Viem ze sa to deje veľa ľuďom, ale to je masaker ako si dovoľujú byť tak protivni k pacientom, ktorí sú slušní, niektorí pacienti tiež vyskakuju to je jasne to je tiež cez čiaru ale napr.ja som vždy slušná, nikdy neklopem čakám, ale vždy sa mi dostane len nepríjemné zaobchádzanie...napr. teraz som prišla domov, bola som pol roka objednaná na sono brucha na 8:45, nalačno...čakala som bez slova 1,5 hod, samozrejme brali tam doktorov, ležiacich pacientov z oddelenia, a my objednaní nič...podotýkam sono brucha trvá 5 min, povedzme max 10...v noci som bola 30x pri synovi hore, uz sa mi tocila hlava, od 6tej rána a bolo 10:15, hovorím sestričke ze mi nie je dobre ci uz som na rade a ona začala po mne ziapat ze s tým treba počítať, smola a zabuchla mi dvere pred nosom...je toto normálne podľa vás? Úplne som z toho znechutena, a bojím sa keď prídem do veku ze budem potrebovať doktorov viac a aviac...
Chápem aj teba a aj personál,ten tlak čo je na nich vyvíjaný je strašný.Mala som úraz vo štvrtok,rozlamany prst,hneď ma aj operovali a teda poviem ti dostali pri mne zabrať ,aj keď som sa naozaj snažila ostať kľudná
Bohuzial takychto ludi stretnes vsade, a v poslednej dobe coraz castejsie. Kazdy si mysli ze je pupok sveta a mozu si dovolovat. Slusnost sa uz nenosi
Ja sa v poslednej dobe stretávam len s nepríjemnými lekármi a zdravotnými sestrami. Keď nenávidia prácu s ľuďmi, nech idú pásť ovce. A nie, neľutujem ich, platy majú dobré a vždy im je málo. Ja mám v práci tiež veľa práce a keby som sa takto správala , už dávno by som dostala výpoveď.
@bolarazjedna
S týmto súhlasím. Väčšinou som sa stretla s nepríjemným prístupom práve u tých starších doktorov či sestričiek. V zmysle "ja som doktor, kto je viac".
V prvom rade si treba uvedomit a je to JASNE napisane na ambulancii, ze PREDNOST! maju pacienti dovezeny zachrankou, z domovov soc.sluzieb a zdravotny pracovnici.
A navyse LEKAR! si urcuje poradie pacientov
Ano, niektori zdravotnici sa chovaju ako prasata. Castokrat bezdovodne.
@modrykolibrik ale to nie je o tabulkach na dverach.
Mozno je to uz jej obranna reakcia, lebo denne pocuva nejake staznosti, riesi agresivnych pacientov. Tak uz je prednastavena, ze.toto uzemni vsetkych a pouzije to aj nevhodne. Neschvalujem jej to. Za posledny rok chodime vela po doktoroch. Z mnohych sestriciek mam pocit, ze su ako taki rotvajleri, ktori chrania doktora, aby mohol v pokoji pracovat. Ked.cakavame, tak im tam pride vacsinou xy neobjednanych ludi, ktori prosia, skusaju, domahaju sa. Ja rozumiem aj pacientom, ale ani zdravotnici nenafuknu svoje kapacity. A ja keby mam toto.riesit cely den, tak neviem ako dlho by som ostala.prijemna. Tu je chyba niekde inde. Zaroven sme stretli aj velmi milych, zlatych a ochotnych doktorov aj sestricky. A vacsinou taky doktor/sestricka sa tak uzasne.spravaju vzdy. Ucim sa od mojho manzela davat im spatnu vazbu - pochvalit, podakovat za pristup, napisem recenziu alebo meil na komunikacne oddelenie. Ak maju blbu poznamku, vacsinou smerom k dietatu sa mi to stava, tak vysvetlim, ci doktorovi, ci sestricke, preco sa tak dieta sprava. Su dost inteligentni na to, aby im ich nevhodna poznamka docvakla, ze bola nevhodna.
