Naučená nespavosť (strach z toho že nezaspím)
Ma s ňou niekto skúsenosť ? Dostal sa z toho pomocou psychologičky (terapii) alebo nejakého kouča. Či tabletiek ?
Ďakujem za odpoveď a za skúsenosti či rady.
@andreatytler fuuuu asi už mesiac
Mávam dni kde to je vpohode ale to musím byt vnútorne pokojná
Keď som tak hneď zaspim ale vznikol mi strach zo spánku že nezaspim čo keď nebudem spat viac dni a sa zbláznim alebo sa mi niečo stane a tak každý večer chodím s úzkosťou do postele a samozrejme že nemôžem zaspat až nad ranom. Chodím ak ku psychologičke.
@le3nikkk Mesiac nie je tak dlho. A teda riesis nejaky problem vo svojom zivote? Ked mas taku noc ze nevies zaspat, kam ti ubieha mysel? Riesis nieco? Ak ano, tak si skus povedat ze je dobre ze nemozes zaspat, lebo mas nieco dolezitejsie co potrebujes vyrisit. Mne toto funguje na 90%. Zacnem rozmyslat nad tym problemom (aj ked viem ze na nic nepridem). Sustredim sa na ten problem a som si vedoma toho ze nezaspim a do 15-30 minut spim.
Neviem ci mas deti, alebo ake mas skusenosti s nespavostou, ale ludske telo aj mysle dokaze vydrzat skutocne vela. Tiez som si myslela ze skolabujem ak budem spat par hodin niekolko dni po sebe ale teraz viem ze dokazem fungovat aj s obrovskym deficitom spanku uz niekolko rokov. Tym chcem povedat ze jasne ze sa s tym netreba zmierit, ale zaroven koli tomu nestresovat prilis vela.
Skusala si melatonin?
@andreatytler práveže že nie nemám žiaden problem ani starosti práca domov a kvazi môžem povedať že šťastný život len sa mi jednou prebdenou nocou vytvorila neskutočná úzkosť a strach zo spánku. A z toho že nezaspim a že môže mi to nejak ublížiť ak budem mať spánkový deficit. Ja viem strašne stresujem a robím zbytočne z toho vedu ale to všetko moja hlava nechápem. Áno melatonin niekedy si ho dám niekdy pomôže niekedy nie.
@le3nikkk
A dneska si nespala vobec ?
Lebo aj ja SA trapim kvoli spanku a mam rovnaky problem
@tomas123456789b spala 3,5 hodín
Ty ?
@tomas123456789b je to na nervy no 😀
@le3nikkk Tak to skus ponat ako nejaky experiment. Ked nemozes zaspat, skus si povedat ze OK, vyskusam ake to je nespat, co to so mnou urobi.
Druha vec co mne pomoze je iba lezat a nech aspon telo odychuje ked uz mysel nemoze.
A dalsia vec co robim, je ze sa snazim relaxovat, dychat a vedome uvolnovat vsetky svaly postupne od hlavy az po nohy a sustredim sa na to dychanie a na to uvolnovanie svalov. Vacsinou sa dopracujem po plecia/ruky a zaspim. Ale robim to so zamerom tej relaxacie, nie toho zaspatia, ze moj ciel nie je zaspat, ale zrelaxovat a uvolnit cele telo. Proste ked vypustim z hlavy tu snahu zaspat, tak to pride.
@le3nikkk mne na toto pomáha, že aj keď sa už teda zbláznim, tak už o sebe aj tak nebudem vedieť 😀 to vždy zaberie
@andreatytler Jooj ďakujem vám krásne všetkým za rady 🙏🏽 snáď sa to naučím brat s nadhľadom a ten strach sa raz a navždy stratí
@le3nikkk
Spal som 7 hodin, ale prerusovane, 3 Krat som SA budil pocas noci a Este k tomu som spal pri zaznutom svetle :D
Mal som vsak obdobie, trvalo to okolo mesiaca ze som v priemere naspal tak 2-3 hodiny max denne. Akoze, dalo sa to zvladnut no citil som sa dost slabo, tak ze som Len dokopy lezal a sedel stale, ked som presiel 100 metrov musel som si odpocinut. Stav podobny zombie. Chcem tym povedat ze telo znesie vela, a to aj z dlhodobeho hladiska, cize teoreticky sa da zvladnut AJ dlhodobo minimum spanku, ale treba vtedy riadne jest, aby aspon z jedla Malo telo energie, a nechodit do roboty ale Len doma oddychovat :D
@le3nikkk ahojky, no ako si dnes spala ? 🙏
@le3nikkk Ako dlho to uz mas? Je nejaky dovod preco nevies zaspat?
Mne pomohlo prijat fakt ze spat nebudem a nestresovat koli tomu. Povedala som si ze je to dobre ze nespim, ze potrebujem nieco vyriesit a teda je to pre mna dobre v noci premyslat/ucit sa/planovat (alebo cokovek ine) namiesto toho aby som spala.