Ahojte, ja si myslím, že nakazených vírusom je oveľa viac ľudí, ako uvádzajú médiá. Logicky, nakoľko sa títo ľudia stretávali s plno ďalšími ľuďmi. Ako sa chránite?
@nevludna mylis sa. Chripka sa nesiri rychlejsie. Prave naopak. Pri chripke sa od teba nakazi priemerne asi 1.3 cloveka. U tohto virusu sa index odhaduje na 3.59.
@simsalabim aj keby, myslim, ze ludom uz z toho dobre sibe...len hltaju co media davaju, si uskodia viac stresom ako tou koronou🙈 na ktoru umieraju stari a chori, tak ako na chripku alebo zapal pluc...
Ste jak ovce, ktore panikaria pri kazdej zmienke o niecom...
@nevludna hm neviem, co ti povedat... ze na coronu zomieraju len stari a chori... snad len - sladka nevedomost.
Jasne že je viac nakazených... lekári ich ale netestujú.. poznám lekárku čo prišla z talianska 3tyzdne je PN, lebo vie že má koronu, volala aby jej prišli spraviť testy, odpoved, že má byt doma... nikto testy jasne že spraviť neprišiel.. stále je chorá celé 3tyzdne našťastie jej ešte nezlyhavaju pľúca.. A obyčajní ľudia prídu k doktorke že majú teplotu kašeľ, tak im povie že majú ostať v karanténe doma a nevychádzať z bytu..
Áno je to tak.
kopírujem príspevok z jedného diskusného fóra - Slovák žijúci v Taliansku:
Som obyčajný človek, nie som ani lekár alebo vedec. D tým textom sa dá súhlasiť iba parcialne. Žijem v Taliansku, v Lombardii- sme týždeň v karanténe. Ľudia doteraz si robili z toho prču, no sranda skončila. Vyzerá to, že aj hlúpejší a aj tí, čo zľahčujú- pochopili , resp. Tušia, že situácia je vážna a je mimo kontroly. Sme v podstate v stannom práve. Nemocnice pred kolapsom, chýbajú prístroje na pľúcnu ventiláciu. Veľa mŕtvych sú ľudia, ktorých v podstate museli nechať zomrieť aby dali ventiláciu niekomu, kto má väčšiu šancu na prežitie. Presne v tomto bode si pán doktor neuvedomuje, že Taliansko je iba tretí týždeň s koronavirusom a kolabuje. Momentálne je okolo 10.000 chorých. Čísla stále stúpajú. Dokedy to bude udržateľné?
Takže keď pán doktor napíše niečo na FB ešte nevyriešil ani prd.
Takže ľudia... ten čo porovnáva chrípku D úmrtnosťou 0,1 % s koronavirusom čo zabíja 6% v Taliansku, tak je pre mňa demagóg . V tomto prípade s titulom pred a za menom.
Bohužiaľ - to isté príde na Slovensko. V bode kde je teraz Sk- bolo Taliansko pred tromi týždňami. Talianske zdravotníctvo ( na severe ) je na oveľa vyššej úrovni ako na Slovensku. Vyhýbajte sa preplneným obchodom, čakárni , pošte hromadným dopravným prostriedkom a dodržujte metrový odstup a umývajte si často ruky
Zrejme bude v piatok vyhlásená pandémia a celé Taliansko sa na 21 dní úplne zastaví, von ani noha.
To je chrípka.... Že?
Dávajte na seba na Slovensku pozor. My to tu dame
ale pravdze
@nevludna - myslím to naozaj v dobrom, treba si viac info naštudovať, potom by si vedela, že šírenie a aj smrtnosť je oveľa väčšia ako pri chrípke a nie je to sranda - mali by sme sa skutočne poučiť z Talianska, bojím sa však, že sa tak nestane :(
ani na ihrisko s deťmi nechodievate?
WHO ohlasila pandemiu, a to je blud aha.
Urcite ano... Stretavali sa s dalsimi ludmi a netestuju kazdeho. Citala som, ze usmernenie infolinky znie, ze ked to maju maju ostat doma v karantene...
