Nemáte aj vy pocit, že v poslednej dobe je rapídny nárast rakoviny?

9. okt 2024

Nemáte aj vy pocit, že v poslednej dobe je rapídny nárast rakoviny? Beriem, že rakovina bola už aj predtým, ale nikdy som nemala pocit, že je jej takto veľa. Mám to iba ja vo svojom okolí, že skutočne každý mesiac mi niekto nový z mojich blízkych, priateľov, známych oznámi, že mu bola diagnostikovaná rakovina?

aliziana
9. okt 2024

Áno... stále viac. Už to začína byť "bežná" choroba...

kathy7337
9. okt 2024

veru hej, všade a aj vo velmi blízkom okolí

h2
9. okt 2024

Nie, nemám ten pocit, bolo to vždy.

kiki68
9. okt 2024

Nie, oproti tomu ked som bola dieta a umrela do 5 rokov do Cernobylu polka ulice je to take nastastie pre mna skor konstantne. Skor mam dojem, ze vela ludi ked tak zachyti pociatocne stadia a maju velku uspesnost liecby a prezitia. To je neporovnatelne a tymi 90ties

zuzanka.zuzu
9. okt 2024

nie, nepoznám nikoho kto má rakovinu okrem jedného exkolegu ale tomu bola diagnostikovaná pred pol rokom a až teraz mal operáciu tak neviem na koľko to je vážne 🤷 inak nikoho. ani v širšej rodine nemáme. a napadli mi ešte aspoň 3 ďalšie rodiny (úplne mimo našej) ktoré tiež nemajú. ktovie čím to je 🤔

ingridpisarova
9. okt 2024

nie nemáš to len ty ,ja už dobrých 15-20 rokov to tak vnímam , hádam 10 starších kolegov zomrelo na rakovinu Ale je skoršia diagnostika to je jasne

76california
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rejka7
9. okt 2024

Nie, nemám ten pocit, našťastie nikto v okolí nemal a ani nemá, vďaka Bohu

mondolina
9. okt 2024

nemám ten počuť

cecilia29
9. okt 2024

Niekedy ľudia zomierali na starobu skôr. Vskutocnosti to často bola rakovina. V starsom veku tie bunky uz nie su schopne oprav. Teraz je diagnostika lepšia. A zase v mojom okolí (rodinny prislusnici)to nie je časté. Môj dedko ju mal v 90tke. Za normálnych okolností, keby nebol u Dr, tak zomrie na starobu. Ale teraz je v štatistike ako príčina rakovina. Ale neviem . Cez sociálne siete sa človek dozvie aj o ľuďoch s ktorými není v kontakte a inak by sa to nedozvedel. Potom mame pocit ze je to všade. Ale nečítam štatistiky. Možno je toho vyrazne viac.

mama_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ajka10000
9. okt 2024

Ja mám ten pocit že je rakoviny viac ako pred tým. Ocko mi zomrel na rakovinu pred 5timi rokmi. Odvtedy ochorelo 6 známych. Najnovšie švagor.

cecilia29
9. okt 2024

@mama_ zaujímavé. Ja mam pocit, z okruhucludo co poznám, že skôr psychické poruchy sa im tam objavili. Hlavne chlapi, slobodní, ktorí tam išli zarobiť. ..

ivik4
9. okt 2024

Hoci nik v mojom okoli ju nema ,,klop klop" ... ,
Tak ano mam ten pocit

annm81
9. okt 2024

Predpokladám, že pod "poslednou dobou" máš na mysli porovnanie na škále generácií, nie posledných pár rokov. Nevyznám sa v tejto oblasti, ale tuším som čítala, že je rakovina na vzostupe a očakáva sa ďalší rast. Keď sa nad tým ako laik zamyslím, príde mi, že na jednej strane sa extrémne zlepšili možnosti liečby oproti minulosti. Na druhej strane, žijeme v prostredí, ktoré je tak znečistené, že vyšší výskyt rakoviny asi nie je prekvapením. Plus sa dnes ľudia dožívajú vyššieho veku a tak majú viac času rakovinu dostať.

simca06022011
9. okt 2024

@kiki68 a to kde zomrela ta polka ulice?

simsalabim
9. okt 2024

@kiki68 to vazne? Ja si dobre pamatam Cernobyl a teda nic take som si nevsimla. Ani v skole, ani v panelaku, ani na ulici. Samozrejme, nespochybnujem, ze to malo na mnohych vplyv. Len som prekvapena… mozno zavisi aj od regionu, kde to malo dopad.

simca06022011
9. okt 2024

ANo jej jej viac, a podstatne viac uz pri "mladych" ludoch, cize sa to podla mna neda ani obhajovat vysokym vekom. Podla mna za to moze = stres, neustaly, vsetci sme v tom, strava a nedostatok pohybu. Kombinacia, u niekoho je nieco horsie/lepsie a clovek je hned chori. Ja osobne som nikdy v detstve ani do cca 30tky mojej nestretla NIKOHO kto mal rakovinu, poslednych 10rokov... sa to zhorsuje citelne.

