Ahojte. V skratke teda. Mám 38, tri deti. Pracujem. Deti sú už veľké 15,13,10. Keď boli malí často som k nim vstávala a to mi asi ostalo doteraz. Každá vec má zobudí keď niekto prejde, zapne svetlo, pes, manželovo chrápanie...ale v poslednej dobe sa dlho prevaľujem v posteli a neviem zaspať. Potom keď zaspím tak sa viackrát preberem na nejaké podnety a neviem ďalej späť. Potom som ráno vymletá a do práce a riadne fungovať. Bola som aj na krv aj na prehliadke. Všetko ok. Pijem večer mlieko s medom, víno... nevečeriam pozde a pohybu mám dosť cez deň... Ďakujem za rady 🛌
@frzeiovn
kamoska, ona nema deti vobec
ale ako mala koronu (este jeden z tych prvych virusov v roku 2020,2021) tak u nej sa to neprejavilo, ze by kaslala alebo horuckovala......ale neurologicky
odvtedy tvrdi, ze nemoze zaspat .....a az tak, ze si musela ist dat predpisat lieky na spanie, inak by nezaspala a nikto jej nevie teda blizsie povedat, co dalej
ale ona inak nevie zaspat ako bez tych tabletiek v sucasnosti
tak to iba taka skusenost z mojho okolia
Stuple do usi nepomahaju?
A vino pred spanim nie je dobry napad. Raz za cas ano ale pravidelne urcite nie
Co robis predtym,ako ides spat? Nue si na mobile?
Mne viac pomaha becherovka 🙂
@frzeiovn typicke alkoholicke Slovensko zas...vino, becherovka 🤦
O melatonine si pocula? Zapit cistou vodou ☝️
Spankova hygiena. Klud pred spanim, ziadne velke podnety, ani telka, mobil. Odburanie stresu, ukludnujuce aktivity, ritual pred spanim.
V spalni len spat, ziadne ine aktivity tam nerobit. Ak tam mas pc, tak premiestnit.
Poriadne vyvetrat pred spanim. Meditacia, cielene uvolnovanie sa pred spanim. Chodit spat v tu istu hodinu. Ziadny alkohol, a ani kava poobede. Ak sa da, nepit kavu vobec.
Svetlo nezazinat ked spis, zavri dvere nech nepocujes chodbu. Ak sa da, poriesit manzelovo chrapanie. Ak sa neda, skus sum na spanie, pripadne stuple do usi. Masku na oci.
Pripadne take to svetlo si pustit na spanok, ktore simuluje zapad slnka, a pustit sum k tomu.
Vecer ukludnujuci caj, medovka, harmancek, lipa, niektore byliny pomahaju. Melatonin po dohode s dr. a nie dlhodobo.
Mas dobry matrac? Neboli ta chrbat, ci nieco ine ked lezis? Nieje ti prilis teplo ci prilis zima? Mas vhodny ergonomicky vankus? Vsetko toto musi byt tip top tak, ako ti to vyhovuje. Aj obliecky mas pohodlne? Ja napr v tych smyklavych satenovych nedokazem spat, rusia ma.
Ak mas starosti, tak dennik, vypisat sa vecer z problemov, nech sa mysel ukludni - ak ti premyslanie brani zaspat. Ak mas uzkosti, riesit s dr.
Za mna melatonin na spanok, plus zabezpecit spalnu proti svetlu. To znamena zatemnovacie zavesy (ma aj ikea), dvere ak su so sklom, tak nalepit svetloneprepustajucu foliu. Stuple do usi su dobry napad. Vino v ziadnom pripade a zacat relaxovat skor ako ides spat. Aj ten spravny matrac (ak mas starsi, idealne vymenit), paplon a vankus su dolezite. Poriadne vetrat pred spankom. Drzim palce😊
Akosi na tom s kavou? Ja mozem len rano max do 8h. Ak si dam neskor, zaspim bez problemov o 21:30 az 22h,no v noci sa zobudim a nespim aj 2-3 hodiny. Takto som to na sebe odpozorovala.
