Neustála bolesť krížov

barbora0308
14. apr 2024

Ahojte, rozhodla som sa sem napisat a podelit sa o moj problem. Pred 3 rokmi ma zacala velmi boliet lava driekova oblast, myslela som si, ze to bude nejakym seknutym nervom, mala som sedavu pracu, akurat bol prechod z leta na jesen...vypytala som si preto termin u neurologa. Nejak mi to ale nedalo a pred vysetrenim som si spravila tehotensky test, ktory boli pozitivny, bola som iba na zaciatku tehotenstva. Neurolog so mnou samozrejme nic nevedel spravit, kvoli mojmu tehotenstvu, nariadil iba kludovy rezim, magnezium a suche teple obklady. Cele moje tehotenstvo bolo rizikove a velku cast som nasledne prelezala v nemocnici, krize ma stale velmi boleli, kedze som vsak dostavala velke davky magnezia na udrzanie tehotenstva, tak bola bolest relativne zvladnutelna. No od porodu je to katastrofa...kvoli krizom som uz absolvovala rehabilitacie, chodila cvicit, masaze, chodila k spickovemu fyzioterapeutovi, ktory mi uz sam na poslednom sedeni povedal, ze uz fakt netusi, preco sa u mna nic nezlepsuje. Robili mi RTG, kde podla slov neuro nic nenasli. Snazim sa aktivne zit, ale sport mi stav vacsinou iba zhorsuje a potom musim seknut kvoli bolesti. Aktualne sa moj stav este viacej zhorsil, kedze mi bolest zacala vystrelovat aj do laveho kolena 😮‍💨. Pri pohybe lavou nohou mi puka v bedrovej casti a akykolvek pohyb sposobuje bolest. Uz mi robi problem aj dlha prechadzka a beh, co bolo aspon doteraz v ramci pohybu OK. Mam znova termin k neurologovi a uz budem vyzadovat MRI vysetrenie, kedze ja uz fakt neverim tomu, ze sa po 3 rokoch neviem zbavit tejto bolesti napriek snahe o cvicenie. Preto sa chcem spytat, ci sa tu nahodou nenajde niekto s podobnym problemom a ako to nakoniec dopadlo? Mam lepsie aj horsie dni, ale posledne tyzdne sa to iba zhorsilo a ja som uz naozaj zufala....Dakujem!

macalau
14. apr 2024

A u ortopéda si bola?Mala som podobné a nakoniec mi zistil zablokovaný bedrový kĺb.

luccija
14. apr 2024

@barbora0308 treba MRI

lakebabe
14. apr 2024

@barbora0308 u mňa toto začalo v 20 tke a stupnovalo extrémne až mi ako posledne diagnostikovali istý druh reumy v spodnej chrbtici. Vekom už prešla všade. Robili ti aj zápalové markery ci to nemôže byť reumatické?

barbora0308
autor
14. apr 2024

@macalau Nebola, kedze mi vsetcia tvrdili, ze to bude neuro povodu 🤷. O dva tyzdne mam termin k neurologovi (uz k inemu) a urcite sa ho budem pytat teda aj na ortopedicke vysetrenie. Vdaka za tip. Ako nasledne prebieha liecba?

barbora0308
autor
14. apr 2024

@luccija Tiez si myslim a budem na to uz fakt tlacit.

barbora0308
autor
14. apr 2024

@lakebabe Bola som u reumatologa minule leto a vysledky tiez negativne, pritom som bola presvedcena, ze to bude dedicnou reumou, ktoru mame v rodine 🤷. Dokonca sa mi minule leto pridruzil problem s extremnou suchostou oci...tak si obvodna myslela, ze vsetky moje tazkosti budu kvoli reume, ale teda podla vysledkov nie. Oci sa uzavreli nasledne, tak, ze to bude teda asi alergia...

banalu
14. apr 2024

Smer ortoped, ak neurolog nic nevidi tak by mohol pomoct ortoped. A dobry chiropraktik, vie tiez spravit zazraky, ale zverila by som sa najprv do ruk ortopeda, ten by ta mohol poslat na MRI.

