Neobjasnené bolesti ramien

miska2192
16. mar 2023

Ahojte, zatiaľ sme sa nedopátrali k odpovedi chcem sa skúsiť spýtať aj tu, či niekto neriesil podobný problém.Manžel má niekoľko rokov obojstranné bolesti ramien teda skôr paží, predtým kolien, momentálne lakťov (vždy je to obojstranne).Bol vyšetrený neurológom aj ortopédom, ale nestanovili mu žiadnu konkrétnu diagnózu. Z krvi má pozitívne IgG protilátky na baktériu yersínia a toxoplazmózu, ale tieto choroby sú prekonané nie aktívne. Termovízia ukázala zápal v týchto miestach, ale nikto nevie kde hľadať príčinu. Odbery krvi nepreukázali žiadny zápal v tele, RF a Aslo tiež negatívne, takže nejde asi ani o reumu...už nevieme na koho sa obrátiť 😔 ďakujem za každú reakciu.

kiki68
16. mar 2023

@miska2192 borelioza, osteoporoza? Toto to sposobovalo mojej mame

miska2192
autor
16. mar 2023

@kiki68 na boreliózu boli robené testy niekoľko krát... negatívne. On má bolesti skôr šliach alebo svalových uponov nie kĺbov 🤷

kiki68
16. mar 2023

@miska2192 a nieco autoimunitne, alebo nieco metabolicke? Napr nas pes mal lokalne aktivny zapal z autoimunity, priamo v tom mieste degenerovali biele krvinky, ale crp v krvi nejaky zapal nevykazoval. Iba ked robili priamo z toho punkciu, tak tam bol ten zapal

miska2192
autor
16. mar 2023

@kiki68 🤷 už ho nikam neposlali, nevieme na koho sa obrátiť

sovica
16. mar 2023

@miska2192 Ja Ti jednoznačne neporadím, ale dám Ti kopu otázok a môžeme ísť na to vylučovacou metódou, čo mal vlastne spraviť lekár/ortopéd, aby sa dopátral k príčine problému.
Má manžel fyzicky náročnú prácu, kde zaťažuje práve ruky? Nechodí do posilky, necvičí s činkami resp. nerobí nejaký fyzicky náročný šport? Alebo naopak, nerobí vôbec nič a telo vôbec nezaťažuje športom alebo prácou? Nemal v minulosti nejaký úraz, ktorý môže súvisieť s terajšími problémami?
Bolí ho to stále, alebo je tá bolesť nárazová? Je to rovnaké, ak týždeň fyzicky ťažšie pracuje alebo týždeň na dovolenke len oddychuje? Píšeš, že predtým mal obojstranné bolesti kolien. Tie sa časom stratili a začali ho bolieť ruky?
Skúsil aj nejakého fyzioterapeuta, bankovanie, masáže...?
Koľko má manžel rokov? Píšeš, že je to skôr záležitosť svalov alebo šliach, nie kĺbov. Podľa čoho usudzuješ, že je to tak? Ja by som asi najprv vylúčila tie kĺby resp. kosti. Nech si pýta vyšetrenie na denzitometrii, aby sa vylúčila osteoporóza. Ak ju vylúčia, tak potom sa dožadovať MR-ka, lebo len tam budú vidieť, aký je problém so svalovými úponmi, šľachami, fasciami atď.

miska2192
autor
16. mar 2023

@sovica ďakujem za dlhú správu 🙏 skúsim napísať postupne...manžel ma momentálne 38 rokov...asi v r.2013 začal behávať a časom mal silné pichlave bolesti kolien a takisto bolesti cítil keď išiel dolu kopcom, bolesti sa nestratili ale aj teraz keď behá má bandáže,ktoré mu pomáhajú. Niekoľko rokov posilňoval,potom začali bolesti ramien (paží) až musel prestať. V práci používa ruky, nedvíha ťažké veci. Bol na MR...krčnej,driekovej, rúk...tak isto porobene RTG...len zistený kalcifikat v ramene. Bolesť je stála už niekoľko rokov,niekedy bolí viac niekedy menej...to či oddychuje alebo je v práci to asi neovplyvňuje.Chodil na masáže,bankovanie...bol u fyzioterapeuta,ktorý mu termovíziou zistil zápaly ale nevie si s ním ďalej rady.Lakte ho bolia z vnútornej strany (nie priamo kosť) a čo sa týka ramien tak miesta medzi ramenami a lakťom,nie ramenny kĺb 🤷

