Narcistická porucha osobnosti u partnera

achatko05
21. aug 2020

Máte niekto skúsenosť s takouto poruchou osobnosti ? Žili ste s takým partnerom? Nejakú skúsenosti vás poprosím. Poprípade ako ste prišli nato, že je Narcista.
Ďakujem

natycaga
21. aug 2020

@achatko05 ano, ex. Zaujimal sa vzdy iba o seba a svoje potreby. Keď som splnila svoju ulohu, tak ma odkopol ako psa a presunul sa k inej.

purplelilac
21. aug 2020

@achatko05 poznam ich mozno aj viac,kebyze je to priatel,tak radim vcas odist,ked je to blizka rodina to uz je tazsie,nemozno s nimi vychadzat uplne zial,kedze su velmi manipulativni,sebecki.netreba si ich spravanie brat k srdcu a to pomoze.

himedzi
21. aug 2020

A kto mu stanovil túto diagnózu? Že je niekto egoista,alebo ťa nemá dostatočné rád, ešte nemusí byť narcis

luthine
21. aug 2020

@achatko05 Moj otec je. Zit sa s nim neda, ak neposluchas na slovo, neobdivujes bezmedzne a nenechas sa vyuzivat. Uz tri roky a pol roka nie sme v kontakte.

elleloup
21. aug 2020

Aj na môjho otca sedí tá diagnóza. Keď sa naši rozviedli, žila som s ním, čiže môžem povedať, že to je náročné. On si "prizná" aký je dokonalý, proste to tak je. V ňom nikdy nebola chyba, iba vo všetkých okolo. Manipuloval a bol stále ten ublížený. Akonáhle som sa odsťahovala, zlepšil sa aj môj vzťah s ním.
Čo sa týka tvojho partnera veľmi záleží na tom, či aj on vie, že je to už diagnóza. Či má záujem s tým niečo robiť. Ak nie, tak to nemá zmysel.
Môj otec odmietal ísť s mamou do manželskej poradne lebo on nemá na sebe čo meniť... Ja som si uvedomila, že v niekoľkých vlastnostiach sa na neho ponášam a podobne sa správam k partnerovi, no povedala som mu o tom sama a mám záujem na sebe pracovať.

susily
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lulula12
21. aug 2020

Och jedneho takeho cloveka mam v okoli a teda konecna. Rozpravat sa s nim je pre mna boj, drzim sa len aby som sa nepostavila a neodisla, je to tetin priatel a teda ja sa cudujem, ze od neho este neusla. Lebo ja by som to jeho spravanie neuniesla.

chocolatte1
23. aug 2020

@luthine detto a ukončiť som to musela rovnako... ukončením akéhokoľvek kontaktu

brita7777
23. aug 2020

Narcisticka porucha osobnosti je porucha osobnosti v zasade neliecitelna. Dana osoba rada manipuluje, klame, nikdy si neprizna chybu, tiez moze byt pritomna absencie empatie - su casto neverni, spoluzitie s nimi je v zasade o nich, su tam fazy ako sa vztah vyvija, v zasade zacina rychlo, su schopni si zobrat osobu po par mesiacoch - vyvolaju u naivnejsich - neskusenych jedincocj, ze su si sudeni, vynesu ju na piedestal - co moze trvat tak max 2roky a potom to uz ide iba z kopca. V zasade sa tato porucha zdravemu cloveku tazko chape, je to psychiatricka diagnoza z dovodu, ze tito ludia to v hlave nemaju v poriadku. Tiez radi vyuzivaju osobne udaje vo svoj prospech - alebo aby partnera zhodili - jeho sebavedomie, pretoze so zlomenym partnerom sa lepsie manipuluje, preto sa takymto ludom neodporuca hovorit nic osobne, takze takycho vztah je tym padom o nicom, kedze tam chyba zakladna dovera. Tiez kedze tych poruch osobnosti je par, rado sa to prelina, takze narcisticka porucha moze mat aj cosi z antisocialnej (vlastnosti), hranicnej ci histrionskej. V skratke je spoluzite peklo a ked pridu deti, vie och pouzit proti partnerovi, psychicky tyrat partnera, vyhrazat sa atd. Pri dlhodobom spoluziti s niekym z touto poruchou, ci inou poruchou osobnosti, sa objavuju symptomy postraumatickej stresovej poruchy, depresie, problemy s regulaciou nalad, somaticke tazkosti. Nestoji to za to. Hlavne je o tom hovorit a sirit informacie dalej medzi ludi. Poslem este link tento pan sa tomu venuje.