la_dolce_vita
9. okt 2024

@simsalabim presne tak. Ja dokonca pochadzam z mesta, kde bol radioaktivny mrak a my sme akurat mrzli v prvomajovom sprievode a prsalo to priamo na nas :(. Potentati ostali doma a my sme museli ist.. Isty cas potom bol zakaz pit mlieko, ale ani s odstupom nevidim nastastie na nas nejake hromadne nasledky. Iba jeden znamy tvrdi, ze kvoli tomu mu vypadali vlasy, ale ktovie. 🙂)

hacula1816
9. okt 2024

suhlasim, mam aj ja tento pocit a bohuzial nie je to len co sa ludi tyka, ale stava sa to coraz viac aj zvieratam. znama ma doma skrecka ktory ma dva roky a na brusku dva nadory. dalsej znamej kon mal rakovinu. kamoskyna fena tiez. sused daval kastrovat psa, lebo mal nalez..

stanulienkat
9. okt 2024

@76california statisticky udaj, ktory sa este nestal? Zaujimave..🤔

Autorka-mozno mas preto ten pocit, lebo starnes a obklopujes sa ludmi, ktori su starsi (rodicia, stari rodicia..), ktorych sa to uz tyka. Uz budeme vo veku, kedy tie choroby budu uz len pribudat.
Druha vec je, pozri si tu diskusie-mam obezitu, ako rozvonat byt?, aka avivaz je najlepsia?, aku potravinarsku farbu mam kupit? , atd, atd...
Ludia piju chemiu, malinovky, nadbytok cukru, tukov, avivaze, dychaju chemiu-oleje, osviezovace, celodenne sedenie, fajcenie, obezita... To je dan z blahobytu. Co cakate??? Ved niekde sa to musi odzrkadlit. Tucni ludia-tuk podporuje mnozenie rakovinovych buniek, pretoze podporuje tvorbu estrogenu. Napriek tomu, je tretina naroda vyzrata.

bublinka1426
9. okt 2024

tak za poslednych 10 rokov z mojich kamaratov 3 ochoreli na rakovinu.

49 rocny
40 rocna
60 rocny

a ano pripadov narasta, ale narastaju pripady vsetkych ochoreni. nie len toto zial.

7miriam77
9. okt 2024

Momentálne osobne nepoznám nikoho s rakovinou, nik z rodiny ani zo známych. Bodaj by to tak ostalo 🙏

simca06022011
9. okt 2024

@stanulienkat ja napr. poznam zenu, cly zivot stihla, sportuje, zdravo a striedmo sa stravuje.. a ma rakovinu. Proste zivotny styl dnesny, stres.. to si berie dan vsade. Ten co sa neprejeda, viac moze pracovat ako ma.. hocico je uz "faktor". Poznam kopy obeznych ludi a nic im nie je.. rovnako 90+babky bez problemov zdravotnych, a ich deti takmer uplne bez zdravotnych problemov = proste genetika :D a k tomu napr. maju rakovinu v rodine tam bezne muzi = napr. pecen = proste od mala podporovani a radi si vypiju vsetci...

a k veku... baby co nam zomreli v blizkom okoli na rakovinu, boli vo veku do 35rokov, s malymi detmi doma.. cize ziadne stare zeny. A to ja naozaj mam obmedzeny pocet znamych.. tak sa mi zda ten pomer vysoky...

stanulienkat
9. okt 2024

@simca06022011 ved ja nepisem, ze vsetci. Ja poznam 2 vegetarianov s Ca zaludka. A co teraz? Ale statistka nepusti. Zivotny styl vie vela urobit. Ci uz s cholesterolom,vysokym tlakom, cukrovkou atd. Vela veci maju ludia vo svojich rukach. Ale ano, je pohodlne povedat, ze aj suseda Anca ma 100 kil a nic jej nie je. Zoberme si, ze rakovinu popisali uz pred nasim letopoctom, ked bola voda a vzduch cisty. Civilizacne choroby sa tiez pre nieco tak volaju.

simsalabim
9. okt 2024

@la_dolce_vita ano, my sme sa v ten vikend opalovali, bolo nadherne. A potom, samozrejme, prisiel 1.maj a vsetci sme boli v sprievode… dokonca si pamatam, ze v radiu hlasili, ze nie je dovod nepit mlieko atd., hoci rakuske media hlasili, ze nepit mlieko, nechodit na prechadzky, tusim aj deti nejaky cas nechodili do skoly. Kamoska bola 2t doma, jej mama ju nepustila do skoly pod volyvom rakuskych medii.

simca06022011
9. okt 2024

@stanulienkat ano popisali ju... aj pred xy rokmi, ale nie v takomto objeme ako teraz...

simca06022011
9. okt 2024

@simsalabim no nahodou o tom mlieku som citala, ze sa nepilo ani nepredavalo cerstve mlieko...

stanulienkat
9. okt 2024

@simca06022011 ved pisem, ze ludia vselico pozeru, popiju, pofajcia-tak sa netreba cudovat vzostupu rakoviny.
A k tomu Cernobylu-to sa tiez zatlkalo. Rus si nechcel ochranit ani svoje obyvatelstvo. Tutlali to, kym mohli. A samozrejme spriatelene CSSR informovalo, akoby o nic neslo.

simsalabim
9. okt 2024

@simca06022011 ale az neskor. Ja si spominam, ako to nase media zosmiesnovali ako hysteriu… na zaciatku urcite.