kiki68
16. mar 2023

@miska2192 ja by som skusila nejake vysetrenia zamerane na autoimunitu a asi metabolicke na nejake abnormalne nemoci. Kamoska mala tiez bolesti a jedneho dna sa zrazu nevedela postavit. Tak robili vsetko mozne a hlavne mali podozrenie na tie dedicne ochorenia. Nastastie sa nepotvrdilo, na jeden vysledok stale caka. S tym psom si tiez nevedeli velmi rady, ako pomohli tam kortikoidy v nizkej davke,plus nejake speci vitaminy a telo dobre reagovalo. Ale malo to relapsy. Tam sa radili tiez piati odbornici, ze co s tym psiskom vobec dalej robit. Toto nie su jednoduche veci, nakolko tam hladate ihlu v kope sena.

miska2192
autor
16. mar 2023

@kiki68 môžem sa spýtať o aké dedične ochorenia išlo?

missdiva
16. mar 2023

@miska2192 zdalo sa mi velmi cudne, ze to ma vzdy na oboch stranach. A z toho co si naposledy napisala si myslim, ze tu mas odpoved:
"asi v r.2013 začal behávať a časom mal silné pichlave bolesti kolien a takisto bolesti cítil keď išiel dolu kopcom, bolesti sa nestratili ale aj teraz keď behá má bandáže,ktoré mu pomáhajú. Niekoľko rokov posilňoval,potom začali bolesti ramien (paží) až musel prestať."
Kazde telo zvlada zataz inak a u nho zial platilo nadsadene povedane sportom k trvalej invalidite. Podla mojho nazoru nema ziadnu chorobu ale presilil si cosi pri behu a cviceni a to ma teraz pri kazdom ofuknuti nachylne na zapal. Skusila by som condrosulf, do zlepsenia malo cvicit a potom pridavat zataz veeelmi pomaly a postupne.

sovica
16. mar 2023

@miska2192 Podľa toho, čo si napísala, súhlasím s @missdiva. Preto som sa aj pýtala, či neposilňoval alebo nerobil nejaký fyzicky náročný šport. Tu sa ešte opýtam. Keď začínal behať, nemal nadváhu? Lebo práve vtedy pri behu trpia hlavne kolená. Pri tom posilňovaní, ak nedvíha správne činky (nemá správny postoj, nerobí správny pohyb...) alebo si naloží príliš veľkú váhu, trpia svaly, väzy, šľachy a fascie (o ktorých sa začalo hovoriť len "nedávno" - viac o fasciách nižšie). Začínajúci alebo "víkendoví" športovci málokedy robia strečing pred a po cvičení - veľká chyba!

Ak pri vyšetreniach (a bolo ich neúrekom, podľa toho, čo si napísala) nič nezistili (okrem toho kalcifikátu), tak by som sa skúsila zamerať práve na tie fascie, ktoré môže mať porušené (treba nájsť dobrého fyzioterapeuta - naozaj takého, ktorý sa vyzná!).
Skús pozrieť aj na youtube nejaké cvičenia s masážnym valcom zamerané na ruky a ramená.
Hodím Ti sem link na tie fascie a pogoogli ešte, ak by Ťa to zaujímalo resp. nech sa na to manžel pozrie.

Hlboká fascia je ďaleko pevnejšia ako povrchová, pretože obsahuje veľké množstvo kolagénových vlákien, ale má menšie cievne zásobenie a tým dochádza k pomalšiemu hojeniu.

