Ahoj ľudia,
včera som pri behaní asi roztrhol/natrhol zadný stehenný sval. Keď k tomu došlo zacítil som ako mi vzadu v nohe preskočilo svalstvo akoby cez seba, neviem ako inak to mam opísať. Hneď na to som zacítil silnú intenzívnu bolesť a už som ďalej behať nemohol. Chodiť môžem no neprehnem sa dopredu vôbec, pri sedení musím byť tiež vystretý inak si ani nesadnem. Stále cítím, napätie v tom mieste, ale žiadne začervenanie ani modrina. Pri dotyku bolestivé a mám pocit, že narozdiel od zdravej nohy mám pocit akoby som to mal trochu vtlačené. Viem, že presne mi to vie povedať len lekár po vyšetrení, ale čo by som chcel vedieť je či ste už niečo také mali a či je možné sval roztrhnúť bez modriny/skrvavenia. Pokiaľ to je len natrhnuté tak by sa to dalo liečiť bez lekára? Ako ste to liečili vy? Do pondelka nemôžem navštíviť lekára ale pri najhoršom dá sa ísť na urgent a urobia mi tam aj snímky?
Ďakujem za odpovede. 🙂
Ja som mala roztrhnuty sval na lytku. Az tak, ze sa mi zacal hematom drat na povrch a zacalo mi to mokvat. Samozrejme som bola u lekara, nic extra mi neporadil, len jodove naplasti na tu mokvajucu ranu, sval natierat diklofenakom / ibalginom, setrit sa a cakat. Trvalo to cca 3-4 mesiace, kym sa to vyliecilo. Tolko za mna.
Až tak zle si myslím, že na tom nie som. Ďakujem za rady. Máte niekto skúsenosti s urgentom? Urobia snímky ešte v ten deň alebo ma objednajú?
@daniel558 S tym ta na urgent neprijmu, este ti vynadaju, ze tam ides s diagnozou, ktora nie je zivotohrozujuca (viem, o com hovorim). Ale ak by si mal stastie a zobrali ta (pochybujem), pockas si na urgente 3 az 5 hodin, lekar ta prijme, posle ta na RTG/USG/CT a potom pojdes naspat do ambulancie, kde ti povie, co dalej. Ak vsak nemas otvorenu ranu, zbytocne budes stracat cas, normalne sa objednaj k traumatologovi alebo chirurgovi (raz ma osetroval ten, potom onen) a uvidis, co dalej. Samozrejme ja nie som lekar, ja len ako aktivna sportovkyna pisem z vlastnej bohatej skusenosti z navstev urgentov, ortopedov, chirurgov a traumatologov.
@daniel558 mala som roztrhnuty sval - ziadne zakrvavenie, ani opuch, proste navonok absolutne nic. Robili mi specialne sono, to odhalilo roztrhnutie. Nemohla som na nohu vobec dostupit, to sa ani neda nazvat bolestou, bol to proste strasne zly pocit, ktory mi nedovoloval tu nohu vobec zatazit. Inak na slak trafenie to bolo, lebo 6 tyzdnov kludovy rezim, nezatazovat nohu, potom tri mesiace rehabilitacie, skoro ma drblo.. 😅
@veronka1996 ja som s tym bola na urgente, stalo sa mi to poobede v piatok v meste, ledva som doskackala na najblizsi murik, kde som si sadla a volala som si odvoz, rovno na urgent. Pockala som si tam par hodin, ale teda, ako inak to ma clovek vyriesit? Co som mala cakat do pondelka, ked som nedokazala chodit? A o.i. pichnu aj injekciu Fraxiparinu, kedze nohou nehybes, nezatazujes, tak proti krvnym zrazeninam..
Fuh, tak to ste ma znepokojili. Si hovorím, že ak to nemnám ani napuchnuté tak to bude asi OK.. Aký sval ste to mali roztrhnutý?
@akvi Keď si človek zavolá sanitku, tak ho automaticky berú na urgent. To ale evidentne nie je autorov prípad.
@veronka1996 nevolala som si sanitku, normálne ma muž zobral a odviezol na urgent. To je presne to, kedy nie je nutné volať sanitku, ak by ma nemohol vziať muž, volám taxi, nie sanitku, tá je pre ľudí v ohrození života. Ale urgent je predsa aj pre ľudí, ktorým sa stal úraz a nepočka to dokým bude ordinovať klasický doktor.
@daniel558 ja som mala lýtko roztrhnute. Ja som deň predtým mala pomerne intenzívny tréning a v ten deň, keď sa mi to stalo, tak som celý deň nepila, tak to k tomu vraj prispelo. A inak vraj sa to stáva častejšie, ako si myslíme, že proste ten sval rupne. Keď som potom chodila na rehabilitáciu, tak tam boli dvaja, čo mali to isté, tiež taxikár, čo ma vozil, tak vravel, že jemu sa to tiež stalo, keď hrával futbal. Dokonca môj kamoš ortopéd mi vravel, že aj jemu sa to stalo. Lebo som sa ho pýtala, že ako tomu predísť a prečo vlastne sa to stane. Čiže ono to nie je nič ojedinelé. A ten ortopéd povedal, že ono to je väčšinou zhoda blbych náhod, pokiaľ samozrejme to nie je pri nejakom páde a pod , ale len pri bežnom pohybe.
No ja som ten prípad s futbalom teda.. žiaľ budem to musieť riešiť. Tak ja dneska zájdem na urgent a dám vedieť ako to prebieha atď.. Ďakujem za reakcie 🙂
@daniel558 ja som mala roztrhany stehenny sval na dvoch miestach, najpr si v nemocnici mysleli ze mam zlomenu stehennu kost, obrovsky opuch a modtre az do cierna...bolo to pre takmer 9 mi rokmi a stale mam guce a bolest na tom mieste, ale pre upresnenie, prioritne vtedy risili akutne zranenia a to ze to je roztrhnute zistili az o niekolko tyzdnov ked mi dali dokopy pluca...ale v tvojom pripade ako to popisujes by som povedala ze to je natiahnute
zelam skore zotavenie
Ahoj, určite neuškodí, keď si zaobstaráš liek Wobenzym, pomáha pri zraneniach. Urýchľuje hojenie a mne teda príde, že aj pomáha proti bolesti a tiež ich proti zapalom - nikdy nevieš 🙂
@daniel558 môže to byt len natiahnutý sval.. skus si to natierať octanovou masťou, alebo reparil gelom. Keď je sval natrhnuty tak je to taká palciva bolest, keď natiahnutý tak je bolest miernejšia a miesto je take stuhnuté.. hlavne maj taký kludovy režim, a pripadne potom ten lekar 🙂