Mam mŕtvy zub ktorý bol kanálovo cisteny pred viac ako 10 rokmi. Je to 6 dole vľavo, je už polorozpadnuty a zubár mi tvrdí že sa neoplatí opravovať ho keďže by to stalo veľa peňazí, korunka atď a ze najlepšie by bolo vytiahnuť ho keďže na RTG mam na koreni biele vačky a môže byť zdrojom infekcie pre telo. Mam však už dosť málo zubov a nerada by som prišla o ďalší. Naozaj môže byť mŕtvy zub nebezpečný? Mate niekto podobnú skúsenosť?
@tinka1234567 mŕtvy zub je nebezpečný hlavne v tom, že nesignalizuje "keď dačo". Ale infekčné ložisko môže byť pod ním rovnako ako pod živým. Zubár by z RTG snímku mal rozoznať ložisko od iných vecí. Treba zvážiť, či opravovať, či vytrhnúť. Ale ak na koreni je ložisko, tak by som už asi do opravy nešla, je to nebezpečné ho zavrieť.
@tinka1234567 myslim,ze Vas zubar vie,co hovori.a nemyslim,ze chce na Vas zarobit.mrtvy zub byva zdrojom nakazy a ked cez rtg vidi lozisko,naozaj nie je o com.infekcia sa dokaze sirit do celeho tela,dokonca sposobit zapal obliciek napriklad.zub je lepsie vytrhnut ( aj to moze byt problematicke,kedze je rozpadnuty). Idealne je na jeho miesto navrtat porcelanovy zub,co je ale financne narocne a ak Vam infekcia vyzrala kost ppd zubom,nebude ho kam navrtat.v druhom pripade sa da dat mostik.ak to okolite zuby dovoluju.v kazdom pripade je dobre nenechat dieru,aby sa vytvoril protitlak pri zuvani a neovplyvnilo to vrchny zub a takisto aby sa zuby neposuvali.takisto estetika.
Ďakujem vám za reakcie 😉myslím ze si ho dám radšej vytrhnúť, ešte sa poradím so zubarom.. Horšie je ze žijem v uk a mam ešte jeden boľavý zub s trocha opuchnutym dasnom, včera dom bola u zubárky a ta na mňa zabila že musím čakať mesiac na kanálové čistenie lebo su na to dlhé cakacky... Masaker. Myslím ze si to dám urobiť u svojho zubára na Slovensku radšej, letím tam začiatkom júla tak snáď to vydržím dovtedy...
@tinka1234567 ja s tým akurát sedím u zubára. Moja stará zúbka mi opravovala 2 mŕtve zuby, teraz mám tretí a nová povedala hneď, že jedine vytrhnúť, neoplatí sa to opravovať. Všetky mŕtve zuby sa mi spravili v tehotenstve.
@lulula1990 no ja som este tehotna nebola tak si neviem predstavit co sa potom stane s mojimi zubmi... mne je luto kazdeho dalsieho mrtveho zubu dat vytrhnut kedze uz teraz mi chyba 9 zubov a nemam pomaly s cim jest a to mam len 33 rokov :/
@tinka1234567 ja mám x mŕtvych zubov už mnohé vyše 20 rokov a nemám s nimi žiadne problémy, to skôr s tými živými a poriadne😟. Ale zubárka sa s tými mŕtvymi fakt vyhrala, chodila som tam ako na klavír a niektoré museli ísť von. Uzatvorila len tie, ktoré boli inak bez ložísk a pod., x krát čistila kanáliky, liečila... teraz už takú nenájdem.
@tinka1234567 nne trhali pred mesiacom taky zub. Zapal pod korunkou. Nervy mi tahali pred 15timi rokmi. Snazila sa zub zachranit, vycistila, dala mi tam nieco liecive, ale nepomohlo, muselo to ist von. Sama povedala pocas druheho cistenia, ze uz by sa dalej o zachranu nepokusala, zbytocne vyhodene dalsie prachy a vysledok nezaruci.
@tinka1234567 9 zubov?ani ak ratate zuby mudrosti,situacia vyhovujuca nie je. Takto Vam postupne odidu vsetky a budete mat vykladacie. V mladom veku. Setrite peniazky,najdite na slovensku dobreho zubara a postupne si dajte vsetko porobit,s tolkymi prazdnymi miestami to bude horsie a horsie.drzim palce!
@tinka1234567 mala som rovnaký problém, moja zubárka mi doporučila skvelého zubára, ktorý mi spravil reendodonciu za použitia MIKROSKOPU (znova prečistil kanáliky - posledne to bolo pred asi 13-timi rokmi), dezinfikoval, hermeticky uzavrel , na to korunka. Tak isto som mala hnisavý vačok (absces, fistula) nad týmto mŕtvym zubom s korunkou, ale dáva sa to do poriadku. Momentálne beriem ATB. Ak sa odstráni zdroj - infekčné ložisko v zube prečistením kanálikov, je všetko ok. Ak by predsa len bol nutný zásah stomatochirurga, ten by robil resekciu v kosti nad zubom (pod zubom ak je to dolný zub) a ak by chýbalo veľa kostného tkaniva, po vyčistení je možné aplikovať látku, neviem, ako sa volá, ktorá kosť dotvorí /podporí rast kosti/. 2D RTG je na nič, treba pred zákrokom spraviť 3D RTG. Všetko ale stojí čas a peniaze, ja som na zákrok čakala asi 6 mesiacov. Pošlem ti link, je tam o tom článok od daného zubára.
