Ahoj, síce niesom mama, ale skúšam s sem obrátiť. V nedeľu som mala strašne bolesti v pravom rebrovom oblúku, dokonca som zvracala a tak som sa rozhodla navštíviť pohotovosť. Z tade ma poslali do nemocnice na centrálny príjem. Čakala som tam dosť dlho, a nakoniec bolesti ustúpili a tak ma poslali domov. Ešte v tú noc sa bolesti zopakovali ale už to nebolo také neznesiteľné. V pondelok bolo všetko ok ako cez deň tak aj v noci. Myslela som si že je to teda v poriadku. Na moje prekvapenie sa tento scenár zopakoval aj v utorok v noci a tiež minulú noc. Bolesti sú veľmi intenzívne až neznesiteľné, len na pravej strane a celé to vyráža do chrbtice. Bola som v tom že ide o žlčníkový záchvat. Ešte v utorok som bola u svojej doktory, tu mi urobili krvné testy a poslali ma na chirurgiu. Chirurg ma poslal na sono, kde sa so mnou nikto nebavil a dalu mi len papier o tom že žlčník nemožno pozrieť, a však pečeň je v hraničnej veľkosti. S papierom som išla spať na chirurgiu kde ma poslali objednať sa na gastro a dali mi novalgin a ešte nejaké tabletky proti nadmernej tvorbe zlči. Na GSP som objednaná až o mesiac, ale nikto mi nič nepovedal. Dnes som volala kvôli výsledkom a vraj pečeň produkuje nejakú látku viac ako má (neviem presne nemám to ešte v rukách). Moja doktorka mi odporučila nejesť mäso, lenže ja ho až tak vo veľkom nekonzunujem, a napriek tomu mávam bolesti. Čo mám robiť kým neprídu na to, čo mi je ? Novalgin mi pri bolestiach nepomohol. A ja sa bojím ako ten mesiac vôbec zvládnem. Nemal niekto niečo, podobné ? Vopred ďakujem za káždú radu.
A nielen na pečen,ale aj pankreas.Znovu by som šla na pohotovosť,ja som bola 2 krát za den a bol to žlčníkový záchvat a prvý krát mi ho vylučili a o 3 týždne som už aj šla na laparoskopiu.
@denisden tiez si myslim, ze je to zlcnik, vsetko tomu nasvedcuje, ale samozrejme nie sme lekari, len odhadujeme podla tvojho popisu. Viem, co prezivas a nepriala by som to ani nepriatelovi. Je to velka bolest a prichadza hocikedy.
Sono Ti nebolo mozne urobit kvoli tomu, ze zlcnik bol prazdny. Na to, aby bolo viediet kamene, treba ho mat naplneny zlcou - teda najlepsie rano, ked si este nic nejedla.
Ale ja som prisla na pohotovost s takymito bolestami a nikto mi nepovedal, ze sa sono neda spravit, spravili + testy. Vysledky zle. Trapila som sa s tym 3 roky :( + zapal pankresu. A teraz je to v pohode, zlcnik stale mam.
@dionyzka no to s tým zápalom pankreasu ma zaujíma ako fungujete ako ste sa z toho dostala....mne zatiaľ gastrolog. tvrdí že mám podráždený pankreas? všetko výsledky mám o.k. okrem AMS v moči mám 13,44 norma je do 10,98 ...podľa toho to skonštatoval, a bolesti aj v chrbáte a nadbrušku vpravo ...niekedy v strede jamky ako je podprasenka? kde vás bolievalo ako mám prišli na to že je problém pankreas? dík za odpoveď
A ľadviny máš v poriadku? Aj z tej Ti môže vystrelovať pod rebro.. Skús šetriacu diétu ak by to mal byť ten žlčník.. a cholagol kvapky sú fajn..
Ja mám pár rokov striedavo takéto problémy vraj z duodenogastrickeho refluxu.. ale výsledky mám ok.. a niekedy brutal pod právom rebrom bolesť ale žlčník vylúčili aj keď asi nefunguje ako má keď mi ťa žlč chodí kade tade 🙂 najlepšie je ísť na urgent a nechať sa keď je to kritické vyšetriť.. kd to takto objednávajú je to na figu lebo už je to prechodné, prekiecene trošku atď... Inak zaujímavé u nás napr aj súkromníci vedia takýto prípad zobrať hneď na 3-4 dni som raz čakala na komplet vyšetrenie...
@tanika
poviem ti, mala si ostat na urgente. Su to zlcnikove zachvaty, treba ti dietu. Precitaj si nieco o pecenovej a zlcnikovej nedrazdivej diete a skus si ine gastro zohnat na skor. Neviem co to bolo za sono ked ti nevedeli zlcnik pozriet...samozrejme ked je podrazdeni zlcnik ma to vplyv na pecen, cze tie pecenove hodnoty sa zvysuju...