Ahojte,
píšem už druhýkrát, ospravedlňujem sa.
Chcela by som Vás poprosiť o názor,resp. radu. Už cca 3 mesiace sa mi na jazyku objavujú nemiznúce lézie(akoby hrbolčeky) a sem tam sa mi okolo toho urobí takýto povlak. Navštívila som ORL lekára,kde mi robili vyšetrenia,stery z jazky a krvné testy (všetko bolo v poriadku). ORL lekár tvrdil,že problém podľa neho súvisí so zuboradím (ostré hrany na stoličke, krivá osmička). Po návšteve zubára mi zubár potvrdil,že to môže mať súvis. Avšak prečo sa to objavilo až teraz ? Mám obavy,že by to mohlo byť aj niečo horšie,ale neviem akého odborníka by bolo potrebné ešte navštíviť. Dosť mi to prekáža, nebolí to,avšak cítim,že tam niečo mám,je to veľmi nepríjem
Nemal niekto náhodou podobný problém?
Za akým odborníkom by som mala ešte ísť?
Ďakujem Vám za pomoc.🙏🙏🙏
Ja to mám už dlhšie a u mňa to súvisí s jedlom. Ked zjem niečo na čo mám alergiu alebo precitlivenosť tak ma zacne bolieť jazyk, mám ho taký mapovity ako ty a tiež tie pupceky. A ako keby mi trpol. Pokiaľ si dávam pozor na to co zjem tak je to okay. Keď si dám napríklad koláč kde sú vlašské orechy, hneď cítim ako mi začína tŕpnuť jazyk a pobolievat. Trvá to cca polhodinu a potom sa to ustáli. Ked som to spomínala doktorom, kyvli rukou a neriešili 🙂
Mám podobne, niekedy sa mi zdá akoby som mala väčší jazyk a tlačia mi ho zuby. Mne to pravdepodobne zhoršuje sladké. Ešte som to neriešila, iba raz na čínskej medicíne mi povedala pani, že to súvisí so slezinou. Keď budem mať tú v poriadku, tak aj jazyk by mal byť OK. Kde by si ešte mala ísť neviem.... Možno gastro?
Inak volá sa to mapovity jazyk tak si môžeš o tom prečítať na nete 🙂 príčina nie je úplne jasná ani lekárom. Obavuje sa to napriklad pri psoriáze alebo helicobakterovi a pod. 🙂
@bambulienka25 myslíš teraz ten mapovitý jazyk alebo tie hrbolceky ? Dakujem
Skus gastro. Muzovi sa take robili a reflux . Hlavne paradajky
@janulienka192 vyskusam teda este gastro, znama mi tiez povedala,ze moze ist o nejaky problem so zaludkom a prejavi sa to na jazyku. Mala si teda len ten mapovity jazyk alebo aj tie hrbolceky? Vyzera to podla mna ako vred. Jedna strana je ok, ale ta druha...
@barbora112678 skús sa ešte opýtať v skupine Zdravotníci na MK ... Tam su lekári a zdravotné sestry
@erikaa09 dakujem, ako mu to zistili? Resp. Ako prebiehalo to vysetrenie? Nemusel ist na tú hadicku ?
@barbora112678 Podľa mňa toto nie je bežný jazyk. Na jazyku sa vždy ukazujú problémy vnútorných orgánov, ono sa totiž nemajú ako inak ukázať. Nevidíme si žalúdok, slezinu, že? Jazyk je súčasťou tráviacej sústavy, preto by som na vašom mieste určite navštívila gastro.
Mne sa to kedysi objavilo na deň dva... A zmizlo. Bolo to po jedle, ktoré obvykle nejem. Plus z ovocia čo bolo striekané teda zle umyté.... Alebo keď som pila nápoj z plechovky
@barbora112678 hmm, afty/lezie na jazyku môžu mať aj súvis s autoimunitnymi ochoreniami, nemáš aj iné príznaky?hocičo...
@barbora112678 skús imunológia môže to mať súvis že máš problém s imunitou a takto sa to prejavuje prípadne možno dermatologička
@jana65l ano,covid som prekonala
U mňa má jazyk súvis so žalúdkom, jedlom co jem.
Železo ti nechýba ?Ja som nemala obrovské problémy s jazykom a chýbalo zelezo
@barbora112678 Toto sa robi aj mne. Najskor sa vytvori biely povlak na celom jazyku. Potom sa v nom vytvoria jasno cernene mapy, ktore su bud v strede alebo na okrajoch. Niekedy su aj citlive a bolestive a ked je najhorsie, tak na bokoch jazyka sa mi akoby rozpadne tkanivo. Okraje su hrbolate a akoby dotrhane a bolestive.
Co som si ja odlsedovala tak to je reakcia na prilis vela cukru v strave. Ale nie je cukor ako cukor. Ak mam na obed sladky ryzovy nakyp som v pohode ale ak si dam 2 rady cokolady, namiesto jedneho, tak mam problem. Ten treti stupen, mam vtedy ak to so sladkosami naozaj prezeniem. Podla mna to su premnozene kvasiny v traviacom trakte.
@aknamorka22 aho toto napivity nie je, mladsi syn maval mapovity u neho to znamenalo zaciatok choroby, nak skabu imunitu a sledovaný bol u alerogicky v Dolnom Smokovci 😉. Mal aj afty. Fotky mapoviteho jazyka su dost na nete...
@barbora112678 vyzerá to ako kusnute, skus nasadit pirydoxin to je vitamin skupiny B a kamistat gelik na upokojenje a zahodenie, drzim palce.
Inak jazyk je zrkadlo nasho zdravia.
@barbora112678 musel
@andreatytler dakujem ti za info, skusim teda vylucit cukor a objednam sa pre istotu aj na gastro vysetrenie 🙂
@mariali31 nie, robili mi krvne testy a bolo to v poriadku 🙂
@barbora112678 aj hrbolceky, ale akoby sa mi to tvarovalo ako zuby...
@vlcik1 ahoj mesiac a pol to bolo dobre a dnes sa to opat vratilo :(
@vlcik1 nie :( ty mas nieco podobne ? Mala som pred dvoma dnami trosku stresu ale