Ahojte potrebujem poradiť ci mate niektorá skusenost s chudnutim po pôrode.Moja normálna váha je 56kg 168cm počas tehotenstva som nabrala 8kg ale z pôrodnice som odchádzala zo svojou váhou. Mala ma 5mesiacov, kojim na požiadanie a aktívne vedieme život.Kedze ma priateľ Crohnovu chorobu snažíme sa variť zdravo.No ale ja v poslednej dobe strácam energiu, vyčerpanosť a objaví sa 1 dňové horúčka.dala som sa vyšetriť u lekárky nič podrobné a povedala ze som ok .K dnešnému dňu mám 49kg😑
Mozes chudnut z kojenia, ja som to mala po obidvoch pôrodoch. Pri vyske 175cm som postupne schudla pod 50kg, po ukonceni kojenia som v priebehu 2-3 mesiacov pribrala cca 5kg.
Papak som riadny raňajky zelenina,jogurt, vajíčka vlákninu, smoothie. Do obeda tak isto jablko banán termix.Obed nejake masko,ryby,polievky robím jednoduché nezahustujeme múkou a normalne druhé.Poobede oriesky chrumeme, mrkvove pyré....a večere grilované zeleninka. AKO TLACENKA osvarky tiež neodmietnem😊. Ale hlavne sezónne jedlá robíme teraz z medvedieho cesnaku ci spargle atd. No vyzerá to tak že opäť poprosim o nejaké hlbšie vysetrenie😐
@swetluska akoby si o mne písala 😀 tiež som šla po pôrode do mínusu s hmotnosťou, jedlá som dosť, ale mala som asi veľa pohybu, bola som na dve decká, a domácnosť viac-menej sama, a pri mojom perfekcionizme son si väčšinou sadla až večer, keď decká pospali. Odkedy manžel menej pracuje a ja mam viac času na seba a oddych, už je moja hmotnosť zas v pohode, malého kojím stále, takže ono to ani nemusí byť kojeni, ale väčším energetickým výdajom ako príjmom. A bola som tiež aj na krvných testoch a tie som mala ukážkové napriek kojeniu 🙂
@swetluska ja som mala pred porodom tiez 168 cm a 55 kg a po roku kojenia druhej dcerky som vychudla na 49 kg, bola som uz totalne vychudnuta aj na pohlad a zacala mi uz vynechavat aj ms, tak to som uz vedela, ze to takto dalej nejde... okrem nej som mala este starsiu dcerku, ktora mala v tom case 2,5 roka, takze cas na nejaky oddych nebol (rady typu "spi ked spi dieta boli nepraktizovatelne, kedze kazda spala v inom case")... a tak som dcerku v roku odstavila. a to pomohlo. jednoducho aj to kojenie Ti berie energiu (a nie malo)... viem, ze mas mensie dietatko, nez som mala ja, ked som to riesila, ale mozno je aj u Teba pricinou chudnutia kojenie. v kazdom pripade, ako radi bosoriak, dat si urobit krvny obraz by nebolo na skodu. mozno uz to samotne odhali pricinu (napriklad nedostatok zeleza. u mna to tym sice nebolo, mala som dokonca vyssie hladiny zeleza ako norma, i ked nie o vela, no "cukru" som mala menej a to som jedla dost sladkosti v tom case... no u Teba moze byt pricinou nedostatku energie i malo zeleza napr.). ak mas moznost si cez den oddychnut, tak to urob, aj keby si si mala kazdy den cez obed hodinku pospat (ak sa da teda... i podla seba vsak viem, ze sa to vzdy neda, niekedy aj dlhodobo nie), neries veci, ktore riesit netreba (ja som napr. prestala zehlit, zehlim tak 4-5x do roka, ked sa nazbieraju veci, ktore su naozaj nepozeratelne v neozehlenom stave)... a eventualne ako posledna moznost: pouvazuj i nad tym odstavenim malej, mne pomohlo az to... do roka po odstaveni som mala 58 kg a citila som sa ovela lepsie, zdravsie, mala som viac energie, chuti do zivota i lepsiu naladu... a to dietatu da ovela viac ako mu zoberie to, ze uz nebude kojene 😉 ...uz su to vyse 4 roky, co som to riesila a uz dlhodobo sa moja vaha pohybuje medzi 60 - 65 kg a citim sa takto dobre.
ja myslím, že sa stravujete ukážkovo, ale predpokladám, že takéto stravovanie nie je vhodné pre kojacu ženu... odoberá to z tela viac, ako telu dodávate....
