Nič ma neteší, cítim prázdno.

monka1990
5. okt 2019

Ahojte,

Už niekoľko rokov bojujem s depresiou a panickou poruchou. Najhoršie, s čím bojujem každý deň, je hrozná prázdnota. Neviem sa z ničoho tešiť, nič prežívať, život akoby plynul pomimo mňa. Mám paranoidný strach, že sa stane niečo zlé, hneď vidím všetko negatívne, bojím sa, že sa stane niečo mne alebo mojej rodine.... Až prehnane. A viem, že tento problém v dnešnej dobe zažíva strašne veľa ľudí. A práve preto by som sa chcela poradiť. Možno sa niekomu podarilo zabojovať s depresiami a úzkasťami lepšie ako iným a možno si tu vieme pomôcť navzájom. Kedysi som chodila do podpornej skupiny, kde som sa stretávala s ľuďmi ako ja a veľmi dobre to každému z nás padlo - hovoriť o svojich problémoch, skúšali sme, čo vyskúšali iní a naopak. A hlavne sme nemali pocit, že sme sami v našom trápení s chorobou, ktorá ničí duše nie telá. Založila som preto skupinu "Úzkosť / panická porucha / vyhorenie ", do ktorej sa môžete pridať tu: https://www.modrykonik.sk/group/11629/
Budem vďačná za každého jedného prispievateľa. Pevne verím, že si dokážeme pomôcť. A keby tam len jeden človek našiel pomoc, tak to má zmysel.
Ďakujem Monika

lucia851
5. okt 2019

Ahoj ja trpim depresiami aj uzkostami obcas,chodim k psychiatrovi uzivam antidepresiva a dost mi pomahaju.A chodim aj k psychologovi

aspinka
5. okt 2019

Podporná skupina je super, ale ja si skor myslí, že by sa ludia s tymto problémom mali spojit s ludmi plní energie, zivotaschopní, pozitívni, ktorí vedia týmto nakaziť iných. Lebo pocuvat problemy iných by malo na mna opacny vplyv este by som bola hlbsie a hlbsie v depresii. To je samozrejme len moj pohlad vdaka Bohu nemam taky problem i ked kazdy ma taketo dni 😉

jana_eyre_2
5. okt 2019

@aspinka ak mozem za seba - ked ma niekto naozaj depresiu, nikto ho pozitivitou nenakazi, skor ho to obtazuje.. depresia, uzkosti, paniky, to je fakt problem, nie je to len o pohlade na zivot..

monka1990
autor
5. okt 2019

@jana_eyre_2 presne tak, plne suhlasim, len ludia, ktori chapu cim si clovek prechadza dokazu nejak spolu existovat... mna tiez ludia, ktori nerozumeju cim si prechadzam, viac rozculuju ako nejako "upokoja"

aspinka
5. okt 2019

@jana_eyre_2 ale ja som nepovedala, ze sa nemaju stretavat ludia s rovnakym problémom, ktori sa vzajomne chapu ja som napisala len nejaký sposob, ktory moze a nemusi pomoct... lebo aj pomoc takymto ludom je velmi individualna 😉

pandravachrusta
5. okt 2019

@monka1990 musis pomenit svoj zivot, zacat sportovat, beh je vyborny, alebo studovat to, co by Ta bavilo, proste byt v sulade so sama sebou, byt viacej sebec, ..najskor to vsetko pojde pomaly ale ani nevies ako sa zacnes citit lepsie a lepsie, podporne skupiny su fajn ale ty musis zivot zobrat do svojich ruk a zacat tak, ako chces zit a co Ti bude pomahat..ja sa liecim uz 4 roky a citim sa dobre,,velmi vela som toho zmenila..pred tym som netusila , co je depresia ..

jana_eyre_2
5. okt 2019

@aspinka vsimla si si ze pisem za seba vsak 😊

ano kazdy je individualny, avsak ked niekto prejde naozajstnym dusevnym problemom, pozitivny pohlad druhych im casto proste nic neda, je to zvacsa len dojem ludi ktori tu pravu dusevnu zufalost nikdy nezazili.. casto to aj takito ludia maju tendenciu zlahcovat..

hoci mozno sem napise nejaka zena so skusenostou, co mala naozajstnu depresiu a rozveselovala ju vesela kamaratka, ale uprimne moc tomu neverim...

