Musí každý dostať zápal slepého čreva?

26. nov 2022

Chcem sa spýtať či ste ako deti mali?..vravela doktorka že to máva každé tretie dieťa..bola som s malou u lekárky lebo ju bolelo bruško alevraj nič vážne a dali sme sa do reči ohľadom zápalu slepého čreva..povedala že tym si prejde štatisticky každé tretie dieťa..normálne mám strach.

liljana
26. nov 2022

V nasej sirokej rodine, ci znamych nepoznam nikoho, kto bol operovany na slepak a to je snad 50-100 ludi. Tak tazko kazdy treti clovek je operovany na slepak.

suzitok
26. nov 2022

Rovnako, ako sa píše vyššie, z celej rodiny mal slepé črevo iba moj otec a to bolo v roku 1960, odvtedy ubehlo 62 rokov nikto dalsi ho nemal, bavime sa o rodine, znamych, kolegoch, cca 200, mozno aj viac ludi

januska12323
26. nov 2022

Nemyslela to tak, že každé tretie dieťa s bolesťou brucha na pohotovosti ma podráždené slepé črevo? Lebo ešte tomu by som uverila. Ja poznám len dvoch ľudí jednému vybrali a druhý vtedy prvák mal len podráždene po diéte to prešlo.

jaga18
26. nov 2022

Ja naopak poznám dost ľudí, ktorým ho operovali. 2 z mojich 3 detí to už majú tiež za sebou. Ale aj tak je tá štatistika divná, tiež sa prikláňam k tomu, že to bude skôr každé tretie dieťa, ktoré navštívi pohotovosť s bolesťou brucha.

liljana
26. nov 2022

https://www.nczisk.sk/Documents/publikacie/2013...
Google nasiel statistiku z 2013, bavime sa asi 3700 operaciach rocne pri pocte obyvatelov Sk 5,3 mil
Operácie apendixu
(do 18 rokov), (nad 18 rokov)
laparoskopicky 690 1 927
laparotomicky 921 212
Ciza kazdy 1430 clovek ma problem so slepym crevom, nakolko ludia sa neustale rodia a umieraju

h2
26. nov 2022

@liljana Autorka nepíše o tom, koľkým bolo vyoperované. Ako dieťa, či skôr teenagerka, som mala zapálené (podráždené) slepé črevo. Operácia nebola potrebná, dostala som tuším nejaké lieky a prešlo to.

autor
26. nov 2022

Môže byť aj zápal slepaku ktorý sa nemusí operovať?

liljana
26. nov 2022

Cize netreba vzdy operaciu, niekedy zaberu lieky a infuzie, vid dole ...

https://www.union.sk/zapal-slepeho-creva-u-deti...
Pokiaľ máme podozrenie, že naše dieťa má zápal slepého čreva, je vhodná návšteva chirurga. Pri vyšetrení zisťujeme poklopovú aj dotykovú bolestivosť v pravom podbrušku a pozitivitu špeciálnych príznakov znamenajúcich zápal v dutine brušnej.

Dôležité je aj vyšetrenie cez konečník, ktoré pomôže potvrdiť diagnózu. Samotný priebeh aj lokalizácia bolestí brucha totiž môže byť ovplyvnená polohou slepého čreva – niekedy stav pripomína skôr obličkovú koliku či zápal žlčníka.

Odber krvi nepatrí k štandardným ambulantným vyšetreniam, nakoľko nie je špecifický pre potvrdenie alebo vyvrátenie apendicitídy.

Sonografické vyšetrenie brucha môže pomôcť znázorniť zapálené slepé črevo, niekedy sa však apendix vďaka svojej polohe môže akoby “skrývať” a na USG ho nevidíme. To, že ho nevidíme, však nevylučuje jeho zápal. USG je preto iba pomocná metóda a najdôležitejším vyšetrením ostáva vyšetrenie brucha.

Po stanovení diagnózy sa dieťa prijme do nemocnice, doplnia sa odbery krvi, vyšetrí sa moč (na vylúčenie iných ochorení) a zaháji sa infúzna liečba. Pokiaľ sa stav na infúznej liečbe v priebehu niekoľkých hodín nelepší a nález na bruchu naďalej svedčí o zápale slepého čreva, je nevyhnutná chirurgická liečba.

monillia
26. nov 2022

@autor z čoho máš strach z operácie slepého čreva?Sú aj oveľa horšie choroby ako toto, to by si musela byť nonstop ustrachana zo všetkého

anjelicek26
26. nov 2022

Tazko povedat, syn ho ma zvacsene, sleduju ho, robia sono, tie jeho zapchy co furt ma tomu stavu moc nepomahaju.. ja ho mam von, mama tiez, babka tiez, teta a sesternica tiez, takze tak... u nas v rodine je to dost casto evidentne 🙄

miadi
27. nov 2022

Nasla som statistiku v usa mà appendicitis 1z 1000 ludi, tak tvoja doktorka je statisticky mimo Alebo si zle pocula .osobne nepoznam 1 cloveka co mal zapal slepeho creva. Skor by si sa mala zamysliet ci mas ok psychicky stav ked ta vie takato nahodna mylna info hnet tak rozhodit. Nezijes v roku 1800 da sa liecit alebo odstranit . Nezijes v amazonskom pralese alebo na Sibiri ze by si to nedala do nemocnice s dietatom vcas. Ty budes ten typ co si vie vyrobit stres zbytocne.

sasanka605
27. nov 2022

Môže ho mat podráždene, ked som ako dieťa mala spravila to dieta a myslim aj nejake lieky. Vybrali mi ho az v dospelosti

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jozef11111111
27. nov 2022

Hocikto to má ja som mal bolesť brucha tak dve dni potom som šiel radšej na pohotovosť ty ma poslali do nemocnice na vyšetrenie a tam že ideme hneď vyoperovať ja pozerám , tak som povedal že počkám zopár hodín dali podpísať reverz či co to je ale sestrička ma za chvíľku presvedčila a zoperovali to hneď .

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
silvike
27. nov 2022

Podla mna to Dr. myslela tak, ze kazdy treti ma so slepym crevom problem ( castejsie pichanie, bolest, podrazdenie, chronicky zapal a pod.) ale nie, ze kazdemu tretiemu ho aj vyoperuju ( to je akutny zapal a vtedy musi ist von). Ja mam takto problemy od mala. Pamatam si ako som sa od bolesti a pichania zvijala na zemi ( mala som asi 8r), asi 4x som bola na pohotovosti kolu slepaku a....stale ho mam ( mam 45. ) Ani raz to vraj nebolo na operaciu, stale len podrazdeny. Ale aj teraz ma chyti niekedy take to hnusne pichanie. Tak si len prikladam na to nieco studene a po nejakom case to prestane. Kamos mal len chronicky zapal a sam si vypytal operaciu. Ze ked slepak nie je nutny, nech ide von a nerobi mu sarapatu. Tak ho zoperovali. A jeho manzelke vyberali slepak ked bola tehotna a dokonca aj ich dcerka( 9r.) ho uz ma vybraty. Takze su styria a traja uz slepak nemaju. My sme doma boli piati a vsetci slepak stale mame. Aj teraz je nas 5 a tiez kazdy mame slepak.

bloger
27. nov 2022

Sestru museli operovať to si pamätám. Nemusí to ale každý dostať.

slavomira236
27. nov 2022

Ja som mala nejaký zápal v 17stich pamätám že som pila taký sadru ble mala som ísť na operáciu n bolesti prešli tak primár odporučil neoperovat keď prestal boliet