Ahojte sestričky, chcela by som sa vás opýtať… či vy ako sestričky , máte možnosť nahliadnuť do hocikoho zdravotných zdravotných zaznamov od lekárov uložených vraj v systéme … je toto vôbec možné ? Moja známa tvrdi, ze si vie pozret úplne všetko o úplne všetkých …
Lebo ak ten prípad, že hocijakému človeku, kto nie je ich pacient. To neviem, ako by sa dostal do databázy z inej nemocnice, iného mesta atd..
(napr. nemyslím si, že by sa napr. mojej endokrinologičky sestrička dostala do databázy napr. od obvodnej, veď sú to ambulancie v iných mestách)
@unicornlady áno
Aj v prípade, že neni ich pacient .. uvediem príklad .. ona robí na koznom,. A vie si pozret výsledky napr z gynekológie. Podľa mna to je blbosť .
@unicornlady no ved práve .. a moja známa tvrdí, že to vie ! Akože nie je to informácia , bez ktorej neviem žiť :D ale zaujíma má to… rozpráva totiž o chúlostivých veciach iných ľudí.. a po prvé, sa mi to nepáči.. a po druhé .. zisťujem teda, čo si vie kto o kom zistiť 😂
@katik22 áno, žiaľ je to tak... Osobná skúsenosť, že v rámci jednej nemocnice sa sestricka dostane do záznamov z iných oddelení.
@katik22 ja som si vedela pozrieť iba záznamy pacientov, ktorí boli u nás hospitalizovaní. Potom ambulanciu, JIS, druhé oddelenie, proste celkovo ten komplex ktorý patrí pod našu kliniku. (Sme v nemocnici). Mám ale aj prístup na urgentný príjem. A to je všetko.. keby som chcela aj iné oddelenia mimo tých našich tak by ma tam museli nejako pridať, ani lekári nemajú prístup úplne na všetky oddelenia a na všetkých pacientov. Povedala by som, že rovnako ako my. Iba oddelenia a ambulancie kde pracujú
@lneviemmeno
No pekne … a tak snáď to nezneužívajú všetky ☺️ ďakujem za odpovede dievčatá
Áno, dá sa to, ale vie si pozrieť len záznamy z nemocnice. Ak máš napríklad obvodneho mimo nemocnice, tak tie záznamy už neuvidí.
@katik22 akože osobne som sa nikdy bezdôvodne nehrabala v záznamoch random ľudí 😀 neviem k čomu by mi to bolo. Riešila som len takych čo som potrebovala kvôli práci. A občas sme si pozreli urgentný príjem, mená sme neriešili ale zaujímalo nás, že s čím tam chodia
@lneviemmeno jasne rozumiem …
@katik22 vedela som si vždy pozrieť všetko ono nieže by som chcela skôr musela aj sestra si z toho robí záznam a musí mať všetko preštudovane ved sestra sa stará o pacienta práve podľa pokynov lekara musí vedieť to co aj on nechápem čo je na tom lekár je rovnako človek ako aj sestra 🤷♀️
@katik22 no neviem to iste, ale keďže lekári už nahrávajú záznam do elektronickej zdravotnej karty pacienta, tak má prístup každý lekár a asi teda aj sestra. Ide o to, že sú to osobné údaje človeka a podľa zákona o osobných údajov ona nemá právo nahliadať do dokumentácie iného človeka ako toho, ktorého potrebuje riešiť podľa pracovnej náplne. Inak porušuje zákon o ochrane osobných údajov. Je o tom záznam v systémoch a môže z toho mať prúser, keď sa do toho niekto obuje. Je to dokázateľné.
@anketkarka asi ju na to upozornim.. evidentne asi o tom netuší .. strašne 😤
@katik22 mozes mu nechat napriklad listok,
toto podla mna do velkej miery kazi renome hlavne doktora v tej ambulancii v ktorej robi,
tak a zrejme niesi jedina ktorej taketo veci vesia na nos,
lebo vies, ked sa otocis ty tak s dalsou bude preberat zaznamy tvoje a tvojej rodiny mozno,
a neviem ako to tam maju,
ale tak urcite je na to nejaky softver a tam sa presne da v tom doktor urcite vie chodit pozriet historia co sa vyhladavalo,
tak ked si to porovna so svojimi co k nemu prisli tak bude vidiet
@maranco a co ak niekto zisti ze takato sestricka si pozerala niekoho knizku?
@anketkarka aky myslis ze pruser moze mat?