macalau
14. apr 2024

@barbora0308 mňa tam poslal neurológ,bola som na rengene...ortopéd dal injekciu,bola dosť nepríjemná ale dalo sa,a potom naspäť som šla na ku doktorovi čo som chodila na rehabilitácie,ten má napravil a bol pokoj.

lakebabe
14. apr 2024

@barbora0308 tak to je zvlastne keď to mate v rodine a ešte aj tie oči. Ja po mojich skúsenostiach by som skúsila ešte názor iného reumatologa . Mňa si tri roky prehadzovali všetci špecialisti mysleli ze to sú obličky, gyn zápaly, ortopéd až keď som už bola v koncoch ďalší reumatolog zistil co mi je. A bola to veľmi atypická dg. Len vďaka tomu ze ma toľko posúvali už som mala štvrté štádium. Mohlo sa to podchytiť skôr.
Ale ak nie to určite smer ortopéd, Mri,

barbora0308
autor
14. apr 2024

Dakujem baby. Tak uvidim, teda ako to dopadne u neurologa a budem sa teda urcite pytat na MRI. No a asi buduci tyzden zbehnem rovno pre vymenny listok k ortopedovi a reumatologovi, musim dat dalsie kolecko lekarov 😮‍💨. Len teda, myslite, ze take RTG neodhali vsetky problemy v driekovej oblasti? Mne vtedy neuro vravela, ze ma na MRI neposle preto lebo je RTG v poriadku 🤷.

lakebabe
14. apr 2024

@barbora0308 rtg ukáže až závažnejšie poškodenie hlavne pri reume. Preto u mňa nič nevideli hneď až po štyroch rokoch keď už zmeny boli nezvratné. Magnetická ukáže všetko

barbora0308
autor
14. apr 2024

@lakebabe Aha, takze takto to je. Take MRI, teda vie odhalit aj reumu resp. poskodenia ktore sposobi uz v skorom stadiu?

banalu
14. apr 2024

@barbora0308 mna napr neuro poslala za orto a sama povedala, ze kazdy z nich si precita rtg po svojom, ona sa sustredi na ine veci ako on.
Takze este nemusi byt nic stratene, na MRI ta vie poslat aj ortoped. Uprimne, ortoped mi viac pomohol ako neurolog.

luccija
14. apr 2024

@barbora0308 sú veci na ktoré je lepší RTG s iné na MRI.Moj muž má mierne vysunutu platničku a zápal nervu tŕpnutie do nohy.Tiez to zanedbal pred 2 r sťahoval nejaké veci seklo ho dostal obstrek, lieky a bolo dobre.Po čase mu trpla noha pred mesiacom bol s tým v nemocnici a beh na dlhú trat.Hned bol na MRI a tam sa všetko zistilo.Dostal nejaký obstrek pod CT bolesti nemá, ale nohu má stále strpnutu berie dlhodobo lieky ten nerv bol dlho utlaceny

lakebabe
14. apr 2024

@barbora0308 netuším mne mri ani nerobili vtedy , len viem, ze aj keď mi kvôli tomuto dávali ID automaticky pýtali správy z rtg nie mri , to mali vtedy podmienky. Hlavne tie rtg môj reumatolog nikdy nechcel s popisom. Vždy si dal napáliť CD a on sám si ho študoval v ordinácii.
Ale mne reumu diagnostikovali aj zo specialnych krvných testov na antigeny. Všetko mi dali dokopy potom až v Piešťanoch v Nurchu

luccija
14. apr 2024

@lakebabe aj máš bolesti?

gemerka17
14. apr 2024

@barbora0308 chyba ti základné vyšetrenie a to MR. Zatiaľ by som neriešila ortopeda (ten ti pri chrbtici fakt nema ako pomôcť, väčšina z nich sa dištancuje od liecby chrbta pri dospelych pacientov) a ani reumatologa.
To MR je kľúčové a základné vyšetrenie. Rtg pri chrbtici je úplne zbytočná vec, všetkým vyjde v podstate v poriadku, keďže ma veľmi veľmi slabú vypovedaciu schopnosť. Rtg pri chrbtici je vhodné pri úraze, keď sa vylučuje zlomenina. Neulogovia sa niektorí žiaľ radi ohanaju ako je RTG v poriadku, dobre vedia, že je to pre teba zbytočné vyšetrenie ale takto odbiju pacienta a nie sú nahanani poisťovňou, na aké drahé vyšetrenie ako MR poslali. Hola pravda, takto to funguje ešte časť lekárov a tým sa treba vyhnúť.
Počkaj na MR a podľa toho rieš ďalej.

