Necitlivosť po injekcii na umŕtvenie

nadezdah
19. jan 2015

Dobrý deň. Mám taký problém. Bola som u zubára a dal mi injekciu na umrtvenie, lebo mi vyťahoval nervy zo zuba. Injekciu mi pichol do ďasna, po tom mi začalo tŕpnuť, ale asi málo, lebo som cítila bolesť, tak mi ešte dal trochu umrtvováku. Už sú to 4 dni a ústa mám stále stŕpnuté. Časť mi povolila, ale ostala mi stŕpnutá a necitlivá dolná sánka do polovice a spodná pera. Cítim také mravenčenie, tupú bolesť, ale na ďasne necítim vôbec nič a aj pri jedení a pití mám problémy. Bola som dnes opäť u zubára a on tomu nechápal, že ako to je možné a poslal ma na neurológiu. Tam sa žial treba objednať, to idem až v piatok, odporučili mi užívať vit. B a žuť žuvačky, aby som s tým hýbala, zrejme aby mi to neochablo. Mali ste nieto takýto problém? Čo vám s tým robili, ako dlho to trvalo a všetko okolo toho? Ďakujem za každú odpoveď.

daniela.ho
19. jan 2015

no mne sa stalo kedysi niečo podobné, vyrezávali mi osmičku zub, davali injekciu. Po vybratí som stále cítila znecitlivenie dolnej sánky. Neustupovalo to a dokonca sa mi sánka zasekla. Neotvorila som ústa viac ako na pol centimetra. Skončila som v BA na stoma klinike na infuziach. Do týždňa som znovu cítila celú pusu 😀

daniela.ho
19. jan 2015

@nadezdah a ešte sa opýtam, že aký zub ti robili? ak to boli dolné zadne tak ti mohli porušiť - podráždiť nerv. To sa stalo mne vtedy.

miskacharly
19. jan 2015

@nadezdah ja by som s tym šla radšej na pohotovosť.

luna11
19. jan 2015

Ja som mala to iste porezani osmicky, proste ti trafil nerv. Rok som necitila dasno a pol roka cast jazyka. Dali mi milgamu a to je csetko. Nepomohla, len po case, same preslo.

nadezdah
autor
19. jan 2015

@daniela.ho stolicka vpravo dole.
@miskacharly na pohotovosti mi povexia to iste, aj na neurologii mi povedali len to ze mi asi trafil nerv,ze to po case ustupi, vraj
@luna11 tu milgamu som si kupila,ze to je 10xsilnejsie vit. B ako klasicky B komplex. Ale to si mala hrozne dlho. A aj si si ziadala nejaku nahradu skody,alebo nejake bolestne? Lebo ma to aj trosku stve, som mu zaplatila 87 eur a dalsich min. 100 dam a k tomu taketo problemy. trafi ma

luna11
20. jan 2015

@nadezdah ja som nic neplatila, nerobil to moj zubar ale ako operacny zakrok v sv.alzbete. keby to robil moj zubar, riesim to minimalne ako reklamaciu, ale takto by to bolestne bolo minimalne, kedze to postupne ustupilo a nie su trvale nasledky.

kiki68
20. jan 2015

trafil nerv evidentne. Mne sa raz zase spravil z injekcie pekny zapal. No sem tam sa podari to pichnut velmi zle.

nadezdah
autor
27. aug 2017

Po dlhej dobe ktosi cital tento prispevok,inak by som na to bola aj zabudla...Tak vam len chcem povedat,ze tu peru mam stale ciastocne necitlivu. Musela som si zvyknut na to,nepomohli vitaminy ani nic ine...Od vtedy sa zubarov bojim jak cert svatenej vody,chodim len na preventivky,zuby mam hrozne,ale kym nic neboli,neriesim,strach z injekcie a zla skusenost su silnejsie.

jarkaparka2
31. jan 2018

@nadezdah fiha to akoze naozaj ? mne v oktobry trhal zub a od vtedy mam tiky pod okom, dnes som bola blombovat dalsi okolo 9 tej samozrejme s anestezou a od vtedy mi vrchna cast lica je strpnuta a aj kutik ust, je to dost neprijemne, pride mi zvlastne ze to este nepovolilo, uz teraz sa bojim ze to strpnutie ostane takto ciastocne, v oktobry sa mi po vytrhnuti strasne dlho hojilo ulomilo sa mi kusok okostnice ktora sa pri stahovani diery po zube snazila prerazit cez podnebie no nastastie sa to stiahlo tak ze ten ulomok posunulo no od vtedy mam tiky pod okom 😓

