrat a bez toho aby som vedela aku dioptriu mi dala do toho pristroja som najlepsie pri oboch ociach videla pri -6.. dnes rano som ich mala na ociach asi hodinu,snad aj dlhsie a dvadsat minut som mala tu "opicu" ked uz som ju odlozila a dala sosovky..ked ich mam dve tri minutky,tak asi minutu trva kym to prejde,,teda cim dlhsie ich mam tym dlhsie trva kym prejde ten neprijemny stav
@daniela3232
Pytala som sa jej aj na astigmatizmus a vraj hodnotu mam vnorme,astigmatizmus nemam. Stencene skla mi odporucila ako prve, to by pomohlo zrejme ale ukazala mi cennik a zatocila sa mi hlava aj bez okuliarov (okolo 400€ za jedno sklicko) takmer tisicku by ma stali jedny okuliare,,to uz je moc. Zvlast ked primarne pouzivam sosovky.asi to bude ako pises @daniela3232 ze mozok sa uz naucil "vidiet" so sosovkami a preto tieto problemy. A laser tiez je moc drahy namna..deti su male,rekonstrujeme dom, takze toto zatial nemozem zvazovat.
Dakujrm baby,len som chcela vediet ci to niekto pozna, ci to nahodou nieje sposobene niecim inym,nejakou chorobou,inou/daldou ocnou vadou
ja som mala stencene skla aj vsetky "vylepsovaky" ktore sa dali dat (tak ma aj operacia vysla tolko ako jedny okuliare) a teda ako som vravela, mala som to tiez. stencene skla teda asi nie su zaruka ze by sa to zlepsilo
@babydesire moja dcéra má tiež také dioptrie a vyšli nás skla okolo 80 €. Neviem, či potrebuješ mať v sklíčkach ešte nejaké špeciálne parametre, napr multifokalne bývajú také drahé, ale ak nie, popýtaj sa vo viacerých optikách na cenu, lebo to je veru veľa. S tým stavom opitosti to je tak ako je spomenuté vyššie. Ešte ma napadajú šošovky deň noc, ktoré môžeš mať aj v noci. Aspoň na prechodné obdobie, kým v noci musíš vstávať.
inak so sosovkami tiez opatrne, sama som ich bez problemov nosila skoro 10 rokov denne aj dodrziavala hygienu, az som sa jedneho dna zobudila so zapalenym okom (asi vsetko co sa da mat zapalene som zapalene mala) a vredom na rohovke. povedali mi ze pokial som teda dodrzala hygienu tak sa to moze stat z toho ze oko sa pocas dna zmurkanim/slzami akoby cisti a ak mas na nom cely den sosovku tak vsetok bordel ti ostane pod nou a moze sa ti stat toto. napisali mi kvapky a povedali mi ze ak nezaberu tak na to oko oslepnem, nastastie zabrali. ostala mi na rohovke jazva, citlivejsie oci ktore uz nezniesli sosovky ako predtym a behala som s tym po doktoroch hadam 3 mesiace. mala som proste smolu ale po tejto "veselej" skusenosti by som rozhodne nad sosovkami den/noc nerozmyslala... takze aj take sa moze stat. nezistovali mi z coho sa mi to stalo ale nemala som ziadnu novu kozmetiku, nic zvlastne som nerobila, sosovky tiez neboli stare ani nove... stava sa to
@daniela3232
@yvoneta
Vdaka..tie kontinualne sosovky na moje parametre som v ponuke nenasla, jednoducho ich nevyrabaju ked zadam moje parametre.
Tie stencene skla,no neviem takto mi to povedala opticka (pozname sa)..este skusim sama preluskat net,ci sa opytat v inej optike alebo priamo u ocneho lekara,len si musim najst lepsieho.
