MRI mozgu počas dojčenia - bez kontrastnej látky

m_isk_a
4. aug 2022

Ahojte mamicky,
Prosim vas, ma nejaka z vas skusenost s MRI mozgu pocas dojcenia? Odporucaju mi 24hod po vysetreni nekojit kvoli tomu ze mi budu podavat kontrastnu latku.

Mna vsak zaujima, ci mozem jej podanie odmietnut, pripadne ci mate podobnu skusenost ze ste z tohto dovodu odmietli a na klinike s tym nemali problem. Idealne ci su takto zhovievavi niekde v okolo ZA-TN...

Neurologicka povedala ze podla nej by mi malo stacit MRI bez tej latky...avsak ked som sa objednavala v TN vo Vojenskej nem mi len povedali ze to davaju vzdy...

Dakujem za rady 🙂

martinmmartin
4. aug 2022

Kontrastn latka sa dava aby to na co sa chcu kukat aj videli. Takze bud s kontrastom alebo vobec.Inak riskujes ze ked nieco mas tak to neuvidia aj ked to mas.... O dojceni sa porad s doktorom a zariad sa podla toho co ti povie

lily14
4. aug 2022

Bola som a nie raz,ale keď som kojila tak som odmietla a v pohode ale inde ! S kontrasnou vidia toho viac

mimixxxx
4. aug 2022

bez kontrastu casto staci, mr ukaze dost vela aj bez neho.
kontrast je dolezity vacsinou pri vaznych dg.
bez vaznej indikacie by som si gadolinium do tela nedavala.

panelacikova
4. aug 2022

@m_isk_a no neviem... o aký problém ide, ale s kontrastnou látkou toho vidia podstatne viac a zreteľnejšie. a to mám za sebou 4x MR mozgu, 2x MR brušnej dutiny a 2x MR chrbtíc. zatiaľ som tu a žijem. čo sa týka kojenia, to ti neviem poradiť, snáď pediater alebo gynekológ by vedeli.

sojorez
4. aug 2022

@m_isk_a Ake stare je dieta? Vedela by si ho nakrmit alternativnym sposobom (lyzicka, poharik, hoc i jednorazovo flasa) odstriekanym mliekom? Mri mozgu nepatri medzi bezne vysetrenia, ked ho indikovali a navyse s kontrastnou latkou, tak tam musi byt zavaznejsi dovod. Ja som velky zastanca kojenia, pri svojich detoch som sa vzdy snazila najst taku cestu, aby som mohla kojit bez obmedzenia, ale v takomto pripade by som uprednostnila svoju osobu a vysetrenie, hoc s jednodnovym diskomfortom pre dieta.

cecilia29
4. aug 2022

Mne chceli dať kontrastný látku kvôli mri brucha. Dojčila som a bola som rozhodnutá dojčiť aj tak. Laktacne povedali že by ti nemal byť problém . No keď som tam už prišla a napísala do dotazníka že dojcim tak mi tu látku nakoniec nedali. Všetko sa ukázalo ako málo. Dojčila som normálne

m_isk_a
autor
4. aug 2022

@sojorez no prave neurologicka povedala ze podla nej staci to zobrazenie bez kontrastu alen na tsj klinike mi hned pri objednavani povedali ze mi ju daju lebo ju davaju vzdy... Dcera ma 3 mesiace a teda den bez kojenia si neviem predstavit :(

panelacikova
4. aug 2022

@cecilia29 len je rozdiel MR brucha a MR mozgu. a to ti píše tá, čo absolvovala oboje niekoľkokrát.

m_isk_a
autor
4. aug 2022

@cecilia29 a kde to bolo prosim ta?

palicka
4. aug 2022

Ja som absolvovala MRI mozgu a zadnej jamy a aj ct bez. Som alergicka, nikto to ani neriešil. Moja skúsenosť je taka, že to ide bez kontrastnej látky, ak sa im niečo nepozdáva,?az potom pichajú

panelacikova
4. aug 2022

@palicka ak si alergička, je pochopiteľné, že to nikto "neriešil". nikto si predsa nevezme na triko to, že tam skolabuješ a už sa nemusíš prebrať preboha... ale píšeme o zdravej žene, ktorej ide o jeden pokadený deň kojenia a mozog, bohvie, aké má problémy, že ide na MR. nech si nastrieka deň vopred mlieko do fľaštičiek a nakŕmi jeden deň dieťa z fľašky. nič strašné. ja som mala takú situáciu, že som striedala fľašku s cickou cca 4 mesiace a dieťa sa bez problémov chytilo. fakt tu robíte niektoré z kojenia niečo nadzemské.