@modrykolibrik áno to je v poriadku ze ma napr prednosť lekár, ale ten lekár bol vnútri pol hodinu...tak to sono jej určite nerobili pol hodinu, za to dám ruku do ohňa, ale kecali...a ja som nepovedala 1,5 hod ani slovo, a keby mi nebolo zle tak nepoviem ani ďalej ale čakám...ale keď mi pacient povie ze mi je zle, tak nebude po ňom ziapat ze smola musím s tým počítať ze to nebude načas, ale poviem js neviem to ma mrzí skúste ešte chvíľu vydržať uz budete na rade...a oni nemusia počítať s tým ze keď je človek nalačno do pol 11tej ráno ze mu môže prísť zle? Liečim sa aj na zavraty a keďže som neranajkovala nemohla som si dat tabletku....a to nebolo ze ona tam lietala a nevedela co skôr...
Nauč sa brániť, daj takejto sestre najavo spätnú väzbu. Slušne ale rázne
Ja som sa tak vyjadrila u gynekológa, aj sestre aj lekárovi som povedala svoje. A potom som dala aj recenzie všade kde sa dalo. Aj tu na koni.
@cacianka chcela som ale zabuchla mi dvere pred nosom...áno učím sa viac brániť lebo toto je milionty krát čo sa mi toto stalo,inokedy by som ani len nepovedala ze mi je zle len by som čakala až asi dokým by som neodpadla...
@cacianka ono problem je ze potom po prečakanych xy hodinach ti este nezabudnu spomenúť ze si mozes najst aj ineho lekara....chapem ich frustraciu ale ked si to vybiju na pacientoch, nezlepsi to ich situaciu
Chápem ťa autorka.
Ale keďže som zdravotník,oveľa viac chápem reakciu tej sestry.
Podobné otázky rieši fakt každý deň a keď je človek slušný, tak sa začne ozývať podobných nespokojných viac. A fakt-ona za to nemôže, že lekár sa pri niekom zdrží .A on sa zdrží z rôznych príčin-niekedy je to neovplyvniteľné-teda neplánovaní akútni pacienti. Niekedy sa fakt zakecá a to samotnú sestru možno štve rovnako ako toho pacienta vonku, ale nemôže to zmeniť .
@joesvk Ano, je to pochopitelne, ma toho vela. Ale to jej nedava pravo kricat na pacientov v cakarni. Ma sa naucit odbit neprijemnych ludi asertivne, tiez na nikoho v praci nekricim, aj ked by som si najradsej kvoli svojim kolegom z Indie trhala vlasy.
@autorka Uplne ta chapem, ja tiez za kazdych okolnosti jednam s ludmi slusne, aj ked som uz vytocena a to iste by som prosila aj naspat. Bohuzial, opak je pravdou, niekde ludia nahucia na cloveka aj len preto, lebo sa zle vyspali. Skus si to nepripustat, ak sa da.
@veronicka1901 Chápem, ale možno má skúsenosť, že kým nie je dosť prísna, tak sú ľudia veľmi drzí.Videla a zažila som to x- krát.A možno sa jej to práve viac dotklo,keďže toto kritizovanie zažíva denne.
@joesvk ja tiez chapem, ale je rozdiel byt prisny a kricat 🙂. To je pre mna jednoducho cez ciaru 🙂.
@joesvk pre mňa je záhada, prečo to psychicky nezvláda zdrav. personál na Slovensku v porovnaní s inými štátmi. Nejde tu o čakanie, kvalitu zdrav. služieb - ale o sprostý prístup k pacientovi. Prečo taká sestrička, lekár napr. v Poľsku vie slušne reagovať, popísať situáciu, snažia sa vyjsť v ústrety pacientovi - osobná skúsenosť. po prevoze na Slovensko, facka v slovenskej nemocnici - kedy sa ma primár spýtal, že načo potrebujem vedieť ako ma budú ďalej liečiť. on je lekár. v pôrodnici bolo bežné, že upratovačka zdrbala pacientky, že musí upratať kúpelňu. Treskot a frflanie bolo ako bonus k pobytu. Nie raz sa mi stalo, že som musela byť rázna k sestričke alebo lekárke, lebo si evidentne pacienta pomýlili so svojím dieťaťom atď, atď.
@autorka mrzi ma ze mas take nestastie stretavat taketo sestry. Ja sa snazim vzdy vist pacientom v ustrety.
