Nechal vás zubár po jednoduchej extrakcii bez antibiotík?

katka9296
10. dec 2020

Ahojte, bola som na extrakcii zubov múdrosti. V októbri jeden, bez problémov. V pondelok som ale bola na ďalší, ranu mi ponechal bez šitia, aby som neopuchla. Tento zub bol skoro prerezaný, myslela som si, že to bude jednoduchšie ako ten prvý.. omyl 😃 nezabrala mi injekcia, ani prvá ani druhá. Ale ďasno už prerezal, čiže zub musel ísť von. Tak som nejako vydržala 😔. Čo som sa chcela ale spýtať je, že či aj vás nechal lekár bez ATB po jednoduchej ekteakcii? Keď som navštevovala inú kliniku, tam som ATB dostala hneď. Tu som dostala len poučenie, že v prípade potreby mi tie ATB predpíšu... Včera sa bolesť dala zniesť ale poobede to už bolo horšie a o dnešnej noci ani nehovorím. Nezaberal mi ani Flector. Nezdá sa mi ani, že by som to mala zapálené. Iba tá bolesť. Neviem ako sa zariadiť, keďže ten prvý zub prebiehal úplne v pohode a to som ho mala ešte aj šitý.. viete mi poradiť či pýtať tie ATB alebo len vydržať ? Prípadne ako dlho sa to hojilo vám ?

sense
10. dec 2020

Nedostala... Bolo mi len povedané ak bude bolieť mam si dat brufen a ak bude ďalej bolieť mam prísť na kontrolu

limetka69
10. dec 2020

Napisem ti moju neprijemnu skusenost. Bola som tahat dva zuby. Jeden, uplna pohodicka, dala som to dokonca bez jedinej tabletky. O tyzden druhy, tam to uz bolo horsie. Bolel, brala som ibalginy, no vravela som si diera ako svet, tak asi to ma boliet, tak som cakala, ze to bude casom lepsie, no nestalo sa. Po par dnoch som sla k zubrarke, ze proste boli stale, zaver? Zapal okostnice, nikdy nic horsie som nezazila. Kazdy bozi den som tam chodila asi 2 tyzdne cistit ranu od hnisu. Plakavala som v autobuse cestou ako male dieta. Kazdy den som prisla, pichla injekciu, aj dve, ktore absolutne nezabrali, vraj kvoli zapalu, takze za ziva mi v tej rane vyskrabovala hnis. Nenormlana bolest bola uz len ked mi ten nastroj dala do rany, nie to este, ze sla skrabat po kosti. Myslela som, ze ma budu musiet priviazat. Travalo to velmi dlho, kym sa to vyliecilo. Mam vysoky prah bolesti, asi preto sa mi zdalo, ze to ma tak boliet, to som tym chcela povedat, ze chod a ries, lebo mozno aj ty tak dopadnes, ze si myslis, ze sak boli, lebo je to rana a nakoniec, budes horory prezivat ako ja. A povedia ti, ze tak to boliet nemalo, ma to boliet jemne a tabletka ma zabrat.

alikal
10. dec 2020

mne tiez nedal, brali mi dva a dva naraz, povedal ze dopredu zbytocne ich brat, ze mam prist keby bol problem a potom mi ich predpise. mne sa nastastie z tych 4 nezapalil ani jeden a to mi vsetky vyrezavali von a sili. ak ta to tak strasne boli, behni naspat po atb

mogaa
10. dec 2020

@katka9296 mne trhali všetky osmičky, myslím že oboch vrchných som ATB mala, pri spodných nie....ATB by sa malo dávať len pri zápale, pri tých crchných mi povedal že mi ich dá preventívne lebo tam zvyknú byť problémy, ale automaticky mi povedal nech chodím čo najmenej von aby i oneprechladlo(bolo to v zime ked mrzlo), ak musím von tak nerozprávať...mne rástli ale všetky krivo a môj zubár robil aj jednoduché chrirurg.zákroky,tie vrchné mi netrhal klasicky ale s dlátom...bolelo to asi 10dní čo som si musela dať aj tabletky od bolesti

janetinka27
10. dec 2020

@katka9296 ziadne atb a to som bola na trhani milionkrat

majamat
10. dec 2020

chyba mi viacwero zubov a nikdy som nemala *ATB, ved to sa nedava.

mata1001
10. dec 2020

V sept mi trhali jednu osmicku, v novembri druhu...atb som nedostala....

limetka69
10. dec 2020

@janetinka27 tolko zubov mas? 😁 Teda mala si

janetinka27
10. dec 2020

@limetka69 mala 😂

iwesska
10. dec 2020

Ani raz po trhani (2x zle prerezana, dokonca velmi pokazena 8, vytiahnuta chirurgicky, 1x stolicka trhana hodinu) som neuzivala ATB. Nemala som ziadne komplikacie,tak naco.

