Môžu byť starí rodičia prenášačmi kiahni, keď sa celý týždeň starajú o choré vnúčence?

ewitka123
10. okt 2022

Chcela by som sa opýtať či môžu byť starí rodičia prenášačom kiahní, keď sa celý týždeň starajú o choré vnúčence, ktoré majú kiahne a potom cez víkend by prišli ku zdravým vnúčatkám? Oni sami sú ešte generácia, ktorá sa proti kiahňam očkovala. Ďakujem za radu!

annnna18
10. okt 2022

@ewitka123 ak prekonali kiahe tak nie

mareen1
10. okt 2022

@ewitka123 Nie nemozu. Ale pleties tu dve rozne choroby. Prave a ovcie kiahne...oni su ockovani proti pravym kiahnam. Opatruju vnuca, ktore ma ovcie kiahne, ktore oni z najvacsou pravdepodobnostou prekonali a teda ich nemozu prenasat. Ovcie kiahne sa mozu prenasat len pri priamom kontakte s chorym, nie cez dalsie osobu...

dadis
10. okt 2022

Moj svagor sa tak nakazil. Uctovnicka bola na ocr s dietatom a kiahnami. Odbehla si k nemu po doklady, iba medzi dverami jej podal faktury a svagor do 2 tyzdnov mal kiahne 😀

ewitka123
autor
10. okt 2022

@dadis No vidíte, ďakujem za toto info!

cherry_cherry
10. okt 2022

@ewitka123 sanca je asi mala, ale teoreticky je to podla mna mozne. Ak clovek raz kiahne prekonal, tak herpes virus ostane v tele a uz kiahne nedostane. Avsak ak ma oslabenu imunitu, moze po kontakte s kiahnami alebo aj inokedy dostat pasovy opar (tento vyvolava prave ten virus ovcich kiahni) a tym moze niekoho nakazit. Ak nakazi s nim dieta, ktore este nemalo ovcie kiahne, tak sa u dietata prejavia ovcie kiahne.

ewitka123
autor
10. okt 2022

@cherry_cherry Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂

aimee77
10. okt 2022

@ewitka123 Urcite nie.Dr infektolog

mareen1
10. okt 2022

@cherry_cherry pasovy opar sa neaktivuje po kontakte s kiahnami...stary rodic, ktory opatruje dieta s kiahnami nie je pre svoje okolie zdrojom infekcie.

cherry_cherry
10. okt 2022

@mareen1 ok, nie som lekar, bolo mi tak iba lekarom povedane. Bola som tehotna a starsia dcera mala podozrenie na kiahne. Vtedy mi povedali, ze nemozem dostat kiahne, ale pasovy opar.

aimee77
11. okt 2022

@cherry_cherry Niektori kolegovia potrebuju doucit..Rada si tieto blbosti vypocujem, zasmejem sa a odporucim, kde v Benesovi si to maju docitat...

dadis
11. okt 2022

@aimee77 Ano, teoreticky to mozne nie je, ale asi vies, ze nic neplati na 100 %. Ked mali moje deti kiahne, tak sme boli s dcerou na infekcnej klinike (mala 5 mesiacov, silny vysyp a aj ine diagnozy). A pytam sa lekarky, ci po prekonani mozem dostat este kiahne. Ona ze nie. Ukazem jej hrudnik a rameno a tam som mala cca 7 kiahni. Ona na to, tak potom moze 🙂. Priebeh som mala ultralahky, ziadne horucky, unava, len tych par svrbiacich kiahni. Takze teoreticky som mohla v infekcnej faze na niekoho kiahne preniest, to sa vylucit neda..

dlucy
11. okt 2022

@dadis ano mozes ale len ked si ako dieta nemala poriadny vysev alebo si ich nemala vobec. Pasovy opar mozes mat od cloveka z kiahnami len ked ma clovek oslabenu imunitu naprik. onko pacienti. Riesili sme tuto temu na zaciatku letnych prazdnin. Deti mali kiahne. Manzelov ujo je primar na infektologii.

