Možné poškodenie platničky a bolesť driekovej časti chrbtice

28. júl 2024

Dobrý deň,

Idem si k Vám po radu. Už viac krát sa mi stalo, že má silno zabolel bod v krízovej oblasti chrbta a potom isty čas bolí. V poslednom čase sa bolesť prenáša k boku a ide do stehna, ku kolenu. Tam sa zastaví.
Z tohoto stavu si pomôžem liekmi od bolesti, teplo, milgama N, guajacuran. Stane sa mi to práve vtedy ak nesprávne sedím, zle sa pohnem.
Viem, že primárne treba cvičiť, mam par uvolnovacich cvikov. Len problem je, že neviem čo presne sa v tej chrbtici deje. Pravdepodobne bude vysunuta platnička, ktorá sa ozýva. Išli by ste lekarovi a riešili magnetickú rezonanciu ?
S nou by som potom chcela začať cvičiť SM systém, len potrebujem prvotný podklad.
Ale úprimne až sa desim pri danej problematike ako lekári odpalkuju pacienta, že bolesť ma každý druhý (to je pravda, ale ja si potrebujem pomôcť, som z tých mladších ročníkov)

viestta
28. júl 2024

Uz davno si mala byt u neurologa, ked sa ti to stale opakuje

markusrasford
28. júl 2024

To vôbec není pravda, že lekári odpalkuju pacienta. Tak ako píše @viestta treba navštíviť odborníka a on určí liečbu aj diagnózu. Na MK sa zdravotné ťažkosti veľmi ťažko riešia

bublinka1426
28. júl 2024

mam toto iste, mne uz trpnu aj prsty na nohach. takze mne to zaslo az takto daleko. idem konecne na rtg ....

isis234
28. júl 2024

už som tu viac krát písala aj pridávala link. pomohla mi balančná podložka na sedenie. Chrbát vyrovnať. Inak ťa to bude ťahať do strán- balancovať.
Obvodný lekár ti dá výmenný lístok neurologovi. urobí vyšetrenie, predpíše lieky, alebo infúzie. netrp bolesti. Tie lieky sú len dočasne.
https://unizdrav.sk/tovar/2154/balancny-vankus-...
https://www.deminas.sk/terapeuticka-zdravotna-b...

autor
28. júl 2024

@bublinka1426 rtg ti je zbytocne. Treba magnetickú rezonanciu, jediná ta ukáže v akom je platnička v stave. Podľa popisu to máš horšie ako ja. No nič musím sa rozhýbať, nech viem aký tam mam presný problem a ako ďaleko zašiel.

@isis234 ja teóriu ovládam dobre, aj prax, len zas behanie po lekaroch, ach jaj, ale musím, keď to nechám tak, bude horšie a ďakujem za tip, podlozka je dobrý nápad.

bublinka1426
28. júl 2024

neviem , mna tak posiela vseobecna. tak ja som si nepytala MRI :/

markusrasford
28. júl 2024

Prosím ta aké behanie po lekároch? Obvodak ti vypíše výmenný lístok. Neurológ ta pošle na MR nemusíš vôbec behať po lekároch.

viestta
28. júl 2024

Mozes si vybrat. Bud si obehas tych otravnych lekarov a mas sancu, ze zistia kde je problem (tie poskodene platnicky si si diagnostikovala sama?) alebo budes trpiet. Moznost, ze sa sama rozhybes sice moze pomoct, ale je tam rovnake, ak nie este vacsie riziko, ze si poskodis este viac, pretoze nespravne cvicenie dokaze narobit viac skody ako uzitku, obzvlast ak uz si si stanovila diagnozu poskodenych medzistavcovych platniciek.

autor
28. júl 2024

@viestta však podľa príznakov je samozrejme, že chyba bude v platnicke. Bez MR neviem však v akom rozsahu. Každý má iný prah bolestivosti. Len ešte natrafiť na ochotneho neurologa. Je tu milión príspevkov ako pacient blúdi od dverí k dverám a nikto ho nepošle na najzákladnejšie vyšetrenie, lebo však lekár sa bojí, aby na neho poisťovňa nekukala zlým očkom.

viestta
28. júl 2024

Uz aspon mas ten vymenny listok k neurologovi?

