Dobrý deň.
Moja dcéra ma nízky tlak a bohužiaľ jej stav sa moc nezlepšuje. Pred troma týždňami mi odpadla v obchode. Keď boli Vianoce išli sme na pohotovosť, pretože celý deň jej bolo na odpadnutie. Pani doktorka povedala, že jej nič nieje, len nižší tlak. Odvtedy jej býva každý deň zle. Niekedy je len slabá, niekedy unavená a niekedy sa jej točí hlava. Bojím sa, pretože mi už párkrát odpadla. Boli sme aj u obvodnej, brala jej krv a keď prišli výsledky povedala, že všetko je v poriadku. Povedala, že ma každý deň ísť na prechádzku, pravidelne papať, viac zeleniny, ovocia, piť viac vody. Všetko dodržiavame čo pani doktorka povedala a dnes mi skoro zas odpadla. Chvala bohu, že sme boli doma a mohla si ľahnúť do postele. Keď ideme do obchodu ani tam dlho nemôže zostať lebo hneď cíti, že čoskoro odpadne (vadí jej viac vydýchaný vzduch, vôbec jej nerobí dobre teplo, nemôže sa ani sprchovat v teplej vode)
Máte niektorá taktiež s týmto ťažkosti a ak áno čo vám pomohlo? Ja si už neviem rady. Bojím sa ju vôbec niekam pustiť samu. Vždy to príde tak odrazu. Dcéra ma 19 rokov a chodi na VŠ. Onedlho ma skúšky, ale tvrdí mi že stres moc zo školy nepociťuje. Keď to všetko prišlo tak odrazu Ach..
Tento problém riešime od 18 decembra (keď prvýkrát odpadla) na pohotovosti boli cez Vianoce a k obvodnej sme išli 27 decembra. Neviem či iba zbytočne stresujem a musíme byt trpezlivejšie, kým sa výsledok dostaví. Neviem si naozaj rady.
Ak má všetko v poriadku, tak naozaj pomôže piť veľa tekutín, najlepšie minerálky, pretože obsahujú veľa soli, kľudne môže chrúmať v soletky a treba si pravidelne zacvičiť. V takom veku som mala tlak pod 90, takže viem o čom to je. Keď bude stále ležať, tlak sa aj bude iba znižovať, treba veľa pohybu, rozprúdiť krv.
Príjem potravy je normálny? Si si istá, že v tom nie je nič iné?
Mne pomáha Coca-Cola nakoľko nepijem kávu . Áno stáva sa že príde obdobie kedy to cítim viac aj pár dní po sebe veľa robí vyčerpanosť. Čo sa týka ak je v obchode vždy po ruke mám v kabelke fľašu s colu a jed nie idem k regály a surovo si ju otvorím nečakam kým ju zaplatím . Plyš čo pomáha keď stojím treba štát s prekríženými nohami
@stanulienkat od malička nikdy nepapala veľké porcie. Je skôr naučená papať viackrát za deň mensie porcie. Je pravda že ma problém s papanim cez menštruáciu. Cez menštruáciu jej moc nechuti papať ale nemáva ani bolesti ani nič len jej menej chuti.
Myslím si že v papani to nebude. Terwz keď ma volno zo školy mám ju pod dohľadom stále takže vidím ako papa. Verím tomu že vážne veci by odber krvi ukázal, alebo by sa niečo ukázalo na pohotovosti.
kolko meria a kolko vazi ?
moze to byt kludne zo psychiky
treba aby pravdidelne a dostatocne jedla a pila, aby sportovala aspon turistika prechadzky
proate dobra zivotosprava nech pekne ide von s kamoskami nie stale len doma atd
@slovakboy keď sme boli na pohotovosti mala tlak 105/nieco (prepáčte to si už presne nepamätám) a 111 úderov za minútu. Povedali, že by sa to dalo považovať ešte za normu, ale že ak nikdy nemala problémy s tlakom tak jej môže bývať z toho zle. A nikdy s tým problémy nemala, doktori jej vždy hovorili, že výsledky ako z učebnice.
