Ahojte, dneska som bola u ortopédia kvôli lumboischiadickeho syndromu. Dostala som DM a Mesocain obstrek. Pan doktor my vypísal injekciu Mesocain. Prosím vás, ta injekcia slúži iba na tlmenie bolesti, alebo ma dôležitú funkciu v uzdravení nervu?
A ešte jedna otázka: túto injekciu musí pichnúť sam ortopéd, alebo môže akýkoľvek zdravotný pracovník, resp. sestrička? Dakujem pekne za radu.
@littleblueberry mne mesocain vzdy picha ortopedka.
Mesocain posobi ako anestetikum a pacient cíti utlmenie bolesti..ako obstrek správne opich ho podáva ortopéd.Ako injekciu do svalu ho podava sestra u obv.dr....do žily v infúzií ho podávajú na spec.pracovisku.ale tych máme málo.
@simsalabim ďakujem, a to môže pichať koľko krát? Lebo v krabici je 10 injekcií, ale zdá sa mi to priveľa...
@majamat zdalo sa mi to priveľa, ako obstrek, keďže v krabici je 10 kusov... Ale ďakujem za odpoveď.
@littleblueberry ja neviem, mne to picha na umrtvenie pred tym, ako mi pichne kyselinu hyauluronovu do klbu. Ten mosocain ma normalne v ambulancii, tak predpokladam, ze picha aj inym pacientom.
@littleblueberry vsak ono zalezi od toho, na co to chcel dr pouzit. mensie balenie asi ani nie je.
@majamat dobre, ďakujem, v pondelok tam zavolám, ďakujem za radu
@littleblueberry a to ti dal ten mesocain domov? Načo? Aby ti ho niekto niekam pichal? Nie úplne tomu rozumiem.
My dávame obstreky tiež, ale nikdy sme Mesocain nenabalili pacientovi 🤦🏼♀️🤷♀️.
Do kĺbu by som si to dala pichnúť len ortopedom, skúseným. Lebo zle podaný obstrek aplikovaný za nie sterilných podmienok vie urobiť veľké problémy.
A vysoká dávka mesocainu spôsobuje tachykardiu a hypertenziu. Takže opatrne...
@nykkushka ani ja tomu nerozumiem, prečo mi vypísal balík injekcii mesocainu...
@littleblueberry ja osobne by som si tam buď zavolala alebo zistila čo s tým maš robiť. V správe máš čo napísane? lebo ako obstrek sa dáva 0,5-1ml mesocainu na kĺb...nie 10ml 🤦🏼♀️🤷♀️.
@nykkushka práve to, že ani v správe nemám nič napísané, ani mi nič nespomenul ortopéd, iba to, aby som brala dalej lieky a aby som o mesiac prišla na kontrolu... potom poobede (v piatok) som si vybrala lieky, a medzi nimi boli aj tieto injekcie... preto sa čudujem, že čo s tým...
@littleblueberry ešte to môže byť tak, že ich predpísal, lebo ich na teba minul. My napríklad keď picháme infúzie, lieky píšeme na recept aby sme nemuseli dávať naše a odpisovať zo skladu. Alebo sa pomýlil...skús tam zavolať...zajtra
@nykkushka oki, ďakujem za radu 🙂
Mesocain je anestetikum, cize umrtvuje.
pri zravotnych problemoch pohyboveho aparatu sa casto jedna o boesti, tkore vychadzaju zo zacviknutia nervov, pretazenia sliach a svalov a klbovych vazov. cize casto su v okoli klbu pretazene vsetky okolite tkaniva.
anestetikum toto umrtvi, uvolnuje sa napatie a tym docadza k zmierneniu bolesti.
to ci sa vratia, to zavisi od dg.
a teda to som pisala o tej inj.
dolezite je podanie - teda sposob podania.
Mesocain sa zvykne podavat skor na obstrek pri ochorneiach phyboveho aparatu. aj ho popisujes.
obstrek je narocnejsi vykon a nemoze ho robit sestra a dokonc a pochybuje, ze by ho urobila obvodacka ona nema specializaciu na ortopediu.