Mlieko večer je podľa mňa strašne ťažké na žalúdok. Aj víno.... Ja mávam take obdobia, ale u mňa to potom prejde. Proste veľa podnetov, mozog nevie zaspať...ak je to vážne, asi by som vyhľadala odborníka
@frzeiovn melatonin a magnezium
Tiež toto riešim už roky, aj vek mám taký istý. Rovnako môj spánok narušilo neustále vstávanie k deťom, dcérka nespala viac ako v 20 minútových intervaloch. Dorazilo to to, keď manžel musel na pol roka služobne odísť na opačnú stranu sveta. Vtedy moja psychika dostala zabrať a aj keď som sa snažila myslieť pozitívne, moje podvedomie to robilo za mňa. Vtedy som mala noci, že som nezaspala ani na pár minút. Bolo to hrozné. Nepomáhalo nič, melatonín, čítanie kníh pred spaním, dokonca som nezaspala ani následnú noc aj napriek obrovskému vyčerpaniu. Keď už hrozilo, že sa zložím, lekárka mi predpísala lieky na spanie. Viem, že sú návykové, ale už len to vedomie, že ich mám k dispozícii mi pomáha. Niekedy ich nepotrebujem aj pol roka. Potom stačí nejaká kríza, nervozita, problémy v práci...a zase neviem zaspať. Našťastie mi stačí len štvrť tabletky a zaspím. Keď už nepomôže nič z vyššie spomínaných rád, možno je na čase začať to riešiť s lekárom. U mňa je to jednoznačne psychického pôvodu, horšie zaspávam aj z nedele na pondelok alebo keď sme niekde mimo domu. Držím palce. Veľmi dobre viem, aké je to vyčerpávajúce. Kto to nezažil, nikdy nepochopí.
@frzeiovn tiež som na tom podobne, užívam melatonín hodinu pred spaním, zlepšil sa spánok..vraj mlieko pred spaním u dospelých sa neodporúča,lebo je ťažko stráviteľné..
kúp si magnézium a melatonín...tento koktail uži pred spánkom a isto zaspíš...
ak nie, tak daj si predpísať Sanval - tabl. na spanie a skús si dať 1/4 tabl. ,alebo 1/2.
Ak sa stav nezmení - vyhĺadaj lekára - psychiatra...
predpíše Ad
@babulkomale mne pomohol tak dva dni.Potom už žiadny účinok 🤷
Melatonin (ak nezaberie 1mg, treba skusit viac), uplne zatemnenie a treba ist spat hned, ako cloveka berie na spanie. Jedine toto sa mi osvedcilo.
Suhlasim so @simsalabim . Ten melatonin si treba davat v momente ked ides spat, inak mozes jeho ucinok ‘rozchodit’ a nepomoze ti zaspat. Zavislost na nom nevznika. Uzivala som cca 3 mes davku 4 mg a nedavno som ho zo dna na den uplne vysadila bez problemov (na spanie mam lieky na predpis). Melatonin si kup vo forme spreju alebo rozpustnych tabliet pod jazyk. Netreba zapijat vodou…
@mateson tak silnejsi. Ale vzdy lepsie ako alkohol.
ja si kupujem od vitariana cbd s melatoninom a mne zabera dobre, obcas si davam aj tryptofan
Ahojte,neviete či sa môžu súčasne kombinovať CBD kvapky s Melatonínom? Vdaka
Víno práveže narúša spánok, človek môže zaspať rýchlejšie, ale spánok nie je taký kvalitný.
Ja sa tiež budím na hocijaký najmenší zvuk, spávam so štuplami v ušiach a aj tak sa viem v lete zobudiť pri rannom speve vtákov. Ale tie štuple aspoň trochu tlmia zvuky.