panelacikova
10. dec 2020

@katka9296 nie, načo? dávajú sa až potom, keď po vytrhnutí nastanú komplikácie. mne osmičku trhali v marci - hornú a žiadne ATB.

tanamiska
10. dec 2020

Mne minulý mesiac vysekavali stoličku , šili ATB mi nedali ,bolelo ma to no vydržala som myslela som že veľká rana , šitie dám tomu čas .Na 10 deň som išla na vyberanie stehov , hneď mi čistili aj ranu sa mi tam spravilo suché lôžko ,zato tá bolesť .Potom som bola ešte 2 krát na čistenie rany ,no nemám to ešte stále zahojené .

zuzanaete
10. dec 2020

Trhali mi osmicky 4x a ani raz som nemala antibiotika. 2x to bol narocny zakrok. 1x som mala teplotu, ale ani to mi lekar nedal antibiotika, lebo nebola dostatocne vysoka (uz si nepamatam presne aku teplotu som mala). Za mna pri trhani zubov su antibiotila preventivne zbytocne. Nie su to cukriky.

zuzanaete
10. dec 2020

Ak mad velke bolesti, tak treba ist k doktorovi, nech zhodnoti aktualny stav.

diewcatqoo
10. dec 2020

Nie, nikdy som nedostala pri trhani zubov ATB. Ved tie sa davaju na zapal, nie na bolest. Maloktory zubar ti len tak predpise antibiotika, ak tam nemas zapal.
Ak sa ti bolest nezda, urcite sa chod ukazat k zubarovi, nech sa na to pozrie. Ak zhodnoti, ze tam je zapal, tak ti tie ATB snad da.

nelca84
10. dec 2020

@katka9296 a odkedy sa davaju antibiotika na bolest? Ved ak sa ti rana zapali, tak ti daju, inak nevidim dovod na to. Mne uz trhali 2 zuby mudrosti a ziadne antibiotika som nepotrebovala.

majamat
10. dec 2020

mna raz postipala osa na chodidlo, bolo teplo a ked som chodila, drazdilo sa to. 1ú2 chodidla som mala zapuchnutu a cervenu. moja obvodacka mid ala ATB a alergologicka a imunologicka sa vyjadrila, ze by to ATB neriesila. ATB sa redpisuju fakt casto a zbytocne a potom na to doplacame a to vsetci. ja presne viem, kolkokrat som mala ATB za poslednych 20r a ak si niekto mysli, ze nebyvam chora, tak byvam. nehovorim, ze som chora 5x za rok, ale tak 2x ano, niekedy aj viac,a le s miernym priebehom, inokedy aj s horuckou.
a teda ATB som mala 6x a to naposledy som v marci pre 5t pretrvavajuce tazkosti a zapal prinosnych dutin, stratu cuchu ( mam tam polyp ), predtym tiez koli polypu. vtedy mi ho len zistili a bola som na CT a zitili, ze mam masivny zapal dutin vdaka nemu. paradoxne som bola uplne bez priznakov. predtym poporodne komplikacie - kompletna ruptura hradze, ale ATB som mala tusim len v nemocke v infuzkach.
predtym postipanie osou na chodidlo.
predtym plucne chlamidie.
a pred 20r som mala infekciu dychacich ciest. po viroze komplikacia - bakterialna infekcia.
a mandle mi medzitym vyberalia tiez to bolo bez ATB a teda to je zavaznejsi vykon, ako extrakcia zuba.

takze ja ATB beriem minimalne,a le vdaka tomu, ze sa predpisuju uplne zbytocne, moze sa stat, ze ak ich raz budem potrebovat, nezaberu.

1bambinko1
10. dec 2020

pri trhaní zubu som ešte nikdy nedostala antibiotiká. tiež mi bolo povedané, že ak ma bude bolieť mám si dať niečo od bolesti a až ak by bol nejaký problém s hojením, tak sa mám vrátiť

miskaska
10. dec 2020

Ano, trhali midolny zub mudrosti. Bolelo to tyzden a poriadne. Ale ATB som nemala.

simca06022011
10. dec 2020

Nie Atb sa takto preventivne nedavaju... ak tam boj zapal predtym , alebo sa objavi potom vtedy sa pisu. Ja som dostala ale mala som opuchnute vsetko, teploty, uzliny obrovske, migreny.

simca06022011
10. dec 2020

@majamat tak tragicky by som to nebrala, rezistencia nevznikne z toho ze raz za rok zjes atb, ale z toho ze su uzivane nespravne (zle davkovanie, nedouzivanie.., ze ich mame napichane v jedle a vo vsetkom, bohuzial mne sa stalo ze lekarka s takouto diagnozou "nedavania ATB zbytocne" znizila davkovanie a nedala si povedat, aj ked jej to sama lekarnicka povedala.. do dvoch tyzdnov po dobrati jej light davky som musela dostat dalsie ATB). Zase tych atb je take nespocetne mnozstvo... ja som jeden rok brala atb 9x, to bol moj rekord, v podstate odkedy mam dceru tak minimum je 2x do roka, vzdy na zaklade vysledkov samozrejem a do dnes ak sa nieco najde vo vyteroch, nikdy nic rezistentne som nemala...
Ale ano, vela ludi ich berie zbytocne. Na hocico. Ale vela nie. Najhorsi su scenare, vyberiem dva dni, je mi super lepsie a tbl si odlozim na inokedy, ked mi bude zase zle a viac neberiem.. to neskutocne vela ludi robi...