kacena4
28. júl 2024

ty mas teda velmi zlu mienku o lekaroch a fungovani v zdravotnictve... prepac poistovna na doktra ani na mna nikdy nekukala zlym ockom ak som potrebovala MRI a to som ich absolvovala dobru desiatku. ak mam problem riesim ho s lekarom. zacni u obvodaka a ak uzna za vhodne posle ta k odbornkovi ten zhodnoti situaciu podla priznakov a ak bude treba spravi MRI (CT) a bude ta liecit, ale vie ta liecit aj bez MRI. co sa tyka cvicenia vies nan chodit aj bez MRI na cvicenie ho nepotrebujes a na SM system uz vobec nie. cvicim ho asi 8r a nikdy si odo mna ziadny fyzioterapeut nepytal vysledky z MRI dokonca som cvicila aj par dni pred operaciou chrbtice. takze stazovat sa na konovi je nefer ked nic nespravis voci svojmu telu. drzi ti palceky aby si zacala konat ak sa necitis dobre

bublinka1426
28. júl 2024

@kacena4 rtg nie je dostatocny to naozaj lepsie mri?

kacena4
28. júl 2024

@bublinka1426 rtg nevidi makke tkaniva iba medzipriestor medzi stavcami a podla jeho vysky vie dr zhodnotit ci sa tam nieco deje alebo nie avsak nevidi ci je vyskocena, prasknuta platnica ci ti tlaci na miechu a podobne. takze nie RTG pri platnickach je zbytocny. skor ti dr skontroluje ci nemas nieco zo stavcami, bolesti mozu mat aj iny povod ako platnicky, rtg byva prvotne vysetrenie ak nic neukaze (alebo ukaze) robi sa dalsie napr. CT, MRI ci vysetrenie citlivosti noh ci ruk (nespomeniem si teraz ako sa vola to vysetrenie)

bublinka1426
28. júl 2024

@kacena4 ok dakujem lebo mna prve poslali na rtg.

autor
28. júl 2024

@kacena4 len poznámka, že máš veľmi zlého fyzioterapeuta. Kvalitný fyzioterapeut pozrie MR, ukáže na obrázkoch kde je chyba, často krát lepšie ako radiolog. Toto viem, riešila som u mami, fyzioterapeut to pýtal a všetko ukázal a povedal laicky. Čiže nechcem skončiť u fyzioterapeuta, ktorý má jeden základný kurz SM systému a precvicuje ho každému. Takto výsledky nedosiahnes, aby to bolo efektívne. Čo to viem, ako funguje a nefunguje naše zdravotníctvo.

@bublinka1426 áno RTG je takmer zbytocne pri bolestiach chrbtice. Problém nedokáže ukázať. Všetko je len hrubý odhad, tvoje príznaky co udávas sú pre lekára väčším prinosom. Napr. to, že ti bolest strieľa až do nôh je klasicky príznak poškodenej platnicky (to v akom rozsahu určí len MR). Keby lekárovi, tento priznak nepovieš a bude mať len obraz RTG, tak z toho ti nevie povedať záver ci diagnozu, max. nejaký dohad.

bublinka1426
28. júl 2024

tak ja nechapem preco ma rovno neposlala na mri ked som jej presne opisala bolest. mam to uz mesiace ..aj rok...

autor
28. júl 2024

@bublinka1426 na MR ta vie poslať len odborný lekár, v tomto prípade neurolog. Obvodný lekár nemoze, ten vie poslať max na RTG. A áno to čo sa tu stále píše je také pravidlo, že lekár sa bojí poisťovne a nechce posielať na drahe vyšetrenie ako MR, ktorá stojí cca 200 eur. Mam toho veľa odzite v zdravotníctve a preto viem ako funguje systém. Ja mam skôr "stastie" na také náročné až hypoteticky diagnózy, kde ani štúdia na liečbu poriadne neprebehla. Preto viem, ako niektorí lekári funguju/nefunguju. Platničkovy problém je klasický a ja sa modlím, nech ostanem pri tomto a nevykluje sa z toho znova niečo ťažšie na diagnostiku a liečbu.

viestta
28. júl 2024

Autorka, bolest vystrelujuca do noh je typickym priznakom pre zapal sedacieho nervu. Preco je nerv zapaleny musi zistit neurolog a ortoped. Vobec to nemusi byt z poskodenej platnicky. Trvaly utlak na nerv mozu sposobovat rozne objektivne a subjektivne priciny od nespravneho drzania tela az po spazmus svalstva vratane nespravnych pohybovych navykov, nevyhovujuceho matraca alebo nespravneho sedenia na stolicke.

autor
28. júl 2024

@viestta keď prvá silná bolesť začína v krízovej oblasti, tak skôr pôjde o platničku. Niečo o tom viem, fakt prosím nevyjadruj sa s tvojimi vsoenecnymi blabolmi nacitanymi z internetu. Často krát netušíš ako veci fungujú v praxi.

viestta
28. júl 2024

Jaj, prepac, zabudla som, ze ty uz mas diagnozu. Len nechapem preco si rovno nenasadis aj liecbu a trpis...

