Ahojte. Chcem sa spytat, ci niekto riesite nasledky dlhodobeho nespravneho drzania tela (zhrbeny chrbat, skolioza) a ake to su. Cely zivot mam problem chodit “vystreta”, velmi sa hrbim, a nejako som to doteraz neriesila, neprikladala som tomu dolezitost, nic ma nebolelo, nic mi nebolo. Teraz budem mat 43 rokov a zacinam pocitovat rozne problemy, a samozrejme tusim, ze to bude mat suvis s tym chrbtom. Uvedomujem si svoju chybu a aj ked je uz dost neskoro, chcem s tym zacat nieco robit. Rada by som pocula skusenosti inych ludi, ktori maju nasledky zleho drzania tela a ako s nimi bojuju.
No ja som v 18tich musela chodit pravidelne cvicit lebo som mala problemy “len” s krcnou a zlym drzanim tela. Tam ma upozornila ze uz by som tieto cviky mala cvicit pravidelne lebo sa mi postupne tieto problemy rozlezu po celej chrbtici. Samozrejme po pol rocnou cviceni vsetmy problemy zmizli, tak som cvicila len sporadicky a potom vobec, ved naco. Potom sa obcas ozvali bolesti chrbta tak vtedy som opat zacvicila ale nic pravidelne. O 10 rokov neskor som zrazu rano zacala mat hrozne busenia srdca, hlavne ked ma trhol pes na prechadzke, pocitovala som kopu extra uderov srdca. Zacal sa kolotoc vysetrni vsetko ok a kardio navrhla dat skontrolovaz chrbticu. Zacala som opat cvicit a po par mesiacoch tieto problemy vymizli. Potom prisli dve tehotenstva za sebou, po druhom nocne kojene takmer 2 roky v zlej polohe, dieta takmer skoro na rukach az ma to jedneho dna polozilo. Dom chytila taku arytmiu ze ma brala zachranka. Spustac? Chrbtica a je to uz vyse roka a trpim dalej. Rano sa budim dolamana, ubolena, nepomohla ani vymena matraca, takmer v kuse som zablokovana, na zvracanie mi je kazde rano, casto ma cez den chyti taka nevolnost ze na odpadnutie, ked je zle aj srdce si robi co chce a strasne to cele vycerpava. Som z toho v kuse unavena, zle naladena. Chodila som tento rok na rehabilitacie, cvicenia a masaze a bolo mi lepsie vtedy. Potom som sa ale zlomila nohu a nemohla cvicit na chrbticu a odvtedy mi je zase kazdy den zle. Takze moja rada. Dat chrbticu dokopy a potom pravidelne cvicit, masaze a starat sa o nu aby to nedopadlo ako u mna
ako už bolo napísané - fyzioterapeut. Ja mám od puberty skoliózu a poposúvané stavce a tým pádom už prvú operáciu za sebou, možno nie poslednú, vek 50 rokov.
Mne velmi pomohlo, ked som zacala cvicit jogu. ako sa mi tvorili svaly na chrbte, vystrelo ma to. vela ludi mi vtedy vravelo, ze som schudla. Neschudla, ale vystrela som sa 🙂
@pomelon momentalne nechodim do prace, aj predtym som robila z domu lebo inak neviem ako by som to zvladala. Aj teraz sa snazim si najst pracu z domu. A ako fungujem? Prezivam iba. Trapim sa den co den, nepamatam kedy bol taky den ze som zobudila a bola som ok. Je to uz na depky, obcas si myslim ze ich aj realne mam lebo uz ma nic nebavi
najvacsi problem moze nastat ak spravis blby pohyb, nieco nevhodne zdvihnes a praskne ti platnica - bezny problem a mas na operaciu zarobene... takze odporucam zacat cvicit aby si sa naucili spravnemu drzaniu tela drzim palceky
@siegi ach, toto sa velmi podoba na to co zazivam ja :( musim to mat teraz ako absolutnu priroritu, lebo tentokrat uz naozaj zacinam pocitovat nasledky toho ze som to priserne zanedbala :( a aky mas konkretne nalez na chrbtici?
@0silvia0 tiez mam skoliozu od puberty :( ake si mala priznaky a problemy na zaklade ktorych ti zistili poposuvane stavce?
@kacena4 no ja som urobila aj taku hlupost ze som zacala v lete hrat s manzelom tenis a to mi teda vobec nepomohlo :(
Mala som problemy z utlaku spinalneho kanala, ktory mi tie posunute stavce pritlacili v driekovej chrbtici.
Cize bolest pri chodzi, pri stati.
Treba cvicit kazdy den cviky od fyzioterapeuta
Mam skoliozu na kazdom useku asi do inej strany vybocenu, narovnanu krcnu a hrudnu chrbticu, svalovu dysbalanciu
fyzioterapeut a nech ta nauci spravne cviky ... a aj posilobanie dost pomaha -spevnis si svaly a ponatahujes ... po 40 uz hold zacina telo boliet