6 dni beriem uz atb amoksiklav, od zaciatku mi je zle na zaludok ale dr povedal aby som vydrzala. Od 4teho dna to ale zacina byt neusnosne. Do hodiny po kazdom jedle mi pride priserne nevolno, na grcanie, brucho mam ako pred porodom, picha ma v lavom boku, pod rebrami oboma, v strede brucha. Dva dni fungujem len na sucharoch a hriankach a aj tak mi je zle. Takto zle mi este nikdy po atb nebolo. Obavam sa ci to nie je nieco vaznejsie ako len podrazdeny zaludok
A ako užívaš lieky? Antibiotiká sa nesmú brať na lačný žalúdok. Berú sa po jedle, aby sa do tráviaceho traktu dostali s jedlom. Následne 2h po ATB si daj probiotiká, na obnovu črevnej mikroflóry.
2x denne som si dávala probiotiká a nemala som žiadne žalúdočné ťažkosti pri užívaní Amoksiklavu....zato prvý krát bez probiotík som myslela, že umriem, neskutočne zle mi bolo...
@pinkgirl beriem ich po jedle a 3 hodky po atb si davam probiotika
Tak si nechaj lekárom zmeniť liečbu. Nech ti predpíše iné atb, napr. ktoré si v minulosti dobre znášala.
Ahoj, mas helicobaktera?
Ešte sa to dá riešiť rozdelením dennej dávky na viacero menších. Napríklad keď máš 1tbl 2x denne, tak by si mohla brať 1tbl 4x denne, s tým že denná dávka v mg by zostala zachovaná. Nižšia dávka v jednom podaní nebude taká ťažká na trávenie. Lekár ti zmení atb na nižšiu gramáž.
@pinkgirl praveze mam take co som dobre znasala. Vseobecne mam velmi citlive travenie a amoksiklav a zinnat su asi jedine co znesiem. Mam uz len dve tabletky na zajtra
Tak už len vydržať. A normálne sa najedz, lebo máš vyhladované trávenie.
Pred uzitim antibiotik treba jest VZDY aj ked mas uzit v noci aj skoro rano akokolvek budik- vstat - zjest az potom tabletka a samozrejme probiotika s dodrzanim odstupov a minimalne tyzden aj po douzivani antibiotok
Suchare a hrianky ti nepomôžu, problém je, že amoksiklav (tak ako každé antibiotikum) neničí len tie bebené baktérie, ktoré máš v tele, ale ničí aj tie pekné a prospešné - črevnu floru. A z toho ti je naprt.
Takže odporúča sa s určitým časovým odstupom (aspoň 2 hodiny) užívať probiotika. Najlepšie sú IMHO hylak.