taktotedanie
28. júl 2024

Uz davno davno davno absolvovat minimalne CT ci MRI- ludia boze s blbostami na pohotovost chodit to ano ale s realnym problem bude typicky slovak sediet doma napchavat sa volnopredajnymi liekmi na bolest a vypisovat na MK- otazky typu isli by ste k doktorovi? Nemate skusenosti? Co vam pomohlo? Boli ma zaludok z tolkych liekov na bolest co si mam dat?
Chod k doktorovi!

gubcikova
28. júl 2024

Akože keď čítam aká si arogantná 🤦🏻‍♀️ Nechápem akú radu ešte chceš. Veď vieš presne čo máš, čo ťa bolí a čo máš robiť. Keď sú lekári na hovno tak k nim nechoď a lieč sa sama 🤷🏻‍♀️

taktotedanie
28. júl 2024

A este si aj drza, ked o tom nieco vies tak si kup mri sprav si ho doma, popis si ho, nastav si liecbu, zrehabilituj sa a doslova sa vyliec sama
Dostanes radu a este ani podakovat nevies- niekde vo vychode urobili rodicia chybu

oli18
28. júl 2024

Mna posal na CT s chrbticou rehabilitacny lekar. Moze poslat aj ortoped, nielen neurolog.

lenka_da
28. júl 2024

Ahoj, mala som extrúziu disku L5/S1, aj mne bolesť vystreľovala po zadnej strane stehien až ku kolenám, isté obdobie mi vystreľovala do bedrového kĺbu, ale strašná bolesť. Lekári si ma podávali 10 mesiacov, ruky som už nedokázala zodvihnúť nad hlavu, nevedela som si ani otvoriť okno, ale nakoľko som nemala ani 40, tak mi všetci tvrdili, že som príliš mladá na problémy s chrbticou, úraz som nemala. Nikto mi neveril, mali ma za hypochondra, kým mi platnička nepraskla, MRI ukázalo herniu 1 cm, ale už bola aj prasknutá. Operovať som sa nechcela dať, podľa skúseností mojich známych, ktorým sa problémy po operácii aj tak vrátili + kamoške sa urobili bolestivé zrasty po operácii. Skúšala som SM-systém, civičila som s certifikovanou fyzioterapeutkou, ale mne toto cvičenie vtedy nesadlo, lepšie som reagovala na pilates, cvičím dodnes. Je to dlhá cesta, raz som niekde čítala, že ako dlho som si problém vyrábala, tak dlho sa z neho dostáva, u mňa to platí. Nestačí iba cvičiť, treba zmeniť celkový životný štýl. Mne strašne pomohol jeden blog, na ktorý som natrafila na internete, chlapík písal o tom, ako cvičením zvládol problémy s platničkami, mňa to namotivovalo tak, že som si povedala, že to zvládnem tiež. Dúfam, že doba sa medzi tým, zmenila a že aj prístup lekárov je lepší. Ak budeš mať otázky, kľudne napíš. Držím palce.

autor
28. júl 2024

@lenka_da ďakujem za skúsenosť. Dúfam, že sa máš už lepšie. Máš prosím ťa odkaz na ten blog ?

luccija
28. júl 2024

K lekárovi a čím skôr.Kludne to môže byť SI kĺb v panve nemusia to byť platničky, ale bez mri je to stále len hadanie.S týmto sa nezahrava

lenka_da
28. júl 2024

ten blog už nenájdem, už je to 9 rokov... ale teraz si spomínam, že ma tiež motivovala kniha od Hnízdila, neviem presne, ale asi "Ako sa nestať pacientom". Asi som vtedy vyhľadávala také informácie, ktoré mi dávali nádej, že sa to dá zvládnuť 🙂 Áno, dá sa 🙂 Ale musíš byť trpezlivá 😉

lenka_da
28. júl 2024

Inak, odporúčam ti MRI vyšetrenie kvôli tomu, aby si si bola istá, že sú to platničky. Pred pár mesiacmi kolegova manželka (fyzioterapeutka) mala bolesti chrbta a nakoniec to bol prasknutý stavec (mierna prasklinka) a osteoporóza. V takom prípade sa cvičiť nesmie, musí sa počkať, kým sa to zahojí... A tiež nemala žiadny úraz, ale veľa pracuje v predklone.

yoxinka
28. júl 2024

@bublinka1426
Nechcem ťa sklamať, ale na RTG budú vidieť veľké NIČ. Keď ti nespravia magnetickú rezonanciu, nezistí nikto ani fň a už vôbec ti nebudú vedieť z rtg stanoviť adekvátnu liečbu.