Ahojte,
mám paranoidnú schizofréniu a na niektoré vecí som krátky. Rád by som žil iný život, aký žijem, ale nedokážem to zmeniť. Predovšetkým mojim problémom sú negatívne príznaky ochorenia a tie znížujú výrazne kvalitu môjho života. Napr. neviem sa na nič tešiť a to ma za následok, že už ani nič nerobím resp. pri ničom nevydržím dlhodobo. Neviem ani nič plánovať. Mám tiež pevnú vôľu, ako nejaké zvieratko a nie človek. Mávam aj depresie, ale v zásade riešiť sa to vraj nedá. Rozprával som sa so psychiatrom, ale ten tiež nevie, čo s tým. Povie mi len, že hlasy a bludy nemáte a zvyšok je súčasťou choroby, na ktorú je medicína krátka dodnes. Chcel by som sa opýtať niekoho, či niekto nevie o nejakých veciach mimo liekov, ktoré by mi mohli pomôcť? Vedeli by ste mi dať nejaké rady, ako vysporiadať sa s týmto ochorením lepšie?
@ivangeline Teraz je s tým trochu problém. Mám aj kamarátov, čo sa mi neotočili chrbtom, ale mám momentálne zákazané sa s nimi stretávať pre koronu. Rodičia urobili len jeden ústupok, že môžem si s nimi zahrať futbal raz za týždeň, čo využívam. Tiež chodil som aj na denný stacionár, ale už je pomaly rok zatvorený. Neviem, kedy ho otvoria, ak vôbec ho otvoria...
je to nevyliecitelna choroba ..musis sa s tym naucit zit a prijat to 🙂 pravidelne uzivat lieky, na potlacenie priznakov a nic viac sa bohuzial neda urobit 🤷 moja mamka je schizofrenicka, ma najtazsi stupen.. vytrpeli sme si dost, ale naucili sme sa s tym vsetci zit a je dobre 🥰
@luckalukas_1 Ďakujem za príspevok. Mám tiež ťažkú schizofréniu a v rámci ochorenia som zodpovedný. Lieky beriem už vyše 5 rokov ako mám, čím potláčam svoje ochorenie, ale neviem no chcel by som aj viac. Predsa len 5 rokov je dlhá doba, ale už nie sú žiadne pokroky v ničom. Veľmi si vážim, že som bez bludov a hlasov dlhší čas. Vďačím za to aj rodine, ale aj sebe. Momentálne necítim žiaden tlak ani stres, tak nemám to dlhodobo rozvinuté….
@kim2028 Aspon online. ;) Kointakt je dolezity. Opatrenia sa uvolnuju.
@kim2028 ak si naklonený aj iným formám liečenia ako sú lieky....skús si pozrieť nie čo o zdravotnom protokole GAPS. Je to na fyzické aj psychické problémy. Ide o liečbu stravovaním. Je veľmi prísny, a náročný...podpora rodiny je nevyhnutná, najmä ak nie si náhodou ešte plnoletý, resp. sebestačný.
Tento protokol má však veľmi dobré výsledky v rôznych oblastiach, aj schizofrénie. My ním liečime/zmierňujme negatívne dopady autizmu na správanie u dcérky 🙂
https://www.janadellplotnarkova.cz/gaps-dieta/
https://www.janadellplotnarkova.cz/gaps-dieta/o...
@ivangeline Som v kontakte s niektorými ľuďmi online. Tak je to niečo iné, ako osobný kontakt. Chodievam aj do posilovne, ale v časoch kedy v nej skoro nikto nie je. Sú tam okrem mňa 1-2 ľudia...
@amanta5 Ďakujem za radu určite si to prečítam a dám aj prečítať mame... Hoci priznávam sa, že chcel by som tu viac psychologické rady. Viem, že napr. mal by som mať nejaký denný režim, ale ja mám problém dodržiavať niečo dlhodobo... Nevydržím dlhodobo pri ničom... To je môj veľký problém a dní mi tak rýchlo utekajú... Netrávim ich jednoducho dobre...
@kim2028 ja ti rozumiem, ale niekedy psychologické rady nestačia, pretože problém môže byť úplne aj niekde inde. Netvrdím, že to tak je i u teba.
Poznám viacero detí, kde vysadenie rafinovaného cukru a procesovaných potravín z obchodu doslova zmenilo celej rodine život k lepšiemu. Ide najmä o deti s ADHD (to sú tie ktoré neudržia pozornosť a nevedia sa sústrediť), po vysadení vyššie uvedeného nastalo obrovské zlepšenie. Netvrdím, že sú vyliečené, ale sú omnoho kľudnejšie a udržia vcelku slušne pozornosť. Známa si tým pomáha pri klasickej depresii, tiež má omnoho menej dní keď je "dole". U nás sa veľmi zlepšil spánok a veľmi sa zlepšila pozornosť, čím sa dcérke omnoho ľahšie učí.
