Našla som si kliešťa. Môžem dostať boreliózu?

lienkafoj
30. sep 2013

myslim, ze tam bol od vcera, som myslela, ze zacervenany hrbcek s ciernou bodkou je rozskrabany pich od komara, ale ked som si to poskrabala, vyskrabla som kliesta. malilinky, nenacucany - ako a kedy sa da zistit ci bol infikovany?

asfodelka
30. sep 2013

@lienkafoj ak by si nieco mala zacalo by to flakom v mieste vpichu a horuckami. chod k beznej lekarke a daj si urobit testy. na vysledky sa ale caka dlhsie.

milota164
30. sep 2013

da sa zistit ale to treba toho kliesta poslat na rozbor, ak si ho vyhodila tak uz mozes len seba sledovat.

gabrielkaa
30. sep 2013

Ano, jedine podla specialnych krvnych testov ti vedia povedat, ci bol kliest infikovany. Poziadaj o to svojho lekara a on ti zoberie krv.

alami
30. sep 2013

@lienkafoj nestresuj, bežne sa pre každého kliešťa nerobia testy. Máš ho von, nič neriešiš, len keby si mala červený fľak dlhšie v tom mieste, alebo by sa ti neskôr objavili, alebo kdekoľvek na tele červené, jasno ohraničené fľaky. Ak by si dostala horúčku (aj o 3 týždne) prejavy chrípky, vtedy choď za dr a povedz, že si mala kliešťa (zapíš si dnešný dátum, pre istotu) Ale z najväčšou pravdepodobnosťou sa nedostaví nič z toho a viec to riešiť netreba 😉

lienkafoj
autor
30. sep 2013

dakujem dievcence, 🙂

kiki68
1. okt 2013

moj kamos si nechal robit behom 2 tyzdnov testy a mal borelku,lenze vyhoda je,ze do prvych dvoch mesiacov sa da borelka bez nasledkov preliecit. Preto je zbytocne to nechavat na potom to testovanie,ono to moze byt aj 10 rokov skryte a potom sa to prejavi. Tiez si zisti aka je v danej oblasti a lokalite,kde si kliesta chytila sanca vyskytu boreliozy. V nasej lokalite je to napriklad az okolo 80%,cize velmi vysoka, v BA je to napriklad o dost nizsie. Toto Ti bud povie lekar alebo miestny veterinar,ti s tym maju tiez skusenosti a vedia, ktore lokality su rizikove na prenos ci uz boreliozy alebo babeziozy.

daniela1978
1. okt 2013

súhlasím s kiki68, netreba čakať, následky môžu byť oveľa nepríjemnejšie, ako keby s abolerioza liečila hneď. a ak tam máš fliačik, netreba vôbec uvažovať nad tým, či áno alebo nie, určite by som išla na krvné testy.

lubiduch
1. okt 2013

@lienkafoj vygoogli si ze borelioza a klikni ma obrazky. malo by to vyzerat ako biely kruh, olemovany a v strede cerveny. ak ti nic neostalo po tom vcuce boreliozu nemas.
inac prejavuje sa to ako chripka-strasna bolest svalov,klbov ale horucka nemusi byt a neprechadza to ako prejde chripka.ta bolest by ta pravdepodobne vyhnala k lekarovi ako mna. ja som mala hodnoty hranicne, postipal ma kliest a mala som to strasne opuchnute, brala som atb teraz cakam nejaku dobu ze mi zopakuju odbery

bosoriak
1. okt 2013

@lienkafoj Ten kliest by tam musel byt aspon 24 hodin. Najlepsie je miesto po vybrati dezinfikovat a natlacit tam trochu antibiotickej maste - napr. Ophtalmo framykoin alebo framykoinovy zasyp. Inak bakterie boreliozy sa mnozia velmi pomaly, takze akutne nebezpenstvo hrozi iba pri zanedbani priznakov. Priznaky su teplota, bolesti hlavy, nadcha a pod. A samozrejme cerveny flak s bielym stredom, vyrazne ohraniceny. Ten flak moze byt v mieste vpichu, ale obcas moze byt aj kdekolvek inde na tele.
Ak sa velmi bojis ,zbehni za lekarom, on ti moze predpisat jednorazovo velku davku antibiotika. Ale neriesila by som to. Borelioza je nebezpecna najma ak je chronicka, to je potom velky problem. Ale to su roky od vpichu.
Drzim palce. 🙂

adula3334
1. okt 2013

Moj syncek mal pred mesiacom kliesta-tiez maleho-nenacecaneho,sam si ho odskrabol a zostala tam hlavicka-tak mu to dr vyberala.nemal nic,miesto sa mu ani nezapalilo,ale aj tak som mu dala urobit odber.krv bola brana na 18.den po prisati,teraz prisli vysledky a su negativne.pre istotu chod na odber-aj ked nic nemas,keby nahodou bol kliest infikovany-cim skor nasadis liecbu-tym lepsie.mam pred touto havedou respekt-suseda sa boreliozou trapi uz par rokov

sarin
1. okt 2013

@lienkafoj ja som po odstraneni kliesta nemala ziadnu cervenu bodku nic uplne zdrava koza mi ostala,... po dvoch tyzdnoch kukam a tam cerveny hrb akoby vyrazka,... tak som sa vylakala bezala som k lekarke.. vzali mi krv a do 4 dni som mala vysledky v piatok mi brali krv a v stredu som uz vedela ze je negativna,... stoji za zmienku este aj to, ze 50% boreliozy sa neprejavy typickym flakom... A este stoji za zmienku aj to, ze cca po 24 hodinach kliest zacne slinit borely ak je nimi nakazeny...

daniela1978
1. okt 2013

@bosoriak nehnevaj sa, ale nesúhlasim. syn mal kliešta možno pár hodín, možno ani hodinu a nemal absolútne žiadne príznaky ako teplotu, bolesti a tak, jedine, že mal fliačik.

bosoriak
1. okt 2013

@daniela1978 Nehnevam sa 🙂 V prirode a v medicine je mozne uplne vsetko. Ale v drvivej vacsine pripadov plati to, co som napisala vysse.

kiki68
1. okt 2013

kamos nemal nic,ziadny flak a borelku mal....takze pekne zradne je to,radsej otestovata svaty pokoj...nemusis sa potom trapit,ci nemas taku tikajucu bombu z toho o par rokov. Kamosovej mame to nasli po 10 rokoch,ked zacala behat po vyzsetreniach a nic ine sa nenaslo...tak sa nakoniec naslo toto...boze ale chuda 3 mesiace bola skoro nevladna,inak energicka zenska...