https://www.youtube.com/watch?v=DyVykB1VxMw
brita7777
23. aug 2020
meluela
23. aug 2020

@achatko05 ak nie ste este moc prepojeni (deti atd.), tak asi utekat. Ak ste uz viac poprepajani, tak na poruchach osobnosti sa da pracovat s odbornikom. Su rozne poruchy osobnosti, nemusi to byt narcisticka. Terapie potrebujes aj ty, aby si sa v tom celom nestratila.

misinka26
23. aug 2020

@achatko05 Mam pre teba iba jednu radu, utekaj a rychlo, tento clovek ta dostane na same dno a este ta presvedci, ze to je tvoja chyba... Prezila som peklo a viem, co je zit s takymto clovekom... Ak chces tak IP...

ernesternst
23. aug 2020

@achatko05 prist na to s istotou sama nedokazes, mozes iba vidiet symptomy na nom aj na sebe... kazdopadne je najlepsie sa poradit s niekym fundovanym, v pripade potreby, viem odporucit terapeuta, co mi pomohol sa s mnohymi vecami vyrovnat..

brita7777
23. aug 2020

@meluela bohuzial liecba narcistickej a antisocialnej osobnosti je v zasade neefektivna, pretoze oni problem nedokazu vidiet v sebe. Pri histrionskej pouzivaju KBT (kognitivno - behavioralnu terapiu) a pri hranicnej DBT ( dialekticko - behavioralnu terapiu). Ano odporuca sa liecit cela rodina, ale napr. pri spominanej narcistickej sa to moze obratit proti tebe, mozu to vyuzivat proti tebe, ze ty si psychicky narusena, je to tenky lad.

sivana09
23. aug 2020

Ano, žila som s chlapom s narcistickou poruchou osobnosti. Mal ju aj diagnostikovanu psychiatrom. Vela som sa pri nom o psychike naucila. Aj o tej vlastnej a pochopila som ze mam rovnaku poruchu 🙂 vacsinou to tak byva, narcista s narcistom, hoci posobia uplne opacne. Narcisticka porucha ma niekoľko podôb.

brita7777
23. aug 2020

@sivana09 ano moze byt, tiez deti narcistickeho rodica si skor najdu partnera s touto poruchou ( podvedome je im to blizke)

meluela
23. aug 2020

@brita7777 vsak ano, ale nie je to nemozne (hoci asi na slovensku su tie moznosti liecby obmedzene). ja by som do toho pri dlhorocnom spoluziti a spolocnych detoch sla, aspon skusit.

luthine
23. aug 2020

@susily Presne tak. Zije relativne nedaleko, ale akoby sme sa ani nepoznali. Dve moje mladsie deti nikdy nevidel, co je pre nich len dobre. Stale sa snazi so mnou manipulovat cez rodinnych prislusnikov, raz za cas mi niekto zavola, aky je taticek z tejto situacie nestastny. Ale to je cisto len divadlo pre masy, aby bol stredobodom pozornosti. Statocne ignoruje vsetky sviatky svojich vnucat, nikdy sa nikoho neopyta, ako sa mame, to ho vonkoncom nezaujima. Jeho zaujima iba to, ako som ho odvrhla chudacika a aku on ma krivdu. Ze som to cele stalo kvoli jeho nenazranosti, pre ktoru mi sposobil bez mojho vedomia a suhlasu financne problemy, to absolutne nie je dolezite. Jaj to by bolo na velmi dlho, ale ako odpoved na tvoju otazku: nie nevolame, nerozpravame, myslim, ze keby ma stretol na ulici, prejde na druhu stranu a pp tych rokoch ja uz asi tiez. Prilis vela krivd tam je a ani vedomie, ze jeho narcizmus je vlastne choroba, za ktoru nemoze, mi akosi nepomaha na to vsetko zabudnut. Radsej nech je tam, kde je, teda prec od nas.

0silvia0
23. aug 2020

@sivana09 tak to som prekvapena ze narcista s narcistom... A ty so svojou poruchou aj nejako pracujes? Uvedomujes si ju a snazis sa ju krotit alebo drzat na uzde? Aky mas vztah v beznymi ludmi, ako ta vnimaju?