m_isk_a
autor
4. aug 2022

@panelacikova dakujem za neskonalu citlivost 🤦bohuzial v dnesnej dobe ludom stale chyba nieco co sa vola empatia, tzn schopnost vcitit sa do druheho a neposudzovat jeho situaciu zo svojho pohladu ale snazit sa pochopit ten jeho...

panelacikova
4. aug 2022

@m_isk_a kristepanenanebi.... ja ti nechcem zle. mozog je veľmi zložitý orgán a ak tam nedajbože majú odhaliť niečo vážne "vďaka" kontrastnej látke, tak radšej skôr ako neskoro.

janka_266
4. aug 2022

@panelacikova súhlasím, jeden deň sa dá prežiť aj s fľašou, radšej ako potom zvyšné roky bez mamy. A to hovorím ako ta, čo musela odísť do nemocnici od 8 mesačného kojeneho na skoro mesiac dokopy kvôli zlcniku. 3 mesačná to zvládne si myslím oveľa lepšie.

mimixxxx
4. aug 2022

ak neurologicka vravi ze staci bez kontrastu tak nie je co riesit.
bez kontrastu sa aj tak vidi vacsina patologii, ak je nieco nejasne az potom ma zmysel davat kontrast.
inak ak pacient povie ze odmieta kontrast, tak neni problem, akceptuju to, je to rychlejsie aspon.
ale treba vediet ze kontrast na mr je drahy a preto napr. sukromne kliniky davaju kontrast kazdemu aby zarobili.

cecilia29
4. aug 2022

@panelacikova to neviem, nehadam sa. Píšem skusenost len s mri brucha - žlčník. Zrazu sa dalo bez a našli tam aj tak piesok

cecilia29
4. aug 2022

@m_isk_a Prešov

cecilia29
4. aug 2022

@panelacikova tak si predstav ale že niektoré dieťa tu fľašu odmietne. Moja by 24 hodín prerevala. A ja som ti teda nechcela postúpiť ak teda nemusím . Druhá vec je že vo väčšine prípadov ten zákaz dojčenia je zbytočne neopodstatnený a pre mamu a dieťa stresujuci

panelacikova
5. aug 2022

@cecilia29 ako si na to prišla, že by 24 hodín prerevala? už si to skúšala?
mimochodom, mne neurologička vždy žiadala MR s KL. 1x z tých 4 priamo vo vyšetrovni ten, čo riadi ten stroj (nie lekár!!) svojvoľne sa rozhodol, že mi ju netreba. no nedal mi ju. OK. potom, čo prišli výsledky, mala neurologička doslova nervy, že ako si to mohol dovoliť? totiž sa vyjadrila, že niektoré cievne záležitosti vidí s KL omnoho lepšie, než bez jej podania. no ale som tu, našťastie, takže asi tam nebolo nič skryté...

cecilia29
5. aug 2022

@panelacikova ja som bola aj na MRI mozgu 1 alebo 2x a kontrastnuxlatku nepodávali. Čiže v niektorých prípadoch zase nutná nie je. Ako viem že by prerevala ? Tak hádam si dieťa poznám .

cecilia29
5. aug 2022

@m_isk_a o aký zdravotný problém ide. Mne robili MRi mozgu pri zlom EEG, podozrenie na epilepsiu. Vtedy mi kontrastný látku nepodávali.

panelacikova
5. aug 2022

@cecilia29 v niektorých nie, pravdaže. predsa len, mozog... no ale OK.
a čo sa týka dieťaťa, neboj sa ty nič, keby nejedlo 6-7 hodín, tak by prijalo aj fľašku. myslím, že v tomto smere si dieťa nepoznáš 🙂 pokiaľ si to vyslovene nebola nútená vyskúšať.

m_isk_a
autor
6. aug 2022

@cecilia29 dakujem za pochopenie aj skusenost 🙂 mam zavraty...nie nejake caste, ale pri poslednom mi volali rzs takze sa to zacalo riesit... Na ct nenasli ziadnu patologiu....

miriamka
19. aug 2022

@m_isk_a Idem teraz tiez na CT kvoli zavratom...zatial to pripisujem krcnej a tetanii.Podavali Ti aj kontrast, ci podarilo sa bez? Ja kontrast tiez nechcem kvoli alergiam

m_isk_a
autor
21. aug 2022

@miriamka ja som objednana az na september...a druha klinika mi ponukla november... Ale ct mi robili uz a bez kontrastu... V TN mi povedali ze mi to spravia bez kontraatu ak to bude uvedene v ziadanke od neurologa a v ZA ze sa tym nemam trapit ze je to na mne a mozem to odmietnut