Zdravím. Nikdy som nebol na operácii ale myslel som že to prebieha nejako takto: dovezú vás zakrytého na sálu a preskočíte si na operačný stôl kde vás prikryjú aspoň prestieradlom aj počas operácie podľa možnosti aby bola zachovaná vaša ľudská dôstojnosť a intimita aspoň v nejakej miere. Preto som zostal zaskočený keď mi priateľka vyprávala o svojej operácii ktorú mala už dávnejšie. V šatni ju vyzliekli do nahá, dostala malú plachtu aby si zakryla len prsia a poslali si ľahnúť na operačný stôl pešo cez celú sálu za pohľadov čakajúceho personálu. Všetci doktori jej kukali na holý zadok pri kracani a jeden si neodpustil poznámku: takto ma vyzerať žena, nie ako ta čo tu bola prednou. Toto je ta profesionalita personálu ktorý sú už údajne zvyknutý na nahých pacientov??? Na diskusiách som sa dočítal že mala ešte šťastie, že si mala aspoň čím zakryť predok, pretože normálne posielajú ľudí na "prechadzku" úplne bez ničoho. A načo by aj plytvali plachtami na presun len koli vašej hrdosti keď vás aj tak nechajú nezakritych celú operáciu. Podľa vyjadrení všetkých pacientov to bol neskutočne ponižujúci zážitok. A ani sa im nečudujem. Priateľka mala malý zákrok v dole intymnych partiách a na vizite po operaci keď sa tam zíde cele oddelenia +pacienti na izbe že "no ukážte nám to". To ako vážne si takto predstavujú zachovanie ľudskej dôstojnosti a intimity??? A úplne to zabil sanitár ktorý jej doniesol prenosné WC a pomohol sadnúť naň, postavil sa vedľa nej a zahlásil "už môžete cikať" a čakal. A to nehovorím o ženách po pôrodoch ktoré na vizite celému orchestru (ne)dobrovoľne rozťahujú nohy do široká. Neviem ako to vnímajú tie ženy ale mne to pride strašne ponižujúce. Dočítal som sa aj o sťažnostiach žien ktoré si neželali účasť 10 študentov medicíny pri jej gyno zákroku a ich námietky boli zamietnute stým že je to univerzitná nemocnica takže tam budú študenti. To akože vážne v tych nemocniciach je pacient len kus masa bez dôstojnosti, ktorý rýchlo treba vybaviť nech nezmeškajú obed??? Alebo je to individuálne podľa nemocnice? Aké máte skúsenosti vy?
Rozhodne to takto nie je v každej nemocnici
@johny69 No to si ešte nebol na oddelení šestonedelia (po pôrode). Tam sa pôrodné rany kontrolujú pri vizite tak, že ženy ležia na izbe, príde vizita a jedna po druhej rozkračujú nohy a doktori a personál pozerajú. Keby však len tí. Ja osobne som mala skúsnosť so zaúčajúcicmi sa študentami (normálne sa dovalila menšia tlupa s vizitujúcimi lekármi) a pozerali aj oni (samozrejme študenti to majú na saláme a rehocú sa ako kone..). Nemyslím si, že je to úplne vporiadku.
Na druhú stranu musím napísať, že som pri druhom pôrode mala šťastie na super personál, čo sa týka aj pôrodníkov aj sestričiek po odbornej stránke.
No ja som bola tiez raz operovana ale to ma z izby previezli na operacku a nebola som veru maha.. mala som na sebe nejaku olachut alebo nieco uz napamatam.. potom ma uspali a zobudila som sa na izbe.. a po porode moj zlaty je ti jedno ci ti jeden doktor alebo dvava kukaju medzi nohy. Aspon mne.. ako inak ta maju vysetrit hlbokym pohladom do oci to asi nebude
@lenkakravcova no ja neviem ja som lezala v unuverzitneh nemocnici ale doktor sa ma vzdy predtym spytal ci mi nebude vadit resp ci mozu aj studenti.
No mna pocas celeho trvania porodu videlo s holym zadkom hadam 30 ludi, z toho minimalne 10 sa vo mne pravidelne "sparalo". Absolutne ma ziadna intimita a dostojnost v tej chvili (ani teraz spatne) nezaujimali. Som vdacna personalu, ako sa o nas postarali a vobec by ma nenapadlo podobne veci riesit.