0silvia0
23. aug 2020

@brita7777 ale @sivana09 pise, ze narcista s narcistom, nepise ze dieta narcistu si najde narcistu... hoci toto mi pripada logickejsie, lebo pozna toto spravanie.
A niekde som citala, ze tieto poruchy osobnosti su dedicne...

brita7777
23. aug 2020

@0silvia0 ved hej moze sa to stat aj to, aj to.

susily
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
23. aug 2020

@susily ved @brita7777 pridala tabulku typickeho spravania, precitaj...

basska_b
23. aug 2020

@brita7777 Super tabuľka. Som vďaka nej zistila, že môj bývalý vykazoval tieto črty. Pamätám si, ako o sebe vykrikoval, aký je on výnimočný človek, aký je neocenený. Keď som mu hovorila, že nemá o nič väčšiu hodnotu, ako ktorýkoľvek iný človek a že na základe čoho to tvrdí, keď v živote nič nedokázal, rozzúril sa. Oporu pre svoje tvrdenia našiel v dielach rôznych filozofov. On bol ten ostražitý typ a z toho dôvodil, že veď on je empaticky. Ale celý čas ho zaujímala iba jeho vlastná osoba. Preto sme sa aj rozišli, lebo všetky jeho plány do budúcnosti formuloval "ja budem, ja chcem, ja pôjdem"

Ešte dodam, že jeho otec zas spĺňal 30/40 znakov manipulativneho psychopata. Pekná familia. Ešte že som sa včas spamätala 😁

oktobermimi
23. aug 2020

Moj eeeex a utekaaaaj nic ine ako on neexistuje on je najlepsi on najlepsie vie...aaaa utekaat najorv budes princezna na piedestale a ptom ta skopne dole co najviac to ponde

luthine
23. aug 2020

Tych typickych prejavov je tam velmi velke mnozstvo, tie v tabulke su len zakladne, velmi zovseobecnene. Odporucam knizku Dcery narcistickych matiek, tam je to pekne zadefinovane a rozobrate do detailov. Ja mam sice takeho otca, nie matku, ale je az komicke, ako tam popisovane situacie prebiehali aj u nas, uplne identicky. Vzorce spravania tychto ludi su tak typicke, ze prakticky kazdy narcis vykazuje znaky ako: neschopnost davat darceky(jedine ak mozu prospiet jemu), neschopnost pochvalit ineho, okrem pripadu, ze to postavi aj jeho samotneho do lepsieho svetla (moj otec sa vzdy pred cudzimi vystatoval mojimi titulmi a aky ze je hrdy, potom mi v sukromi kludne povedal, ze som neschopna). Dalej snaha otocit kazdu situaciu tak, aby mohol byt stredobodom pozornosti, a to bez ohladu na to, ze ide o vase promocie, svadbu, niekeho pohreb, whatever. Ak vie, ze vas caka velka udalost, na ktorej budete hviezdit vy(napr ako nevesta), nedokaze tie emocie spracovat a bud nepride, aby vyvolal skandal a tym zaujal pozornost alebo pride, avsak urobi vsetko pre to, aby vam den pokazil (to bola bohuzial vacsinova volba mojho otca). Toho je kvantum, skutocne odporucam aspon pozriet stranku tej autorky.

Inak, viete kolko narcisov je treba na vymenu ziarovky? Iba jedneho, on ju drzi a svet sa kruti okolo neho😃

oktobermimi
23. aug 2020

@luthine hej presne toto oni su ako cez kopirak...ex my anj raz nedal darcek ak som nieco spravila a bolo to fajna ludom sa pacilo chvalil ma pred nimy ze ved ona ma to naucil takze vsetku smotanu zlizal on 🙄 rodinu oslavu pokazil lrbo on nrbol stredobodom ale moja 80rocna babka🙄 nie pockaj klamem raz my dal darcek...Karkansone hru ktoru som ani raz nehrala ale on zo svojmy kamosi pravidelne 😂 nakoniec si ju aj odniesol ked som ho vyhodila. A samozrejme vonku som bola mila sikovna a doma som bola tupa neschopna 😂
A inak narcis neznesie kritiku akukolvek

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
23. aug 2020

@evamarek77 😱 to ziadne varovne signaly neboli na nom vidno? Ved toto cisty hnup🙄

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz