Chcela by som sa opýtať či môžu byť starí rodičia prenášačom kiahní, keď sa celý týždeň starajú o choré vnúčence, ktoré majú kiahne a potom cez víkend by prišli ku zdravým vnúčatkám? Oni sami sú ešte generácia, ktorá sa proti kiahňam očkovala. Ďakujem za radu!
@ewitka123 Nie nemozu. Ale pleties tu dve rozne choroby. Prave a ovcie kiahne...oni su ockovani proti pravym kiahnam. Opatruju vnuca, ktore ma ovcie kiahne, ktore oni z najvacsou pravdepodobnostou prekonali a teda ich nemozu prenasat. Ovcie kiahne sa mozu prenasat len pri priamom kontakte s chorym, nie cez dalsie osobu...
Moj svagor sa tak nakazil. Uctovnicka bola na ocr s dietatom a kiahnami. Odbehla si k nemu po doklady, iba medzi dverami jej podal faktury a svagor do 2 tyzdnov mal kiahne 😀
@ewitka123 sanca je asi mala, ale teoreticky je to podla mna mozne. Ak clovek raz kiahne prekonal, tak herpes virus ostane v tele a uz kiahne nedostane. Avsak ak ma oslabenu imunitu, moze po kontakte s kiahnami alebo aj inokedy dostat pasovy opar (tento vyvolava prave ten virus ovcich kiahni) a tym moze niekoho nakazit. Ak nakazi s nim dieta, ktore este nemalo ovcie kiahne, tak sa u dietata prejavia ovcie kiahne.
@cherry_cherry Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂
@cherry_cherry pasovy opar sa neaktivuje po kontakte s kiahnami...stary rodic, ktory opatruje dieta s kiahnami nie je pre svoje okolie zdrojom infekcie.
@mareen1 ok, nie som lekar, bolo mi tak iba lekarom povedane. Bola som tehotna a starsia dcera mala podozrenie na kiahne. Vtedy mi povedali, ze nemozem dostat kiahne, ale pasovy opar.
@cherry_cherry Niektori kolegovia potrebuju doucit..Rada si tieto blbosti vypocujem, zasmejem sa a odporucim, kde v Benesovi si to maju docitat...
@aimee77 Ano, teoreticky to mozne nie je, ale asi vies, ze nic neplati na 100 %. Ked mali moje deti kiahne, tak sme boli s dcerou na infekcnej klinike (mala 5 mesiacov, silny vysyp a aj ine diagnozy). A pytam sa lekarky, ci po prekonani mozem dostat este kiahne. Ona ze nie. Ukazem jej hrudnik a rameno a tam som mala cca 7 kiahni. Ona na to, tak potom moze 🙂. Priebeh som mala ultralahky, ziadne horucky, unava, len tych par svrbiacich kiahni. Takze teoreticky som mohla v infekcnej faze na niekoho kiahne preniest, to sa vylucit neda..
@dadis ano mozes ale len ked si ako dieta nemala poriadny vysev alebo si ich nemala vobec. Pasovy opar mozes mat od cloveka z kiahnami len ked ma clovek oslabenu imunitu naprik. onko pacienti. Riesili sme tuto temu na zaciatku letnych prazdnin. Deti mali kiahne. Manzelov ujo je primar na infektologii.
@dadis male percento ludi MOZE dostat kiahne druhy krat aj napriek tomu ze v detstve prekonali, ale nie tak ze zdravy clovek je prenasac a prenesie od svojich deti na druhych.. a pasovy opar je druha vec. Ano ked maju deti kiahne, tak ti co ich uz prekonali mozu pri oslabenej imunite dostat pasovy opar kedze je to ten isty virus a aj po prekonani kiahni ho mame v tele, ale pasovy opar sa moze objavit aj inokedy pri oslabenej imunite, nie zakonite s kiahnami
@anduska22 Ano, tak som to myslela. Pisala som vyssie, ze svagor sa nakazil prostrednictvom matky chorych deti, s ktorou bol v kontakte. Len predpokladam, nepoznam ju, ze musela byt v infekcnej faze svojej reinfekcie, inak si to vysvetlit neviem. Alebo sa svagor nakazil pri inom kontakte, aj to je mozne..
@dadis Reinfekcie sa vidi u pacientov s tazkou poruchou imunity.Najcastejsie onkologickych.Aj skrytych.Sama som u 30r chalana dokopala urologa k biopsii prostaty, kde bol nasledne i pri negat.PSA potvrdeny mikrokarcinom prostaty .Operovany V BB robotickou operaciou, aby nedoslo k prip.ED. Preto ceska infektologicka spolocnost presadzuje u pacienta s herpetiformnou infekciou, kt recidivuje, zopakovat zakladne odbery, rtg sn.hrudnika a sono DB...Vedia preco.Pan primar tiez..Preto pochybujem, ze to nechal len tak...
@aimee77 To bolo pred 13 rokmi a teda verim, ze to bolo len obdobie, ziadne onko ochorenie sa u mna neprejavilo. Ja som v ten rok od zaciatku jesene do zimy dostala 9x infekt HDC (rodila som v juli), herpeticky zapal rohovky, potom aj tie kiahne (ta infekcia v detstve bola mierna a v podstate ta reinfekcia este miernejsia). Imunolog mi potom nasadil liecbu inunorom a pomohlo to. Odvtedy klop klop sa nic take neopakovalo..
@ewitka123 ak prekonali kiahe tak nie