Nekontrolovateľné výbuchy hnevu spôsobené asi hormónmi

18. nov 2021

Ahojte,
pisem anonymne, pretoze sa hanbim, ale.. zacinam si mysliet, ze nie som OK. Som zhruba rok po porode, dietatko je bezproblemove, mam skvele zazemie, muza, ktory sa o nas stara, so vsetkym mi pomaha.. netrpim nedostatkom spanku.. mam pocit, ze je vsetko OK.

A zrazu, takmer z nicoho nic mi "prepne" - kvoli nejakej malickosti sa behom par sekund vytocim tak, ze nakricim na manzela (kvoli niecomu za co ani nemoze), vzdy sa pri tom nekontrolovatelne rozplacem, neviem sa vobec ovladat.. proste hysterka.
Vacsinou za par minut vychladnem, to natlakovanie povoli, uvedomujem si, ze som prestrelila, aj sa ospravedlnim (pride druhe kolo placu, pretoze mi je to luto), ale uz sa to spat vziat neda.. nalada je (pravom) pokazena aj na cely den.

Stava sa mi to raz-mozno dvakrat do mesiaca (vzdy par dni po skonceni MS - tu mavam uz pol roka). Pripomina mi to predporodne PMS, tiez som vedela prudko reagovat, ale nikdy nie az takto, aby som sa od zlosti/vyvrtky rozrevala.. Dnes sa mi to stalo v strede cyklu.

Preto si myslim, ze je to hormonmi? Nechcem sa na hormony vyhovarat, ale ja fakt neviem.. Je to psycho a moja neschopnost ovladnut to nam zacina nahlodavat rodinnu pohodu. :(

Mali ste to po porode niekto podobne? Preslo to casom alebo liekmi? Mozno to s porodom nic nema, ale odkedy mam znovu menstruaciu, zacalo sa mi to diat.

brankovamama
18. nov 2021

Nemáš sa za čo hanbiť. Ja mám tieto výbuchy tiež, aj na manžela, aj na 3 ročného syna. Tiež mám pekné manželstvo, aj syn je dobrý. Proste občas vybuchnem. Ale tak, že sa nespoznávam. Potom vždy poviem, že miesto v pekle už mám isté 😂 Dnes napríklad som mala toho veľa na práci a absolútne sa mi nehodilo, že sme vstali o pol 8, tým pádom syn nechcel naobed spať, nemala som čas si porobiť doma, samozrejme ideme do obchodu a tam rady. Ja viem, že mne sa to deje, ked nestíham. Chcem aby všetci boli spokojní, ale deň sa nedá natiahnuť a potom vybuchnem, lebo cítim tlak, že nestíham. Učím sa pracovať so svojimi emóciami. Nenapadlo mi, pripisovať to hormónom. Keď už cítim, že už by som len vrieskala, tak sa zohnem k synovi a poviem mu, že potrebujem aby sme spolupracovali a on ze dobre, a nejako ma tým svojím nadšením schladi. Nie si divná, každá druhá citi občasnu frustráciu, len musíš prísť na dôvod. Možno by si mala, ak je to možné, byť občas iba sama so sebou.

liljana
19. nov 2021

Co takto ist do vedlajsej miestnosti, ked to na teba pride. Zacat mysliet na nieco ine, pocitat do 100. Joga, dychat,... Ked prides na ine myslienky, zistis, ze to ani nestalo za hadku.
Kazdy obcas dostane nervy. Bud sa ukludni sam v sebe, alebo sa ventiluje na inych a navrieska na okolie. A okolie tie vybuchy hnevu casom prestanu bavit. Teba by bavilo, keby niekto na teba stale vrieskal, lebo sa rychlo vytoci?

mabenn
19. nov 2021

Nemas to tak trochu "zdedene" po mame alebo otcovi? Kto vo vasej rodine maval take vybuchy?

autor
19. nov 2021

@brankovamama presne ako opisujes, len tym, ze ja som to nemavala, neviem odhadnut, ze to na mna ide. Urcite tam je nejaky maly spustac, ale ze tam bol zistim az v momente, ked vrieskam.
Mne preto napadli tie hormony, lebo mi to pripominalo PMS stavy a stavalo sa mi to “vzdy” par dni po MS a dnes pocas ovulacie.
Aj ja sa musim naucit s tym pracovat, nejak spoznat, ze to ide a odist okamzite z domu alebo co, lebo ovladat to ja nedokazem.

autor
19. nov 2021

@liljana Do vedlajsej sa neda, ja v tomto momente vybuchnut “musim”, to je ten problem. Ja to nedokazem ovladat. Kedy som vedela odist, pomeditovat a predychat to, nepisem sem.
A presne preto to riesim, lebo je to velky problem a presne ako pises - muza to prestava bavit (a mna tiez, lebo sa po takomto vyleve citim vzdy ako bezcitna handra) a ja ho uplne chapem, ale ako pisem, ovladnut to nedokazem. Ak sa aj snazim, je to este horsie - ten tlak vo mne rastie.

