Musí dať psychiater diagnózu?

30. jún 2022

Ahojte, ide o to, že som sa dlhodobo necítila dobre, tak som navštívila psychiatra, lebo nemám voči takým veciam predsudky. Veľmi dlho som sa s ním rozprávala a povedal mi, že som zdravá, že nemám žiadnu chorobu, ale že mám veľmi zlý spôsob myslenia, že neviem dobre pracovať so svojimi emóciami, že pochybujem o sebe a podobné veci. Nič strašné, ani mi nechcel nasadiť žiadne lieky, ale mne už bolo zle, tak som ho požiadala o niečo slabé. Dal mi najslabšie AD, čo sú, čo v podstate nič ani nerobia, len normalizujú nálady, ale depresie nemám. Avšak teraz som si všimla, že mám v aplikácií v zdravotnej karte diagnózu generalizovaná úzkostná porucha, čo mi príde ako celkom dosť už že diagnóza na celý život, aspoň podľa toho, čo som o tom čítala. Strašne som sa zľakla, ale napadlo mi, že možno len kvôli poisťovni diagnózu uviesť musel a že by som sa toho nemala nejak držať, že ju mám. Neviem, určite sa ho opýtam, ale dovtedy mi viete poradiť, či to tak môže byť alebo by nemusel napísať nič, keby nechcel?

marriannae
30. jún 2022

Ked ste si vyziadali antidepresiva, nemohol by vam ich napisat len tak bez diagnozy, zdravemu cloveku 🙂

autor
30. jún 2022

@marriannae Aha, jasné. No liečim sa primárne psychoterapiou, mala som ťažké obdobie a už sa mi to vymklo spod kontroly, že ozaj už som si sama vytvárala úzkosti, tak preto som si ich už aj vyžiadala, nech mám pokoj, ale ani mi na ne nezabrali reálne tieto lieky, skôr tá terapia.

taktotedanie
30. jún 2022

Lieky sa musia napisat na nejaku diagnozu aby vam mohol byt vystaveny e-recept a bol preplateny zdrav.poistovnou(ciastocna alebo uplna uhrada) neupinajte sa na tu diagnozu, je to len na administrativne ucely

mandzula
1. júl 2022

A nie je to v zasade jedno, ci tu diagnozu mas alebo nie? Dolezite je, ze riesis svoj stav a ze ti bude lepsie.🙂

autor
1. júl 2022

Ďakujem, možno je ťažké pochopiť, že to riešim. Zobrala som tú diagnózu príliš vážne, akoby to bol rozsudok môjho života 😀 Ďakujem za odpovede 🙂

mandzula
1. júl 2022

Neupinaj sa na to, neviem sice posudit tvoj stav, no ak si chcela lieky, proste tam nieco napisat musel.🙂 A kedze k urcitej ucinnej latke patri urcita diagnoza, napisal to, co napisal.

autor
1. júl 2022

@mandzula Ďakujem, pomohlo mi to.