Fascie, ale tiež majú aj okrem iného sklon k deformáciám a to vďaka nesprávnym stereotypom a predĺženej námahe bez správnej a dostatočnej regenerácie. Vďaka tomu, že sa regenerácia natiahne na niekoľko hodín, môžu sa v tkanivách fascií objaviť mikrotrhliny. Fasciálna sieť je tvorená až z dvoch tretín vodou, ktorá sa pri fyzickej záťaži ocitá mimo tejto siete a následne ju nasaje do seba späť - ako špongia. Pokiaľ bude fascia zle hydratovaná, stane sa menej odolná voči mechanickému stresu (dlhodobé preťažovanie, nadmerný tréning, nefyziologická záťaž a samozrejme i jej poškodenie) a to všetko vedie k budúcemu zraneniu.

Na nadmernú záťaž, poranenie aj napätie reaguje fascia tým, že začne produkovať cytokíny (signálne bielkoviny), ktoré začnú proces regenerácie a hojenia. Do toho sa nám tu tvoria ešte fibroblasty, ktoré udržujú rovnováhu v celom systéme medzibunkovej hmoty. V reakcii na mechanický stres zmenia svoj tvar a tým ovplyvnia celú fasciálnu sieť a najmä jej elasticitu. Ak mechanický stres trvá dlho a nie je dostatočný čas na obnovu, dochádza k rozpadu kolagénových vlákien a tým dôjde k spoločnému zhlukovaniu fasciálnych vrstiev a k zosilneniu tkaniva, čo vyvolá patričné ​​zmeny, ktoré môžu spôsobiť bolesti, obmedzený rozsah pohybu priamo v danom mieste alebo vo vzdialenejších štruktúrach.

https://www.rehabilitacnepomocky.sk/fascie-a-ic...

miska2192
autor
17. mar 2023

@sovica
@missdiva ďakujem vám veľmi pekne ❤️ určite to posuniem manželovi a viac si o tom naštudujeme 🙏

kiki68
17. mar 2023

@miska2192 skleroza multiplex a tieto veci, co degeneruju nervovy system a pohyb.

luccija
17. mar 2023

@miska2192 ani masáže mu nepomohli?zlé držanie tela a z toho presilené upony, šľachy?

miska2192
autor
17. mar 2023

@luccija vôbec nepomohli 😏

sovica
17. mar 2023

@luccija Ak má problém s fasciami, tak klasická masáž nepomôže. Možno na určitú dobu, ale nie dlhodobo. Tie vnútorné fascie mu musí cielene rozmasírovať fyzioterapeut, ktorý presne vie, čo robí.

@kiki68 Toto sa mi nejaví ako skleróza multiplex, tá má iné začínajúce prejavy (neprimeraná únava, poruchy zraku, tras končatín, poruchy rovnováhy atď.)

@miska2192 Tie fascie som sem napísala preto, že som podobný problém mala po zlomenine predpriehlavkovej kosti. Tá sa zahojila v pohode, žiaľ, začala ma bolieť celá noha, od členka až po bedrový kĺb. Nepomohol mi ortopéd, ani starší fyzioterapeut (pred dôchodkom) - k nemu som chodila mesiac (takmer denne) na všelijaké procedúry a nič. Bola som už fakt zúfalá, že tú nohu už nebudem môcť normálne používať bez toho, aby ma stále nebolela. Nakoniec som našla fyzioterapeuta (mladší ročník, ktorý sa stále vzdeláva) a práve on mi povedal o týchto fasciách. A aj mi pomohol🙂
Netvrdím, že Tvoj manžel má problém práve s fasciami, ale podľa Tvojho opisu sa mi to tak javí.

m_i_c_h_a_l
5. feb 2024

@miska2192 dobry den, mam velmi podobne, ak nie uplne rovnake problemy. Posunuli ste sa s manzelom od toho marca niekam?

miska2192
autor
6. feb 2024

@m_i_c_h_a_l dobrý deň, veru nie...nikam sme sa neposunuli...ramená stále bolia,niekedy viac..niekedy menej 😏