Tak tomuto, čo popisujes neverím .
@lenkakravcova a keď ideš do univerzitnej, tak jednoducho tí študenti tam sú. Väčšinou to majú uvedené nemocnice na stránkach
@lenkakravcova presne otom pisem. clovek by cakal aspon troska sukromia pri takych veciach. Fakt si neviem predstavit ze by som bol po operacii nejakej zlatej zili a teraz na vizite nekaych 10 ludi a ti povedia dajte sa na stiri a ukazte nam to. To by moja dostojnost uz fakt nerozchodila
Teraz ked nad tym rozmýšľam, na sekciu som tak isla zo vzdycharne peso hola so sackom na moc v ruke na sálu 😅 Ani vtedy ani teraz mi to neprislo nedôstojné, bolo mi to úplne jedno. Doktori a setry uz toho videli az az. A mladí sa ucit musia. Ked všetci geriatricky lekári konečne odídu do dôchodku, určite budu pacienti radi ked ich bude ošetrovať niekto kto vie čo robí, ako niekto komu bola odopreta prax kvoli ludskej intimite a dostojnosti a neviem čo ešte... 🤷🏼♀️
@hipuska Tak v Starej Ľubovni, kde som rodila prvý krát, som na výber veľmi nemala 🙂 je tam len jedna nemocnica.
@sapetka Tak vidíš, u mňa to takto nebolo. To je fajn, ak sa pacientok pýtali.
@johny69
Okrem Starej Ľubovne a Košíc som bola ešte na operácii (slepé črevo) v Prahe na Motole. Neporovnateľné. Pani, ktorá tam bola so mnou na izbe na operácii práve konečníka - tak všetko bolo úplne tak súkromné, že ani ja vedľa nej na posteli som nič nevidela 🙂
Takže dá sa to aj tak, aj tak - záleží to od personálu. Na Slovensku si asi myslia, že "veď lekári / sestričky videli už všetko" - viď aj komentáre vyššie, takže nejaká vlastná intimita je väčšine ukradnutá.
Bola som na gynekologickej operacii aj vo fakultnej nemocnici aj v sukromnej. V sukromnej som mala svoju nočnú košeľu, ktorú som si vyhrnula na brucho kym som zaspavala na sale mala som cez nohy plachtu takže nikto na mňa nezízal, prípadne som zaspala raz tak rýchlo, že mi to bolo srdečne jedno ale tam bolo vtedy malo ludi ak je viac tak zakrývajú kým som nezaspala. Vo fakultnej som dostala jednorazovu zaviazujucu košelu po príchode na operačné oddelenie a znova mi len tu košeľu vyhrnuli. Nevidím dôvod ostávať nahá pri gynekologický h oepráciach. Pri dvoch som mala aj prizerajúceho bud medika alebo začínajúceho lekára. Nehovorím, že som šťastím skákala ale bolo mi to srdečne jedno. Čo sa týka pôrodu treba dopredu povedať, źe si žena nepraje študentov. A ďalšia vec veď raz to budú lekári a určite nebudem prvá ktorú by videli 🤷🏽♀️ Netreba všetko tak prežívať.
Nieje dostatok lôžok na to aby každa jedna žena mala intimčo a mohla roztiahnuť sama nohy ked je po pôrode. Na izbe.. a myslim si že tie čo porodia maju totalne nahaku kto sa im tam pozera su len radi že všetko je ok ved keď rodí tak ako ju ma pozriet?
@johny69 no a to je len to co si tie pacientky pamataju, pretoze este nespia....niekomu je to jedno a povie si no a co co si nepamatam to ma neboli....zbytocne sa tu nad tym pozastavujes budes tu mat komenty, ja mam iba dobre zazitky tak sa to nedeje....koniec koncov co s tym chces aj robit? ak clovek potrebuje lekarsku starostlivost nema zial velmi na vyber.
