Nemôžem spať. Čo pomáha?

10. dec 2024

Dobrý deň, v poslednej dobe pri zaspávaní mám čudný pocit, akoby stres, či zaspím. Všetko ma ruší čo som si predtým ani nevšimla, aj keď sused nado mnou kráča. Keď je ticho, zdá sa mi že mám zrazu malú, nepohodlnú posteľ, alebo že ma všetko svrbí, alebo musím ísť päťkrát na záchod, aj keď cez deň úplne normálne chodím. Poprípade sa mi nezdá nič, ale proste tak sa na to zaspávanie sústredím, že už potom nezaspím vôbec. Včera som išla spať o deviatej, že hádam potom zaspím v prijateľnom čase, o desiatej som už plakala že to nemá cenu. Ešte som si všimla že cez deň keby som mohla zaspím hneď a bez stresu, no večer ani za nič. Ako sa dá takéhoto stresu zbaviť? Ďakujem

deti95060810
10. dec 2024

niečo na ukľudnenie... nepozeraj do mobilu, na televízor, skús si čítať knihu s ľahšou tématikou...
večer si daj magnézium ak nezaberie tak aj melatonín...
tém ohľadom spania je tu veľa , skús prečítať...
inak ide spln - vtedy je to horšie so spánkom..

gabci_gabca
10. dec 2024

Nieco volnopredajne si pozri v lekarni. Ved tam ti skor poradia odbornici farmaceuti ako tu 🙂

h2
10. dec 2024

Nechoď spať o deviatej, ak tak nie si zvyknutá. A nechoď ani spať, kým nie si unavená.

tanyan
10. dec 2024

Neskúšala si napríklad cez víkend si dať nejakú polhodinku spánku popoludní?

dadis
10. dec 2024

Preco chodis spat o 9? Kedy rano vstavas? Ja si lahnem s mobilom v ruke (co nikto neodporuca), pozriem par reelsiek alebo MK a uz mi klipkaju oci. Ked sa v noci zobudim a neviem zaspat, pustim si nejaky podcast a ani neviem ako pri tom zaspim..

bg92
10. dec 2024

pozor aby si si nevyvinula spankovu uzkost, presne tatko to zacina.
najdolezitejsie je, aby si sa uvolnila a aby si si uvedomila, ze sa nic nedeje - nic s tebou nie je v neporiadku, nevadi ak sa par dni nevyspis, neumries na nevyspatie ani sa nic zle nestane.
ziadne rady typu - ziaden televizor a mobil pred spanim, ist spat skor, melatonin a ine tabletky a pod NEZABERU, je to uplne zbytocne a len to upevnuje ten vnutorny strach ze sa nieco zle deje a treba to riesit.
ver mi viem o com hovorim. skus si popozerat a poggoglit nieco o naucenej nespavosti.

falbala132
10. dec 2024

ja som sa musela na to "nastavit", nespala som iste obdobie z hormonalnych dovodov, neskor ked hormony uz boli OK, uz som mala takto priserne nastaveny biorytmus.
co mi nakoniec pomohlo, bola na par dni konska davka melatoninu a magnesium bisglycinat, potom si to moje telo prirodzene nastavilo naspat na normalny spanok.

heln
10. dec 2024

chod na kratku prechadzku vecer, osprchuj sa a vyvetraj izbu pred spanim a chod spat, ked sa citis unavena o desiatej, nema zmysel hladiet do plafona od deviatej.

simsalabim
10. dec 2024

No… mne bezne trva hodinu, kym zaspim 🤷‍♀️ Chodievam tiez okolo 9, lebo vstavam o 5. Stresuje ma to, mam problem zaspat, tiez ma vsetko vyrusuje, aj sa v noci budim… ked je najhorsie, mne pomaha melatonin. U mna to je urcite sposobene stresom zo skoreho vstavania, ktore je uplne proti mojmu biorytmu, ked tak skoro vstat nemusim, spanok sa mi upravi.

rikarika
10. dec 2024

Šport, šport, šport - ideálne v exteriéri....áno aj v decembri

benimnadir
10. dec 2024

Melatonín mi pomáha. Prípadne počúvanie podcastu, alebo hlasovky od kamarátky, má uspávaci hlas. 😂