Dobrý deň
môže problém s nejakým orgánom trávenia spôsobiť po príjme jedla nízky tlak cca 80/50 a následne závraty, točenie hlavy pretrvávajúce niekoľko dní?
Po Vianociach manžela rozbolela pravá strana brucha. Vyzeralo to na žlčník, tak sa začal trocha šetriť, ale problémy neustúpili, zhoršovali sa.
V apríli šiel na chirurgiu na sono a všetky orgány boli v poriadku, len pečeň bola mierne stukovatelá. Nabehol teda na diétu a pestrec mariánsky, ale stav sa mu stále zhoršoval, a veľmi schudol.
Robil aj diétne chyby, málo pil, občas sa prejedol, občas pri znovuzaradzovaní potravín to trochu prepískol, nepravidelné stravovanie a podobne.
Pred mesiacom bol na gastre, lebo začal mávať silné bolesti tej pravej strany a začal mávať ten nízky tlak a točenie hlavy, ktoré trvalo pár dní vkuse. Na gastre bolo všetko ok, pečeň mierne stukovatelá, ale doktor povedal, že také bolesti od pečene nemôže mať a že hlava sa mu krúti od chrbtice. A že sú to asi vredy, že treba gastroskopiu.
Manžel chce doktora zmeniť a problémy ďalej riešiť, ale je veľmi nervózny, lebo často mu takto spadne tlak aj na niekoľko dní, točí sa mu hlava. Máme tri malé deti a musí chodiť do roboty, je to teda veľmi nepríjemné a bojím sa, aby niekde neodpadol.
Zároveň mi príde veľmi podozrivé, že už asi mesiac veľmi málo spí. Budí sa sám od seba, skoro ráno, čulý. Aj po poobedných zmenách, po ktorých chodí spať o pol 2 v noci, vstáva ráno už pred 7mou. Donedávna to takto nebolo. Dospával, chodil unavený. Teraz to vyzerá, akoby ho budili nejaké procesy v tele. Začalo to cca v období, ked už na ňom bolo badať, ako schudol.
Môže to mať súvis? Môžu to byť tie vredy? Máme sa báť?
Vredy a nie vtedy .
@marhulka13 práveže jemu sa to po konzumácii jedla stáva (keď zje veľa príp.nevhodné jedlo - ale neprišli sme ešte na to, čo konkrétne), nie stále, nie často, ale už keď sa to stane, tak je to na pár dní bez prestávky.. ja by som sa tiež čudovala a nešlo by mi to do hlavy, že z trávenia, ale mne sa tiež stala minule taká vec, že po zjedení väčšieho množstva pudingu s kúskami čokolády mi spadol tlak.. alebo raz dávnejšie som schuti vypila 150ml smotany a to sa mi hlava točila polku dňa.. preto si myslím, že na tom niečo bude, len ja nie som doktor, tak neviem :-/ a ten dr. u ktorého bol.. bol dosť oničom, mierne povedané,čiže sa nedozvedel nič
A s tými vredmi.. no tak my si už nevieme rady, popravde :-/ lebo on mal dosť nepríjemné bolesti, tak niečo ho na tej pravej strane musí bolieť predsa.. sono bolo ok.. tak už len tie vredy zostávajú.. možno sú aj také, čo nevidno.. či?
Zdravím, zaregistrujte sa prosím do skupiny Zdravotníci na MK. Možno tam dostanete odbornejšie odpovede od lekárov. Alebo do poradne Poradňa - histamínová intolerancia, alergia, diéta.
Tlak občas padne po jedle aj mne ale aj napríklad kolegovi v práci.. Tiež sa mi točí hlava, závrate a pod. Alebo po vyprázdnení po veľkej potrebe.
Príčin môže byť viac. Napadajú ma parazity? Treba vyšetriť. Problém s pankreasom? Rýchle vylúčenie inzulínu a s tým spojená hypoglykémia? Histamínová intolerancia? Alebo môže niečo dráždiť blúdivý nerv a tým ovplyvňovať tlak.
Každopádne treba odborné vyšetrenie. Treba oň žiadať, keď to až tak znižuje kvalitu života. Zatiaľ by si mohol nasadiť probiotiká. Nič tým nepokazí.
Pises o velmi zlej zivotosprave. Nech si ju najprv upravi a potom riesi ostatne. Prejeda sa,nepije tekutiny,zly spanok. Jasne,ze moze mat nizsi tlak. Ak je este mlady,tak tlak moze byt taky. Ja mam doteraz taky. Treba aj nejaky pohyb. A ano, tocenie hlavy najskor od krcnej chrbtice.
ďakujem za vaše postrehy.. viem, že to možno nedáva zmysel, ale ten tlak mu spadne po konzumácii jedla.. nie po každej konzumácii.. niekedy mu je aj týždeň úplne dobre a tlak má ukážkový.. a už keď sa mu to stane, tak to nie je krátkodobá záležitosť, že trebárs nízky tlak z hypoglykémie, ktorý je do pár minút/hodín ok, ale tento stav mu pretrváva bezo zmeny niekoľko dní! preto som založila túto diskusiu, lebo mi to prišlo veľmi zvláštne a doktor manžela odbil chrbticou, ktorá to ale isto nie je, jedine, že by mala nejaké spojenie s trávením, o čom ale neviem
Tlak s trávením nemá veľmi čo mať, treba viac piť, soliť, to zvyšuje tlak. Vtedy by na gastro určite odhalili. Nemal skor teraz stresujuce obdobie