Nakazenie Covidom zo znečisteného povrchu

chanel_c
14. feb 2021

Ahojte.

Som v úplnom strese.

Dnes som sa dozvedela že v našom paneláku je osobna nakazená covidom a ja som sa síce s ňou nestretla, ale dotkla som sa po nej kľučky, a potom som sa dotkla tváre - očí a nosa.
Dávam si pozor, všetko dezinfikujem, no nie vždy sa to dá na 100%, ako v tomto prípade keď som išla von, do auta.
Viem že možné to je, veď preto sú všade dezinfekcie, ale nakazil sa niekto týmto spôsobom, alebo som zbytočne domýšľava?
Veď nikde nemá človek úplnu istotu, napr v takom obchode, nikto nevie kto všetko dochytal napr také pečivo. 🙈
Ach jaj, veľmi sa bojím 😞

marlent
14. feb 2021

@chanel_c to pochybujem ze sa ti niekto ozve ze ajo chytila som sa gombiku vo vytahu....

smer
14. feb 2021

@chanel_c 🙈🙈🙉bože strach vás zabije skôr ako covid.Klud🤦🤦

chanel_c
autor
14. feb 2021

@smer ano, ja strašne stresujem, to je pravda.

lenadka
14. feb 2021

@chanel_c veľmi stresuješ. Manžel bol pozitívny, keď mu bolo najhoršie 90% času travil v obývačke kde aj spal, ale medzi nás chodil normálne, pre čaj, najesť sa až na 5ty deň stratil čuch a doplo mu, že má kovid. Nikoho nenakazil, boli sme na antigen testoch, ja aj naviac na PCR v deň ked bol pozitívne testovaný a na 8 deň karantény. Takže ak dodržujes ROR je mizivá šanca že ochorieš. Daj si C vitamín a rano a na obed Dčko a spi 8 hodín denne a bude to ok.

leuchtturm
14. feb 2021
jana_eyre_2
14. feb 2021

Už bolo dokázané, že z povrchov sa kovid neprenáša, síce tam dokáže prežiť nejakú chvilu a keby si si aj určite množstvo preniesla do slizníc, tak proste to nie je take množstvo vírusu aby ťa nakazilo.. prenáša sa kvapockami, čiže pokiaľ si nebola so susedou v blízkom kontakte, tak pochybujem že sa nakazis..

chanel_c
autor
14. feb 2021

@jana_eyre_2 ďakujem.🙂 Ja dezinfikujem aj nákup z obchodu🙂 a rúško vždy každému kto je so mnou prikazujem chytať iba za šnúrky. Lebo všade sa hovorí aké je dôležité dezinfilovať si ruky, povrchy..

leuchtturm
14. feb 2021

ovela dolezitejsie je nosit ruska, drzat odstupy a nestretavat sa velke skupiny ludi. Mnohi sa nechcu priznat, ze porusili nariadenia pod hrozbou pokuty, tak zvalia svoju chorobu na nakupne kosiky a podobne kraviny.

majamat
14. feb 2021

myslim, ze TV viac ludi strasi,a ko by bolo potrebne. od urciteho obdobia testovlai len toho, to bol s covid pozitivnym v blizkom kontakte niekolko minut, teraz neviem,a si 15min. nie je take jednoduche sa nakazit. ani netusim kolko pozit, okolo nas chodi.
ja som bola 2 dni v kontakte s niekym pozitivnym, v blizkom kontakte a nenakazila som sa, potom, ekd sa to u ans v praci rozsirilo ( samozrejme sa robili opatrenia ), tak som ochorela a netusim ani od koho, lebo s nikym co bol pozitivny som vtedy v kontakte nebola. no ochoreli aj dalsie kolegyne, cize niekade sa o sirilo,
dcera zdrava, netestovana mm mal sice 2 dni prejavy infekcie, ale testovany PCR a negativny. pribuzny mojich kolegyn malokedy boli pozitivny, lfakt len zopar udi, deti ani moc netestovalia teda o pozitivite viem ou 2 deti a obe bezpriznakove. snad jeden chlapec mal nadchu.
u nas v bytovke moli pozitivny v 3 bytoch ( co viem ), z 8 bytov a nenakazila som sa, az neskor v praci. urcite to bolo v praci, lebo tam sa to sirilo dost, ale bolo to az ked to bolo poriadne rozbehnute.

susankafl
14. feb 2021

@leuchtturm no neviem my sme sa s nikým nestretávali (dokonca ani blízka rodina), rúška nosíme, do obchodu v tom čase chodil len manžel a nakazila som sa ja prvá. Som na materskej do roboty nechodím a na košík v obchode sa vyhovoriť nemôžem... Dodnes neviem, kde som sa nakazila, ono je to totiž čo vzduchu a nákaza môže prísť aj keď sa "pravidlá" dodržujú.

kitycat
14. feb 2021

Prenos, ze si sa niecoho chytila a potom si siahala na tvar je to uplne najzakladnejsie prenesenie takze ten 100% pozor si nedavala. Ale to sa stava si len clovek... Ukludni sa a daj ci cajik lebo teraz budes vo vsetkom vidiet priznaky a ani to tak nemusi byt

elizabet173
15. feb 2021

@chanel_c viezla som autom dvoch ludi, ktori mi na druhy den volali, ze su pozitivni, tak nestresuj. Dezinfikovat nakup? To som v zivote nerobila. V trojizbovom byte bola pozitivna znama a muz a deti to nedostali. Ten stres je pre teba ozaj horsi, ako keby si sa nakazila. Predpokladam, ze stresujes uz rok. Ani ockovanie ta neochrani na 100%, chces stresovat dalsie roky?

