Dobrý deň,
rodila som pred 4 mesiacmi. Pôrod nedopadol podľa mojích predstáv, už len tým, že bol zákaz partnerov pri pôrode a mala som vyvolávaný pôrod. Nakoniec to dopadlo ovela horšie. Pre nepostupujpci pôrod a veľmi zlé ozvy srdiečka som podstupila cisarky rez a malý keď sa narodil nedýchal, museli ho oživovať, atď.(porodna asfyxia) chodíme na neurologické kontroly, aby bol sledovaný, zatiaľ vyzerá byť uplne v poriadku, ale mám neskutočný strach oň ho, či bude zdravý. V noci kvôli tomu plačem, Ja viem, že trápiť sa nemá zmysel. A mám v sebe hnev, že doktori nekonali skor aj ked vedeli a mohli. Má niekto pdobný prípad? rada by som počula aj optimistické príbehy. Možno by ma to ukludnilo. Ja viem že každý je individualny. ďakujem
Chvála pánu Bohu dievčatko mi oživovať nemuseli. Tiež som mala neplánovany cisársky. Neotvárala som sa a tiež bol problém s ozvami. Človek nesie stále myslieť na to najhoršie aj keď viem je to ťažké a každý by sa na tvojom mieste bal. Je však veľmi veľa detí ktoré sa narodili v poriadku a nakoniec aj tak zomreli na syndróm náhleho úmrtia. Musíš veriť že všetko bude v poriadku a neupinať sa na to zle čo sa stalo. Budeš sa báť na každom kroku na každom pohybe a to nie je dobré ani pre malé a neuziješ si tie krásne chvíle s bábätkom a jeho vyrastanie. Držím prsty
Vsetko, co sa v zivote stalo sa uz neodstane. Nekop na cudziu chybu svoju chybu. Vsetko co prezivame a citime ovplyvnuje clenov rodiny, o babatku ani nehovoriac. Pozbieraj sa, povedz si, ze je vsetko OK a hotovo (nie, ze bude vsetko OK, ale JE - dolezity rozdiel).Teraz ver, ze maly je v poriadku a nevytvaraj vo svojom vedomi obrazy a myslienky co sa mohlo stat. Ja prajem malemu, aby bol sikovny a mudry a tebe, aby si nasla klud a pohodu, ktoru maly potrebuje.
Bola som na tom podobne, z klasickej kontroly rovno na sálu, vyvolavanie, hrozný zážitok. Malý bol taktiež rozdychavany, na kyslíku a na JIS. Bolo to veľmi ťažké vidieť vlastné dieťa napojené na pristroje, hadičky hore-dole.😔 Prvý rok sme len po kontrolach behali, rehabilitovali, vojtovka. Všetko dobre dopadlo, netreba sa trápiť, maličké bábätká su tí najväčší bojovníci. Prajem vám veľa zdravia a tešte sa aký je šikovný, napriek tazsiemu štartu 🙂
mala som ten isty problem, akurat teda nakoniec to islo bez cisarskeho. maly mal apgar 3, tiez bol ozivovany. chodili sme na neuro aj fyzio, cvicil do roka vojtovku (nevieme, ci to suvisi s porodom, ale moze). teraz ma 3r a je (zatial🙂) uplne ok. tiez som prvy rok prerevala a prestresovala, vsetci vraveli, ze mam byt kludna, ale to da neda. drzim palce, aby ste to dobre zvladli 🙂
@anjelik1991 detský mozog je veľmi plastický orgán, nervové spojenie sa eštelen vytvárajú, venuje sa mu naplno, cvic Vojtovku poctivo a neboj sa, bude to všetko dobre
Moj maly tiez po porode nedychal, cisarsky sme nestihali, prisla som do porodnici v hodine dvanaatej a maleho musela porodit prirodzene, hocibol koncim panvovym. Nedychal, ani mi ho hned neukazalia putoval do inkubatora. Chodime pravidelne na neurologiu, rehabilitative na kontrolu, vsetko je v poriadku. Takze porodna asfyxia, apgar skore v prvej minute 3. Dodnes kontrolujem, ci dycha a je ok. Ma uz 11 mesiacov a je to super sikovny chlapcek. Drzim palce, nech je to o aj Teba tak.
Dcerka 4820g 54cm 7minut ozivovana prirodzeny porod,poskodene nervy na lavej ruke tri mesiace terapie a je zdrava nastastie.Ma styri a pol a rozprava 4jazykmi nie dokonale uci sa ale vie vela slov.A to ze nebol chlap.pri porode je uplna prkotina naco by ti tam bol?fixujes sa na nieco co nie je dolezite.dieta mas podla vsetkeho v poriadku tak co sa stresujes?Nerobis dobre sebe ani okoliu..