Ja mám tiež podobnú skúsenosť . Ležala som hodinu prikryta kúskom latky 30x30 na operačnom stole, čakali sme na anestéziológa. Bola mi brutálna zima a bolo to strašne nedôstojne. Pre mna je napríklad nedôstojná aj návšteva gynekológa😳 veľmi nepríjemne bolo keď som prišla v nohaviciach, spodok všetko dole a vyskočiť na tu prekliata kozu, nohy do V ,strašná to je už len predstava. Chodím už len v šatách . Aspoň aká-taká intimita kým si doktor prípravi co potrebuje 🤦♀️
Ja teda neviem, bola som 2x v nemocnici a ani raz moja intimita neutrpela.
Operaciu slepeho creva som absolvovala v malej nemocnici na Sk. Na presun som dostala zavazovaciu koselu, potom som dostala plachtu, lahla na stol, dali mi do zily oblbovak a potom ma previezli na salu. Po operacii som sa zobudila zakryta.
Porod som absolvovala v Brne, podpisala som, ze suhlasim s pritomnostou medikov. Medici prisli jedine na koniec porodu, ked sa syn zasekol v porodnych cestach a hrozilo udusenie, okrem medikov prislo snad 10 dalsich ludi a ratovali, co sa dalo. V tej chvili mi absolutne nevadilo, ze tam ti ludia su a chcela som len, nech zachrania, co sa da. Po porode sme na vizite ani raz neukazovali rozkrocene nohy publiku. Kontrolovali ma jedine pred prepustenim z nemocnice, medici boli pritomni, ale vysetrovala ma len jedna.
K tym medikom: ved niekde sa predsa musia naucit. A myslim, ze sa to da aj bez toho, aby intimita pacienta bola zachovana. Ak sa niekomu nieco nepaci, pripadne ma pocit, ze sluzi ako sexualny objekt, treba sa ozvat. Problem je, ze ta intimita je u kazdeho nastavena inak a co jeden poklada za normalne, druhemu moze prekazat...
Tak toto nie je standard, mna na operacku vzdy viezli aj s postelou, viac menej prezlecena som uz bola. Pred operackou mali vzdy jednu miestnost, tam som si dala ked som boal na operaciu "hore" take papierove nohavicky.. ked dole, tak koselu.. a dostala som aj plachtu a nikam som nepochodovala pesi. Odviezli ma na posteli a potom sa ma opytali ci viem prejst, no jasne.. preskocila som z jednej postele na druhu... z operacky potom vezu cloveka na svojej posteli
Co sa tyka kontroly.. na vizite sa ziadne nohy na izbe neroztahovali :D to som v zivote nevidela, ci pri porode, alebo potom ked mi liecili ine veci. Ak bolo treba kontrolvoat z dola, isli sme normlane do ambulancie na kozu.. a aj vo fakultnej nemocnici, necumelo mi tam 10 lekarov :D ked sa prisli studenti pozriet na sono, tak pozerali na sono a nie mne medzi nohy.
A ponizenie,.. skoro som zomrela na porodnom stole, bolo mi suma fuk ci tam v tom momente bolo 5 alebo 10 ludi, bola som rada, ze ta "super asistentka" co sedela cely den s vylozenymi nohami v miestnosti so mnou a krutila ocami, vypadla a konecne prisli ludia co daco s tym urobia :D
Ako co bolo dost trapne bolo EKG na izbe, ako nechapala som, museli sme sa takmer do naha (iba nohavicky) vyzliect a natocili nam ho na izbe sestricky.. nechapala som. Nikdy predtym som to takto "naholo" nezazila :D
Co mne napr prislo nedostojne, ze rodiace mamy v jednej super porodnici mali chodit po chodbe pomedzi navstevy, do sprchy im hocikto vbehol, zachody pouzivala siroka verejnost neustale pobehujuca po chodbach.. to mi pride ako cez, nie to ze pride xy personalu k vysetreniu (nie su tam zo srandy).