Fuha to je podľa mňa strašne málo stravy a ešte pri kojenie ,ja už nekojim skoro rok ale zjem asi tak dvakrát toľko a to nevravím o polke čokolády a iných keksíkoch a to sa mi váha drží tak som rada 😉 treba pridať na jedle určite preto chudnete
Po prvom porode som mala toto iste, po porode este nizsia vaha ako pred otehotnenim, ale je pravda, ze ako cerstva vystresovana dojciaca mamicka s mnozstvom komplikacii u dietata, som jedla málo a ani ziadne vyzivove preparaty som neuzivala, teda vaha isla rapidne dole. Ale po druhom porode som na to isla uplne inak, a napr.po kazdom nocnom kojeni som vzdy nieco zjedla, ci len banan, jogurt, pecivo...skratka, aby som bola vzdy najedena, a samozrejme pocas dna pravidelna strava (samozrejme vyzivna, nie dietna) a pribratu vahu pocas tehotenstva som si udrzala este velmi dlho. U mna to teda bolo len o pravidelnom a sýtom jedeni a co bolo dolezite, v pokracovani uzivania vitaminov a mineralov aj po porode a nielen pocas tehotenstva, pretoze mna inak kojenie doslova "vyciciavalo".
@swetluska ahoj mám rovnaký problém , výška 180cm a váha 55 kíl, dcérku dojčím na požiadanie. Vždy som bola viac chuda ako bacula, ale rada by som nejaké to kilo nabrala.
Po pôrode som sa tešila, že mi z tých privretých 15 kíl aspoň niečo ostane ale všetko šlo dole samo a veľkom rýchlo. Pri dcérke mám perno, je veľmi aktívna, malo spinka aj v noci aj cez deň, takze v mojom prípade je to asi vec únavy a väčšieho výdaja ako príjmu energie
Každopádne sa o tom chcem poradíte s mojim lekárom na gastro, aby som si niečo neuhnala🤭pre istotu
Držím palce👍👍
Možno by nebolo na škodu si dať vyšetriť štítnu žľazu či náhodou nemáš s tou nejaké problémy :/
Ja som tiez takto chudla po porode pri kojeni.. mala sa narodila ako 3720 gramova a ako polrocna mala 11480g... kazde jej plus bolo moje minus... ked som dosiahla svoju vahu zacala som mat rozne problemi... lamali sa mi nechty, zaspala by som aj postojacky.. musela som zacat jest ale riadne... kludne som si dala na veceru opecenu slaninu... jedine tak som udrzala vahu aj mlieko.. inak slo mlieko fuc a ja som bola k.o.
Asi by si mala jesť výdatnejšie, ako tvoj muž. Zjavne Ti táto strava nerobí dobre. Mohla by si skúsiť zájsť za svojou doktorkou a možno by ti vedela nejako poradiť
ja som to mala pri kojení. Jednoducho som postupne klesala s váhou až pod 50 kg. aj po prestaní kojenia bol problém s váhou.... stále tvrdím, že kojenie je najlepšie na chudnutie.
U mňa to bolo nočné vstávanie, starostlivosť o viac deti, vyčerpanie..... pri prvom - ešte chodenie do školy....
@swetluska ku strave - pre obycajny rezim ukazkovo zdravu, pre kojacu matku aj podla mna malo ... pridala by som napr na ranajky dake pecivo, sunku, ... jogurty urcite aspon z casu na cas smotanove, vecer mozno zemiaky, alebo pecivu ku zelenine, skratka poprikladat kde tu daco. ked si unavena a nemas energiu, tak skratka mas maly prisun (pokial teda vysledky krvi atd su OK). nemusis sa prejedat, jasne, no trocha pridaj kalorii. (imac amo ja nic mukou nezahustujem, skratka to nemam rada a som rada, ze aj moj si na take zvykol ... teda raz za pol roka mu urobim koprovu omacku s mukou, ale to je vsetko 🙂🙂🙂
@swetluska definuješ? variť zdravo = ?
aký je tvoj jedálniček počas dňa?
