Ahojte .. Mam skoro (v juny ) 18 rocnu dcerku. Myslim ze ma depresiu .. vsetko na nu sedi co sa pri depresii vyskytuje . Raz je kusok lepsie inokedy uplne zle.. dnes cely den len lezi v posteli a nechce ani jest ani pit ...place je jej zle hovori..
na psychiatricke vysetrenie je objednana +zhaname dobreho psychloga .. Bojim sa onu velmi.. Ako jejmozem pomoct ? Prosim kto ste si podobnym s takym niecim presli velmi prosim o info ako postupovat ako jej pomahat.. co ano co nie..
Dakujem
@3009 jasne ...ze to uz mam pozrete.. dakujem za info
opytaj sa ci a ako jej mozes pomoct, ci sa nechce vyrozpravat, zdoverit sa ...inak len antidepresiva a cakat kedy zaberu 🤷
@luckalukas_1 stale sa s nou rozpravam, ona nevie .. je jej zle.. mi povie alebo neviem nevie co chce , nevie co jej spravi radost , nevie preco sa jej neda pit.. 😟
Mozno by bolo dobre zistit, ci mala/mava aj samovrazedne myslienky a ak ano, tak posurit termin u psychiatra, resp. to riesit cez urgent ak slo o konkretne plany alebo ich ma aj teraz. V tomto pripade treba spozorniet aj kebyze odrazu naberie vela energie, nenechavat ju samu. Inak asi hlavne ju ubezpecit, ze jej bude lepsie, ked zaberiu lieky a terapia.
@meluela nie myslim ze. Take nie ,no pred rokom si sama umyselne porezala nohu kusok noznicami ..takze sebaposkodzovanie tam raz bolo .. vtedy sme to nejak poriesili no ako vidim asi nie dobre
Nechodí do školy?
@pribinak uz zacala cca 3 tyzdne , no tam je to horsie .. je stale unavena .. vela x spi na lavici .. komunikujem s triednou
Som v podobnej situácii, len to teda nie je s vlastným dieťaťom, čo musí byť ešte náročnejšie.. Ja som oslovila psychologičku a už som s ňou mala prvé online sedenie, veľmi mi pomohla to lepšie pochopiť, usmernila ma a celkovo mi to dobre padlo sa o tom s niekým porozprávať..
@lindous ano mam on line psychlogicku na linke no za tu hodku vela toho nestihneme platim jej 40€..ale nemozem ju kontaktovat ked je horsie .. proste ken v urcity cas..
Ako pomoct dcere bez hispitslizacue na psychiatrii?
nemá nejaké kamarátky, ktoré by ju vzali von? na prechádzku, na pizzu? Možno ju niečo trápi a tebe sa s tým z nejakého dôvodu nevie zdôveriť. Asi tomu pridal aj ten posledný rok, keď sa nikam nedalo chodiť. Neviem aký máte vzťah, skús si spomenúť o čom rozprávala v minulosti, že ju zaujíma, baví... Možno by pomohlo skúsiť ju nejako angažovať do vecí, o ktoré mala predtým záujem... Nechcela niekedy domáce zviera? Mne istú dobu veľmi pomohlo, keď som sa musela starať o psa, proste som vedela, že ak sa ja z postele nezdvihnem, tak psovi nikto nedá žrať... Viem že to problémy nevyrieši, nech už ich má hocijaké, ale ten prvý krok, vstať a skúsiť žiť, aj keď do toho vôbec nemám chuť, ale musím, to dokáže veľa...Potom pomaličky a postupne človek začne vidieť aj tie pekné veci na živote...
@trixi12 ano skusam aj tak .. boli sme v ba na vylete po obchodoch .Tam tuzila ist velmi ,celkom sa jej tam pacilo aj jedla ,,No po jedle casto vracia ,, je jej zle od zaludka a vyvrati to .. teraz uz sa rozpravame viac no nebolo to tak .. snazim sa no teraz je vtom zaciklena ,, raz lepsie raz horie to je .. psychologa hladame dufam ze coskoro uz bude
@trixi12 psa mame , no je v podstate len na mne vsetko okolo neho a veru ona ho chcela najviac
Je to veľmi ťažké, tiež sme si tým prešli s 15 ročnou dcérou, jedine ju podporovať vo všetkom, stáť pri nej v každej situácii, u nás sa to veľmi zhoršilo teraz v tejto ťažkej pandemickej dobe, začali sme u psychologičky, ale nezaberalo, musela na lieky a skúšame aj psychoterapie.
Podla tvojho opisu je na tom velmi zle, mozno prave teraz tu hospitalizaciu potrebuje aj ked sa jej chces vyhnut. Tam jej iba pomozu.
Určite potrebuje lieky. Urýchliť vyšetrenie u psychiatra. Toto je už vážne, veď ona len prežíva.