A ano,viem, co mozu sosovky sposobit...a priznam sa,ze niesom dosledna v dodrziavani vsetkych pravidiel,ale snazim sa vtom napravit... So sosovkami som zacala v puberte kvoli tomu ze pre sikanu som odmietla nosit okuliare,zhorsili sa mi znamky z matiky (nevidela som zadania na tabule pri testoch)a tak mi rodicia objednali sosovky,to je uz asi 20rokov.no zhorsil sa mi zrak a ja viem ze som zanedbavala spravne nosenie a starostlivost scim som sa priznala opticke a preyobto dosledne premeranie a aj preto okuliare ako "vypomoc" k sosovkam..ale tento stav opitosti mi vadi,dlhodobo,pri praci,soferovani by som ich nosit nemohla,len doma..snad o par rokov ak sa nam bude darit, pojdem na ten laser
@babydesire Ahoj,ja nosím okuliare cca 20 rokov,ale toto,čo popisujes sa mi nikdy nestalo... Bolo mi trošku divne,keď som nosila nevhodné silnejšie dioptrie. Ináč nie. Ja som si nevedela zvyknúť na šošovky,tak dlho som nosila okuliare,že mi to prišlo totálne otravné starať sa o tie šošovky,plus som sa sama sebe nepáčila bez okuliarov 😁 ja som si už tak zvykla,že okuliare si dávam dole ozaj len pred spaním alebo keď si čistím tvár.Ja som si zas všimla,že keď ich nemám,tak nielen že nevidím,ale ani necítim,nepočujem 😳 akoby som totálne stratila taký pocit istoty a bezpečia.V šošovkach sa ti to nestáva?Ešte mi napadlo: aké máš dioptrie na šošovky a aké na okuliare?
@babydesire keď dlhšiu dobu nosíš šošovky, tlakom na rohovku enia jej zakrivenie, čiže ti vytvoria astigmatizmus, ten sa po čase vytratí. Mám to isté dioptrie mám -4,5 a šošovky nosím pravidelne, okuliare len výnimočne
@oblecenie99 presne ako pises o okuliaroch,ja som si tak zvykla na sosovky,,bez nich sa citim nesvoja,mam pocit neistoty ..je to o zvyku urcite,,svagrina dlho nosi okuliare a sosovky tiez zasadne odmieta. Ja zas sosovky nevymenim za okuliare ani za cenu slepoty,to uz radsej uver a operacia. A nie kvoli sebavedomiu ale kvoli pohodliu,zvyku...
Dioptrie mi stanovila rovnake -6
@mimini ale povedala ze na astigmatizmus mam nizku tu urcujucu hodnotu (ten cylinder) .. Takze ho nema 😐 a zakrivenie sosovky mi sedi stale to iste,,hmm
Musíš si zvyknúť, to je všetko, cez okuliare vidno inak, aj mne to lezie na nervy. Ktory lekár ti aké odporučil používanie výlučne kontaktných šošoviek počas 12r neviem.
Sosovky sú aj deň a noc, mam vyskúšané ale to ti tiež lekár určite neodporúči. Treba to striedať. Ku šošovkam si treba kúpiť kvapky do očí a kvapkat aj počas dňa priebežne. A aj po vybratí večer... Vysušené oko je náchylné na poškodenie, infekcie a časom ani tie šošovky nebudeš môcť nosiť.
Ak nezvládas okuliare a môžeš, chod radšej na laser. To jediné ľutujem ze som neriešila hneď 😔
Inak viem, v auguste som dostala infekciu, keďže šošovky nosím denne, ja dokonca väčšinou denné, keďže nemám rada starostlivosť o ne... A to co opisujes som intenzívne zažívala. Dokonca mi jedna lekárka potom zmenila nezmyselne dioptrie a ja sprostá som dala okuliare prerobiť hneď... Neviem ci tie šošovky mohli mať vplyv na meranie alebo co, ale dioptria sa mi reálne nezmenila, cez staré okuliare vidím dobre, cez nové nič.
A môže byť aj ze okuliare nie sú dobré ak si nezvyknes. Treba dat inde premerst, záleží aj na práci, ako je urobená...
ZMERAŤ INDE !!! píšem po vlastnej skúsenosti, potom som sa tej prvej optičke išla poďakovať, ešte sa tvárila urazene, že to som si len zvykala - na tie druhé si nebolo treba "zvykať" a hneď sadli, na tie prvé som si nezvykla nikdy - ale áno, určite to bude mojimi očami 😠
@babydesire áno lebo ten tlak šošovky ti vytvorí len nízky astigmatizmus okolo 0,25 max. 0,50 dioptrie, ak by si dlhšiu dobu nosila okuliare, tak sa to upraví.