Tu sestricku to absolutne neomluva. Taketo chovanie je nepripustne z mojej strany. Ked to nechce robit nech vrati diplom
@modrykolibrik ona si to uvedomovala veľmi dobre. Slušne oznámila sestričke, že sa necíti dobre a chcela len informáciu kedy bude na rade, je to nieco nevhodne? Nevidím v autorkinom spravani chybu.
@cafelatte Nevhodné?Tá pasívna agresivita , tá akože slušnosť pacientky je vhodná?
Áno. Dalo sa asi odpovedať. "Pani,netuším, kedy pridete na rad." Lebo to je pravda že netuší presne.
@petik22 Na Slovensku fakt systém nefunguje. Máme oproti iným štátom oveľa viac vyšetrení ,pritom nie je čas na prácu. Veľmi veľa vecí nefunguje a v nefungujúcom systéme sa robí zle. Dopláca na to každý z nás. Pacienti aj zdravotníci. A bohužiaľ nepomôže navzájom na seba nadávať.
Vyskoc na nu tiez, ze to prehana a je neslusna a nahlasis ju niekde za to. Nech si uzije piiip
Ale tak povedzme si otvorene. Za to sono sa urcite neplatilo, kebyze platis 30 eur za termin, tak ta na rukach aj ponosia. Ja som takto bola na prvej navsteve s problemom so zaludkom v jednej gastro, zobral ma nacas, bola som nalacno, tiez kvoli sonu a robili mi aj gastroskopiu, ale rocny poplatok 40 eur zobrali hned a dostala som len odporucanie, mam si vybrat zlcnik a potom budeme riesit dalej. Ja som tam isla s tym, ze chcem testy na lepok, laktozu a histamin. Nespravil ani jedno a ja o 40 eur lahsia.
Dalsie sono som bola v sukromnej ambulancii, kde sa k tebe spravaju ako k cloveku a nie ako k dobytku.
Platime si odvody, a aj tak ak chceme pristup na urovni, musime si zaplatit z vlastneho vrecka
Ja som robila ale len chvíľu s takou doktorkou. Ale u zubára. Objednaný pacient čakal aj 2 hodiny ale jej keď prišiel známy brali sme hneď. Mne bolo blbo aj za tých co čakali aj som upozorňovala, odpoveď ze ved o chvíľu končíme, to bola aspoň ešte pol hodina a ja som si vždy od tých pacientov vypočula. Doktorke nikto nikdy nič nepovedal. Čiže možno aj toto bolo a preto vybuchla ale nejdem sa tej sestry zastávať. Mala to riešiť s kľudom.
@lienka.7 nepotrebujem to pozerat, som uctovnicka a taketo zakladne info mam. Volnopredajne lieky si platim zo svojho, vitaminy detto, chorobam sa snazim predchadzat. Jedine co je z toho cerpane je mesacny pravidelny poplatok gynekologicke a vseobecnemu. U zubara tiez platim ako zerava, a ked po xy rokoch potrebujem vyriesit zdravotny problem, aj tak si za slusny pristup musim priplatit. Hlavne, ze papalasi v poistovniach sa vozia za nase peniaze na drahych autach a maju nekrestanske platy
Nechápem, ako také správanie môže niekto obhajovať. To je skratka neprípustné. Nechápem, ako v zahraničí, keď som objednaná na konkrétny čas, tak idem dnu v konkrétny čas, niekedy sa stane že trochu neskor, ale nie, že o hodinu, či dve. Ako je možné, že minimálne 90% zdravotníckeho personalu je v zahraničí slušných - tiež sú unavení, doma problémy, chorý rodič, tiež by chceli zarobiť viac …. ale sú natolko profesionalni, že si to neodnesie pacient.
Vždy je to o ľuďoch.... Voľakedy vzťah lekar/sestra-pacient bol autoritatívny, o asertivnom správaní sa toľko nehovorilo.... Takže drvivá väčšina 50nikov ani nevie, čo to je, aj keď už sa robia školenia komunikačných zručností, sle sú to zaužívané vzorce správania daných pracovníkov, a ťažko to zmeniť, obzvlášť, keď daný pracovník sa meniť nechce a nemá motiváciu.
Myslím si, že to je psychologický dôvod daného deja.