Potom u obvodnej doktorky mala tuším trošku vyšší. U obvodnej bola sama, takže neviem aký presne mala, iba mi povedala, že trochu lepšie ako na pohotovosti, ale že je nižší. Pani jedna tu spomínala že mala pod 90. K takému sme sa my ešte nedostali, tak je na tom asi lepšie. Ale ma naozaj ťažkosti a tvrdia že to z toho tlaku. Že je to normálne, že to tak pociťuje, keď vždy všetko mala perfektne.
A nenarastla vôbec už pár rokov si drží 163 cm 🙂
@mamina7070 meria 163 cm a 52 kg. Doktorka pocedala, že je chudšia, ale nepripisuje to k tomu, takto chudá je už 3 roky a nemala žiadne ťažkosti. Po prvom covide prudko schudla 10 kilo, ale vraj žiadnu šarapatu jej to v tele neurobilo.
@ratka800 ale to vobec neni nejaky taky tlak zeby nemohla prejst na wc
priklanam sa k psychike
A ešte k tomu psychickému pôvodu. Úprimne som nad tým nepremýšľala. Je pravda, že je celkom stresantka, ale nič viac som si nepovšimla.
@mamina7070 rozumiem no máte asi pravdu. Oni nám len povedali, že to je tlakom. Pokiaľ na taký nebola zvyknutá.
asi by som ju v tom polehavani nepodporovala vezmi ju sa prejst sportove aktivity atd menej ochranarsky
ak jej bude zle nech si sadne a usit teda objednat psychologovi alebo online poradnu nech skusi
ma priatela? alebo kamosky dobre?
@mamina7070 chodi často s kamarátmi von, ale ma obdobia kedy je doma a sa len učí (nieje ten typ čo sa vie učiť rýchlo) kamarátky ma túto v dedine od detstva s nimi často chodi von, taktiež si našla nové kamarátky na VŠ. Dcéra je extrovertný typ. A ma aj priateľa už tri roky 🙂 ten ju stále niekam berie. Nikdy s pohybom nemala problém. Chodila cvičiť do fitka, turistiky, bicykel. ALE ako začala chodiť na VŠ tak s tým sekla. Iba kamarátky, priateľ a učenie. Ale čo robí s kamarátkami vonku, či iba sedia na kávičke …. Netuším
Dôvodov môže byť viac, stres, krčná chrbtica, únava, úzkosti atď
@ratka800 mám celoživotne nízky tlak, ako dieťa a tínedžer som párkrát odpadla, no nikto to neriešil, prešlo to samo. Na poslednej preventívke pred mesiacom mi bol nameraný tlak 70/40 - lekár mi povedal, že treba viac piť. A fakt je ten, že keď mám nejaké stresy, ten nízky tlak pociťujem oveľa výraznejšie - točí sa mi hlava, keď vstávam, musím sa pridzrživať, som unavená.
@ratka800 nizky tlak mavam ale teda sialene nizky ale neodpadavam. Tvoja dcera ma este super tlak. Takze to bude nieco ine podla mna. Moze to byt tetania alebo uzkosti. Cize na tetaniu treba ist za neurológom. Skus doma jeden maly test. Ak jej pride nevoľno a nahodou mas doma xanax alebo lexaurin tak jej daj polovicu. Ak sa jej polepší, tak ries dalej neurologa a potom psychologa. Na druhy den ak jej pride nevoľno a zníži sa jej tlak, daj jej vypit slanu vodu a nech skusi trosku poskákat na mieste, to zvyšuje tlak. Kavu ak jej bije rychlejsie srdce jej nedavaj. Musi si tlak skusit dvihnut pohybom alebo este cervene vino pomaha. Ja som normalne zacala chodit po dome a v praci som chodila kolecka okolo stolu v zasadacke. A jej pomoze toto, tak je to naozaj iba z nízkeho tlaku. Potom zvysit vitaminy ale nejaky cas az na 2x odporúčanej davky, kazdy den vypit napr. Mineralku lubovianku, zelezo. Na nizky tlak neexistujú lieky a to som konzultovala aj v Nemecku s internistkou. Cize kazda si musi najst co jej zabera. Plus si este treba pisat kedy sa tlak znizuje pri menštruačnom cykle. Moze to s tym suvisiet. Mne je najhorsie 7 dni pred menzesom. Vtedy zvysujem davky vitaminov a zelezo.
