Začala som užívať antidepresíva asi tri mesiace dozadu na depresie a mierne úzkosti. Po par týždňoch úplný switch, cítila som sa ako niekto úplne iný, ako žena ktorú som naposledy videla pred 7 rokmi. Lenže hned ako to zašlapalo, začala som mať strach z toho, čo bude potom, keď ich vysadím. Viem, ze nie každý to ma na celý život a že po vysadení by som mala byt pravdepodobne bez problémov, ale ten pocit ze ich prestanem užívať a bude to zas zle, toho sa neviem zbaviť. Proste nejak neverím, ze dokážem byt niekedy zdravá aj bez liekov. Beriem Bupropion. Mali ste to tak? Komu to reálne pomohlo tak, že už nenastala recidíva?
Ak chceš znížiť riziko recidívy, pomôže aj psychoterapia. Je to aj o tom zmeniť myslenie, prekonať traumy. Ak ich berieš len po náročnom období, je veľká šanca, že recidíva nebude. Ak ale máte psychiatrické diagnozy dedičné, vyrastala si v tom, si aj v zdravom stave úzkostná, negativistická, tak recidíva je pravdepodobnejšia.
@luccija
@marsmykkok odpoviem vám takto naraz. Asi by mi nevadilo, že ich budem brat cely život keď už ta situácia nastane a takto to aj vnímam. Nemám z toho úzkosť že by som na to myslela 24/7. Ale momentálne ten pocit, že som závislá na liekoch bez ktorých nedokážem normálne fungovať je pre mňa nový. Asi preto z toho mám strach. Na psychoterapie chodím, ale myslím si, že už nemám príliš dôvod. Viem s úzkosťami pracovať a racionalizovať si ten strach, aj keď táto téma mi príliš racionalizovat nejde. Ako keby som si nechcela pripustiť, že nie som 100% zdravá.
Inak nie je to len kvôli náročnému obdobiu, skoro 10 rokov sa to u mňa pomaly rozvíjalo, neviem či je to genetika ale v rodine jeden prípad mame a našťastie úspešne vyliečený bez recidív.
Ber to lieky ako každé iné. Keby máš vysoký tlak, či cukrovku , tak tiež berieš doživotne lieky. A co je na tom?
Anonym Nie si závislá na liekoch. Ver mi, že ak berieš lieky pod dohľadom psychiatra, tak psychiatri sú veľmi opatrní v dávkovaní a keby sa im zdalo, že ti je dobre až príliš a je tam závislosť alebo by sa tam rozvinula nejaká abnormalita rýchlo ti to vysadia a dajú iné, hoci ti to zaberalo. Okrem toho antidepresíva až takú silnú závislosť nevytvárajú. Napríklad taký neurol je oveľa silnejší, koľko ľudí ho berie bez dohľadu lekára a sú na ňom závislí. Ty sa pri antidepresívach pod dohľadom lekára toho obávať nemusíš, lekár dá na to pozor.
30 perc. pacientov sa musí k liečbe opakovane vracať....
@marsmykkok nemyslím závislá v tomto zmysle, že som závislák, ale že môj stav je od nich závislý. Tak isto ako u ľudí čo sa chronicky liečia na tlak napríklad
Inak viem ako tie lieky fungujú, viem že šanca že by som si vytvorila zavislost je skoro nulová
@marhulka13 asi beriem tak tragicky kvôli tomu že len 25 prídem si mladá na to aby som celý život zobala prášky
su ludia co musia zobat prasky od malicka. hlavne ich nevysadzaj svojvolne. potom sa to zvykne zbytocne opakovat. je super ze ti pomahaju.
Cítila si sa predtým lepšie?asi nie, tak to prijmi či cítiš sa menejcenna, že nezvládas život bez liekov?vieš koľko ľudí by ich malo brať a nerobili by peklo ostatným?vôbec to nerieš hlavne, že Ti je dobre.Co bude v budúcnosti nikto nevie...lieky ako lieky každý máme niečo.AD či ukludnovaky berú už aj teenegeri žijeme takú zvláštnu dobu stres, nároky...
aj ja som mala podobny pocit, ked mi po tehotenstve zblbla stitna zlaza. dozivotne budem na liekoch a mozem byt rada, ze existuju a su dostupne. tiez som zostala taka nejaka zaskocena, ze mam 30+ a lieky navzdy? ale zvykla som si. drzim palce.
No ja si teraz neviem predstavit, ze dozivotne brat lieky na vysoky tlak. Mne zhaprovala stitna zlaza, zvysrna funkcia a mala som tlaky aj 200/140, pulzy sialene. Thyrozol som brala docasne, teraz uz len udrziavaciu davku, ale vysoky tlak mi ostal, takze ocividne to je samostatna diagnoza nezavisla od stitnej zlazy teraz. Vek, 4 porody za mnou, mamina pred 40-kou zacala s liekmi na tlak. Ja mam 40. Takze asi genetika. A nejak to neviem prijat, vstrebat, ze uz to tak bude navzdy...ze to zacalo...
Je to ina dg., ale princip rovnaky.
No a caka ma operacia takze mi stitnu chcu vybrat celu a potom dozivotne na Euthyroxe. Bez neho proste umries, ked nemas stitnu. Tak co narobis, ak to bude potrebne? Dalsi atak hypertyreozy moze skoncit horsie, kedze mne to nici srdce...
Chapem, je to novy pocit a nejaky cas trva, kym to clovek prijme. Ze sa vlastne nemoze spolahnut sam na seba. Na druhej strane, skus sa na to pozriet aj tak, ze mas stastie, ze si na svoju chorobu nasla liek. Ze mas nieco, co ti umozni dobre zit. Mnohym ludom AD nezaberu, alebo maju nejaky iny problem, ktory sa neda liecit.
Toto je typické pre úzkosti stále mať z niečoho strach🙂bude zle, ak ich budeš brať roky?tak ako niekto lieky na vysoký tlak?skôr by som povedala, že buď rada, že nemenia lieky za liekmi, nie si v nemocnici a znova si sa vrátila do svojej kože a prežívania.Po roku skúsis vysadiť a, keď sa Ti zhorší stav tak ich potrebujes.Poznam ľudí čo ich brali iba po rozvode, potrate a potom už nie a sú v poriadku.Aj takí čo prehliadajú, že nie sú šťastní nič nezmenili vo svojom živote a znova sa k nim vrátili.Ty vieš čo Ťa dostalo na kolena