@anjelik1991 rozumiem tvojmu strachu hoci môj príbeh je iný. Predčasný pôrod, prekotny do pár hodín, všetko sa zbehlo extrémne rýchlo a nik to v 34 týždni nečakal. Apgar skóre po narodení 3, 8 hodín na pľúcnej ventilácii potom sa už konečne chytila sama 👏 sledovany na pľúcnom, neuro, fyzioterapia. Každá ďalšia kontrola mi naháňala strach hoci všetci doktori vraveli že je všetko v poriadku. Svoju psychiku som nedokázala oklamať 🤷🏻♀️A dnes ? Je to šťastne šikovne 1,5 ročne dievča ktoré dobehlo vrstovnikov. Dokonca na neuro už ani nemusíme. Je zdravá ako buk. 👌 Teraz skôr riešim že netuším ako sa donutim k ďalšiemu dieťaťu 🙈. Držím palce, nezabudni, šťastná mama-šťastne dieťa.
@anjelik1991 kamarátka je detská lekárka na novorodeneckom a hovorí, že 80% bábätiek nedýcha a musia mu dopomôcť sa rozdýchať 😉 že to je normálne a babatkam sa nič nestane, že to ani rodičom nehovoria aby sa nezľakli 😉 bábätka veľa znesú a ty hlavne nepanikár 😉 kup si monitor dychu, vždy v noci ho zapni a budeš kľudne spať
ďakujem Vám 🙏. Takéto pozitívné slová a skúsenosti potrebujem počut. Je to ťažké keď sa o tom nemám s kým porozprávať, nepoznám nikoho s podobnou skusenosťou. Kto to nezažil nevie aké je to náročné na psychiku.
Tie čo ste cvičili Vojtovku tak to bolo preventívne alebo maly ste aj nejaké komplikácie? v ktorom mesiaci ste začali?
S mojím zatiaľ necvičíme má štyri mesiace. Máme len jeden cvik na posilnenie bruška. abgar skore mal 1-5-9
@zuzzinkaa s tym dalšim dietatom chapem. Mňa uz teraz otravuju otazkami kedy bude dalšie? ale časom ak bude syn zdravý si myslim že bude rozhodovanie jednoduchšie
Sekcia po rizikovom tehotenstve, drobca rozdychavali, kedze sam sa “nezapol”😊 tyzden v inkubatore, aby zosilnel, kontroly na neurologii do 3 rokov, zdravy spokojny sikovny
@anjelik1991 dobry mozem sa spytat ako ste na tom dnes?
@noemi125
ahoj, žiaľ u nás to nedopadlo dobre, aj keď zatiaľ sa nevie či je to spôsobené pôrodom, genetikou,....ale malý má PAS.
@basska_b ahoj, malý je autista, takže nad ďalším neuvažujeme ani náhodou. Je veľmi náročný a chceme všetok čas venovať jemu, aby sme mu zabezpečili čo možno najlepší život. Ale ak by bol zdravý, už by som chcela druhé 👍. v skupine som kvôli kamarátke, ďalšie dieťatko nemáme.
@anjelik1991 Och :( tak to ma velmi velmi mrzi, ale samozrejme, musite sa teraz sustredit na to, aby ste pomohli syncekovi fungovat v zivote
@anjelik1991 a mozem sa spytat ake priznaky ma maly ? Dakujem
@noemi125 od narodenia bol náročný, zle spal. Spánok má hrozný aj teraz. Ako prvé som si všimla, že nereagoval na ľudí, ako by ich nevidel nepočul a postupne ako rástol tak napríklad nekyval, neusmial sa a podobne.nemal záujem o hračky, nevie sa hrať všetko len hádže, stále behá, skáče, neposedí. Potom prišli aj záchvaty z frustrácie, že mu nerozumieme. Búchal si hlávku a stenu a podobne. Nerozpráva len pár slovíčok ma už 2,5 roka. Ale každý autista ma rozličné príznaky
@anjelik1991 ahoj, to ma velmi mrzi. Aj ja som rodila akutnou sekciou kvoli zlym ozvam, aj ked po porode vyzeralo vsetko ok, mala som strach…ved to poznas. A ako 10tyzdnovy sa dusil a cca 1,5min nedychal. Mozem sa prosim spytat, kde Vam takto skoro maleho diagnostikovali? Dakujem velmi pekne a drzim palce!!!❤️
@adnil ahoj, ďakujem a tiež držím palce. Máš nejaké podozrenie? Nemáme zatiaľ diagnózu, len podozrenie že má PAS, ale tak my aj psychologičky to vidia, že z toho asi nevyrastie. Čakáme na vyšetrenia. boli sme v centre včasnej prevencie v KE.
@anjelik1991 Dakujem velmi pekne! Na PAS zatial nastastie podozrenie nemam, ale s recou je do u neho dost slabe. Volala som aj ku klinickej logopedicke, ale sme v poradovniku sti🙈
@anjelik1991 a rozumie ? Ukazuje ?
sestra mala tazky porod, prvorodicka, komplikacie a vela stresu aj vdaka porodnicke, ktora jej robila doslova robila naprieky...dieta nakoniec vytiahli kliestami..prognoza bola poskodeny mozok, ze nebude chodit...rok dva sa behalo po kontrolach, poctivo cvicili vojtovku...dieta ma 7r, zdrave, bystre, chodi, beha, skace..ziadne nasledky..mali velkeeee stastie, cize hlavu hore, naco sa stresovat predom