Nízka hladina progesterónu a problémy so srdcom

thehenrieta
1. mar 2023

Ahojte žienky, pokúsim sa to zhrnúť nech to je prehľadnejšie a aby ste to rýchlo pochopili

Pred pôrodom som bola zdravý človek, ale mala som menzes každý druhý mesiac čiže dajme tomu Január, Marec, Máj atď..

Po pôrode mi začal menzes už každý mesiac ale ten čo mal prísť vo Februári v Apríli atď.. prichádzal tak že vlastne som len začala špiniť ten daný termín a znížila sa mi hladina progesterónu, no a s tým prišla nevoľnosť, odpadávanie, tlaky na hrudi, tachykardia srdca (pulz okolo 105 až 120) a z minúty na minútu mi to kleslo na 38 až 45 ten pulz.

Tieto problémy prešli alebo teda sa mi uľavilo až s príchodom ďalšieho menzesu čiže toho čo chodil v Januári, v Marci atď..

Až neskôr mi gyn. predpísala duphaston, lenže, ten môžem brať len 10 dní ale mne je zle celých 30 dní a ledva žijem, nemôžem ani nič zjesť.. ale dobre po tomto lieku sa mi vždy uľavilo a aj som prestala krvácať. A teraz je tomu už 3 roky čo mám tieto problémy a už mi ani lieky nezaberajú..

Každý gyn. ktorého som skúsila mi povedal buď že sa s mojim prípadom ešte nestretol alebo ma poslal do zadnice slovami to budete mať len v hlave... (hej výsledky na papieri)

Ešte som chcela skúsiť endokrinológa ale k nemu je čakačka pol roka a viac a je to úplne zbytočné robiť mi nejaké vyšetrenia keď tam prídem v čase keď mi nič nebude.. a vôbec neviem či endokrinológ má s týmto niečo spoločné.

Takže som už úplne zúfalá z toho čo mám robiť, nemáte niekto s mojim prípadom skúsenosti? Nepomohlo by chirurgické odstránenie vajíčka? Nebola by som potom závislá na doplňovaní progesterónu keď sa nebude mať kde tvoriť? Či bude stačiť to druhé.. netuším ako to funguje prosím pomôžte mi..

janetinka27
2. mar 2023

@thehenrieta len mi tak napadlo, ze ked mas kazdy druhy mesiac problem, mozno je problem s jednym vajecnikom. vajecniky sa obycajne striedaju, raz je ovu na jednej, raz na druhej strane - to neplati vzdy, ale povedzme, ze ano. v jednom vajecniku folikul narastie, folikul prasne, vytvori sa zlte teliesko a to tvori progesteron. cyklus je teda v poriadku, vyvazeny, hormony funguju (januar, marec, ...).
dalsi mesiac je na rade druhy vajecnik, kde to z nejakeho dovodu nefunguje, ovu neprebehne, progesteron nestupne.
pred MS klesne kazdej zene progesteron, to je nevyhnutne, aby prisla MS. keby si si robila graf bazalnej teploty, zistila by si, ze po ovu bazalna teplota tela stupne a na konci cyklu dost prudko klesne.

alebo ako si to myslela? v tom cykle (februar, april) ti progesteron nestupne? mas ovulaciu?

su zeny, co progesteron ziadny nemaju cele roky, lebo nemaju zo zdravotnych dovodov ovulaciu alebo sice ovulaciu maju, ale zlte teliesko nepracuje a tak netvori progesteron.
ak odmyslis psychiku a zvazis, ze sa citis naozaj zle, tak potom treba hladat pricinu inde. ale nemyslim, ze by bol pricinou nizky progesteron (ja som bez neho zila roky). nizky progesteron je zly z dlhodobeho hladiska pre maternicu, ale ty zrejme ovulujes aspon kazdy druhy mesiac, takze ten progesteron zrejme mas, tak by to nemal byt problem.

thehenrieta
autor
2. mar 2023

@janetinka27 už to bližšie chápem, no tak potom pred pôrodom keď som ten Február Apríl atď. nemala menzes tak som musela mať stále rovnakú hladinu progesterónu, čiže mi nemohol klesnúť keď som vôbec nekrvácala. Ale teraz mi klesne priliž nízko a zostane mi z toho veľmi zle do toho krvácam/špiním bez prestania, iba duphaston to zastaví ale už mi nezaberá tak ako pred tým..

