Neviem sa zobudiť

linda144
15. júl 2013

Zdravím kočky, možno mi niekto bude vedieť poradiť... Už sa mi to dávno nestalo, no znova naposledy asi 2 dni dozadu. Jednoducho sa neviem zobudiť, nedokážem pohnúť ani rukami, nohami, ničím, chcem veľmi zakričať a nič, nedá sa. Pritom si jasne uvedomujem, že nespím, viem, že sa chcem zobudiť a nedá si mi to. Niekedy to trvá chvíľu, no naposledy teda hodne dlho a je to nepríjemné. Máte niekto skúsenosť? Možno je to spánková paralýza, niečo som si už o tom prečítala, no radšej by som prijala nejaké skúsenosti od niekoho, čo to už zažil. Vďaka moc.

anjelik87
15. júl 2013

@linda144 tak o tom som uz nieco pocula. Fuuu ale nechcela by som to zazit. Asi ti len poradim chod k lekarovi lebo co ak sa uz nezobudis? Nemyslim to v zlom len co ak to je niecoho predzvest? Ale mozno naopak je to uplne neskodne. . Neviem

linda144
autor
15. júl 2013

@anjelik87 no díky, že nezobudíš sa... 😀 zatiaľ som sa vždy zobudila, tak dufam, že to tak bude aj naďalej, ale je to nepríjemné veľmi

anjelik87
15. júl 2013

@linda144 a ako dlho to vlastne trva? Aj oci mas pri tom otvorene?

linda144
autor
15. júl 2013

@anjelik87 reálny čas odhadnúť neviem, mne to pripadá ako 2-3 minúty možno, neviem, kedy ako. Oči mám zavreté. Ale viem, že už nespím, no nie so ešte ani úplne prebudená, je to akoby niečo medzi tým...

pikino
15. júl 2013

spánková paraliza, mne sa to tiež sem tam stane. snažím sa pohnut, otočiť hlavu a nedá sa. Stáva sa mi to hlavne v období ked som v strese a velmi unavená. Hlavne netreba robiť paniku, ale sa uvedomiť, že telo ešte spí, v skutočnosti su to len nanosekundy ked je telo v takejto paralíze len mozgu sa to zdá dlho.

anjelik87
15. júl 2013

@linda144 tak to je potom asi normalne. . hlava uz je zobudene a telo nie a nie vstat 😀

anjelik87
15. júl 2013

@pikino noo ved presne to som napisala 😀 ze telo by este spalo dalej. . 😀

linda144
autor
16. júl 2013

@pikino no mne sa to veru nezdá ako sekundy, a už tobôž nie nanokendy ale nekonečné, dlhé minúty ☹

molka
16. júl 2013

@linda144 mala som obdobie, kedy sa mi to stávalo, raz som to mala obzvlášť silné, nepríjemné a určite to netrvalo sekundy, ale niekoľko minút. Nemohla som sa zobudiť, nemohla som sa pohnúť, nemohla som sa ozvať a pritom som počula manžela, ako si pri mne číta knihu, jasne som ho počula otáčať strany. Našťastie sa to viac nezopakovalo, človek má pri tom veľmi zlý pocit.

linda144
autor
16. júl 2013

@molka presne tak, žiadne sekundy, že? ja mám tiež pocit, že je to oveľa dlhšie, fuj fuj

laki
16. júl 2013

@linda144 ja som presne toto zažívala - klop, klop, klop už sa mi to dávno nestalo...ja som sa dokonca nevedela ani nadýchnuť, mala som pocit že sa zadusím.Tiež neviem kolko to trvalo, ,mne to pripadalo nekonečne dlho. Stávalo sa mi to pri zaspávaní.Je to hrozne zlý pocit, človek sa potom bojí aj zavrieť aj oči aby sa to nevrátilo. Ja som bola aj u lekárov, klasika poslali ma na neurologiu, a dokonca som musela aj na psychológiu, urobia z teba pomaly blbca ☹ .Ale v podstate mi nikto nič nepovedal, nezistil.......všetko pripísali stresom a dnešnému uponáhľanému spôsobu života.

linda144
autor
16. júl 2013

@laki no veď práve, aj tak ti nikto nič poriadne nepovie z lekárov. Vidíš, mne sa to nikdy nestalo pri zaspávaní, vždy a vždy len pri zobúdzaní.

pikino
16. júl 2013

http://www.carovani.cz/spankova-paralyza-ke-sa-...
stranka je sice o carovani,ale članok s tým nemá vela spoločného 😀
a ako vidite nie je to nič neobvyklé. Len proste netreba robiť paniku a počka kým sa zobudí aj mozog alebo si dať niečo s obsahom melatoninu ako odporuča článok.

linda144
autor
16. júl 2013

@pikino ale však nikto nerobí paniku, len mi to ide na nervy, lebo je to nepríjemné vedieť že chcem otvoriť oči a nedá sa 😀

kitty88
16. júl 2013

@linda144 to bude asi spankova obrna (alebo paralyza, ako si ty pisala), mne sa to tiez obcas stava, trva to par sekund, mozno pol minuty... neriesim to nejak, napokon vzdy sa zobudim a to je hlavne 😀 😀 😀 😀 😀 😀

pikino
16. júl 2013

@linda144 tu paniku som myslela nie teraz ale ked sa zobudiš a nevieš sa pohnuť.