Mne pomohlo uvedomenie, že naozaj je to choroba, ktorá potrebuje liečbu a čas...že ani zlomenú nohu nezahojím rýchlejšie, keď sa budem "viac" snažiť.. Že ten človek potrebuje podporu a nie, aby som sa aj ja zložila (nebola som od toho ďaleko) ... Je skvelé, že má v tebe takúto podporu, si úžasná, ver že veľa rodičov by si to ani nevšimlo alebo neriešilo... Prajem ti veľa síl a ver, že aj keď sa možno cítiš bezmocne alebo že by si mohla robiť niečo viac, tak niekedy úplne najviac čo môžeme pre druhého spraviť je, že proste pri ňom sme...
Hospitalizáciu by som určite nechala ako poslednú možnosť, dá sa to aj ináč, strašne som sa trápila aj ja, nevedela som ako jej pomôcť, nechcela som aby skončila na liekoch, ale iná možnosť nebola, teraz sa pomaly z toho dostávame.
Držím palce, aj ja som si tým prešla, rodičia mi veľmi pomohli, ani hospitalizácia nebola treba, i keď dlhšie trvalo kým mi sadli lieky, z jedných som mala dokonca výpadky pamäte, teraz už niekoľko rokov fungujem bez problémov, lieky budem zrejme brať do konca života, ale to ma už netrápi.
@sssss123
@monci20
@lindous Baby vcera bolo este ze celkom ok .. aj jedla sj pila a dnes ani z postele nechcela ..teraz jeden maly glg vody s ranom 3, zajtra to idem urgentne riesit ..lebo riesim stake uz mesiac ale tu v nasim zdravotnictve je to zlee.. ty psychlogovia chybaju psychiatri tiez .. ked potrebujes tak sa nedostanes ku nikomu.. Je mi strasne no ja sama uz jej nedokazem pomoct robim vsetko ,fakt vsetko co mozem ..uz aj z poslednych , sil som vycerpana (mam dalsie 3deti okrem nej) dnes sme si spolu poplakali ta bezradnost vo je vo mne 😢 je uz neunosna ..
Presne tá bezradnosť, keď nevieš pomôcť svojmu dieťaťu, počuť od nej že už takto nevládze a nechce žiť, tiež sme preplakali veľa nocí, aj my sme sa len ťažko dostali k doktorke, všetko je teraz preplnené, veľa mladých má problémy, ale zdôraznila som, že sa nám to veľmi zhoršuje aby nám dali skôr termín
Ahoj, nemôže mať tetaniu? Nasadiť každý deň magnezko by nepomohlo?
A ona sa tak vyjadrila, že nevie prečo jej je zle? Neskrýva niečo pred tebou? Je v takom veku, že v tom môže byť napríklad aj chlapec a ona to takto silno prežíva.. Si si ista, že je to depresia a že tam nie je nejaký konkrétny dôvod, pre ktorý sa takto trápi a tají? Ja síce nemám skúsenosť s depresiou, len mi napadlo, že v takomto veku to môžu byť aj takéto veci.. neopätovana láska, mozno nema kamosky a podobne..
Nemá bulímiu?
To mi je ľúto nech všetko dobre dopadne
Ak to trvá pár dni alebo jeden deň tak to depresia určite nebude. Len je ešte stále v popubertalnom veku, skôr by som zisťovala či sa náhodou nerozišla alebo či je v škole všetko v poriadku alebo či sa nepohádala s nejakou kamoskou. Ak nemáte v rodine nejaké predispozície na psychické ochorenia a u nej trvá takýto stav pár dni tak to určite depresia nie je. Ja keď som bola v jej veku som mala tiež všelijaké nálady. Keď som sa pohádala s kamoškami v škole tak tiež som týždeň bola doma zavretá nechcela som ísť do školy plakala som bala som sa že sa otočili proti mne a podobne. Niektoré povahy sú citlivejšie, inak znášajú nástrahy života. A tento cely stav môže byt aj kvôli tej situácii čo tu bola (myslím covid) deti boli zatvorene doma obmedzované, bez kamarátov, bez školy nechodili do spoločnosti. Proste citlivejšie povahy to nemusia zvládnuť a to iste platí aj o dospelých vyzretých ľuďoch. Čiže keby mala depresiu by to vyzeralo trosku inak.
A ešte dodám že keby mala depresiu tak nesedí v izbe zavretá jeden deň ale aj týždne, možno aj dlhšie, nevedela by ani vstať z postele nieto ešte plakať a rozprávať sa s niekym.
Neskúšal ste ipcko.sk je to poradňa pre mladých. Kamarátka mala podobne xstavy a nakoniec zistila, že štítna žľaza nefunguje. Netvrdím, že to tak je, ale niekedy stačí dačo chýbajúce v tele a človek nemá chuť ani žiť a na depku.
Skús veľmi dobrú psychiatričku MUDr. Soňa Belanská https://sonabelanska.sk/- je súkromná, ale dá sa to, je síce z BA, ale robí myslím aj cez internet. Je fakt dobrá.
@gabika0825 vsak pise ze to riesi uz mesiac. Depresia moze mat rozlicne prejavy a clovek moze byt v roznej miere funkcny. Niekedy aj velmi vazne stavy mozu vyzerat pre sirsie okolie velmi nenapadne.
máš plný internet o depresii.