@tinka1234567 Ak by predsa len zub musel byť vytiahnutý, je možné spraviť most na vlákne, vyjde to lacnejšie a nemusí ti nikto vŕtať kovový čap do už aj tak "rozmrdaného" terénu. Ide o to, že sa vymodeluje zub, kt. sa upevní skleneným vláknom o susedné zuby.
@luna116 ide o te že ja už za týmto zubom iné zuby nemám, je to síce ľavá dolná 6ka ale 7cka a 8cka mi chýba takže ten mostík by nebolo o co prichytiť, preto mi je ho ľúto dat vytiahnuť.. Prečítam si článok, ďakujem 🙂
@tinka1234567 tak to je potom fakt zlé :( keď nie je o čo uchytiť , držím prsty
@tinka1234567 taky zub radsej vytrhnut a spravit bud implantatu alebo protezu... ked uz tolko zubov nemas moze ti aj odstupit dasno a potom uz nejake nahrady mozne nebudu...prave to riesi moj manzel len ten ma o 20r viac ako ty...
Okrem toho v tvojom pripade nie je lutost namieste o zub kedzs tam mas zapalove lozisko a moze sa ti to rozsirit dalej...a plus takyto zub aj tak nevie plnut svoju funkciu
@sense a kolko zubov chyba manzelovi? u mna su to 2 hore ale vedla nich mam zuby tak tam by sa mal dat urobit mostik...potom 4 dole napravo takze neviem aka nahrada by tam pripadala do uvahy kedze su to 4 zuby v rade...a dole nalavo 3 a ak pojde aj tento von tak to budu tiez 4..budem sa musiet poradit so zubarom len ide o to ze zijem v UK a na Slovensku som stale tak maximalne tyzden..mne uz tie zuby chybaju par rokov takze mi dost aj poklesli horne zuby kedze nemaju oporu
@tinka1234567 hore ma mostik a dolu mu chybala 7,6,5 a na druhej strane 5 a 7 sa mu pokazila... takze dal aj 6 vytrhnut lebo ju mak krivo a ide si dat robit resp uz mu brali otlacky na protezu aby sa mu neposunuli aj vrchne zuby kedze nemaju de facto proti zub...
@tinka1234567 ked ta boli zub daj si do ust klinceky.ked to zmäkne treba to rozhrizat .ked nahodou mas aj dieru zatlac tam klinceky .ukludny nervy, stiahne ti zapal a sposoby ako bloma kym sa nedostanes k zubarovy..da sa kupit aj klincekovy olej na zuby
@ildiko36 skúšala som aj to ale podľa mňa nie je normálne musieť čakať mesiac s opuchnutym zubom na čistenie kanálikov 😞
@tinka1234567 ja som par mesiacov musela cakat..lekar sa mi zubu nedotkol kym som bola tehotna a potom zase kym kojim😏ostal len klincek..nakonec tak dlho som davala do dieraveho zubu ze som zachranila nerv..stacilo len blomba.ale rodit som isla s klincekom v ustach😂
@ildiko36 fuu a bolel ta pocas toho cakania? mala si aj opuch?
@tinka1234567 ano bolelo ma ale kazdy den som si klincek vymenila..cca 1.5dna vydržal klincek že umrtvil zub..v 5 a v 6mes.tehotenstva som si dala do poriadku zuby v tedy som moha dostat injekciu..od 6.mes.co sa mi rapidne pokazili zuby napriek k tomu ze som pravidelne umyvala ..a veru ze dom sa vytrapila...keby niet klinceka pridem o par zubov
@tinka1234567 vyskusaj ten klincek..fakt zazraky roby..zacala som mat aj opuch..davala som studene obklady..za 1den max 2dni ti stiahne klincek zapal..to musiz vydrzat
@ildiko36 ale ja tam nemám dieru nsmam do čoho vložiť ten klinček..mam ten zub zavretý blombovali mi ho asi pred 3 mesiacmi a asi sai hromadí hnis lebo mi začína opuchat dasno a pomaly i líce...
@tinka1234567 tak si to daj na dasno k tomu zubu kde ta boli..aj tak sa to vstrebe😊
@ildiko36 volala som svojmu zubárovi na sk a vraj to potrebujem otvoriť ten zub teda odstrániť blombu..kým budem čakať na to kanálové čistenie. Tak musím zohnať niekoho v UK kto mi ten zub otvorí....
Ja mam tie x mrtvych zubov a desiatky rokov. Stvorka hore sa mi z jeden strany uplne odlomila, plomba vypadla a isla som vytiahnut. Ake bolo moje prekvapenie, ked mi nan urobil korunku. Po case ma rozbolel, ale korunku dole sa nepodarilo dat. Prevrtal cez nu az do korena, preliecil a zaplomboval. Neboli a drzi.
@ramzes1980 to fakt?
@ramzes1980 a po vytrhnuti si dajte urobit za 2000 e 1 implantat. Ak nemate na implantaty, tak mate smolu, budete bez zubov. A bla, bls bla..
.Ty si asi zubarka, alebo zeby dentistka bez prace?🙄
Ja som mala pod mŕtvym zubom infekciu a to čo nasledovalo potom neprajem nikomu... Pravá strana sánky napuchnutá ako korytnačí pancier a bolesť jak svi**... Išla som teda k zubárovi urobili RTG a vytiahol zub, hnis vytlačil a za 2-3 dní som mala normálnu tvár 🙂