ahoje, chcem sa s vami poradit, moja mama 45 r. má na chrbte uz dlhsie take nepekne znamienko ktore sa jej teraz zacalo zvacsovat a urobila sa jej tam aj taka akoby hrcka na nom..tak ju vsetci posielame k lekarovi ale ona nechce ist lebo oproti nam byva akasi starsia suseda bylinkárka a ta jej povedala ze to nic nieje a dala jej na to akusi mast..a kedze jej tato suseda uz v minulosti poradila a pomohla ale s niecim uplne inym tak mama jej veri a nehce ist za ten svet ku koznej..mam strach ci to nebude nieco vazne lebo mama minule leto bola v solarku dost casto
Akákoľvek zmena znamienka je dôvod na návštevu lekára, radšej tam ísť zbytočne ako keď už bude neskoro.
Treba ísť ku koznemu… tej pani s bylinkami by som pekne išla ukázať ľudí čo majú rakovinu koze a čo z toho nepekneho znamienka, na ktoré jej povedala že to nič nie je, môže vzniknúť to iste by som ukázala mame, tým vás nechcem strašiť, ale treba ísť čím skôr k lekárovi
Melanom je velmi agresivna a rychla rakovina s bolestivym koncom. Byt tebou,tak ju tam beriem aj nasilu.. Aj ked to nahodou nic nebude, tak stale lepsie ako tam neist.
ved ja to nechapem ..mama je ako vymenena..predtym vzdy chodila k lekarovi normalne a odkedy u nas byva ta suseda tak sa ovsektom len s nou radi..uz jej aj otec aj moja teta povedali ze to znamienko je skarede navyse tam ma nieco tvrde v tom akoby hrcku alebo co..ale neda si povedat..ze vsak skusi tu mast a ked nezaberie pojde..
Mamu by som jednoznačne nahnala ku kožnému, hlavne ak sa znamienko začalo meniť, zväčšovať. Pred nedávnom nám zomrel známy, mal malígny melanóm, je to jeden z najagresívnejších nádorov, malo to uňho rýchly spád. Tým netvrdím, že je to prípad tvojej mamy ale byť na jej mieste tak sa na bylinkárku nespolieham. Dcére sa začalo meniť znamienko, stmavlo a zväčšilo sa, kožná hneď odporučila vybrať.
Musi ist na kozne aby sa vylucila rakovina takto straca cas a moze byt neskoro
Daj sem detailne foto toho znamienka a napis kolko ma mm.
@joannita to chcete z fotky diagnostikovat?
@taktotedanie nie diagnostikovat 😃 ja niesom lekar. Lekar riez nevie diagnostikovat podla fotky.
Na zaklade fotky sa daju ale urcit rizikove znamky znamienka a dovolim si tvrdit ze mam s tym bohate skusenosti
Autorka myslim to vazne, niesom ziadna bylinkarka. Chodim na onkodermatologiu kazdy rok, viem o com pisem. Nejdem nic diagnostikovat, ale mozem ti potvrdit alebo vyvratit tvoje obavy.
@monillia moja mila mudrlantka. Tu ma MK je diskusia, kde si baby s melanomom bezne postuju fotky a konzultuju. A mozes mi verit, ze ta diskusia uz zachranila zivot vela babam. Doslova a do pismena. Tak nemudruj a radsej sa venuj niecomu zmysluplnejsiemu.
A!! SAMOZREJME ze by to mal vidiet lekar. Nikde nepisem ze nie!
@joannita ja si myslim, ze to z fotky nevie ani lekar( studoval 6 rokov+atestacia+roky praxe)
Cize ako laik s nejakou skusenostou to neviete ani vy
Na to je kozny lekar a dermatoskop
@joannita lekár nedokáže posúdiť znamienko z foto ale dievčatá z modrého koníka áno 🤦♀️všetky vyššie jej radíme aby išla čím skôr k lekárovi a ten odborne zhodnoti. Moja milá mudrlarka ,či ty jej na základe toho ,že chodíš na onkodermatologiu z foto povieš, že je to ok ,klobúk dolu pred tvojim diagnostickymi očami
@taktotedanie nechaj, ona ma skúsenosti, ona vie ...
Kvoli takymto samozvanym “lekarom z MK” ( hlavne ze su skusenosti naco skola a roky praxe a titul) sa dostala kopa ludi do horsich problemov ako mali
A ked sa dostali k lekarom ( rozumej s titulom z lekarskej fakulty) bolo neskoro
@monillia Bohuzial videla som take pripady “lekarov z MK” vacsinou to zle dopadlo
@taktotedanie Nech to znamienko vyzerá akokoľvek, meni sa,netreba riešiť s nikým len s koznou a hneď
@taktotedanie ved pisem to iste 😃😃 ze ani lekar to nevie z fotky. A pisem aj ze ja jek nekdem urcit diagnozu! Ved si to este raz precitaj paneboze
@taktotedanie
@monillia
Poculi ste niekedy o ABCDE varovnych signaloch? Asi nie ked pisete tieto hluposti 😃
Dajte si to do googlu. Ale dobre pomozem vam. Hned prvy link https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/494...
Ja chodim 1x za rok k lekarovi na znamienka a kazdy rok si davam vyberat. Cize ja prva som za to aby sa chodilo na kontroly!
Na zaklade ABCDE "diagnostiky" co je zakladne pravidlo pri znamienkach a toto pravidlo maju vsetci dermatologovia vycapene v ambulancii, sa da NA ZACIATOK samodiagnostikovat!! znamienko a odporucaju to vsetci! Kozni lekari. A to som ich uz teda pochodila. Takze ano, chcela som autorke NA ZACIATOK pomoct s ABCDE diagnostikou. Som strasna, fuj ze sa nehanbim! Paneboze co som si to dovolila!
Takze mile damy, dovzdelajte sa. Ale ze ma to neprekvapuje ze na MK su taketo mudrlantky, ktore sa doma pohadali s muzom a sem si chodia vybit zlost 😂🤦♀️
No aj bez foto, cisto z popisu ze sa zacalo zvacsovat ma tam minimalne ten varovny priznak D, takze sup s mamou k doktorovi.
@joannita viem o com hovorite, nestudovala som nadarmo
Ale toto autorke nepomoze, tak ci tak musi ist k lekarovi
Bude sa jej to na zaklade samovysetrenia v poriadku a nebude…
Nepojde k lekarovi ved samodisgnostika-najlepsia diagnostika
Kedy pojde k lekarovi? Ked bude mat metky vsade
@taktotedanie treti x vam pisem. Ano treba ist k lekarovi. Bezodkladne. Ale nezoberu ju hned zajtra logicky. Cloveku ale do tej doby pomoze nazor niekoho, pomoc niekoho. Viem o com pisem.
@joannita mali ste ist vystudovat medicinu
Pekny den
@taktotedanie a vy by ste si mali zmenit meno na "posledne slovo"
Pekny den ❤️
No my s tým nič neurobíme,treba ísť naozaj za kožnou.