To je súčasť GAPS, ale GAPS je komplexnejšia, tá sa vracia úplne na začiatok kde sa stala zväčša chyba.
@amanta5 Ok skúsim porozprávať sa o tom s mamou. Hlavne zlepšenie pozornosti a sústredenia by sa mi mohlo hodiť. Z tej koncentrácie som zúfalý. Viem sa sústrediť tak 30-45 minút. Niektorí ľudia neveria mi. Robil som veľa, preto aby koncentrácia bola dobrá. Dal som sa aj na šachy, ktoré mi vôbec nejdú. Tak robím to pre zábavu...
@amanta5 Teraz, čo som si čítal to tak mám celkom dobrú stravu. Zakázané potraviny nejem vôbec a tých doporučených je tiež dosť. Tak neviem no, my sa stravujeme celkom dobre, keďže mamina má pankreatitídu a musí držať diétu... Nejaké zmeny skúsim ešte presadiť, aby bolo toho viac z tých doporučených...
@kim2028 ak ti môžem poradiť, nejedz sladkosti/slané veci z obchodu, žiadne rýchloobčerstvenia, žiadne šunky a párky, žiadne dopekané bagety apod. Ideálne je jesť iba doma pripravené jedlo, a to sa pripravuje zo základných surovín. Myslím si, že to pomôže aj mamine na pankreatitídu 🙂
@amanta5 Ďakujem za radu. Tieto vecí nejem zrovna už roky, lebo by som mal 120-130 kg, keby som ich jedol... :D Vážne myslím si, že strava je OK. Len sa neodzrkadľuje to nikde. Ako sa hovorí mne už asi fakt nič nepomôže, čo je škoda... Schizofrénia je bohužiaľ ťažká choroba. Stále si nemyslím, že je najhoršia. Z duševných chorôb je to jednoznačne najhoršie...
@kim2028 O tom, čo je horšie by sa dalo polemizovať. Myslím však, že vždy záleží od stupňa choroby, nie od dg ako takej. Veľmi záleží aj od teba, či chceš žiť čo najnormálnejší život. to je základ, lebo kto naozaj niečo chce, ten preto veľa robí. A to je dobrý základ 🙂 Hlavne sa nevzdávaj a neľutuj. Možno sa ti to zdá teraz neuveriteľné, ale sú aj horšie veci ako schizofrénia. Hlavu hore, máš celý život pred sebou, verím, že bude spokojný a šťastný 🙂
Ďakujem za povzbudenie. Niektoré vecí už idú bohužiaľ mimo mňa a nie je to už len o mne. Ja by som napr. veľmi chcel niečo, ale mať to už nemôžem častokrát. Chcel by som pracovať, ale čo z toho keď sa viem sústrediť len 30-45 minút. Niekde na internete som čítal, že schizofrenici ako ja môžu robiť len na 0,1 úväzku (nejakých 45 minút/denne), aby sa im nič nestalo. Až po roku práce môžu robiť 0,3 úväzku (max.2,4 hodiny/denne). Problém je, že také úväzky nie sú na Slovensku. Koniec koncov aj preto som na plnom invalidnom dôchodku, že teoreticky som zaradený medzi najťažšie stavy. Keby bolo to také jednoduché so mnou tak by mi nedali všetko, o čo som požiadal. Žiadal som invalidný dali mi plný, požiadal som preukaz ZŤP dali mi. Skúsil som aj parkovací, tam som sa musel odvolať a tiež mi ho dali…
Akupresura, Akupunktúra,hlavne vitamíny doplniť 🤗čítať knihy ktoré ťa posunú,nájsť chuť žiť
@marion30 Ďakujem za rady. Nejaké tie procedúry skúšať nebudem teraz, neskôr určite. Mal by som mať aj rehabilitácie kvôli trasúcej sa ruke, ale kým bude COVID tak asi nie. Knižky prečítať nejaké určite môžem. Môj problém je, že môžem čítať so svojou koncentráciou pár strán (2-3 strany denne). Tak čítanie ma nebaví už až tak, ako bavilo kedysi. V zásade je to dobrý koníček. Tá chuť žiť tak to je najťažšie, ale posnažím sa.
@lija22 32. Návyky sú biedne, odkedy mám schizu tak som nepracoval a je to už takto 5 rokov. Myslím si však, že by som si zvykol. Neviem o ničom vhodnom. Kedysi som uvažoval o chránenej dielni, ale tam treba makať manuálne ako zdraví ľudia. Na to nemám už, keďže sa mi strašne klepú ruky. Mám problémy s holením, strihaním nechtov, písaním perom atď. Jemná motorika je strašná...