pandravachrusta
5. okt 2019

@jana_eyre_2 ja som mala skusenost ked mi zacala depresia, ze stastni ludia ma skor este zosmutnili, citila som sa viac dole a zavidela som ako mozu byt tak bezstarostny..ale uz to mam za sebou a citim sa stastna.🙂ale trvalo to dlho kym som sa dala dokopy.

jana_eyre_2
5. okt 2019

@pandravachrusta presne, v depresii sa clovek len tazko sam presstavi a uz vobec to nejde pozitivitou druhych..

je to ako ked ti umrie mama a kamos ti povie pod na komediu, zasmejes sa..

proste to nie je take jednoduche sa z toho vyhrabat, ale da sa.. uprimne ja ani neviem ako sa mi podarilo dostat sa z takychto stavov, navstevovala som psychologicku len par krat (mala som obsedantnu a ked si tak citam o panickej poruche tak asi aj tu) ale najvacsiu zasluhu davam mojmu manzelovi a stastiu, ze moj zivot zacal byt veselsi a odkedy mam hlavne deti tak mi je omnoho lepsie a uvedomujem si svoje stastie.. ale vsetko to trvalo dost dlho..

lujza123
5. okt 2019

Ja našťastie depresiu nemám ale chápem ze to človek neovplyvní a ani nevylieči pozretím komediálneho filmu. Sú to všetko chemické procesy v mozgu ktoré sám človek nedokáže ovplyvniť, pri manio depresii tam chvilu buďto niečo chyba alebo je navyše.
Zažila som depresiu blízkeho človeka (ktorá našťastie prešla sama od seba a už sa nevrátila) ale musí to byť hrozna choroba, ja som to brala dosť ťažko že nedokážem pomôcť. Také zahvivanie zaziva by som to nazvala. Nič pozitívne takého človeka nerozveseli lebo nieje smutný podľa mňa. Smútok je emócia ale človek v depresii mi príde úplne bez emócií. Apaticky, pochmúrny, čo ho normálne bavilo už ho nebaví, nič nedáva zmysel.

pandravachrusta
5. okt 2019

@lujza123 ano presne. ale da sa z toho vyhrabat..len clovek musi vyvinut usilie a nie zostat vo svojej komfortnej zone a padat hlbsie a hlbsie do ulity.s liekmi to ide..bez liekov by som to nedala . tak, ako ked niekto mal autonehodu tazku a uci sa pomalicky znovu chodit..najskor to skoro nejde ale kazdym dnom to bude lepsie a nakoniec normalne chodi a zostane mu iba spomienka a nova skusenost ktora je velmi posilnujuca..tak ako s kazdou chorobou.

ahyt
5. okt 2019

@jana_eyre_2 je to jako kdyby clovek beznohemu rekl,at se jde probehnout.Deprese je nemoc a strasna.Chce to urychleně psychiatra

kammik
7. okt 2019

@pandravachrusta len dostať sa z tej zóny nie je jednoduché, mnohí ľudia majú problém sa z nej dostať aj keď sú akože relatívne OK, neviem si predstaviť ešte keď má iekto takýto problém, to podľa mňa potrebuje veľkú podporu 🙂

eliska13
7. okt 2019

@aspinka Máš pravdu tiež som si s takýmito nepríjemnosťami uzila svoje, ale aj psychológ postupuje tak, že prvé terapie vypočuje je nápomocný vyplaces sa a neskôr Tá už potrebuje nakopnut, lebo plakať a sebalutovat sa človek nemôže donekonečna, lieky sú napomocne, aby človek nevidel všetko tak pesimisticky.Ale mňa to len tak lizlo verím tomu, že kto má ťažkú depresiu musí zažívať peklo a tam sú tie postupy asi iné.
Každého položí niečo iné.Ja som vtedy mala pocit, že všetci sú šikovnejší, majú šťastnejší život, seba som podceňovala.

pandravachrusta
8. okt 2019

suhlasim s
@eliska13 , lieky su prvorade, len ked uz je cloveku lepsie , proste musi zacat pomalicky nieco robit, malickymi krocikmi, ..ale musi..ta vola uz je tam aspon trochu navodena liekmi..viem ze aj pri inych chorobach maju ludia tendenciu zmierit sa s tym co je a tak nejak im je v tom casom aj pohodlnejsie..treba skusat a skusat pomalicky, ked sa bojim, ist do toho a mozog zisti postupne , ze je to v pohode, atd atd..Proste len chcem povedat , ze cisto len lieky nepomahaju. Nevzdavat to..