sante81
15. feb 2021

@chanel_c mne je len ľúto ako dokázali media ľuďom vymyt mozgy

susankafl
15. feb 2021

@sante81 presne tak, udržiavať u ľudí strach....

jaskolka
15. feb 2021

Mňa zarazilo, ako dezinfikujes nákup? Akože maslo, šunku, chlieb, všetko postriekas dezinfekciou ci ako? Akceptujem, že vírus tu je, ale on tu aj ostane a je aj vo vzduchu, čiže pokiaľ sa nechceš obluect do skafandra a zakopať v pivnici do smrti, tak vždy bude riziko. Podľa mňa už je veľmi prehnaná panika, a psychika ľudí je dosť zle, to je oveľa horšie, ak si v strese, šialene sa bojíš a podobne. Všetci tým prejdeme, bohužiaľ pred vírusom sa ujsť nedá. Takže kľud, čo ma byt, to bude. Aj keby si sa nakazila, čo už teraz urobíš?Neber to zle, len konštatujem. Už to neovplyvnís, proste bude, ako bude

patus_2
15. feb 2021

Prenos cez povrchy síce môže nastať, ale je to veľmi nepravdepodobné. Dajte sa do kľudu, s takýmto stresom ešte chytíte niečo horšie ako kovid. Veď aj v obchode, autobuse, u lekára chytáme klucky a netušíme kto ich chytil pred nami. Su prípady, kedy sa manželia navzájom nenakazili a sú ľudia, ktorí ani len netušila, kde to mohli chytit. Dajte sa do kľudu, choďte na prechádzku, zmierte sa s tým, že je možnosť že kovid niekde dostanete, ale myslíte pozitívne.

marlent
15. feb 2021

Ja napr. Jedine porusenie dala som respirator dole u zubara...uz ju mam...je toho uz vsade tolko ze nie z klucky ale ani netusis kde to chytis...

chanel_c
autor
15. feb 2021

Ano, viem ze to prehanam, aj dezinfikovanim toho nakupu, robim to tak, ze na handricku nastriekam dezinfekciu a nakup poutieram. Som si vedoma ze nebalene veci tazko zdezinfikujem a ani pritom netusim kto vsetko ho predomnou dochytal 🙈 aj si vravim ze ved toto asi nikto nerobi, a mate pravdu, media, socialne siete a hlavne televizne noviny v ludoch ako som ja vyvolavaju zbytocny stres a strach sa o to im asi aj ide. Snazim sa to moc nesledovat, len niekedy sa tomu clovek nevyhne.
Viete, ak by islo iba o
mna, mozno by som to ta stresujuco nebrala, ale byvam so starkymi, ktori su rizikova skupina este aj s chronickymi ochoreniami, tak sa bojim hlavne o nich 😒

majamat
15. feb 2021

@chanel_c prvy pozitivni o ktorych som vedela,a j ked osobne nepoznam, su stary rodicia mojho svagra. babka ma do 80r a dedo 80r.
babka mala 10dni horucky, ale fungovala doma uplne v pohode, aj robila bezne veci v domacnosti. dedo 3 dni lezal, ze umiera 😀 a potom mu uz nic enbolo. ich svgor to odniesol viac a bol an ventilacii ( 67r)
mojej kolegyna-kamoska mama 65r to mala a bola unavena, 2t lezala, nebolo jej dobre, kamoska mala velmi podobne priznaky, ale teda doma neico musela robit, no nsetrila sa. a teda vekovy rozdiel medzi nimi 25r a velky rozdiel v priznakoch nebol.

pracujem v DD. Covid sme mali an oddeleni, kde su pomerne stary ludia, len obcas sa niekto mladsi najde ( tym myslim pod 60r.). toto oddelenie bolo uzavrete a davalis a tam aj dalsi, z ostatnych oddeleni, kde boli aj mladsi. dokopy infekciou preslo 60ludi. zomrelo asi 8ludi, ale kazdy znich mal zavaznu diagnozu, resp. mali ich viac. nehovoriac o tom, ze v niektorych pripadoch ci asi nezabil Covid. realne, ked to prezeniem, tak mozno 6 ludi s tych pozitivnych zomrelo na covid.
no faktom ostave, ze tam bolo minimlane dalsich 20-30ludi v dochdokovom veku, ktore mali bud minimalne, alebo ziadne prejavy. prejavi malo mozno prave 20 ludi, Cize ochorelo asi 33% ludi z pozitivnych a zomrelo tak 10% z pozitivnych, pricom tam mohli a zrejme aj boli dalsi neodhaleny pozitivny, cim by sa toto cislo znizilo. a to je vysoko rizikova skupina, dokonca aj ti mladsi, lebo su to ludia, ktoriu nie su zdravi, taka j napriek vekupatria do rizikovej skupoiny.

tym ta chcem povzbudet a chcem napisat, ze sa vam moze stat, ze budete v kontakte s covid a nemusite sa nakazit,
tiez to, ze sa mozete sa nakazit, ale jak vy mladi, tak aj starsi, rozdiel v priebehu byt nemusi. u starsich ludi je to riziko vyssie, ale su starsi ludia a je ich pomerne dost, ktori to zvladaju fakt dobre.

janamexico
25. okt 2021

@chanel_c moj manzel bok ren co nas skoro v save kupal 🙈 tale hovoril korona korona az to dostal

chanel_c
autor
19. nov 2021

@janamexico to mi je luto, bol ockovany ? Ako to znasal ?

janamexico
5. apr 2022

@chanel_c v tom case nie