@swetluska spíš celú noc?
Spať ideme s malou o 21tej a vstávame o 7mej 2-4 krát kojimVarenie napr.dnes je to brokolicova kremova polievka so zapekanymi morcim maskom a mocarelou. Proste len nie polotovary a prazene ci smazene . VEĽA varíme na pare zeleninu napr.k masku ci rybe tak rovievame pyré. Na večeru vacsinou zelenina bez maska. Áno toto varenie ide dosť z rozpočtu ale nechcem aby mi priateľ zase ležal v nemocnici. INAK na zajtra som sa určený na objednala na vyšetrenia tak uvidíme.mozno je to fakt vyčerpanie a budem musieť siahnuť aj po tabletkovych doplnkov
@swetluska zeleninu pekne na masle alebo primiesaj k zeleninke pri tepelnej uprave oriesky napr. vlasske alebo kesu, vyskusaj aka je to dobrota. Dostatocny prijem tukov potrebujes ako ku zdraviu tak ku krase, dopln aj omega-3. Ta strava co si opisala je odhadom tak max 1600-1800 kcal, co je dost malo najma vzhladom na to ze kojis.
Ja som po prvom pôrode klesla na váhu 48kg pri výške 156cm. Teraz mám 50.4 ale som zas tehotná v 3.mesiaci. Manžel má tak isto podozrenie na Crohna, zatiaľ má za sebou dve operácie a pred sebou ďalšiu kolonoskopiu, keďže diagnoatikovat Crohnovu chorobu niekedy trvá aj rok, jemu varím zvlášť a pre mňa si varím zvlášť. Nestačilo by mi to čo je on. Tiež nechcem aby bol opäť v nemocnici už sme boli bez neho 2 mesiace, bol na tom veľmi zle, ale ak náhodou nestíham, uvarí si aj sám. Mne to jednak nechutí a hlavne by som z toho asi schudla. On schudol 15kg, ale mal z čoho. Teraz si drží váhu kvôli tejto strave, no ja som to odmietla jesť a varíme na dva krát, občas niečo uvaríme také čo jeme všetci.
Takze mam za sebou rozne vysetrenia od crp, krvne rozbory, moc,gastro... A zaver= malej chuti mliecko tak ma vycuciava 😙. Vcera mala 6 mesiacov tak ideme postupne na prikrmy.A mne chyba akutne zelezo.A mame sa co najskor odstahovat od nasich rodicov kde zije aj moj brat aj prastarka, bo nie som ich kuchar ci upratovacka ale osobny asistent nasej Terezky (keby sa domcek uz sam postaval🤣)
Dobry den prajem ja bysim sa rada opitala ako schudnut co vam pomohlo dakujem
@tinkakajo dobry ja som bola aktivna aj pred porodom.praca v terene cez vikendy do lesa a toto mi ostalo furt sme v jednom kole. Nie som sportovec ale furt sme s ciklovozikom vonku.na prechadzke s kocikom ci v nosici sa skrabeme na nejake zrucaniny....a hlavne jedlo zo zahradky sezonne.A ano milujem cokoladu lentilky ale tlacime vecer hlavne oriesku rozneho druhu a surovu zeleninku😁a inak neviem asi to stale balenie do auta z auta k starkej atd robi ze mi isli kilecka dole...m
@swetluska No tak OK urcite nebudes, ak si slaba a stracas vahu a mavas horucky. Daj si spravit krvny obraz minimalne, plus pripadne gastro a hormonalny profil. Nieco nie je v poriadku, naozaj to nie je normalne, ved to musis byt kost a koza.
A len detail - varit zdravo je jedna vec, zdravo a DOST jest je vec druha. Jes dostatocne? Mate v strave pre teba dost zdravych tukov a bielkovin? Neviem posudit, nepises co presne obnasa dieta. Mozno aj tam bude problem.