zontik
10. dec 2020

Ja som tak vlani bola medzi vianočnými sviatkami. Tiež bolel stále, aj som tam chodila, dr.sa nezdalo, žeby až tak bolelo, dal mi ATB.na tie som alergiu dostala, tak po druhé, lieky od bolesti nepomáhali, tiež alergia, tak zas iné, po dvoch týždňoch sa už nedalo vydržať, tak mi to nanovo rozrezal, silný zápal, ešte teraz mám pri susednom zube nejaké ložisko, čo nevie, čo to je, ďasno stále citlivé, bolestivé..takže určite choď, čo i každý deň.

majamat
10. dec 2020

@simca06022011 rezistencia vznika aj ked ich uzivas vtedy, ked netreba. nehovorim 1x za rok,a le na vytrhnuty zub sa teda naozaj ATB nedavaju a mnoho ludi cih uziva, ani netreba, mm raz mal CRP a dr. mu cih predpisal,. nedavno mama mojej kamosky dostala ATB, ked jej vysiel pozitivy test na koronu, no ona uz bola skoro 2t od prvych priznakov a preliecena, bez komplikacii. kolegyna, tiez pozitivna dostala ATB a teda neviem odkedy sa davaju na koronu. a takychto sa najde vela. takto clovek urcite nema ATB 1x za rok.
to ze ti dr. dala nizku davku, to je chyba. su minimalne davky, ktore by sa mali dodrzat. s leikmi to nefunguje tak, zemaju stale nejaky ucinok, cize napr, pri nizkej davke.

a rezistenciu si nevyraba cloveka, el bakterie, cize ak koli niekomu, co ma casto a zbytocne ATB vnikne rezistencia, nie je to jeho rezistencia, ale je to rezistencia bakterie, tkora sa prenesie na inych ludi a uz ju tie ATB na ktore je rezistentna neznicia. cize tym ostatnym ludom nezaberu, hoci mozno uzivaju ATB 1x za 5r. takze toto sa netyka konretneho cloveka, co casto berie ATB,a le vsetkych

katka9296
autor
10. dec 2020

@nelca84 mne nemusíte hovoriť, že ATB sa na bolesť nedávajú, som sestrička 🤦😃 ide o ten zápal, na to som sa pýtala 🙂

katka9296
autor
10. dec 2020

Mne trhali stoličku, neviem presne ako sa to cisluje 😃 šestka to bola. Bola tam robená korunka ale nejako špatne, tak šla von. Vtedy som ATB dostala hneď, preto som sa pýtala. Teraz počas dňa bolesť takmer úplne vymizla (ťuk,ťuk,ťuk.) Uvidíme čo bude v noci, ale teda dnes som nedávala ani žiadne analgetikum. Žiaľ, je taká situácia, aká je a musím chodiť do práce, tak teoreticky som si to mohla podráždiť aj kričaním pacientov do ambulancie 😃😃 Opuch takisto nie je výrazný, menej ako minule. Ale teraz to mám bez šitia, možno preto je menší. Dúfam, že všetko dobré dopadne.

katka9296
autor
10. dec 2020

@limetka69 fúha, tak to som sa teraz zľakla. Ale dúfam, že to nebude nič takéto :( a po koľkých dňoch ste išli k zubárke ?

limetka69
10. dec 2020

@katka9296 nepamatam, asi po styroch, nechcela som strasit, ale podla mna ak nezabera liek od bolesti uz je zle, je tam zapal, a to bola taka normalna bolest, pulzujuca, dala sa zniest, a nakoniec mi povedali, ze som tam davno mala byt a netrpiet doma, dodnes si pamatam ako mi vraveli, ze to ma byt lahka, mierna, znesitelna bolest. drzim prsty

nelca84
10. dec 2020

@katka9296 aký zápal? stále píšeš len o bolesti a že inde ti dávali ATB automaticky. Dokonca si sama napísala, že zapálené to to nie je...

katka9296
autor
10. dec 2020

@nelca84 však a prečo vznikne bolesť ? Preto lebo je tam zápal. Tak keď ma to bolelo, je tam možnosť, že sa ten zápal začína tvoriť. To sa nemôžem spýtať už na nič či čo

nelca84
10. dec 2020

@katka9296 tak ja neviem, ale zjavne každá pochopila, že ťa to len bolí, veď to je normálne po extrakcii, kým sa rana zahojí, bolesť neznamená hneď zápal predsa