Ahojte,je tu nejaký športovec/športovkyňa? Minulý mesiac 13ho som si navrhol sval a lekár mi pri kontrole povedal ze nemôžem športovať 3 mesiace, no mne to príde celkom dlho..preto sa chcem opýtať ,ak ste mali podobný problém, kedy ste začali so športom vy,ďakujem za každý názor 😊
urcite ho nechaj poriadne zahojit, inak si zarobis na problem. mala.som natrhnuty sval v stehne za balet - treningy 8h za tyzden, a cca 2,5 mesiaca trvalo hojenie. minuly rok riadne vytknuty členok s poskodenim slachy v Tatrach - hojil sa 7 mesiacov, takmer operacia. urcite nebud netrpezlivy, aby si si zdravie zachoval 🙂
Kamoške sa odtrhol sval pod zadkom. Museli jej to šiť. Rekonvalescencia pol roka a potom postupná záťaž. Ako moc by som to nepokusala, nechaj to poriadne zahojít. Pripadne sa porad s lekárom, možno ti poradí nejakú aktivitu co môžeš robiť bez zataze tej partie.
@patreskoo veľa záleží od miery natrhnutia, či ťa to bolí aj v kľude alebo len pri pohybe, pri obyčajnej chôdzi, alebo len väčšej námahe. Napíšem vlastnú skúsenosť. Mala som natrhnutý lýtkový sval. Po pár dňoch najväčšie bolesti ustúpili, začala som postupne viac zaťažovať, dlhšie prechádzky, bicykel, plávanie, všetko OK. Bolesť som už cítila len pri niekoľkých činnostiach, napr. pri chôdzi po schodoch, dlhej chôdzi po nerovnom teréne. Asi po 3 týždňoch som vyskúšala beh - dala som vo véľmi pomalom tempe asi 2km a cítila som, že to nie je ono, na nohe som mala pre istotu bandáž, ale cítila som slabučkú bolesť. Tak som to nesilila, skončila som. O pár hodín už v kľude neskutočná bolesť, pretrvávajúca niekoľko dní, postupne ustúpila, ale ešte niekoľko týždňov som nemohla nielen behať, ale ani poskočiť, v momente silná bolesť. Pritom dlhé túry, niekoľkohodinové bicyklovanie, lyžovanie mi nerobilo problém. Takže mi bolo jasné, že som to prehnala a mala som ešte vydržať.
Záleží aký stupeň natrhnutia ale tie tkaniva väčšinou potrebujú tak minimálne 6 týždňov na reparáciu… a potom zľahla nejaké Fyzio začať a až keď je sval prípravné tak návrat do plného zaťaženia športom
@patreskoo ja som mala pred 2 rokmi roztrhnutý lýtkový sval na ľavej nohe, 2 cm trhlina pri kosti,bolelo to ako fras,2 mesiace som marodovala, chodila o barliach...nasledovali rehabilitácie. Mala som dovoleny od chirurga len bicykel, po 4 mesiacoch len light chôdzu.
Som 2 roky po úraze a pri väčšom zaťažení mám bolesti.
Určite by som poslúchala lekárov,vedia,čo robia. A ešte ma upozorňoval,že sa to zvykne zopakovať
@patreskoo nechat to poriadne zahojit je zaklad, mna to nastastie bolelo. Pisem nastastie, pretoze bolo fakt narocne sediet 2,5 mesiaca na zadku, ked cloveu vlastne "nic nie je". Po 2,5 mesiaci som zacala rehabilitovat, rehabky 6 tyzdnov. Potom som este mesiac zatazovala - chodza, bicykel, ale len tak normalne, ziadne intenzivne cvicenie, uz vobec nie sport. Az po tych 4,5 mesiacoch som zacala zlahka sportovat. Este aj teraz, po 4 rokoch od toho to niekedy citim, ked prezeniem aktivitu. Treba si fakt davat pozor a pocuvat, co hovori telo..
Fuha ,podla toho co píšete ze to boli aj po veľmi dlhom čase tak to vyzerá tak ze by som aj skončit mal s futbalom ..
@patreskoo skončiť preto nemusíš, ale ani ignorovať fakt, že ak bol sval natrhnuty, tak už navždy máš na nom zjazvene tkanivo, ktoré už určite nie je tak pružné, ako zdravé. Bolesť je v tomto prípade dobrý pomocník, pretože ti nedovolí ho pretazit. Mňa teda bolí aj pri zmene počasia 😅😂 Ale to je iné, to je skôr že to cítim, nie že to bolí. Nie si ani prvý ani posledný čo to mal, aj profi športovci mávajú tieto zranenia a fungujú. Futbal nie je nijako extrémne zaťažujúci. Ja robím kraso, rekreačne samozrejme v tomto veku. Ale aj skacem a dopadam na zranenú nohu. Takže dosť veľká záťaž. Ale dávam si pozor a neignorujem bolesť. Poriadna rozcvička a strečing je samozrejmosťou.
Pol roka má natrhnuty sval bolel, a to som nesportovala.