Testy su drahe a personal na to nie je skoleny.
Ked sa da (jasne, ze nie vzdy sa da) minimalizujeme vychadzanie.
Nepochopim ako koronu moze niekto prirovnavat ku chripke... 🙈 Tie fotky z talianskych nemocnic su strasne desive ☹️.
Nesuhlasim, ze smrtnost je vacsia. Nakazenost ano, ale vacsina krajin netestuje a keby boli realne cisla, umrtnost by bola nizsia ako pri chripke. Merkelka uviedla, ze podla nemeckych podkladov 80% spolocnosti coronu dostane. A z danych ludi bude potrebovat asi 14-20% intenzivnu medicinsku starostlivost. Zvysok to "vylezi ako chripku"....
@vevesh opakujem, treba naštudovať, ani o každom človeku s chrípkou štatistické úrady nevedia... sú to na "počítanie" tie isté podmienky
Urcite ano. Niekolkonasobne.
@brita7777 to je sice pravda, ale nemci si najprv veci nastuduju a az potom rozpravaju, istota je ako prva u nich...to s vestenim nema nic spolocne...
Ono sa odhaduje , ze nemecko ma daleko vyssie temne cislo nakazenych, nieco cez 120 tisic, oficialne nejakych 5000. Ine staty okrem talianov budu na tom tak isto, kedze iba taliani ako jediny testuju....cize aj cisla budu kompletne ine mimo statistiku...
Chodievate s deťmi na ihriská alebo len na prechádzky?
samozrejme.. moj skromny odhad je, ze na sk su stovky.. osobne poznam 4 osoby, ktore ziadali o vysetrenie, mali cestovatelsku anamnezu, vysoke horucky, bolesti klbov, zimnicu, kasel.. a kazali im ostat doma a ak sa stav zhorsi, maju zavolat .
co sa tyka ochrany .. hygiena je rovnaka, nechodime do obchodnych centier ani nidek kde je viac ludi pokope.... byvame na dedine, decka sa pohraju aj doma na vlastnom ihrisku
Ani by som sa nedivila keby je tento virus umelo vyrobeny a zamerne vypusteny ...to ze to skosi starych ludi po statoch prihra vladarom ze sa zredukuje pocet dochodcov a usetria rozpocty....taktiez nahra to dost farmaceutickym spolocnostiam ...a taktiez by som sa nedivila ak by sa zazrakom objavil liek len kvoli peniazom
@anjika44 ja som v pondelok bola, ale po tom, čo tam bola cela obec a hlava na hlave, najbližšie dni pôjdem max do prírody kde široko ďaleko nikoho nestretneme!
alebo na prechadzku iba
ok, diky
@nevludna stári a chori nemajú právo na život??? Je mi z teba 🤮🤮🤮🤮
@nevludna no zase az tak ako pises to neni.... ministerstva ani ine statne organizacie a organizacie ako WTO sa neriadia mediami...na to nezabudaj. Samozrejme panika je horsia niekedy ako samotna epidemia ale zas skoly by nezavreli, za to, ze "Jedna babka povedala" alebo "v Novom case" pisali.. ci?
@danjeliiik to som nikde nenapisala😄😄😄 vy uz coho ste schopne si domysliet
Ako to moze niekto porovnavat s chripkou. Ved ten virus je novy, nepreskumany, ako mozu z par mesiacov porovnavat statistiky umrtnosti. Trosku si precitajte aj zahranicne vedecke clanky... Zachvilu to aj u nas zacne rapidne stupat ako napr uz zacina v cesku. Slovenske nemocnice klaknu velmi rychlo, kedze kazdy dobre vieme v akom stave su bezne... Nech mi niekto povie kolko ludi s beznou chripkou je normalne na umelej plucnej ventilaci?!
Urcite ano.
Nijako, chripka sa siri rychlejsie. Hygienu dodrziavam ci je chripkove obdobie alebo nie.