Návšteva psychiatra

niky_nika
10. aug 2024

Ahojte. Potrebujem radu. Chcela by som sa objednať u psychiatra ale netuším ako to celé funguje. Chcela by som ísť k takému čo je priamo v nemocnici a nie k súkromnému. Stačí keď tam prídem do čakárne a zoberie ma alebo sa mám pred tým objednať telefonicky ? Alebo keď prídem do čakárne v nemocnici tak sa môžem objednať priamo tam ? Aké tam bývajú čakacie doby ? Lebo u tých súkromných to vyzerá na dosť dlho. Pravdepodobne to bude dlho aj tu. Akože ono to nie je až také akútne, jedná sa o nervozitu, úzkosť, sociálnu fóbiu, depresiu a takéto kravinky. Akože fungujem s tým už asi 4 roky. Akurát že ma to už po takej dlhej dobe fakt štve a dosť ma to v obmedzuje. Pred asi 2 rokmi som skúšala aj psychológa ale moc mi to nepomohlo. Chcela by som vyskúšať antidepresíva ale jediná možnosť ako ich môžem skúsiť je mať ich od psychiatra. Akože nechce sa mi chodiť k psychiatrovi a už vôbec brať nejaké hlúpe lieky ale už som fakt zúfalá. Vyskúšala som všetko možné a nič nefunguje. Ako to funguje u toho psychiatra ? Platí sa aj u takého v ambulancii za návštevy ? A tie antidepresíva sú moc drahé ? Chcela by som ísť k psychiatrovi v nemocnici Ružinov. Má niekto odtiaľ skúsenosti ? Po prípade iná nemocnica. Ďakujem vám veľmi pekne za odpovede 🙂

andaluzia12
11. aug 2024

Nervozita; fólia, sociálna úzkosť a ďalšie problémy tohto typu sú prípadom pre psychológa. Objednať sa treba vždy, poväčšine stačí telefonicky. Ku takému ako uvádzaš ty, budeš pravdepodobne potrebovať výmenný lístok od obvodného lekára, nakoľko to pôjde určite cez poisťovňu, keďže nechceš súkromného, sukromny ta vezme aj bez vymenneho lístka, ale tam si všetko hradiš sama. Nájdi si na nete psychológa, ktorý ma zmluvu s tvojou poisťovňou a zavolaj mu.

larinka552
11. aug 2024

@andaluzia12 Depresia je indikacia na liecbu u psychiatra. Ak chce vyskusat lieky, musi ist za psychiatrom, psycholog ich nemoze nepredpisat. Nie, nepotrebuje vymenny listok. Treba si overit informacie predtym ako davam rady.

3009
11. aug 2024

@niky_nika k psychiatrovi či štátnemu alebo súkromnému netreba výmenný lístok. Vždy sa treba objednať a počítaj, že čakacie lehoty sú dosť dlhé. Držím ti palce.

marsmykkok
11. aug 2024

@niky_nika Musíš sa objednať, čakacie doby sú, minimálne 2-3 mesiace, výmenný lístok nepotrebuješ. Netuším, čo ti lekár predpíše za lieky ohľadom doplatku, ale v globále tieto psycho lieky väčšinou nemajú doplatky vysoké, sú dostupné, väčšina má doplatok nič alebo pár centov.

andaluzia12
11. aug 2024

@larinka552 nie všetky stavy sa musia liečiť liekmi. U psychologa pokecá, zhodnoti jej stav a ak to bude nevyhnutne, pošle ju k psychiatrovi. Žiadna dráma. Možno ani nemá depresiu…

marsmykkok
11. aug 2024

čítala si úvodný príspevok? Autorka má problémy 4 ROKY také, myslíš fakt, že to vyrieši len pokec so psychologom? To nie je o to, že sa práve s ňou rozišiel frajer a je smutná z toho, že ju nebaví práca, že potrebuje dovolenku a tak. Ak sa takto cíti už 4 roky, myslím, že tie lieky budú treba. A samozrejme ideálne je popri tom aj chodiť k psychologovi a zistiť prečo to vzniklo a ako si pomôcť. Ja ako nie som za pchanie liekov za každú cenu, ale tu už podľa mňa potrebné sú a netreba to zľahčovať.

niky_nika
autor
11. aug 2024

Ďakujem vám. Veľmi ste mi pomohli 🙂 Ešte by som sa chcela spýtať či psychiater bude chcieť vidieť aj zdravotnú kartu alebo ju nepotrebuje? Čo sa týka toho psychológa tak pred asi 2 rokmi som jedného vyskúšala a pár mesiacov k nemu chodila. Veľmi mi to ale nepomohlo.

evkamotka
13. aug 2024

@niky_nika zdravotnu kartu nepotrebuje. Vymenny listok nepotrebujes. Musis si zavolat vybranemu psychiatrovi a sestricka ti da presny termin, ziadne take ze rano si sadnes do čakárne, kym prides na rad 🙂