Nádor v prsníku. Má niektorá podobnú skúsenosť?

vierasab
4. máj 2011

Ahojte babulky, nemám to komu povedať a doma sa chcem tváriť, že je všetko o.k. Zajtra ma čaká konzultácia u doktora, našli mi nejaký nádor na prsníku, a mám strašný strach. Nevieme či je to zhubné alebo nie. Stále sa snažím odháňať myšlienky na všetky tie negatívne veci, ale vždy ma hlavne večer dobehnú, už sa mi o tom aj sníva. Viem, že to nie je normálne, ale bojím sa. Som matka, a mám maličké dievčatko a bojím sa. Viem, možno sa vám to zdá prehnané ale momentálne to tak cítim. Netuším čo ma čaká... ?Má niekto s niečím podobnú skúsenosť?

zivika
4. máj 2011

@vierasab ahoj, v prvom rade, ak sa niekomu bude zdat, ze prehanas, je to hlupak 😉 viem si predstavit, cim prechadzas, ja sice osobnu skusenost s rakovinou nemam, ale priblizne rovnaky problem rako mas ty, riesila moja mamina ☹ o tom, ze ma nador na prsniku vedel len moj tatko a ja aj s bratom sme sa to dozvedeli, az ked bola po operacii...a to som mala vtedy osemnast!! ty mas ovela mladsiu dcerku a o to je to bohuzial tazsie ☹ nechcem byt mudra, sama si neviem predstavit, ako by som to zvladla, ale musis byt silna a optimisticka...a verit... ak je nador v zaciatocnom stadiu, je takmer iste, ze sa vyliecis, aj ked bude bozechran zhubny...ten mamin bol, liecba je dlha a narocna, miestami som mala pocit, ze viac psychicky ako fyzicky, ale uz je to osem rokov, chodi na pravidelne kontroly a nechcem to zakriknut (klop, klop) 🙂 asi som ti tymto moc nepomohla, ale dufam, ze aspon trosku som ta povzbudila 😉 budem ti zajtra velmi drzat palce...

indiankaindi
4. máj 2011

@vierasab ahoj, ako píše zivika, ani ja som touto chorobou neprešla, ale tiež si ňou prešla moja mamina. Keďže sme na to zostali v tom čase samé, prežívalasomto celé dosť intenzívne s ňou. V prvom radeje pre teba teraz dôležité to, čo povie lekár. Ten to vie pomerne najpresnejšie, vzhľadom na skúsenosti. Mojej mamine odporučili biopsiu, na ktoru šla. Mala viac nádorov, takže biopsia bola dosť náročná.Súce jeto lokálne umrtvené, ale aj tak to bolí. Výsledky boli povzbudivé, ale lekárovi sa to nezdalo. Tak navrhol operáciu, čo mamina odmietla, pretože sa bála. Začala užívať indonal, v naivnej nádeji, že možno sa to stratí. Nádory sa jej z prsníka skutočne stratili, ale prešli jej do lymfatických uzlín. Nakoniec na tú operáciu šla. Vybrali jej všetko čo sa dalo a až vtedy zistili, že to bolo všetko zhubné, resp., že to boli metastázy. Začalo sa teda pátranie po hlavnom nádore. Špeciálnym vyšetrením, volá sa to PET CT jej ho našli v prsníku. Bol malinký, ale už tvoril ďalšie metastázy. Vybrali jej ho aj so štvrtinou prsníka, následne nastúpila na chemoterapiu, po nej ožarovanie a znova chemoterapia. Liečba bola skutočne dlhá a náročná. Vypadali jej vlasy, kožu mala po ožaroch spálenú, ale natierali sme, ošetrovali a dúfali. Dnes sú to síce "len" dva roky, ale zatiaľ (tiež klopkám na drevo) je to dobre.Chodí na pravidelné kontroly, pred každou sa bojíme a trasieme ale zatiaľje to fajn.
Mrzí ma, že ťa toto postretlo a tvojstrach a všetko to, čo prežívaš je úplne normálne. Slovo rakovina je väčšinou len slovo, kým sa nás to nedotkne a nezistíme, že je to vlastne smrteľné ochorenie. Ale v tvojom prípade je pozitívum to, že si mladá, že to pomerne skoro našli a že je to nádor "len" v prsníku. Tento druh nádorov sa zvykne pomerne rýchlo odstrániť a vyliečiť. Ak je nádor na inom orgáne v tele, je to horšie a prognóza je tiež horšia. Takže určite si v tej "lepšej" skupine. Ja osobne by som to asi zvládala oveľa horšie ako moja mamina, ale zvládla by som to a ty to zvládneš tiež. Liečba bude možno náročná, ale krok za krokom ňou prejdeš a budeš fit. Okrem toho, možno zistíš, že nádor zhubný nie je a všetko bude ok. Kamoška má tiež v prsnku nález, ale vraj nie je zhubný,nerastie a nemení sa, tak je to ok, iba to sledujú, ale žiadnou liečbou neprechádza a žije s tým už niekoľko rokov 🙂 Veľmi veľmi ti držím palce 😉

evinkal
5. máj 2011

@vierasab ahoj..No ja sa cítim nejak podobne.Včera som bola u gyndy na kontrole a nahmatala mi na prsníku hrčku.Vravela že sa mám objednať na sono prsníkov,tak som volala a tam mi povedali,že mám prísť až 30.5.Som ako na ihlách a neviem čo robiť.Mám 7.ročného chlapca a 16 mesačnú dcérku,takže asi vieš ako ma to štve..Keby bolo to najhoršie,tak neviem čo by bolo s deťmi..Snažím sa nato nemyslieť ale nejde to..A najhoršie je,že my máme v rodine niekoho,kto na rakovinu prsníka umrel..Takže mám bohový strach.Uvidím,čo mi povedia,ale ja dúfam,že to bude O.K.A držím aj tebe paste....

