Pekný deň, neviem si už sám pomôcť. Neviem či je vôbec vhodné o tom sa poradiť s niekým na modrom konikovi kedže toto je taká zavažnejšia téma. Ale prejdem k veci.
Viem o osobe (nebudem menovať či je príbuzný) ktorý má epilepsiu. Prežíva ju od svojich 15 rokov kde jej začali príznaky. Dnes už ma 49. Prešla/iel hrozne veľa lekármi nepomohli jej takmer nič, stavy mala katastrofálne do svojich 25 rokov. Veľmi málinko jej pomohli lekári, počas jej života. Od svojich 35 rokov mala neurologicku ktorá jej rozprávala sprepačenim sračky že tu epi má od chrbtice tak jej liečila liekmi chrbticu a nie epilepsiu priamo. Volala sa záchranka každý 2-3x bolo to hrozne. V 42rokoch narazila na neurologicku ktorá jej tie stavy oveľa zmiernila ale bohužiaľ išla už do dôchodku. Musel/a asi hľadať novú doktorku. Keď si ju našla teraz tak ževraj je to nejaká mladá žena povedala jej stavy že pri tej doktorke čo išla do dôchodku jej pomohla a najviac z doktoriek zmiernila stavy opísal/a svoju situáciu aká ju trápi a čo za stavy slabé má pretože ešte stále má tu epilepsiu ale už oveľa miernejšiom stave. Že sa zahladi a proste stratí vedomie. Tak jej doktorka dala nové lieky teda skôr pridala k tým čo má momentálne. A znova sa stala vec že 2x po sebe odpadla . Ja mám pocit že lekári stoja za hovno neviem si inak pomôcť a kde už hľadať doktora.
Píšem jak Maďar. No písal som rýchlo verím že pochopíte čo som chcel napísať.... A áno je to žena ......
no lekar nie je vsemohuci, len zmiernuje priznaky ochorenia. epi sa neda vyliecit je celozivotna choroba. okrem brania liekov treba upravit aj zivotospravu a starat sa o seba. lebo aj to sposobuje zachvaty. predstav si to tak ze bez liecby by mala desiatky zachvatov týždenne s liecbou 2-3 ako pises...
@kacena4 A prečo sú prípady že sa ľudia z toho dostali?
@filipjohns nik sa nedostal len sa stabilizuje stav a pri nerovnovahe sa moze hocikedy vratit epi. dcera ju ma roky, teraz ma fazu bez zachvatov klop klop ale urcite sa moze hocikedy objavit zachvat znova
@kacena4 Vďaka Bohu že je dcérka v poriadku. Myslíte že to ovplyvňuje aj to že pani zapija lieky s ochutenymi vodami ako napríklad s citrónom z obchodu? Nie sú to žiadne kofoly ani fanty a podobné veci. Len ochutené minerálne vody. Neviem ako viac pomôcť. Čo ste vylúčili dcérke zo života? Samozrejme viem že každý má inaksie stvavy
@kacena4 Ja som sa z epilepsie vyliečila. Prvý záchvat som mala ako trojročná, odvtedy ešte max. 3. Epileptika som užívala do puberty. V 13 rokoch sa nález začal tratit, až uplne zmizol. Takže aj z epilepsie sa dá dostať. V 16 rokoch som bola definitívne vyradená z evidencie bez potreby kontroly. Mam aj vodičak. Je to už vyše 30 rokov
@grof_monte_christo Môžem poprosiť čo všetko ste dodržiavali?
@filipjohns Juj, to vám neviem povedať, bola som dieťa. Poctivo som 10 rokov užívala lieky, dodnes viem, ze to bol liek Sanepil a mala som od lekárov zakázanú čokoládu, poobedne spanie, doraz na pravidelný spánkový režim. Myslím si, že rozhodujuca je práve ta puberta.
Ono je aj tzv detska epilepsia, z ktorej dieťa vyrastie. Aj sestra ju mala... ale toto je už normálna epilepsia, pri ktorej aj pri správne nasadené liečbe môžu byť záchvaty, ale nie sú tak silné, pripadne tak často. Tiež by už po tých rokoch mala mat nastavenú liečbu, lebo tam sa to skúša ktoré lieky pomôžu, nie je to ze je jeden a ten pomôže. Ale keď ona menila lekárov nemal ako zistiť čo pomôže. Tam majú ak niektorý spúšťače napríklad väčší stres a podobne. Mne to vysvetľoval primár detskej neurologie keď sme so synom chodili a rozoberali sme rodinnú anamnezu. A aj ja som mala epilepticky záchvat ale ako prejav ochorenia iného, mala som len jeden. Tam len musí dodržiavať liečbu, ktorú nasadia a chodiť na kontrolu. A keď nasadia liečbu netreba čakať ze hude brat lieky týždeň a bude v pohode. Proste tomu treba dat čas
@ronie338 Takže to môže byť aj z nových liekov ktoré jej pridala že sa jej zhoršil stav a postupom času to bude lepšie? Pri zvysovanych dávkach?