Ešte dodám, že pre mňa je už len jedna priorita a to tá, že aby som nespôsoboval starosti svojím blízkym. Nevyrovnajú sa s tým asi nikdy, čo ma mrzí, ale vážne nechcem robiť problémy. Osobne beriem to však o niečo lepšie ako oni. Ja vidím, že celkom dá sa to až na tie negatívne príznaky. Zvykám si, že sa tešiť už nikdy nebudem z ničoho tak ako kedysi a to je veľmi ťažké. Choroba ma obrala o všetky emócie. Bojím sa, že čo sa stane, ak sa mi stav zhorší. Moju chorobu brali v akútnom stave naši veľmi zle...
@marion30 To máš pravdu, mne nepomohol nikto doteraz v tomto a ani neviem, že ako by som mal žiť. Nedostal som žiadnu radu ani nič od nich. U nich je dôležité len to, aby som sa dopoval liekmi. Na inom nezáleží už bohužiaľ. Majú asi pravdu, je dôležité, aby som mal v sebe lieky a iné vecí ma nezaujímali. Je to aj škodlivé, keď sa zaujímam o iné. Dnes som po veľmi dlhom čase asi 2-3 rokoch počul jeden z ojedinelých hlasov. Asi som sa trochu vystresoval zase cez deň. V súčasnosti majú to márne, na veľa sa nezmôžu vážne zatiaľ. Lieky robia veľmi dobre svoju prácu. Netuším, že prečo sa mi zdraví nejaká žena s celkom pekným hlasom po anglicky (Hellou). Raz sa pozdraví a je po všetkom na dlhší čas na šťastie... Po pravde neviem ani, či to je hlas alebo len nejaká fantázia. Viem, že nie je reálna...
@chvostik1 Ahoj, ďakujem za dlhší príspevok. Je to tak, že schizofrénia vyžaduje pokojný životný štýl. Nedá sa to žiť nejako bujaro. Pokiaľ sa neužívajú lieky tak ako majú resp. niekto si rád vypije tak väčšinou nedopadne to dobre. Ťažká schizofrénia je o tom, že treba dávať na seba skutočne veľký pozor, aby sa nestalo niečo zle. Hlavne veľa stresu zhoršuje výrazne ochorenie. Kto nemá stres a berie aj lieky normálne, tak môže dobre fungovať aj s týmto ochorením. Niekto si povie fajn, tento chlapík nemá hlasy a bludy tak nie je to až také zle. Ten chlapík stará sa o seba, vie čo je disciplína v liekoch. Životospráva a strava OK, chodí aj cvičiť do posilovne. Žije bohužiaľ len taký život, na aký v súčasnosti má. Niekedy je problém, že nič neriskuje, ale je to potrebné? Vie reagovať hlavne na situácie, čo sa týkajú ochorenia, ktoré sa mu stávajú. Vie dobre rozoznávať varovné príznaky ochorenia, čo veľmi pomáha. Dá si na to veľký pozor, aby sa mu niečo nestalo.
@evka258 Tak teraz je asi ťažké sa dostať do domova dôchodcov. Neviem, aký režim tam majú, ale asi pokiaľ nie je človek očkovaný tak bez šance. O útulku pre psov som uvažoval už, ale je ďaleko (9 km) a zle dopravné spojenia. Rodičia ma nebudú tam až voziť. Rozprával som sa o tom s nimi...
@evka258 Ďakujem veľmi pekne si mi pomohla. Už viem, čo by som mohol robiť. Išlo by o dobrovoľníctvo. Musím počkať však do jesene. Mohol by som učiť deti hrať šachy. Máme v klube trénera a skúsim sa spýtať, či by som mu nemohol pomáhať na tréningoch ale teraz z toho ešte nič nebude, lebo budú čoskoro prázdniny... Jednoducho vyzvať deti na pár partií. Vysvetliť im chyby, ktorých sa dopustili. Skúsim sa spýtať... Myslím si, že mi to dovolí. On je veľký pohoďák a hodí sa na tú prácu...
@evka258 Skúsim sa popýtať, ale tak ja mám aj dosť aktivít. Nie je pravda, že ani nič nerobím, ako ani že veľa robím. Jednej skupine šachistov pomáham veľa, lebo si vážim ich robotu a povedal som si, že im pomôžem trochu. Tak robím zoznamy na online simultánky s veľmajstrami, píšem články na jeden šachový blog, skoro denne prispievam na ich facebook. Veľmi by som chcel im pomôcť, aby napredovali a sú mi za to veľmi vďační. Jednému novému som tiež pomohol zabil som asi 100 hodín s výberom partií, že o čom by mohol točiť videá. Bol som odhodlaný pracovať aj ďalej. Nemá čas kvôli práci to točiť vôbec bohužiaľ. Takže tak asi treba aj zvážiť, že komu pomôcť...
Ludia. Spolocenstvo. Vztahy.