liljana
19. nov 2021

Potom uz len tento vtip, ber to s humorom 🙂 Skusit kloktat bylinkove caje.
- Pán doktor, manžel je strašne dobrý, ale raz za štrnásť dní vyrazí s kamarátmi na pivo a stále, keď sa vráti napitý, veľmi ma zmláti.
Doktor sa pýta:
- Fakt, zakaždým vás zmláti?
- Naozaj, zakaždým.
- Fajn, predpíšem vám rumančekový čaj a keď zistíte, že sa manžel vracia domov, začnite kloktať.
Po štrnástich dňoch:
- Pán doktor, ten rumanček naozaj zaberá, kloktala som a manžel si ma ani nevšimol.
Doktor na to:
- Ja som tušil, že bude stačiť držať hubu.

autor
19. nov 2021

@mabenn Teraz ked pises, tak veru mama bola podobna. Nidky som to s nou neriesila, ale vybuchovala casto, bola nervak, ale to, co robim ja, to som u nej nikdy nevidela. Nikdy sa netvarila, ze by ju to mrzelo, ona to vnimala tak, ze bola v prave.
Ak to mam po nej, tak som tomu este pridala grady. A muselo sa to spustit nejak tym porodom, dovtedy sa mi to nestavalo.

mabenn
19. nov 2021

ano, to tak byva, ze sa take naucene modely spravania spustia pri detoch...na uplne zbavenie sa toho je dobra regresna terapia

liljana
19. nov 2021

Zacni si hovorit. Ludia neznasaju hysterickych nervakov. Ak budem na svoju rodinu vrieskat bez priciny, lebo sa mi "chce", je iba otazkou casu, kedy zostanem sama.

autor
19. nov 2021

@liljana Hej, to celkom sedi 🙂 Vediet, kedy to na mna pride, budem kloktat, pojdem na nakupy, cokolvek. Ked to bolo 3-4x vzdy par dni po MS, hovorila som si, ze tyzden po MS si budem davat pozor, akonahle zacnem citit, ze to mozno ide, pojdem prec z domu, ze to vedome prekonam (aj ked neviem, ci by sa to vobec dalo) a teraz to prislo zas v uplne inu den.

liljana
19. nov 2021

To je povahou, nie hormonmi. Vela zien sa tu stazuje, ako manzel doma vybuchuje, na ne navrieska za hocico. A to ani nerodia, ani nemaju PMS. Bud sa clovek nauci ovladat, vyhybat stresovym situaciam, pripadne sa poradit s lekarom kvoli AD.

luccija
19. nov 2021

Podľa mňa si "natlakovana" dieťa, starosti a potom príde len malý podnet a buchnes.Ako často cvicis, chodíš preč z domu, máš čas iba na seba?
Niekde musíš vypustiť paru.

luccija
19. nov 2021

Ono to vyzerá, že všetko super netrpis nedostatkom spánku, muž sa stará,dieťa dobre, ale aj tak si v permanentnom záprahu.Od rána do večera sa venuješ dieťaťu, varíš, robíš niečo aj, keď sa Ti nechce, ale aj tak je to stres🙂ale kľudne to môže byť hormónmi dávaj si magnézium nejaké vitamíny ja som podobná pred menzesom.Mam klasický PMS, keď mi vadia všetci a aj ja sebe🙂a vyvolam hádku z ničoho.

marianarem
19. nov 2021

Podla mna to kludne moze byt hormonmi, mozno privela estrogenu. Ak sa neda predychat, neda sa ist niekde bokom a trebars zmlatit vankus? Alebo ak by manzel videl, ze to zacina, ze by to bral trochu s nadhladom a podal ti ten vankus on?

brankovamama
19. nov 2021

Nemyslela som byť sama v čase výbuchu, ale počas týždňa. Mne pomohlo, keď som bola raz za pár dní sama hoc aj hodinu. Ale nie zobrať psa na venčenie, lebo aj toto je starostlivosť o člena domácnosti. Keď manžel zobral malého vonku a ostala som sama doma, alebo keď k nám prišla niektorá z babiek a išla som len tak vonku. Proste vypiť si kávu a pozerať len tak z okna, alebo keď potrebuješ výmaz myšlienok, tak si pozriet Divokého anjela 😂 Niekedy sa vrátia z prechádzky po 40 minútach ale stačí mi to. Proste nebyť nikomu k dispozícií, nikto odo mňa nič neočakáva a predsa je o každeho postarané a každý je spokojný.