@ratka800 ten tlak naozaj nemá tak nízky, aby sa nevedela postaviť.Ja mám nižší cítim snáď celoživotnú únavu, ale fungujem a ešte mám aj anemiu.
Aj si ho meria doma?
Na tlak fakt nič len pravidelný pohyb, veľa vody, zelený čaj, slabú kávu a hlavne pravidelne jesť mať vždy pri sebe malý keksíky, banán niečo ...
Skôr si tiež myslím, že na ňu padla únava, skúšky ako spí neponocuje?to môže mať aj tetaniu, úzkosť nevenuje veľa času škole?netrpí anorexiou bulímiou?vidíš, ze je, ale koľko a čo robí potom nevidíš.Aj nedostatok b vitamínov magnézia môže spôsobovať únavu.Kup jej minerálky.Pises, že stres nepociťuje a ďalej, že je stresmenka🙂stres môže mať aj vnútorný tlak na seba ...
@betulinka1 tiež tak...najlepšie mi je, keď športujem po bicykli či aspoň hodina rezkej chôdze som ako znovuzrodená a každé 3h musím jesť🙂inak celé ráno a doobedie mám pocit, že neviem ani rozmýšľať.Tiez mi je niekedy do plaču, že lekár povedal, že som šťastný človek, že mám nízky tlak a nič neexistuje okrem tých veci čo píšem
@luccija v tom strese som sa asi zle vyjadrila. Je stresantka ale keď odpadla mi len povedala že stres nepociťuje že aj tak skúšky ma ešte ďaleko. Odvtedy som sa jej to nepýtala. A však nemusí si to len pripúšťať, netuším, zas tak ju nekontrolujem. No tak keď jej bolo vtedy celý deň zle tak netuším z čoho to mohlo byt. My sme sa zariadili tým čo povedali na pohotovosti. Že to je tlak. Ja som neni lekár tak ja úprimne neviem…. Ale ďakujem za každé rady 🙂
@betulinka1 moja dcéra bola vždy typ čo musí odpadnúť 😃😃😃 (za život odpadla už veľakrát) u doktorov, stačí že zle vyvetrane, už aj zo stresu odpadla keď ju čakali skúšky z autoškoly… ma to tak od detstva ..
Ja mávam bežný prevádzkový tlak taky. Ako je na tom. S pitným režimom? Spánok? Pohyb na čerstvom vzduchu? To ze si ona mysli ze nie je pod stresom si nemusí myslieť jej telo. Môže mať problémy aj s krcnou chrbticou.
@ratka800 no ale ak toto robi od mala tak neni to potom skor z jej strany manipulativna technika na polutovanie (aj to ze ju musite nosit na wc s ty
to tlakom je divne)a ty ju v tom skor podporujes ?
@mamina7070 naozaj si nemyslím že by sa 19 ročná dospela žena nechala nosiť na wc len tak. Naozaj neviem ako človek môže schválne odpadnúť aby ho niekto poľutovál. Vieš aký je to pocit odpadnúť? Myslím si že ten pocit nikto nechce zažívať len tak aby ho niekto poľutovaľ.
@ratka800 tiez mam nizky tlak, parkrat som odpadla. Nic nepomaha, vsetci lekari hovoria aby som pila vela cistej alebo mineralnej vody. Lenze tolko vody sa vypit neda a znechutila sa mi. Mne je najlepsie ked sa rozčulim, ale to nieje riesenie 😀 ziadne vitaminy a ani cvicenie nepomaha
Mám to cely zivot. Už viem, kedy ide na mna odpadnutie, vtedy si sadnem. Aj mne pomohla vyššie spomenutá coca cola a všade odporúčajú aj pit kavu, ktorá mne nechuti
V ten deň, keď sme išli na pohotovosť jej bolo naozaj celý deň na odpadnutie. Celý deň iba ležala. Museli sme ju niesť, podopierať. Ani na záchod nemohla ísť sama. Odvtedy chvala bohu taký stav nemala. Už jej dúfam takto zle celý deň nebude.