Neuropatia - skúsenosti, liečba

katka2854
25. mar 2024

Ahojte, dnes som prišla od obvodnej s potenciálnou diagnózou neuropatie. Trápia ma už 1 a pol mesiaca (miestami dosť intenzívne) pálivé bolesti v oblasti chrbta, hlavne pri jeho útlaku. Objavilo sa mi to asi mesiac po prekonaní covidu. Bolo mi povedané že mám ešte počkať taký mesiac-dva, že to mozno prejde samo. Pýtala som sa ci sa to nemôže zhoršiť na co mi bolo povedané ze môže a nemusí, že ak cítim bolest tak to je ten lepší prípad, horšia je vraj necitlivosť. Máte s tým prosím niekto skúsenost? Je prípadne niečo co môžem urobiť aby som predišla tomu aby sa to zhoršilo? Nechcem si potom vyčítať že som len vyčkávala, ale práve to mi bolo poradené.

nevenka
25. mar 2024

@katka2854 neviem, ocino ma neuropatiu kvoli cukrovke, on stale citi akoby chlad, je mu zima, pritom nohy ma dobre prekrvene, teple. Je to hnusna diagnoza a moc veci na to nie je. On bral istu dobu Lyricu tusim, ale ci to riesi pricinu, asi skor nie...
Covid poskodzuje aj nervove tkanivo. Nie je to taky ten klasicky soplikovy virus, bohuzial...
Ale ako sa niekomu vie obnovit cuch po istej dobe, tak aj toto moze prejst, ...mala Ta poslat na neurologiu, ak ma na tuto dg. podozrenie. Este si pozri mozno Milgammu, to by si mohla skusit.

eestimlha
25. mar 2024

odporucam uzivat Remyelin NSAI, je urceny aj na neuropatiu, utlak nervov, atd https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/rem...
REMYELIN NSAI je vhodný pre ľudí s neuropatickými ťažkosťami (rúk, karpálu, chrbtice, v krížoch, nôh) alebo útlakom nervov (vyskočená platnička, ischias), pri neurologických následkoch po herpesoch alebo borelióze. Teda všade tam, kde dochádza k úbytku obalov (myelínu) periférnych nervov a preto môže byť kľúčová ich výživa. Obsahuje biologicky pôsobiace zložky pre výživu (remyelinizáciu) a funkciu periférnych nervov, palmitoyletanolamid (mikronizovaný), uridín, vitamíny B1, B6, B12, folát a baikalín. Baikalín môže aj výrazne ovplyvniť tvorbu špecifických látok (derivátov kyseliny arachidonovej), ktoré pôsobia zápalovo.

melani19
3. okt 2024

@katka2854 ahoj podarilo sa zistit ze to mas? Ja mam bolesti zase v nohe jednej .. jeden den troska lepsie druhy den uplne boelst palenie to stale sj na dotyk

ira25
17. okt 2024

Aj ja s tým bojujem,tá paliva bolesť v nohe,problém vstať zo sedu a och bolesť lýtka pri chôdzi

melani19
17. okt 2024

@ira25 mne len ta hlavicka nohy:/ stale to mam zle uz mesiac. Dostala som magnezko milgammu a este nieco v prasku. Ale ma prehana z toho sni nepoamah…
Len sa mi toci hlava z toho msm nizky tlak. Idem na emg vysetrenie . Potom MrI ale tuto chorobu, ani nespomenuli . Nakolko to mam len dole ale pali to strasne a prero boli

ira25
17. okt 2024

@melani19 presne paliva bolesť...na EMG som bola takže ja má diagnózu potvrdenú.
Dr.nic nedala len podľa svalových enzýmov a vitamínov mi vyšlo nízke B12 a tak som dostala injekcie a potom tabletky.
Poradila kúpiť si Revitanerv .

melani19
18. okt 2024

@ira25 dakujem ja idem pondelok. Som zvedava …
Leho je to strasne .ja som dostala magnesolv sle mam nizky tlak a tka mi znizil , ze som odpadavala .

gubcikova
18. okt 2024

Ahojte. Chcem sa spýtať na príznaky. Ja mám už od júla bolesti hamstringu a pod kolenom,sem tam prejde bolesť do lytka. Mravčenie nohy,prstov,zášklby, občas pocit akoby mi niekto lámal kosti. Brní mi celý deň v chodidle. Prejdem len kratšiu vzdialenosť, potom nastáva bolesť a pocit pálenia nohy.
Mám teraz čerstvo diagnostikovanú sklerózu multiplex, ale dr. povedala ,že tá by nemala mať takéto obtiaže. Poslala ma ešte na MRI krížov, lebo som sa jej pýtala či to nemôže byť neuropatia. Ak MRI nič nenájde potom EMG.

ira25
18. okt 2024

@gubcikova ahoj, tak som zvedavá čo ti nakoniec zistia.
Moja známa cca 50 ročná má sklerózu multiplex no neviem o tom , žeby mala také potiaže ako píšeš.
Teraz je na biologickej liečbe a darí sa jej dobre

ira25
18. okt 2024

@melani19 kúp si Revitanerv nič s tým nepokaziš...je tam jedna zložka potrebná na tieto potiaže...potom daj vedieť

gubcikova
18. okt 2024

@ira25 no akože dala mi teraz lieky na neuropaticku bolesť,ale že by zabrali neviem. Noha mi zostane aj niekdy úplne ľadová. Tak som zvedavá.
Dala mi aj diagnózu paralytická chôdza. Čakám zrovna na schválenie liečby. Ale už som fakt s toho na prášky 3 mesiace stále bolesti

gubcikova
18. okt 2024

@ira25 a zabudla som ešte teda mám že pri chôdzi mi vykrúca nohu do vnútra.A ochabli mi svaly. Tak fakt neviem či kože mať neuropatiu takéto príznaky

melani19
18. okt 2024

@ira25 dakujem 🙂 uz pondelok pockam
A uvidime a urcite napisem 🙂

ira25
18. okt 2024

@gubcikova no a chrbticu ti snímkovali,nakoľko môže byt pricviknuty nerv cievy noha potom studena môže byť.
Hm to aj mám koleno vytočenu dní a koleno nevystriem

gubcikova
18. okt 2024

@ira25 pôjdem na mri.Lebo moja neurologička má poslala iba na röntgen. Röntgen samozrejme nič neukázal a ona to zvalila že mám tetanium a že si vymýšľam ,samozrejme žiadne vyšetrenie nerobila.Až teraz z centra sklerózy multiplex má konečný posielajú na MRI krížov

melani19
21. okt 2024

@ira25 tak
Zwcraj to to konkretne nemam , als mamtam
Nieco … nefunguje ako ma . Ale nevedia z coho ale podla tohto dr , nemam to z chrbtice. Ale ze uvidime este ma mri