Ahojte, už nejakých 15 rokov mám diagnostikovanú hypotyreózu, spočiatku som brala lieky poctivo, potom menej poctivo a keď som mala dobré výsledky (TSH okolo 4,5) a dávku mi Dr. znížila na 12,5mg denne, tak som ich časom prestal brať úplne a nebola som asi 5 rokov ani na kontrolu. Nedávno som mala robené v súvislosti s iným autoimunitným ochorením odbery a TSH 10,70. Trocha som sa zľakla, toľko som nemala nikdy. Hneď som sa objednala k endokrinologičke, tento týždeň mám odbery a potom kontrolu, len mám trocha obavy, či som si nejako nemohla uškodiť. Nemáte skúsenosti s neliečenou štítnou žľazou? Alebo len Dr. znova nasadí lieky a už sa to pri samozrejme poctivom užívaní znova upraví? Aké máte pri zníženej funkcii symptómy vy?
@zuza265 ano, som si vedoma ze to nebolo mudre rozhodnutie, preto som sa aj hned objednala a chcem to cim skor riesit a dat do poriadku a samozrejme udrziavat s pravidelnymi kontrolami🙂 dakujem
no ublizit si si mohla, aj ked nastastie u teba to nema burlivy priebeh. v tomto si mala vyhodu. poznam babu, ktora mala po spusteni autoimunneho procesu stitky po par meiacoch TSH 152. to uz je nedokrino zjazdila, aj ked ona to predsa nemohla vediet, ze jej stitka nefunguje. v takom priapde sa clovek moze dostat az do bezvedomia, organizmus sa uplne vycerpa, lebo stitka reguluje metabolizmus, cize ovplyvnuje pdostatne vyzivu organov a tkaniv.
autoimunne ochorenia sa zvyknu zdruzovat, cize ak mas autoimunny proces stitky, potom si an toto nachylnejsia, v niektorych pripadoch vysolevene neliecene ochroenie moze spustat dalsie taketo cohorenia, aj ked pri stitke to clekom uplne nepredpokladam, resp by som povedala, ez sa tomu nda uplne zabranit.
ide o to, ze aj napriek leicbe sa autoimunny proces stitky nezastavi. liecby prakticky len riesi dosledok toho procesu, ale proces aj tak prebieha. su ochorenia, kedy sa liecbou da zastavit.
akurat mi napadlo, existuje dieta, ktora nie je este preskumana,a le udajne je vhodna pri autoimunnych ochorneniach. zena, ktora ju vytvorila, ma s touto dietou dobre vysledky, jeden cesky dietolog je na tejto diete koli svojmu ochoreiu a chvali si. no tato dieta je neskutocne narocna.
Kolko mas rokov? Mohla si si pekne zavariť s plodnosťou. Ak by si náhodou otehotnela, tak sa lieky nesmú vysádzať, nakoľko je veľmi dôležitá štítna žľaza pre hormóny bábätka. Niekedy sa v tehotenstve dávka ešte navýši.
Kamarátka mala neliečenú štítnu žľazu, neskoro jej na to prišli a terazma problém otehotnieť kvôli tomu.
@katie253 29
Tak teraz nemusí,ale môže byť, že nastavenie liečby bude ťažšie a bude trvať dlhšie, aby si sa dostala do normálnych hodnôt. Riaď sa pokynmi lekára po nasadení liečby.
Držím prsty, aby sa to čím skôr dalo dokopy.
@katie253 dakujem 🙂
Upravit ti to liekmi vedia avsak stitna ovplyvnuje v tele velmi vela procesov. U zien aj klasicku “menstruaciu, plodnost” cokolvek. Do buducna by som si uz nikdy sama nevysadzala lieky, brala ich poctivo a chodila na kontrolu vzdy, ked treba. Ja chodim raz za rok ak nie je problem.