To je uhol pohľadu a rôzne skúsenosti. Ja som mala ojedinelý a špecifický prípad v tehotenstve, takže v nemocnici na Svk bolo vždy pre ultrazvuku viacero doktorov a občas mi bolo vidno intímne partie. Ale ja som to brala tak, že super, je nech sú pri tom viacerí, lebo sa mladší niečo z toho naučia a dokážu pomôcť ďalším. A doktori toho už fakt veľa zažili a videli.. V Čechách kde som bola na zákroku tak som dávala súhlas, aby chodili študenti - zase ten istý dôvod. Keď sa jedná o gynekologické vyšetrenie a operácie tak jasné, že vždy niečo vykukne. Treba s tým počítať. A áno po pôrode sa Vám 100 ľudí pozerá medzi nohy. Na nejakú intimitu bohužiaľ nie sú nemocnice vybavené. Ak si nezaplatíte nadštandard. Komentáre bohužiaľ sa objaviť môžu, každý sme iný, ale to platí aj pre iné profesie... Treba sa od toho trochu odosobniť a vziať si to z tej druhej strany.. Gynekológ sa doslova hrabe v rôznych ženách celú svoju pracovnú dobu, preto môžu byť už trochu otupení najmä čo sa týka zmyslu pre intimitu
@johny69 no fajn, tak preco sa na koni pytas na dostojnost? Tvoju ci tvojej priatelky?
Co cakas? Ake odpovede?
Pribehy?
pri ziadnej operacii som sa po sale neprechadzala naha.. a po porode mi uz do rozkroku na 600 nedeli nikto nekukal 🤷♀️
Ja mám zase skúsenosť, ale s operáciou oka...ležala som na stole v pyžame a klepala som sa skôr od strachu ako od zimy a dr. kázal sestričke priniesť paplón 🙂 Aj mi ho doniesla 🙂
@tomyhardy ano dostala naladovku ale zabrala iba mierne mohla v pohode chodit
@opica_skorica bol som skor zvedavy ci je to nejaky "standart" alebo co
Ja som bola pred par dnami v nemocke a jednu pani odviezli oblecenu a priviezli nahú ale prikrytu plachtou bola som rada ze som nemusela ísť na operáciu aj ja. No cikanie v nemocke je kapitola sama o sebe keď nemôžeš chodiť ale tak dá sa povedať nech prídu o chvíľu aj keď máš spoločnosť ešte 3 pacientky v izbe 😁. V nemocke co som rodila pozeral po pôrode len doktor tak mi to neprišlo nejak zvláštne predsa len robili to koli môjmu zdraviu a vidia toho toľko ze im je to podľa mňa jedno. Ale keď mi raz robili Sono pred par rokmi a nahrnulo sa tam 5 ľudí nebolo mi všetko jedno.
Pred porodom som podpisala ze nechcem "divakov" a po porode okrem dr mi tam nepozeral nikto. Na izbe medzi postelami boli zavesy, tak som mala sukromie aj v tomto smere. Ale raz som mala gynekologicky zakrok(ina nemocnica), vtedy som nad tym nerozmyslala, ale pamatam ze som presla miestnostou(mala som na sebe koselu) kde boli pravdepodobne studenti a na "nieco" cakali, za tou miestnostou bola sala. Vtedy som nad tym nedumala, ale casom, ked som si na to spomenula, tak mi to docvaklo a stve ma to, ze sa ma nik neopytal. Ja chapem ze su to potencionalni buduci zdravotnici a potrebuju prax, ale na to je podla mna treba suhlas pacienta.
@tomyhardy na gynekologii nemusela, ja som nic nedostala, bola som uplne v klude sposobila prejst kamkolvek :D ajsom viac menej presla, to by som nedala, aby ma prekladali z posetle na postel :D ale veru naha som sa nikde nespacirovala
Neviem kde bola na op ale ja som sa zakaždým prezliekla do zavazovacej košeľe na izbe a nikdy som nešla sama na operačný stol ale vždy ma najskor uspali a potom až previezli na sálu. Len teraz si nepamätám ako som sa prebrala ale isto nie nahá. A to,ze tam boli študenti- a kde asi sa maju ucit? A ani vizitku po pôrode som nebrala tragicky, oni to vnímajú inak ,je to ich práca a tak isto jasom to vnímala ako keby mi povedali otvorte ista,proste som bola u lekára. Ale napr ku gynekologické chodim len k žene,qj pri pôrode som mala len ženy ale na vizitu prisli aj chlapy ale nevadilo mi to nejako