@babydesire u mňa je to presne naopak, mám podobný pocit keď si dám sosovky, akoby som bola v akváriu. Po chvili to prejde ale stále mám pocit že mám niečo v ociach preto nosim len okuliare. Podľa mňa ak by si nosila primarne tie za pár dni si zvykneš, pokiaľ tam teda nie je iný problem, možno skús inú optiku.
@babydesire Na okuliaroch musis mat aspon o 0,25 dioptrie vyssie hodnoty. Pretoze sosovky mas priamo na oku a okuliare su dalej od oka. To mi povedala ocna Dr. a pomohlo mi to.
@dianaana no mne daval lekarka slabsie sosovky ako okuliare... ;) cize ked mam -3, tak sosovky kupujem -2,75
Preto som sa pýtala na veľkosť dioptrií šošoviek a okuliarov, lebo mne tak vysvetľovala doktorka, že šošovky musia byť slabšie. Dokonca aj v optike tak hovorili, že oni sú priamo na oku, okuliare sú ďalej, preto sú šošovky slabšie stále. Ja by som určite zmenila optiku, a dala to zmerať inde a skúsila by som slabšie šošovky :/ možno tam bude pes zakopaný..
sosovky musia byt slabsie ako okuliare...ja som mala o 0.75 slabsie ako slicka. ale na "opicu" to nemalo vplyv. inak ked uz zanedbavas pravidla nosenia sosoviek tak dufam ze aspon chodis kazdy rok na ocne na kontrolu ocneho pozadia a skontrolovat rozsirovanie/rast novych ciev na rohovke, to tiez nie je sranda a hlavne je to nezvratny proces. ked ti povedia ze ti realne hrozi oslepnutie v priebehu par dni/tyzdnov tak si nebudes hovorit ze to nevadi, ze sa sosoviek aj tak nevzdas. potom ti uz budu aj tak na nic.
@simca06022011 ja uz neviem presne kolko som mala rokov,no viem ze to bolo na druhom stupni zakladky (6-8rocnik 12-14r.) niekedy vtedy to bolo..teraz m 34r.
Tie den noc (kontinualne) som v ponuke podla mojich parametrov nenasla,asi ich nevyrabaju.
@simca06022011
@zuzanka.zuzu
@mimini
@domak2
@dianaana
@simca06022011
@oblecenie99
No radite povacsinou inu optiku/ocneho,, skusim inu, v meste je este Fokus a aj moj ocny ma (ale toho chcem zmenit). Skus,vdaka
@daniela3232 ano to mas pravdu
@babydesire
Ak mozem poradit, stensenie pri takej dioptrii staci 1,67 a ta cena co ste pisali je sialena za jedno sklo. A je lepsi mensi a celkovo uzsi dioptricky ram v tomto pripade ale toto co pocitujete by nemalo byt. Trebalo by skusit ist premerat zrak inde. A este ma napadla jedna vec skuste v inej optike dat premerat rozostup zrenic (PD) aj v ociach aj v novych okuliaroch. Ono pri vybrati kontaktnych sosoviek treba chvilku aby si oci zvykli ale len chvilu a malo by to byt v pohode ale toto co pocitujete tak tam nieco nebude ok. Takziez odporucam nejake dobre ocne kvapky pri celodennom noseni ociam to dost pomoze. Najlepsie aj take bez chemie. A kontaktne sosovky den a noc by som neriesila vobec. Je to velka zataz pre oci este v nich aj spat.
mala som to iste, ked som dlho nosila jedno tak sa mi z toho druheho tocila hlava a presne taky pocit opice. po par minutach s jednym alebo s druhym (do 30min) sa to celkom upravilo ale neznasala som to a bolo to obmedzujuce. sla som na laser a mam pokoj. podla mna je mozne ze je to zvyk, predsalen inak sa pozera cez okuliare a inak cez sosovku, mozog to musi nejako vyhodnotit a ak je zvyknuty na jeden obraz tak mu ten druhy moze robit problem, ale to je len moj nazor, nevyznam sa do toho.