nadezdah
autor
31. jan 2018

@jarkaparka2 ano,to naozaj. Uz asi nikdy sa mi to neobnovi. Naucila som sa s tym akosi zit, Vo februarii som objednana k zubarovi,takze mam z toho depky,ale uz musim ist. V oktobri som bola nutena pre bolest zuba ist trhat tyzden p
red nastupom do kupelov. nastastie mojho zubara zastupoval jeden u nas v meste naozaj velmi dobry zubar a umrtvoval mi len okolo toho zuba,co som sa bala ze budem mat nasledne problemy so suchym lozkom, tak nic. Keby bral pacientov okamzite k nemu idem,nech je akokolvek drahy. Len novych uz nebere. Smola no. Najradsej by som ich dala vsetky vytrhat a dala si vyklapacky,co sa tyka zubov,mam hrozne problemy.

opica_skorica
31. máj 2018

@nadezdah Keď to tak čítam, zle mi ostáva. Ja som bola u zubára, žiadnu injekciu na umŕtvenie mi nedal a napriek tomu mi brní v spodnej pere a mám ju akoby umŕtvenú... Hrôza, bojím sa, čo bude a či mi to vôbec niekedy prejde...

nadezdah
autor
31. máj 2018

@opica_skorica Dodnes mam cast pery mrtvej. No problemy so zubami su horsie ako porod.

dorottka
31. máj 2018

V sucasnosti moderni zubari (aj na Slovensku) pouzivaju injekciu tzv. magic wand, ktora ti opicha len miesto tesne vedla zuba - neexistuje porusenie ani podrazdenie nervu, to sa deje len pri klasickych injekciach a pichania do okolia niektorej z vetiev trojklanneho nervu. Treba si najst takeho a bude to v pohode - ja zasadne mandibularky injekcie odmietam, lebo sa presne desim takychto pripadov. Je des nic si necitit, ale co som citala mnohi pacienti maju aj ukrutne bolesti az do konca zivota :(

alexlexy
31. máj 2018

@dorottka Ahoj, nahodou som zabludila do tejto diskusie, ak by si mala na mna chvilu cas, mam na teba jednu otazku. Moja mama si pred cca 40 rokmi dala osetrit zub s injekciou a odvtedy trpi bolestiu v dasne ,silnou a castou. Bola s tou bolestou uz za roznymi odbornikmi, ale nikto neprisiel na pricinu a nikto ani nevyslovil podozrenie, ze by to mohlo byt z injekcie.
Nevies mi povedat dovod, preco tie stare injekcie mohli toto sposobit, prip. Kde k tejto teme najdem nieco na internete.
Dakujem .

dorottka
1. jún 2018

@alexlexy bolo to preto, lebo kedysi neexistovali tie moderne techniky opichania zubu a pouzivali (aj pouzivaju stale) sa injekcie, ktore sa vpichavaju do blizkosti vetvy trojklanneho nervu - to je nerv, ktory je zodpovedny za hlavnu inervaciu tvare. Kedze pri pichani injekcie je to len hop alebo trop, nik netusi presne, kde ma pacient trojklannak, stane sa, ze sa doktor trafi do neho a ihla ho poskodi, pripadne trafi do svalu v jeho blizkosti, vznikne tam nieco ako 'podliatina', ktora sa nevie zahojit a na nerv tlaci. U nas o tom nenajdes prakticky nic, ale na nete su o tom tisicky stranok, neviem ci sa to stalo pri hornych zuboch (vtedy hladaj lingual nerve damage/pain) alebo dolnych (mandibular nerve), kazdopadne pozri si to. Poskodene nervy sa zvyknu hojit, ale deje sa to v priebehu rokov, u niekoho uz nikdy. Zubar nie je vinny, pretoze injekcia je o tipovacke a moze sa stat kazdemu. Doktorov to nenapadlo, pretoze o poskodeniach injekciou sa kedysi vobec nehovorilo, neucilo, je to skor zriedkave + velmi neexistuje metoda, ako poskodeny nerv napravit, cize liecba je len o tiseni bolesti. Ja odkedy poznam tieto pripady, odmietam injekcie, pokial to nie je uplne nevyhnutne. Ak ta zaujima este nieco, kludne napis - aktualne na to mamka berie nieco?

