Ahojte .. už dlhšiu dobu pozorujem nejaké moje problémy s jedlom . Niekedy ma vôbec nenapadne sa najesť . Niekedy nemám vôbec žiadne normálne teplé jeho a prežívam iba na bagetach alebo iných blbostiach . Niekedy keď predo mňa dá nejakú väčšiu porciu(pritom je normálna ale pre mňa veľká ), jedla tak dostávam paniku. Jedlo jem niekedy aj 40 minút . Následne mám výčitky že ako to že som niečo také zjedla ... Veď to je ako pre dvoch chlapov . Potom nejdem naschvál aj deň dva lebo si myslím že som to predtým prehnala čiže teraz nemôžem jesť .. alebo mi moja hlava hovorí že veď si dokázala nejesť 2 dni to dáš aj 3 . Môže to byť tým že keď som bola mladšia stále komentovali tieto veci . Že prečo jem také veci . A prečo stále musím jesť iba toto. Že ako dáma by som takéto veci jesť nemala . Alebo že by som mala jesť práve menej lebo vyzerám tak a tak . Čo sa týka mojej postavy a váhy s tou som spokojná . Ale tento môj psychicky blok ma trápi..
@viestta áno ja si to uvedomujem. 😩 Iba si nemôžem dovoliť platiť pravidelne terapie .
máš vôbec chuť na jedlo? lebo ak nie, tak skús Peritol - na predpis, alebo čaj palina...obe sú na podporu chuti do jedla...
@deti95060810 akože cítim hlad a mám aj chuť na určité veci ... Lenže moja mama mi stále hovorila že keď sú to iba chute tak to hlad není . Proste mám v hlave zakomplexovaných veľa zlých veci
Ja som tiež zvykla zabudnúť, nikto tomu nerozumel, ale proste som necítila nikdy hlad... ale teda neprichádzali potom také problémy ako máš ty, teda výčitky a nejdenie, to je niečo čo určite treba riešiť s odborníkom, kludne začni u všeobecného... riešením toho, že zabudneš (alebo v tvojom prípade niekedy nechceš) sa najesť by pre teba možno mohol byť meal prep a normálne pripomnieka v mobile, aby si sa najedla - niečo čo si dopredu pripravíš a budeš vedieť, že to je chutné, nutrične vyvážené a dobré pre tvoje telo - pretože tvoje telo si to zaslúži 🙂 ale určite nepodceň ani tú odbornú pomoc, lebo aj tvoja myseľ si to zaslúži
Je to podla mna porucha prijmu potravy a isla by som s tym za psychiatrom, normalne za takym, ktoreho ti poistovna preplati. Ten posudi situaciu a moze ti doporucit psychologa, takisto na poistovnu, nemusi sa za kazdu terapiu platit.
Keď ti niekde nakladajú jedlo (v práci na obede, niekto z rodiny...) popros, že chceš len malé mäsko, jednu-dve knedle resp. kopčeky ryže, tretinovú porciu zemiakov a pod. Videl som to niektoré dievky robiť na obede a je to podľa mňa sympatické. Nepreješ sa, nebudeš mať tvoje obavy a jedlo sa nebude vyhadzovať.
@madeincssr áno to som presne začala jesť menšie porcie a ak ešte chcem tak si naberiem znovu . Ale skôr sa aj vyhýbam jesť pri niekom kto takéto poznámky má. Už dlhšie sa s tým snažím niečo robiť . Ale nemám moc nikoho kto by ma strážil aby som sa na to nevykašlala
Mne sa nenapadne napit. ;D
Kľudne si dávaj budíky na obed, večeru a vždy čosi neveľké popapaj. A samozrejme raňajkuj. Pravidelnosť. A bonus bude racionálne stravovanie (aspoň čo do množstva), štíhla línia, bez pocitov veľkého hladu resp. prejedenia. V reštikách si kľudne dávaj detské porcie, kde sa dá. A akékoľvek reči s úsmevom ignoruj, púšťaj druhým uchom von.
Toto uz je vazna ppp -> smer psycholog
@madeincssr Kočka nepíše, že by jej bolo fyzicky ťažko lebo sa prežiera, neje a potom má výčitky z normálnej procie, problém je so psychikou... radiť človeku s PPP, aby proste jedol menej a že je sympatické, keď si žena vypýta menšiu porciu je... no.... akokoľvek myslené dobre, nie úplne okej, presne toto ju dostalo tam kde je podľa toho čo píše
@lindous presne tak . A proste ja niesom kosť a koža . Čiže preto aj ľudia majú komentáre že myslia si že sa prežieram lebo mám krivky aj bruško. Ale ako som písala čo sa týka môjho tela som s ním spokojná . Ale okolie to vidí tak že sa "určite prejedám"
Že ťa nenapadne najesť sa nie je nič nezvyčajné- ja mám pocit, že snáď väčšina žien za bežných podmienok nepociťuje fyzicky hlad, skôr má chute. Ovšem trestať sa celodenným nejedením za to, že si si dala väčšiu porciu je seriózny problém s ktorým bude ťažké poradiť si sama bez pomoci.
Na začiatok by si sa mala skúsiť pozrieť na vec úplne logicky- jedlo má dodávať živiny a byť chutné. Ak v tvojom jedálničku prevažuje vyvážená strava, nemáš zdravotné problémy a nie si obézna, nemáš sa prečo obmedzovať v bežnej strave, naopak škodí ti to. A raz za deň-dva-tri si dopriať aj nejaké menej zdravé veci je úplne v poriadku - pretože ti to nijako neškodí, ak je to len malá časť príjmu potravy.
Rovnako racionálne nenájdeš žiadnu príručku etikety, kde sa píše, čo by dáma mala alebo nenala jesť. Britská kráľovná rada jedávala paštétu z údeného lososa a pečené mäso... nič v zlom, ale tá asi mala lepší prehľad o tom, ako byť dámou, než tvoja mama, ktorá ti nerozprávala také bludy.
Toto je uz na psychologa, moze to byt forma poruchy prijmu potravy.