@maranco
Elektronická zdravotná knižka (EZK) je súbor najdôležitejších údajov vybraných zo zdravotnej dokumentácie o pacientovi v elektronickej podobe. EZK vzniká tak, že vybrané údaje zo zdravotnej dokumentácie osoby vedené u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sú centrálne zhromažďované v Národnom zdravotníckom informačnom systéme.
Vybrané informácie sú zhromažďované. Ak má lekár prístup k tejto knižke, tak tam nie je všetko. Nejdem sa hádať, hovorím len to s čím máme skúsenosť, lekár povedal, že prístup nemá. A nikdy som sa u odborníka nestretla s tým, že si pozrel moju elektronickú kartu, vždy chcel vidieť papierovú kartu a to som už pochodila rôznych doktorov. Ak pozerali v PC záznam, tak len vtedy, ak som už u nich bola.
Tak mne sa stalo niečo divné. Šla som na odborné vyšetrenie. Chodím po všelijakých vyšetreniach lebo sa liečim. Lenže vatsinou doktorov nemám v jednom meste. Skoro každý je v inom meste. A bola som v apríli na jednom vyšetrení a ešte som len vosla dnu, dala kartičku. Doktorka dala do počítača moje údaje a hľa. Hneď mi pekne vymenovala kde sa na čo liečim a aké lieky užívam. U tej dr som bola prvýkrát a uz vedela všetko o mne. Až teraz sa nád tým zamýšľam,že odkiaľ to vyhrabala. Presne mi všetko vymenovala. Tak niečo musí existovať pre doktorov. Podotýkam že všetko doktori sú v iných mestách keďže u nás všetko pomaly rušia
@tatiana149 a ešte mi vymenovala aj to kedy som mala utrazvuk, aj rentgen aj krvné testy
Pozri, nad tymi systemami, hoc su aj prepojene a vie sa do nich dostat kde kto z lekarov a sestier, vzdy sedi nejaky spravca systemov ci operacny admin, ktory vie zistit, kto si co pozera… a ak mas podozrenie, ze to niekto zneuziva, staci dat podnet a on hned dostane po prstoch alebo hodinovu vypoved.
E-zdravie funguje už dlho, záleží od lekára, či ho aktívne využíva a aké údaje doňho zapisuje.
Sestričky vrámci nemocnice si vedia pozrieť údaje aj z iného oddelenia a ambulancií. U nás jento všetko prepojené.
Naša všeobecná lekárka e-zdravie nerieši, zapíše, čo treba a tým to preňu končí. Vždy vyžaduje aj papierovú správu od odborníka. Ale napríklad keď nepracuje a volám pre lieky zastupujúcemu lekárovi jeho sestrička hneď cez rodné číslo číta, aké lieky a ktorý lekár mame kedy predpísal.
@katik22 ano vie
Prístupy do zdravotnej knižky si vieš pozrieť cez Správa súhlasov - Zoznam prístupov
Ja som tak našiel že si údaje pozeral lekár u ktorého som predtým nebol, ale vtedy bol uňho niekto z rodiny a pýtal sa na mňa.
Na to mali slúžiť občianske s čipom, že pri návšteve lekára zasunieš do čítačky v ambulancii a až vtedy sa mu sprístupní zdravotná dokumentácia. Doteraz to nespustili (akože je to dávno zakúpené a zaplatené) takže sa údaje sprístupňujú len po zadaní rodného čísla.
@b_a_m_b_i je tam táto možnosť že u lekára zadáš BOK na čítačke pre pacientov, že nestačí zasunúť OP
Prístup cez rodné číslo bol v pláne ponechať ako núdzové riešenie, ale ľahšie by sa odhaľovali fiktívne výkony ak by lekár mal veľa prístupov cez RČ namiesto fyzického OP.
Tak už opakovane niekoľko rokov predlžujú termín spustenia "zasúvania OP u lekára", stačí si vyhľadať články o ezdraví a nedávne info že je to už všetko zastaralé, pomalé a treba kúpiť vyrobenie celkom nového systému od nuly.
To moje bolo tak, že rodinný príslušník mi len oznámil že mi našiel lekára, jednoducho keď bol uňho zo sebou sa pýtal či ma zoberie, no a lekár si pozrel čo som kto som 🙂
Ja si tiež myslím, že môže.
Veď aj keď napr. volám endokrinologičke niečo, tak sestrička ma objednáva podľa rodného čísla. A to tak, že tam vidí záznam, čo sa má brať z krvi, ako často mám chodiť atd...
Aj keď ty sa pýtaš, že hocikomu, aj kto nie je ich pacient?