Nízke TSH - zväčšená šítna žľaza

12. aug 2024

Ahojte. Viete mi prosím povedať ako je možné že s nízkym TSH mam chudnut a ja práveže naopak. A prosím co znamená mať zvacsenu štítnu žľazu? Moja doktorka mi to žiaľ nemala čas poriadne povysvetlovať. Ďakujem

zuza.m
12. aug 2024

No ja som mala ten isty problem.vsetky priznaky som mala akurat chudnutie nie.dostala som tabletky a priberam. Zvacsena moze byt z viacerych dovodov.ja som mala prekevenu niekto ma uzliky niekto nador atd

nevenka
12. aug 2024

Ja som mala hypertyreozu a priznaky vsetky mozne, ale chudnutie nie. Po Thyrozole som este pribrala...☹

benit
12. aug 2024

Ja zasa naopak, stitnu tu nizku, ze by som mala priberst a ledva 45kg

plamienka555
12. aug 2024

Skús si pozrieť nejaké články o TSH, T3 a T4, pozri aj Graves-Basedowovu chorobu. Ale v skratke: hypofýza uvoľnuje hormón TSH podľa potrebného množstva hormónov ŠŽ v tele, konkrétne T3 a T4. Ak je týchto hormónov veľa, hypofýza vyprodukuje menej TSH, aby ŠŽ nevyrábala ďalšie hormóny T3 a T4. Lenže existujú poruchy ŠŽ, hypo a hyperfunkcia + autoimunitné ochorenia a ďalšie. V tvojom prípade, ŠŽ produkuje viac hormónov ako telo potrebuje aj napriek nízkym hodnotám TSH (čiže ŠŽ nepočúva hypofýzu). Hormóny T3 a T4 sú tvorené výhradne z jódu, ak ho má ŠŽ málo, zväčšuje svoj objem, aby vychytilo aj to posledné množstvo. Pri hyperfunkcii sa vraj chudne, to áno, ale vie si tvoje telo premeniť hormón T4 na T3, ktorý vedia prijať bunky? T4 je zásobný hormón, T3 aktívny. Ak ho vie tvoje telo premeniť, vedia ho tvoje bunky prijať?
A na toto ti žiaľ slovenský endokrinológovia neodpovedia, mnohí z nich ti ani nevyhodnotia základné parametre pre posúdenie funkcie ŠŽ. Lieky sú potrebné, ale nepredstavujú všetko, čo pre seba môžeš urobiť.

zuza.m
13. aug 2024

@plamienka555 zaujal ma tvoj komentar ze sa celkom vyznas.co clovek moze urobit viac ?je nejaka alternativna vec co popri liekoch by ovplyvnilo tie hormony?

plamienka555
13. aug 2024

@zuza.m v tejto téme som len nováčik, zaoberám sa ňou asi rok pre vlastné potreby. Napríklad o hyperfunkcii a G-B chorobe veľa neviem, lebo sa zaoberám hypofunkciou a Hashimotovou chorobou.
Ale tak v skratke, je potrebné zistiť si stav železa, zinku, horčíku, jódu, selénu, aktívneho vitamínu B12 a vitamínu A. S niektorými minerálmi ŠŽ nevie hospodáriť, preto sú potrebné suplementy. Ak ŠŽ nevládze, na krátku dobu vypomáhajú naodbličky, ich stav treba zistiť tiež a podporiť ich. Najmä v pečeni sa premieňa T4 na aktívnu T3. Na Slovensku lekári predpisujú umelý hormón T4 a zvyšovať ho so slovami, že nič iné nám neostáva. A pritom v zahraničí je podávaná sušená štítna žľaza, ak sa nemýlim, je prasačia. Existuje aj svetelná hygiena, večer si treba dávať pozor na modré svetlo, lebo zastavuje produkciu hormónov, ktoré ŠŽ začína produkovať večer. A iné, každý týždeň si zistím niečo nové, ako čas dovolí. Napríklad aj zmena stravy pomáha, odporúčajú sa vyhnúť lepku a mliečnym produktom, ale aj tam sú výnimky.

zuza.m
13. aug 2024

@plamienka555 zeleza mam.v norme a pecenove uz tiez.a vsak ostatne netusim ale vlasy nechty mam v hroznom stave tak ze dost mozne ze nieje to bohvie co