vilki
6. máj 2011

Ahojte baby, ja mam teiž hrcku, a nie jednu, bola som na sono a aj na odbere vzorky, nastastie zistili ze to nieje zhubne, ale ze to bude lepsie vybrat von, o dva tyzdne idem na zakrok a trochu sa toho bojim, neviem co ma tam caka...ale hadam to bude v pohode...drzim vam palce aby to nebolo nic vazne... 😉

indiankaindi
6. máj 2011

@vilki Držím palce, bude to v pohode 🙂

jalao
6. máj 2011

@vierasab tak ako si dopadla vcera? mas nejake nove spravy? Ja som na tom presne, ako ty a kazali mi len CAKAT 😠 a vysetrenie az o mesiac 😢 Lenze cakanie nie je moc povzbudiva terapia, hm 🙄 , zle myslienky a strach ma premknu niekolkokrat denne 😒
Drzim palce!

jalao
6. máj 2011

@vilki uplne chapem, ze sa bojis...ja sa nie trochu, ako ty, ale fakt moc 😒 ASi nam ine nezostava, len verit, ze to fakt bude ok...drzim palce a pozdravujem ta 😉

vierasab
autor
6. máj 2011

tak mám za sebou, parádne vyšetrenie Biopsia, fú baby, žiadna srandička, ale aj keby ma mali pytvať za živa, tá bolesť stojí za to, vedieť 100% pravdu. Teraz budeme čakať, dlhé 2 týždne na výsledky z histológie. Soná a konzultácie sú zatiaľ naklonené na tú lepšiu stranu. Tak si držím palce a už som vygruntovala celý byt, len aby som na to nemusela myslieť 🙂 🙂 🙂 Držím palčeky všetkým babenkám, čo to majú pred sebou, alebo sú čakateľky rovnako ako ja na negatívne výsledky. Ešte sme moc mladé a krásne na to aby sme tu neboli. 🙂 🙂

redangel32
6. máj 2011

Ja som si ako 18r. nahodou pri kremovani tela nasla hrcku na prsniku. Od vtedy sa zacal kolotoc kontrol. V prvom rade je dolezite nepanikarit!!! To,ze sa "nieco" naslo neznamena,ze je to RAKOVINA. Ja mam velmi vela cist. Cize aj ta hrcka bola cista,len dost vacsia. Robili mi biopsiu,vyoperovali mi tu "hrcku". Ale stale si tam nieco nahmatam. Kazdy rok pravidelne chodim na sono. Minuly rok bol aj mamograf. Takze dolezite je pravidelne kontrolovanie,samokontrola po menstruacii. Ak sa vam nebude nieco pozdavat tak sup za gyndosom,nech vas objedna na sono. Pokial na to upozornujeme skoro,tak je velka pravdepodobnost,ze to nie je hned RAKOVINA. Neviem pochopit zeny ktore nejdu na kontrolu ku gyndosovi niekolko rokov:" POkial neviem,ze nieco mam tak sa tym netrapim." Smutne konstatovania.
Nebojte sa,myslite pozitivne 😉

kludus5121
22. sep 2012

Ahoj, mám síce len 12 ale mám taký pocit že mám nezhubný nádor lebo na oboch prsníkoch mám čudné hrčky a keď som si to omrkla na nete tak väčšina faktov nasvečuje tomu že mám nezhubný nádor a obávam sa že keď budem staršia tak budem mať ten zhubný nádor... 😒 povedala som o tom mame a ona povedala že našťastie v rodine rakovinu nemáme ale to nemení nič na tom že ja mať môžem aspoň že je menšia pravdepodobnsť 🙂 a taktiež povedala že keď mám také obavy tak ma môže vziať na gyndu a idem tam prvý krát takže mám dosť trému 😖 snaď to dopadne dobre a potrebovala by som nejakú podporu 😕 momentálne sme sa dovolenke ( našťastie) takže tam pôjdeme najskôr o týždeň 🙂 ...ale aj tak mám strach.... 😨

hradnapani
22. sep 2012

@kludus5121 ahoj, upokoj sa a hlavne zabudni na internet, dobre? Hrcky v takomto mladuckom veku i v neskorsom su pomerne bezne a vobec nemusia znamenat ziadny nezhubny nador. Si vo veku, kedy sa telo vyvija atd a ak mas u menzes, tak v zavislosti od cyklu je tych hrciek niekedy viac, niekedy menej, resp. su viac ci menej hmatatelne. Z lekarov obavy nemaj, este sa tam nachodis 😉
Chapem ta, ze mas strach, ale podla mna zbytocne. Je len velmi, velmi mala sanca, ze by ta to v takomto veku postretlo. Uzivaj dovolenku a nehladaj na nete, zbytocne sa len vystresujes. Drz sa!

quiduska752
22. okt 2013

Dobrý deň, počuli ste už o graviole?
ak nie, rada by som vám ju predstavila, skúste si napr najskor prečítať článok:

http://slnieckova.sk/p/nechcem-si-to-nechat-len...

poznám veeeľa ľudí, ktorým fakt pomohla a boli to dosť závažné problémy. Od nádorov až po obyčajnú chrípku.
Treba však dávať pozor kde a akú kupujete. Obsah jednej tablety musí byť aspoň 900mg, inak by ste museli denne jesť strašne veľa tabliet.

ak máte niekto problémy, rada sa podelím o skúsenosti.

píšte a pýtajte sa na email. adrese:
hulmanova.l@gmail.com

9630lenka9630
29. jan 2020

@vierasab ako prebiehala biopsia? Bolelo vas to velmi? Mna to caka v marci a mam obrovsky strach.