lakebabe
14. apr 2024

@luccija ja som už 17 rokov na liekoch a obstrekoch. Niekedy je to lepšie v lete napr , v zime horsie.
Bolesti si už viem korigovať viem čo mi robí zle , čo dobre, nesmiem sa pretazit fyzicky, dlho sedieť v aute ani za PC, musím sa hýbať a musím si dávať sakra pozor na ofuknutie. Inak sa s tým dá žiť zvykneš si. Veľmi pomáhajú kúpele, raz za čas a veľmi často vody typu Podhájska a termálne kúpele. A ako pri všetkom zdravší životný štyl

barbora0308
autor
14. apr 2024

Dakujem za odpovede. Nuz zajtra sa asi rovno objednam na MRI, tam kym dostanem termin to bude tiez asi na dlhsie 🫤 mozno skusim ako samoplatca... A s vysledkami uz potom pobeham vsetkych relevantnych lekarov. Snad sa konecne dockam nejakeho riesenia, drzte palce 🤞😁.
Dodatocne sa tu ozvem aj s tym ako som dopadla, mozno tato diskusia potom pomoze aj niekomu inemu, s podobnym problemom.
Pekny den zienky a este raz vdaka!

lakebabe
14. apr 2024

@barbora0308 daj vedieť určite

jana65l
14. apr 2024

@gemerka17 presne tak súhlasím ..treba mri..

miska04
15. apr 2024

ja musím povedať, že moja známa mala stupňujúce bolesti v kríži. Vyskúšala veľa
vecí, cvičenie nepomáhalo, chôdza jej bolela ... musela skoro každý deň brať lieky na bolesť. Potom vyskúšala liek Wobenzym. Čítala, že dosť ľuďom na trvajúce bolesti chrbta pomohol ... veľmi tomu neverila, ale nakoniec jej to veľmi pomohlo už má od bolesti pokoj.

moonica
9. jún 2024

@macalau ahoj , prosim ťa akým spôsobom ti to potom odblokovali ? Trápim sa s tým aj ja , teda fyzio tvrdí , že mám blokádu SI kĺbu . Ďakujem

macalau
10. jún 2024

@moonica neurológ má poslal ortopédovi,tam som prišla aj s rotgenom,pozrel povedal že nič vážne, len je to zablokovane,a dal obstrek,bolo to nepríjemné a bolelo ma to celý deň.potom že nám ísť na rehabilitáciu, ľahla som si nabok, stlačil ma, potom z druhej strany a už ako som vstávala som cítila že sa mi uľavilo.myslim,že som to mala z roboty, lebo mám záťaž na tú stranu.zatial dobre, uvidím do kedy.

barbora0308
autor
10. jún 2024

Tak ozyvam sa teda ako to so mnou zatial vyzera. Vysledky MR potvrdili to, coho som sa obavala...mierne vysunuta platnicka 🫤 + mierna skolioza a teda nove RTG uz ukazalo aj nejake jemne osteofity, ktore budeme vraj riesit este osobne. Zatial som vysledky konzultovala iba telefonicky, termin k neurologovi mam az o mesiac 🤷 kde teda preberieme, ci je nutne riesit aj ine vysetrenia u inych specialistov, kedze nie je uplne vylucene, ze to bude iba zlym drzanim chrbtice. Zacala som zatial cvicit u fyzio a pevne verim, ze sa to spravnym cvicenim nejako napravi, hlavne potrebujem spevnit svaly na tych spravnych partiach, nech mi tu driekovu oblast nieco pevne drzi. Na jednej strane som rada, ze je zatial moja diagnoza "mierna" a teda sa nevylucuje moznost celkovej regeneracie.

barbora0308
autor
10. jún 2024

@barbora0308 *oprava osteofyty 🫣