autor
19. nov 2021

@mabenn Naucene v takom zmysle akoze (velmi zjednoduseny priklad) napriklad deti alkoholikov tiez piju? Akoze to ma v sebe ten clovek podvedome zakodovane? Ja som myslela, ze naucene znamena, ze cloveku to pride normalne, ze to videl doma, tak si tiez nalieva az si vybuduje zavislost. Ja si velmi dobre uvedomujem, ze je to zle, aj som sa parkrat snazila konfrontacii vyhnut, ale len ten tlak vo mne rastol. Ale moze to byt nauceny zdedeny model?

autor
19. nov 2021

Boze, ja mam pocit, ze kazda z vas udiera klinec po hlavicke..😨

@luccija @brankovamama Musim sa porozpravat s muzom. Zacala som chodit do fitka a mozno to vtedy bolo fakt lepsie. Ja si to nepamatam, ale on urcite bude. Len teraz som 2 tyzdne nebola nikde, dieta bolo trochu chore, tak som sedela doma. Inak chodim pravidelne 3x do tyzdna s trenerom, okrem toho do jazykovky, mam kamosky s malymi detmi, s ktorymi sa snazime kazdy tyzden stretnut, sem-tam sa stretnem aj s bezdetnymi kamoskami, aktivit mam dost, sam muz ma posiela co najviac von, lebo si obaja uvedomujeme aky tlak to je, ako je clovek nonstop v strehu a aj ked sa snazi nerobit to, na to dietatko a jeho potreby stale mysli..

@marianarem Mne tie hormony napadli preto, ze mi to vzdy pride nejak spojene s MS. Od porodu nemavam tradicne PMS, ani neviem, ze ma MS prist, ale potom prislo toto, akoby "oneskorene PMS"/"PMS uz po funuse"/"POmenstruacny syndrom". A teraz tiez.. dokonca som dnes v polovici cyklu a klasicky spinim (akoby zaciatok MS), to sa mi pocas ovulacie nestava. Ja myslim, ze sa v tom tele musi nieco diat, co sa prejavuje aj takto psychicky.. Ale mozno si to len nahovaram.
Skusim mu to s vankusom navrhnut, ale on zatial nedokaze pochopit, ze to neviem ovladat.. To zatial vlastne nedokazem pochopit ani ja.

@liljana Ty si ako ten maly neprijemny hlas, ktory mam vzadu v hlave 🙂 - ja si presne uvedomujem, kam tym spejem a dokonca mam pocit, ze uz to nebude ani dlho trvat, ale nedari sa mi to vedome ovladnut. To je proste ako nejaky amok, neviem, toto som nikdy nezazivala, preto pisem aj sem.. ze si tym mozno niekto tiez presiel. Skusim este asi cyklus-dva vydrzat, mozno si pisat dennik, nejak to proste odsledovat a ak sa mi tu zlu zenu nepodari skrotit, tak asi jedine smer doktori.. ja to asi inak nevidim.

labkosuch
19. nov 2021

ja mam presne to iste a moja mama to iste..ja mam dvojrocne dieta a druhe cakam a par krat som uz bola na tom velmi velmi zle pre ten jed..uvazujem nad liekmi a terapiou

autor
19. nov 2021

@labkosuch A mavas to od malicka, puberty? Prisla si niekedy na nejaky spustac? Mama sa skusala liecit? Moja na toto konkretne nie, ale viem, ze asi od 60tky brala nejake AD, ale najma kvoli tomu, ze bola velky stresak, vsetko velmi prezivala, ked mala na druhy den niekam soferovat, v noci ani nespala.. ale nemam pocit, ze by jej AD pomohli. Na spanok ano, ale nie na tie uzkosti a tieto vybuchy veru nie.

labkosuch
19. nov 2021

nie co viem v takejto sile to od puberty nemam ono to asi silnelo az povinnostami zodpovednostou..spustacom je v mojom pripade nejake sklamanie..nieco sa nepodari ako chcem alebo mam predstavu..alebo stres, strach..moja mama to nikdy neriesila, teraz na dochodok zostala kludnejsia ale stane sa jej to este.

marianarem
19. nov 2021

Ja byvam v strede cyklu tiez casto taka vytocitelna, nie hystericka, ale citim to. Estrogen je taky povzbudzujuci, moze to byt on.
Vsak nemusi to manzel chapat, staci, ak bude ochotny spravit experiment a skusite ten hnev presmerovat prec od neho a od maleho na nejaku vec. Aspon kym to nejako nerozlusknes alebo nebudes s tym vediet inak robit.

seannice
19. nov 2021

mne na to pomohlo CBD 🙂 začala som ho brať kvôli spánku a taký príjemný "vedľajší" účinok je, že som oveľa kľudnejšia.. aj manžel si to všimol

mabenn
19. nov 2021

Naucene v zmysle- odkukane a ulozene, ze clovek nejake situacie riesi podobne ako jeho rodicia, nie je to vedoma uroven, skor podvedoma, tazko nad tym mat kontrolu kvoli tomu, preto terapia, idealne regresna, kde sa tieto naucene veci odstrania na podvedomej urovni