luliu
11. okt 2022

@ewitka123 nie je to mozne

dadis
11. okt 2022

@dlucy Ano, mala som vtedy organizmus po 2 porodoch, dojceni, aj vycerpanie bolo. A v detstve som kiahne mala len mierne.

anduska22
11. okt 2022

@dadis male percento ludi MOZE dostat kiahne druhy krat aj napriek tomu ze v detstve prekonali, ale nie tak ze zdravy clovek je prenasac a prenesie od svojich deti na druhych.. a pasovy opar je druha vec. Ano ked maju deti kiahne, tak ti co ich uz prekonali mozu pri oslabenej imunite dostat pasovy opar kedze je to ten isty virus a aj po prekonani kiahni ho mame v tele, ale pasovy opar sa moze objavit aj inokedy pri oslabenej imunite, nie zakonite s kiahnami

dadis
11. okt 2022

@anduska22 Ano, tak som to myslela. Pisala som vyssie, ze svagor sa nakazil prostrednictvom matky chorych deti, s ktorou bol v kontakte. Len predpokladam, nepoznam ju, ze musela byt v infekcnej faze svojej reinfekcie, inak si to vysvetlit neviem. Alebo sa svagor nakazil pri inom kontakte, aj to je mozne..

aimee77
11. okt 2022

@dadis Tak to bol skor herpes zoster..
@dlucy Pasovy opar vznika reaktivaciou herpetickeho virusy...Pan primar sa fasa sekol, spomeniem na infektolog.kongrese, bude aspon sranda..

dadis
11. okt 2022

@aimee77 Videl ten vysyp infektolog a povedal, ze to je reinfekcia. Herpes zoster to urcite nebol (ani nebol ten vysyp v zhlukoch, ani bolestivost), bolo to len par ojedinelych kiahni na hrudniku a ramenach.

dlucy
11. okt 2022

@aimee77 a co je pasovy opar? Herpes zoster pan primar sa urcite nesekol a konkregese by ho urcite poznali ako skuseneho dr. Ale peknu zabavu zelam 😂

aimee77
14. okt 2022

@dadis Reinfekcie sa vidi u pacientov s tazkou poruchou imunity.Najcastejsie onkologickych.Aj skrytych.Sama som u 30r chalana dokopala urologa k biopsii prostaty, kde bol nasledne i pri negat.PSA potvrdeny mikrokarcinom prostaty .Operovany V BB robotickou operaciou, aby nedoslo k prip.ED. Preto ceska infektologicka spolocnost presadzuje u pacienta s herpetiformnou infekciou, kt recidivuje, zopakovat zakladne odbery, rtg sn.hrudnika a sono DB...Vedia preco.Pan primar tiez..Preto pochybujem, ze to nechal len tak...

aimee77
14. okt 2022

@dlucy Pletetie hrusky s jablkami.Reinfekcia laicky herpetickeho virusu byva diseminovanova, kt videl, nezabudne, herpes zoster-pasovy opar postihuje typicky dermatom, kt inervuje postihnuty nerv..

dadis
14. okt 2022

@aimee77 To bolo pred 13 rokmi a teda verim, ze to bolo len obdobie, ziadne onko ochorenie sa u mna neprejavilo. Ja som v ten rok od zaciatku jesene do zimy dostala 9x infekt HDC (rodila som v juli), herpeticky zapal rohovky, potom aj tie kiahne (ta infekcia v detstve bola mierna a v podstate ta reinfekcia este miernejsia). Imunolog mi potom nasadil liecbu inunorom a pomohlo to. Odvtedy klop klop sa nic take neopakovalo..

aimee77
22. okt 2022

@dadis Dala by som sa kompletne presetrit.

danuso06
9. feb 2024

@ewitka123 kiahne môže dostať aj ten čo ich už RAZ MAL!!!! TAKŽE AJ TEN CO V DETSTVE KIAHNE PREKONAL V DODPELOSTI UCH MOZE DOSTAT ZNOVA

luliu
9. feb 2024

@danuso06 reagujes na 2 roky staru tému a kiahne sú len raz v živote, potom sa môže objaviť vírus vo forme pásového oparu

danuso06
9. feb 2024

@luliu omyl....môže kiahne dostať aj 2-3 x za zivot