dorottka
1. jún 2018

@alexlexy Este chcem dodat, lebo teraz som si uvedomila, ze ohladom dolnych zubov, sa ten nerv oznacuje nielen ako mandibular, ale aj inferior alveolar + som sa pomylila, aj lingual nerve je dole (logicky, tyka sa jazyka, to su vlastne sucasti trojklanneho, ale si to over radsej, uz som trochu pozabudala a nechcem spletat). Tu je celkom prehladny clanok o pricinach vzniku toho problemu: http://www.jcda.ca/article/c127 . Cize hlavne priciny su, ako som spominala: priame poskodenie nervu ihlou, podliatina (hematom) a este aj mozna toxicita z anestetika.

alexlexy
1. jún 2018

@dorottka Dobre rano,
Mama, si roky striekala Lidocain,alebo rozne maste od bolesti. Potom jej znama neurologicka ponukla, ze ona to vylieci, tak ju liecila liekmi na centralnu nervovu sustavu, stale silnejsie, ku koncu Gabagamma
Za 2 roky vybrala vyse 1000 tabliet, po skonceni liecby ju dasno nebolelo asi pol roka, potom zacalo znovu.
Posledny rok je onko pacientka (nie zuby),
Po chemo ma znicene nervy na chodidlach , bolia ju nohy, na to dostala od nervovej lekarky Pregabalin, po case to zacalo zaberat aj na dasno.
Teraz ked s nou hovorim, tak mi spomenula, ze dasno ju zacalo boliet asi az 7 rokov po vytiahnuti, to asi nemoze byt poskodenim nervu, alebo moze?
Jarmila

dorottka
1. jún 2018

@alexlexy Aha! Tak to by nemalo byt v spojitosti s tou injekciou. Ale, pozri si prosim fenomen zvany NICO (Neuralgia-inducing cavitational osteonecrosis), venuju sa mu aj v KE na LF UPJS. V skratke - ked sa vytiahne zub, je nutne vycistit kompletne cele zubne lozko, vratane vsetkych makkych casti. Dnes to robi kazdy poriadny chirurg, ale kedysi (a bohuzial, casto aj dnes), sa na to kaslalo a nechalo sa to vsetko tak. To moze sposobovat aj taketo bolesti - pozri si prosim tento dokument: https://www.upjs.sk/public/media/7402/2013-10-3... a daj mi prosim vediet, ci ta bolest by mohla tomu zodpovedat.

jessica83
1. jún 2018

@dorottka link nefunkcny

dorottka
1. jún 2018

@jessica83 aha, skuste teda tento: https://tinyurl.com/yarzo9vc

alexlexy
1. jún 2018

@dorottka Dakujem, dam jej to vecer precitat, potom sa ozvem.

opica_skorica
1. jún 2018

@nadezdah To je pravda, že keď zub bolí, tak myseľ sa nevie sústrediť na nič iné...

Dnes som sa snažila nájsť na nete, že prečo mám po vyplnení zubu také bolesti a necítim si spodnú peru až po bradu... Zistila som, že sa to týka tzv. nervus mentalis

Prečítaj si prosím, čo som našla:

" Žena, 29 let, která pro nekrozu zubní dřeně podstoupila endodontické ošetření zubu 47. Po definitivním zaplnění zubu (AH 26) udávala pacientka od druhého dne parestezie v oblasti nervus mentalis vpravo (v oblasti pravé poloviny dolního rtu), bolest v oblasti zubu 47, stejně tak palpační bolest vestibulárně v místě kořene zubu 27. Byl zhotoven intraorální rentgenový snímek, který jasně prokázal přeplnění distálního kořenového kanálku, kdy výplňová hmota zasahovala do oblasti mandibulárního kanálu. (obr. 1)

Pro přetrvávající potíže bylo pacientce doporučeno chirurgické ošetření, které bylo pátý den po plnění provedeno. Pod kontrolou mikroskopem byla provedena exkochleace přeplněné výplňové hmoty z periapikální oblasti. Pacientka užívala po dobu jednoho měsíce B komplex.

Parestezie se během 10 dnů zcela upravily, pacientka je nyní 1 rok po chirurgické léčbě, zcela bez potíží, senzitivita nervus mentalis je beze změn."