linda144
autor
16. júl 2013

@pikino no tak to áno, to uznávam, že tam paniku robím 😀 lebo sa chcem rýchlo pohnúť a nedá sa 😀

lilla83
16. júl 2013

V sne, ked sa chces zobudit, musis sa pozriet na dlane. Je to tazke, ale vzdy si na to treba spomenut...a pozriet sa na dlane, vtedy sa zobudis. U mna to funguje.

simca06022011
16. júl 2013

Mame s tym skusenosti, je to z prepracovania, stresu atd... urcite vyhladaj lekara ak ti to neprejde mali sme problem ze sa takto nedokazal znamy postavit ani nic dost dlho.
opravene: teda neviem ci je to tvoj problem.. lebo neviem ci spal, ci nie.. 🙂

linda144
autor
16. júl 2013

@lilla83 to počujem prvýkrát ale vyskúšam

jajatko
16. júl 2013

mne sa toto stávalo dosť často a dokonca aj keď som bola tehu, je to veľmi nepríjemný pocit. všetko okolo seba vnímam, zvuky, predmety, len nedokážem otvoriť oči, pohnúť sa.. a pritom som mala pocit akoby som mala telo z gumy.. a dokonca sa mi akože snívalo čo sa okolo m§a deje, že napríklad niekto vstúpil do miestnosti ale nebolo to tak a ja som to cítila ozajstne.. pri týchto pocitoch som však ale nesnívala, to sa ani nedalo.. a bola si s týmto už za nejakým odborníkom?
@linda144

linda144
autor
16. júl 2013

@jajatko nie,nebola,este zo mna urobia nejakeho cvoka. uplne presne to je aj u mna ako ty pises. napr.muz lezi vedla mna a ja chcem aby ma uz zobudil,no neviem mu to povedat. pocujem co hovori,ale to nehovori naozaj,no na druhej strane s istotou viem,ze to sen nie je.

tomikejt
16. júl 2013

no, a ja uz som si myslela ze som cvok 😒 stava sa mi to od malicka, ale nie pravidelne, niekedy raz do tyzdna, inokedy raz do roka.. ale ja mam pri tom este aj pocit ze mi strasne bije srdce, ale ked sa prebudim tak mi tak silno nebije ako sa mi zdalo v tom spanku..je to velmi neprijemne

linda144
autor
16. júl 2013

@tomikejt ano,aj u mna je to tak nepravidelne. raz castejsie,inokedy dlho dlho pokoj. a ja nemam pocit ze by to bolo zo stresu ci unavy,aspon teda u mna nie. lebo teraz mam uplne ok obdobie,dokonca dovolenku a baac zase to prislo.

ivanula
16. júl 2013

Ahojte, ja som si ,myslela ze som jedina 🙂. Mne sa to zacalo stavat po prvom porode, najprv casto, potom sa to velmi pomaly stracalo. Presne som vedela kde lezi a co robi manzel a tiez som pocula ako pretaca strany knihy, pocula som malu plakat a nie a nie sa pohnut, nenormalna panika. Raz som dokonca v snahe sa prebudit kopla malinku, ked lezala vedla. Naucila som sa skusit kricat alebo aspon vydat nejaky zvuk, az kym sa to nepodarilo a vtedy uz vedel manzel co sa deje a ma zobudil alebo som sa modlila a snazila sa ukludnit a cakat. Manzel musel spavat vzdy pri mne a aj ked sme mali na navsteve mamu, musela spat na zemi 🙂. Babo by som si ku sebe nedala, bala by som sa, ze mu ublizim.

tomikejt
16. júl 2013

@linda144 ja si tiez nemyslim ze to mam zo stresu.. nepovedala som to ani doktorovi, doteraz som to povedala asi 3 ludom a pozerali na mna ako na blazna.. neviem ako sa toho zbavit, v takychto nepravidelnych intervaloch ma tou trapi vyse 10 rokov

tomikejt
16. júl 2013

aj kricat som sa snazila, aj som si myslela ze naozaj kricim, ale nekricala som 😒

linda144
autor
16. júl 2013

@ivanula a zase suhlas aj s tebou. aj ja pocujem napr.ze muz sa rozprava s malym,a ja som uplne bezmocna. a mam pocit ze mam napoly otvorene oci ale vzdy! ,,vidim,, okolie iba rozmazane,akoby cez hmlu

vavrenka
16. júl 2013

@linda144 ja to mavam bezne, uz ani nemam paniku, viem, ze bud musim chvilu vydrzat a zobudim sa, alebo oaptovne zaspim a prejde to. ale prijemne to rozhodne nei je..

jajatko
16. júl 2013

@linda144 úplne presne si to napísala..je to pre mňa dosť desivé.. už dlho sa mi to nestalo, ale tieto pocity a stavy som mávala dosť často.. a čo všetko si o tom už zistila? ako pozerám, tak dosť ľudí s týmto trpí.. nehovorilo by sa o tom, keby to je niečo normálne.. je to veľmi nepríjemný pocit, dokonca mi to pripomína sen vo sne, akoby sa prelínala skutočnosť zo snovým svetom..