Momentálne mám tieto problémy beriem duphaston a len som prestala krvácať ale srdce si robí stále čo chce, zohnala som si kvoli tomu na ruku náramok kde si sledujem pulz a pekne vidím čo sa somnou deje keď idem omdlieť zrazu sa mi zvýši pulz na 106 a viac a hneď klesne na 45 a menej, a čo cítim je chvíľu silný tlak v hlave a to ako prestávam vnímať a keď klesne tak vidím chvíľu tmu, cítim ťažobu na hrudi a začnem sa cítiť slabo, o tom ako sa mi dýcha pri tom asi nemusím hovoriť.. 😭

A ďakujem za vysvetlenie. Možno predsa by mohlo byť riešenie odstránenie toho jedného vaječníka. Viem že práve mám väčšie to je to v poriadku a ľavé menšie problematické. A všetko toto mám podložené lekárskymi vyšetreniami. Moja psychika je na tom lepšie, čím dlhšie mám problémy tým to beriem ľahšie, už kvôli tomu nechodím ani na pohotovosť, predtým som chodila lebo som sa veľmi zľakla (keďže som v živote nemala problémy so zdravím a ja si nepotrebujem vymýšľať problémy, na to čas fakt nemám) a aj tak mi tam nikdy nepomohli.. čakala som na príme 6 hodín, na večer sa mi ale vždy uľavý a je mi vcelku dobre ale pulz je stále taký rozskákaný od 65 do 95, takže už to predýchavam doma.. a aj dať malého niekomu strážiť je pre mňa tiež problém takže si neviem moc sama pomôcť.

janetinka27
2. mar 2023

@thehenrieta ked ono ten progesteron vlastne stupne po ovulacii (pokial vsetko funguje dobre) a pred MS uplne klesne. ten progesteron je od MS do ovulacie naozaj minimalny, mozno aj nulovy. takze ked pride MS, progesteron uz je nulovy a je nulovy az do dalsej ovulacie, kedy zacne stupat. v mesiacoch, kedy si nemala MS a zrejme ani ovulaciu, si teda moznoze mala cely cas nulovy progesteron, on uz nemal kam klesnut. progesteron pocas zdraveho cyklu po ovu prudko stupa a pred MS zas prudko klesne. je to tak u kazdej zeny. neviem, ci to je dovod toho, ze ti je zle. podla mna skor nie. chcelo by to asi urobit dosledny hormonalny profil, ako ti vlastne funguje cyklus.

duphaston vlastne nahradza progesteron. duphaston je ten najlacnejsi nahradnik, nie je to prirodzeny progesteron, ale len napodobenina. su aj lepsie kvalitnejsie progesterony, ale lekari obycajne predpisuju ako liek prvej volby prave duphaston, lebo asi vacsine zien pomoze a tak nemusia predpisovat drahsi, neviem.

ty ked uzivas duphaston, tak ti progesteron stupne a ked ho vysadis, tak klesne a pride MS. ale duphaston je naozaj lacny, mne napriklad bol slaby, ja som ho brala, ale pri tom prisla MS aj pocas uzivania, nedokazal mi udrzat cyklus. vybratie vajecnika by u teba asi nic neriesilo, lebo ak nefunguje, tak progesteron sa tam netvori a tym padom ten vajecnik nema vplyv na hladinu progesteronu. ale to su vsetko take moje laicke reci, neviem.