Ďakujem za prečítanie a dúfam, že nebudem trpieť dlho, lebo ako vravíš, je to horšie než pôrod ☹

nadezdah
autor
1. jún 2018

@opica_skorica pravdu povediac ma napadlo ci to nemoze byt tym vyplnenim korena,ci to netlaci na nejaky nerv. Ten zub je i tak uz v takom stave,ze ho treba vytrhnut a aj dalsi vedla neho. Od vtedy sa bojim chodit k zubarom. Mam ich fakt v strasnom stave,dva mam derave,ale strach je vacsi. Nastastie ma nebolia. Ak by sa mi podarilo ist k inemu zubarovi,chcem ich dat vytrhnut. Pri mojich skusenostiach so zubami by som radsej volila vyklapacky,ako opravy svojich zubov. Vsetci zubari chcu len opravovat,zachranovat a tahat z ludi peniaze. Uz sa mi viackrat stalo,ze len zachranovali,zachranovali a nakoniec siel von. Mohla som usetrit kopu penazi,keby .... Skoda reci.

dorottka
1. jún 2018

@nadezdah ak je to vyplnou, co tlaci na nerv, musi to byt vidno na rtg. Ak mas normalneho zubara, isto urobil snimok po plneni a zbadal to. Bez si to skontrolovat, lebo toxicke drazdenie nervu vyplnou, sa da opravit spolahlivo do isteho poctu dni po plneni, zvykne sa to robit idealne do 48 hodin, ale da sa aj neskor trochu. N. mentalis sa tyka inak povacsine len prednych zubov - tam bola ta vypln?

opica_skorica
2. jún 2018

@dorottka Videla som rtg môjho zubu, vyplň bola cca. 1-2mm pod koreňom zuba. Dal mi Dalacin.
Myslíš, že mal zub znovu otvoriť?

dorottka
2. jún 2018

@opica_skorica vypln moze trosku pretiect, to nie je na skodu, na rtg vidno ci zasahuje aj do nervoveho kanalu, ak nie, malo by to byt fakt ok. Ak je tam zapal, treba to otvorit urcite, dalacin veci vyriesi len docasne, v dnesnej dobe sa tak uz zapaly neriesia.

opica_skorica
2. jún 2018

@dorottka Aj ta ma viac trapi, ze preco si necitim lavu cast spodnej pery az po bradu?
Akoby ta cast tvare 3x3 cm nebola ani moja, ale cudzia... Keby som sa tam pokusala, tak to necitim...

uzanka16
2. jún 2018

@nadezdah ja mám po pôrode strašne zuby,13 kazov,1 osmička až diera v nej,2 spodné osmičky hniju pod dasnom tak iba rezať a tak ťahať,našla som si zubarku iná lebo môj bol hrozný zubár zlé robil zuby a išla som asi z kaluže do blata,preventivku bol v decembri 2017,objednaná na koniec júna 2018 ,iba chodím na pohotovosť keď zuby rozbolia lebo u našej ako bolestivý prípad čakáš aj 4 hodiny aj to musíš zavolať kedy môžeš dôjsť lebo už sú nahlásení iní a do vtedy sa napchavaj tabletkami.Minule mi moja zubárka trhala trvacny zub aby krivý sa posunul,miesto toho mohla mi aspoň 2 zlé zuby urobiť.tak trhala že 5 min trhala a cítila som to aj keď injekcia.ked chodím na pohotovosť dávam si vždy injekciu len ma zaráža raz zubár pichá takou akokeby pištoľou priamo okolo zubu a ani necítim že by umrtvila a potom mám strach či náhodou nebude bolieť vŕtanie a niektorí zas použijú klasickú ihlu,pritom pohotovosť je vždy na Tom istom mieste.minule zubárka mi pichla injekciu tak že práve líce spuchnute týždeň,bolelo to stále,ani ústa otvoriť riadne,o jedení a rozprávaní ani nevravím,som ostala prekvapená čo sa to stalo lebo ešte nikdy predtým som to nemala

nadezdah
autor
2. jún 2018

@dorottka je to uz strasne davno,vyse troch rokov a urcite mi nerobil rtg po vyplni korenov,to som si ista.
@uzanka16 neviem ake su postupi zubarov,ale kazdy inak robi a picha inj. Co som bola naposlefu trhat,tak nastastie moj mal dovolenku a zastupoval ho jeden fakt suprovy zubar. Pichal mi len okolo toho zubu co tahal,skoro vobec som nemala nolesti a ranu vy miplnil,zasil...super to urobil. Skoro vzdy po trhani som mala suche lozko a misela som cjodit na cistenie a to posledne bolo fakt perfektne urobena.robota. Okamzite by som k nemu presla a aj peniaze by som ozelela,len nebere novych pacientov. A dost ludi od nas chodi do Polska zuby robit,len nemam cas pozistovat co a ako a ost tam pozret.

opica_skorica
2. jún 2018

@nadezdah po troch rokoch ti to trpnutie prestalo??